Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ce noi reguli se aplică în acest an în legătură cu conducătorii auto și circulația rutieră

Publicat

in

Pe lângă regulile din mai multe domenii, și legislația ce vizează circulația rutieră și conducătorii de vehicule a suferit o serie de modificări în ultima perioadă. Astfel, în acest an, printre altele, amenzile rămân la nivelul din 2022, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere, iar, în anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme.

Amenzile rutiere nu cresc nici în 2023. Punctul-amendă rămâne plafonat

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în legătură cu valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, se aplică și în 2023.

Începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei. Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.

Din acest an, șoferii își pot vedea online istoricul sancțiunilor rutiere

Mai exact, începând din aprilie, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Asta înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

Practic, apare o alternativă la modalitatea actuală de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

În anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme

Codul rutier se va modifica de luna viitoare, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.

De fapt, vor putea obține permisul auto mai devreme cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.

Polițiștii locali pot cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și pot da amenzi în cazul refuzului

Atunci când împrumută mașina, proprietarii trebuie acum să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale.

Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Și mașinile parcate pe trotuar pot fi acum ridicate. Măsura poate fi dispusă doar de poliția rutieră

Astfel, poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.

Modul în care decurge ridicarea mașinilor este detaliat în acest articol.

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată acum și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Pașii necesari completării electronice a unei constatări amiabile sunt descriși în acest articol.

Șoferii, anunțați prin e-mail la expirarea rovinietelor cu o valabilitate de cel puțin o lună

Șoferii pot fi acum notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea poate fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Citeste mai mult

ACTUAL

Valul de căldură din iulie 2024 a doborât în România și recorduri meteo de la 1936

Publicat

in

În ultimele zile au fost depășite recorduri meteo de căldură în mai multe regiuni ale țării, iar la unele stații meteo s-au înregistrat cele mai mari temperaturi de iulie din ultimele decenii, arată o caracterizare climatologică publicată de ANM.

În intervalul 1-16 iulie 2024 a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară, la 23 de stații meteorologice, spun cei de la ANM. La trei stații meteo – Botoșani, Cotnari și Odorheiu Secuiesc – au fost depășite recorduri ce datau din iulie 1936. La stația montană Iezer a fost depășit recordul din iulie 1959.

La alte stații meteo, recordurile erau mai recente, de la valurile de căldură din 2000, 2007, 2012, 2015 sau 2022. La Ștefănești – Stânca, în jud Botoșani, recordul anterior a fost depășit cu un grad (39 °C, față de 38 °C).

Aceste noi recorduri de căldură au fost stabilite între 13 și 16 iulie 2024.

Pe 17 iulie la prânz s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a valului de căldură: +41,7 °C la Cernavodă. Au fost +41,4 °C la Hârșova, +41,2 °C la Giurgiu și +41,1 °C la București Filaret. Peste 40 °C s-au depășit la mai multe stații meteo, arată hărțile ANM.

La Oravița, locul noului record nocturn de căldură, maxima a urcat la 39,3 °C. La Târgu Mureș a fost egalat recordul absolut de căldură; +39 °C, înregistrat în iulie 1936.

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult

ACTUAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 876: Reuniune cu lideri din 40 de țări în Marea Britanie / Atac cu drone maritime asupra portului rusesc Novorossiisk

Publicat

in

Premierul britanic Keir Starmer se va folosi joi de rolul său de gazdă a unui forum european pentru a-și exprima dorința de a redefini relația Regatului Unit cu UE post-Brexit cu Uniunea Europeană și de a reafirma sprijinul pentru Ucraina, scrie Reuters. Comunitatea politică europeană (CPE), formată din peste 40 de națiuni, se reunește joi la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, pentru a consolida cooperarea în domeniul securității frontierelor. Întâlnirea de o zi a grupului înființat după invazia rusă în Ucraina îi oferă noului lider al Marii Britanii o altă ocazie de a face presiuni pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, în special înainte de posibila alegere a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria securitate.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 876, LIVETEXT:

Primarul orașului-port rus Novorossiisk din Marea Neagră a emis joi dimineață o alertă de drone maritime care a durat mai mult de două ore, în timp ce un grup de ambarcațiuni ucrainene fără echipaj ar fi fost distrus în apropiere de Crimeea, transmite Reuters.

Primarul Andrei Kravchenko a îndemnat locuitorii să stea departe de malul mării în mesajul său inițial de pe aplicația Telegram.

Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră și o poartă-cheie pentru exporturile de țiței și produse petroliere. De asemenea, aici se încarcă pe vase petrol din Kazahstan și Azerbaidjan, plus cereale, cărbune, îngrășăminte, lemn, precum și mărfuri alimentare.

Separat, Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, a afirmat că 10 drone maritime ucrainene au fost distruse în timp ce se apropiau de Crimeea, iar 33 de drone aeriene au fost distruse deasupra peninsulei în cursul nopții.

Antiaeriana ucraineană a doborât azi-noapte o dronă deasupra unei suburbii din estul Kievului, dar resturile căzute nu au provocat pagube la sol, a spus primarul Vitali Klitschko.

Klitschko a scris pe Telegram că echipele de salvare trimise în cartierul Darnitskyi din capitală nu au găsit pagube materiale sau victime.

Explozii și alerte aeriene auzite la Kiev. Explozii și alerte aeriene s-au auzit miercuri seară la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflaţi la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend