Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cazul certificatului verde la job și primul semn clar că AUR își poate impune agenda în 2022 prin dezinformare și frica guvernanților de contul de Facebook al lui Simion

Publicat

in

​​O lege privind certificatul verde la locul de muncă ar fi putut fi dată de Parlament fără probleme de constituționalitate. O dovedesc mai multe decizii ale unor instanțe internaționale, precum și exemplele a cel puțin nouă state europene care au adoptat diferite variante de „vaccinare obligatorie”, în lupta împotriva pandemiei.

Suntem la începutul unui nou an, când e vremea urărilor de bine și a bilanțurilor. Și, de asemenea, e vremea când ar trebui să înțelegem viitorul pe baza evenimentelor din anul ce tocmai s-a încheiat.

Iar cel mai important eveniment politic este, în opinia mea, faptul că partidul radical AUR și-a impus punctul de vedere într-un subiect esențial, certificatul COVID la locul de muncă, folosindu-se exclusiv de dezinformare și de frica pe care le-a băgat-o în oase celor ce conduc România.

E un prim semn important că, în 2022, dezinformarea și agresivitatea pot schimba lucruri importante în România, în fața unui președinte și a unei coaliții de guvernare mult prea slabe pentru vremurile în care trăim (deși controlează 70% din Parlament).

Toate datele arată că nu vom mai avea o lege privind certificatul verde la locul de muncă, pentru că președintele Iohannis și liderii partidelor de la putere se tem de presiunea publică și de protestele care le-ar putea genera o astfel de decizie. Mai exact se tem de AUR, de George Simion, de Diana Șoșoacă și de toți oamenii care pe care aceștia reușesc să-i mobilizeze pe Facebook.

Sigur că, oficial, liderii unei coaliții politice de 70% nu puteau recunoaște că au dat înapoi pe un subiect ce ar fi putut probabil impulsiona campania de vaccinare din cauza fricii de o minoritate. Au invocat preocuparea legitimă ca nu cumva să facă legi neconstituționale.

Un pretext ieftin, ușor de demontat.

O lege prin care angajații de la stat sau de la privat a fi fost obligați să-și scoată un certificat electronic care să dovedească faptul că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau s-au testat anti-COVID putea fi făcută în așa fel încât să fie constituțională.

Știu acest lucru pentru că m-am ocupat de subiect, am studiat cum s-a aplicat în alte țări, ce decizii ale CEDO au fost luate în privința vaccinării obligatorii, am întrebat experți ce anume trebuie făcut pentru a se evita discriminarea.

Am făcut-o în luna aprilie când nu exista proiectul de lege a lui Rafila (care e unul mult mai soft decât altele similare adoptate în UE, după cum vom vedea mai încolo), ci doar niște vorbe-n vânt aruncate de premierul de atunci Florin Câțu pe un subiect despre care începuse să se vorbească prin companiile private.

Toate argumentele, pro și contra, deciziile CEDO, părerile specialiștilor din România și din alte țări pot fi citite în articolul pe care l-am publicat atunci:

Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Un subiect tabu, care se discută pe la colțuri, dar nimeni nu-l pune în dezbatere”.

Aș sublinia acum doar concluzia la care a ajuns autoarea unui studiu internațional pe subiectul vaccinării obligatorii, bazat pe deciziile CEDO, și anume că „statele au dreptul de a impune vaccinarea cu condiția însă de a găsi acel echilibru între protecția sănătății publice, dreptul la sănătate și la viață privată a persoanelor vaccinate”.

Sigur că judecătorii CEDO sau specialiștii citați în articolul menționat nu sunt de anvergura profesională și morală a experților George Simion și Diana Șoșoacă (sau a celor din PSD invocați de Marcel Ciolacu), dar măcar ar fi trebuit să vedem cum au rezolvat problema de constituționalitate alte state din Uniunea Europeană.

State care au introdus diferite variante de „vaccinare obligatorie” împotriva COVID, în funcție de interesele societății. Repet, multe dintre aceste forme sunt în realitate mai dure decât varianta soft de proiect de lege inițiată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Câteva exemple europene:

Mai întâi să spunem că subiectul este chiar pe agenda UE. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus explicit că ar trebui să existe o dezbatere europeană privind vaccinarea obligatorie.

În ceea ce privește țările membre, Austria va avea de la 1 februarie vaccinare obligatorie pentru toată lumea.

De la 15 ianuarie, Grecia va amenda persoanele trecute de 60 de ani care nu sunt vaccinate (cu 100 de euro pe lună).

Parlamentul din Germania a adoptat o lege prin care angajații din domeniul medical și cei din asistență socială trebuie să dovedească că sunt vaccinați sau trecuți prin boală. Au timp să o facă până pe 15 martie, altfel contractele lor de muncă vor fi suspendate.

Italia a impus deja vaccinarea obligatorie inițial pentru personalul din sănătate, apoi și pentru alte categorii profesionale cum ar fi profesori, militari, polițiști etc.

În Franța persoanele care intră în contact cu publicul trebuie să aibă un certificat de sănătate, care să dovedească vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă.

În Marea Britanie vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul din sănătate și asistență socială până pe 1 aprilie.

În Ungaria este obligatorie vaccinarea pentru angajații din sănătate, profesori, funcționari din instituții publice. De asemenea, angajatorii au voie să decidă dacă impun sau nu vaccinarea obligatorie a propriilor angajați.

Din 15 decembrie, Letonia a trecut la vaccinarea obligatorie la locul de muncă.

Polonia va introduce vaccinarea obligatorie pentru personalul din sănătate de la 1 martie.

Toate exemplele de mai sus, alte unor state care stau mai bine la vaccinare decât România, demonstrează cât de false sunt argumentele celor ce se zbat, chipurile, să apere Constituția României de abuzuri. După cum spuneau și experții citați în articolul menționat mai sus, „vaccinarea obligatorie” poate fi legiferată de un stat democratic, în anumite condiții. Nu e nimic de apărat aici, pentru că nu e vorba despre niciun abuz.

Sigur că din punct de vedere politic subiectul este unul complicat, mai ales într-o țară în care gradul de conformare la vaccinarea anti-COVID este mult mai scăzut decât în celelalte țări UE.

Este un subiect riscant, după cum atrăgeau atenția și experții Organizației Mondiale a Sănătății, să vorbești despre „vaccinare obligatorie” ca metodă de compensare a eșecului unui stat de a lupta eficient cu pandemia.

Pe de altă parte, nu poți să nu remarci faptul că nu genul acesta de argumente a primat atunci când liderii puterii au pus cruce subiectului. Nu, a fost vorba doar de frica de AUR.

A fost suficient ca un protest puțin mai zgomotos să ajungă sunt ferestrele parlamentarilor și politicienii ne-extremiști și ne-radicali ai României au dat înapoi. Iar publicului nedumerit (și nevotant de AUR) i s-a livrat convenabil povestea cu frica de neconstituționalitate a legii.

AUR a ajuns la 17%, potrivit unui sondaj Avangarde, și probabil că o să mai crească, având în vedere greața pe care o inspiră multor români ultimele evenimente de pe scena politică.

Și acum nu poți să nu te întrebi câte dintre revendicările AUR vor mai fi puse în aplicare în perioada următoare, din teama pe care contul de Facebook al lui George Simion o stârnește printre decidenții politici din România?

Ce puncte pe de agenda acestui partid eurosceptic vom mai vedea rezolvate în perioada următoare de coaliția de guvernare, una pro-UE cel puțin declarativ?

Cred că asta ar trebui să fie întrebarea anului 2022: Cât de mult va influența AUR societatea românească „mulțumită” lașității politicienilor de la putere?

Loading

NATIONAL

Circulaţia va fi deschisă pe 15,7 km din autostrada Sibiu-Piteşti, între Pitești-Curtea de Argeș

Publicat

in

Circulaţia va fi deschisă pe 15,7 km din autostrada Sibiu-Piteşti, între Pitești-Curtea de Argeș, informează Rador Radio România.

Circulaţia pe primii 15,7 km din secțiunea 5 Pitești-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu-Pitești va fi deschisă în scurt timp, cu opt luni mai devreme față de termenul contractual, a anunțat aseară, pe pagina sa de socializare, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

Astfel, în scurt timp se va putea circula între nodurile rutiere Bascov și Băiculești.

Potrivit directorului CNAIR, anul viitor se va deschide circulația și pe ceilalți 14,65 km ai acestei secțiuni de autostradă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elevii cu performanțe școlare deosebite pot face doi ani într-unul singur (proiect)

Publicat

in

Proiectul este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. Elevii cu performanțe școlare deosebite pot cere parcurgerea a doi ani de studiu într-unul singur, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, informează Rador Radio România.

Solicitarea poate fi depusă de părinții minorului la administrația școlii, cu un an înainte de intrarea în acest program. În învățământul primar, înscrierea în program se poate realiza, începând cu nivelul de vârstă specific clasei a 3-a. Elevii care se înscriu pentru parcurgerea claselor a 3-a și a 4-a trebuie să aibă în anul școlar anterior anului curent calificativul foarte bine, la fiecare disciplină de studiu, dar și calificativul foarte bine la purtare.

Condițiile din proiect

Elevii care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal trebuie să aibă media 10 la fiecare disciplină de studiu și media anuală 10 la purtare. Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se poate face pentru doi ani de studii consecutive și se poate realiza o singură dată, în fiecare dintre ciclurile de învățământ.

Cererea de înscriere în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie depusă de către părintele sau tutorele legal al elevului la unitatea de învățământ la care elevul este înscris în perioada 1 martie – 1 mai a anului școlar precedent celui de intrare în program.

După aprobarea cererii de înscriere, elevul va susține un test interdisciplinar care va evalua competențele dobândite în anul școlar precedent celui de intrare în program.

Testul va fi susținut până la sfârșitul anului școlar în care a depus cererea de intrare în program.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Percheziții la sediul Adidas în cadrul unei investigații pentru evaziune fiscală

Publicat

in

Sediul Adidas AG s-a confruntat cu a doua zi consecutivă de percheziții făcute de procurori penali și anchetatori vamali, în cadrul unei lungi investigații fiscale asupra brandului german de articole sportive, informează Bloomberg.

Biroul Procurorului Public European a declarat miercuri că desfășoară „activități de colectare a probelor” în Germania și Austria împotriva unui grup de îmbrăcăminte sportivă, fără a menționa însă numele Adidas.

Subiectul perchezițiilor este suspiciunea de evaziune fiscală legată de taxe vamale și TVA. Adidas a confirmat că compania face obiectul unei percheziții oficiale la sediul central din Herzogenaurach, Germania, dar și în alte locații. Aceasta a declarat că „cooperează cu autoritățile și furnizează documentele și informațiile necesare” pentru investigația care acoperă perioada octombrie 2019 – august 2024.

Adidas s-a confruntat cu crize repetate în ultimii ani, inclusiv boicoturi și o scădere a vânzărilor după întreruperea relațiilor cu rapperul Kanye West și franciza Yeezy.

Compania a declarat că nu se așteaptă la un impact financiar semnificativ.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: O rachetă ucraineană a lovit noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Rostov din Rusia

Publicat

in

O rachetă ucraineană a lovit noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Rostov din Rusia, distrugând infrastructura critică din orașul Taganrog, au anunțat oficialii ruși locali, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul interimar Iurii Sliusar a susținut că un atac cu rachetă a distrus o „instalație industrială” din Taganrog, precum și 14 mașini din parcare. Svetlana Kamulova, primarul orașului situat pe coasta Mării Azov, la aproape 160 km de linia frontului, a anunțat ulterior că furnizarea de agent termic a fost întreruptă în 27 de blocuri din oraș, în urma unui atac asupra unei centrale de cazane din oraș.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 12 decembrie, ora 03.00 Armistițiu de Crăciun: Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina

Ucraina a afirmat miercuri că nu a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun cu Rusia, precum şi despre un schimb important de prizonieri, respingând afirmaţiile premierului ungar conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „a respins” această idee, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi ca întotdeauna Ungaria nu a informat (Ucraina, n.red.) cu privire la schimburile sale cu Moscova”, a afirmat Dmitro Lytvyne, un consilier al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj scris adresat presei.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk devine prima persoană din lume cu o avere netă care depăşeşte 400 de miliarde de dolari

Publicat

in

Omul de afaceri Elon Musk a devenit prima persoană din lume cu o avere netă care depăşeşte 400 de miliarde de dolari, compania sa SpaceX fiind evaluată la 350 de miliarde de dolari în urma vânzării de acţiuni, scrie, miercuri, agenţia Bloomberg. Astfel, avutul miliardarului de origine sud-africană a crescut cu 66% de la victoria în alegeri a lui Donald Trump, pe care Elon Musk l-a susţinut puternic, scrie news.ro.

Ultimul catalizator a fost vânzarea internă a acţiunilor companiei sale SpaceX, ceea ce a crescut averea lui Musk cu aproximativ 50 de miliarde de dolari dintr-o singură lovitură, până la 439,2 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. Miercuri, SpaceX şi investitorii săi au convenit să cumpere acţiuni în valoare de 1,25 miliarde de dolari. Această tranzacţie, care evaluează compania de explorare spaţială la aproximativ 350 de miliarde de dolari, face din SpaceX cel mai valoros startup privat din lume.

Averea lui Elon Musk a cunoscut o schimbare dramatică de la sfârşitul anului 2022

Averea lui Musk a cunoscut o schimbare dramatică de la sfârşitul anului 2022, când, la un moment dat, valoarea sa netă scăzuse cu peste 200 de miliarde de dolari, dar a crescut deosebit de rapid după ce Donald Trump a câştigat alegerile din SUA luna trecută, Musk devenind cel mai important donator şi susţinător politic al acestuia.

Acţiunile Tesla Inc. au crescut cu 65% faţă de perioada de dinaintea alegerilor, pentru că este de aşteptat ca Trump să accelereze introducerea maşinilor care se conduc singure şi să anuleze scutirile fiscale pentru vehiculele electrice care ajută concurenţii Tesla. În plus, Musk pare să joace un rol-cheie în noua administraţie, în calitate de co-preşedinte al nou creatului Departament al eficienţei guvernamentale.

Compania SpaceX îşi câştigă majoritatea banilor din contracte cu guvernul SUA şi este probabil să primească mai mult sprijin sub administraţia Trump. Preşedintele nou ales a lăudat viziunea lui Musk de a trimite astronauţi pe Marte în discursurile sale de campanie şi s-a alăturat lui Musk la o lansare SpaceX în Texas la scurt timp după alegeri.

Între timp, valoarea startup-ului său de inteligenţă artificială xAI a crescut de peste două ori de la ultima strângere de fonduri, care a avut loc în luna mai, ajungând la 50 de miliarde de dolari, iar Wall Street Journal a scris luna trecută că victoria lui Trump a contribuit la stârnirea unui nou interes pentru acesta.

Musk, în vârstă de 53 de ani, a primit o veste proastă săptămâna trecută, când un judecător din Delaware a anulat pentru a doua oară pachetul său salarial Tesla din 2018, evaluat în prezent la peste 100 de miliarde de dolari. Tesla a declarat că va face apel la decizie, pe care Musk a descris-o ca fiind „corupţie absolută”. Chiar dacă indemnizaţia lui Musk este în cele din urmă recuperată, el ar fi în continuare cea mai bogată persoană din lume.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Raport UNICEF: Peste 150 de milioane de copii nu figurează în registrele naționale

Publicat

in

Deși s-au făcut progrese în ultimii ani, unul din cinci copii sub 5 ani nu are nașterea înregistrată oficial, rămânând practic invizibil pentru autoritățile din țara sa. În plus, alte 50 de milioane de copii, deși au nașterea înregistrată, nu dețin un certificat, arată UNICEF.

În ultimii cinci ani au fost înregistrate nașterile a peste 500 de milioane de copii (aproape opt din zece copii) cu vârste sub cinci ani, ceea ce arată progrese notabile în asigurarea identității legale la nivel mondial, potrivit unui nou raport UNICEF publicat miercuri.

Niveluri globale și tendințe în înregistrarea nașterilor, actualizat în 2024 și publicat cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a UNICEF, reprezintă cea mai recentă actualizare a raportului privind numărul de copii înregistrați din 2019, când nivelurile globale se situau la 75%. În ciuda creșterii la 77% în prezent, 150 de milioane de copii, ceea ce reprezintă doi din zece copii, cu vârste sub cinci ani rămân neînregistrați și invizibili pentru sistemele guvernamentale, scrie Mediafax.

De asemenea, raportul arată că peste 50 de milioane de copii ale căror nașteri sunt înregistrate nu dețin certificate de naștere. Acest tip de document esențial este dovada înregistrării și este crucial pentru dobândirea cetățeniei, prevenirea apatridiei și asigurarea drepturilor copiilor încă de la naștere.

„Înregistrarea nașterii asigură recunoașterea imediată a copiilor conform legii, oferind o bază pentru protecția împotriva abuzului și exploatării, precum și accesul la servicii esențiale, cum ar fi vaccinurile, asistența medicală și educația”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Progresele înregistrate la nivel mondial au fost determinate în mare măsură de țările care au acordat prioritate înregistrării la timp, au mobilizat sistemele de sănătate, de protecție socială și de educație, au extins serviciile în mai multe locații, au digitalizat procedura și au eliminat taxele.

America Latină și regiunea Caraibe au ajuns la 95%, Asia de Est și de Sud-Est la 94%, iar Asia Centrală și de Sud la 78%. Cu toate acestea, Africa subsahariană rămâne mult în urmă, cu 51%, având peste jumătate din copiii neînregistrați din lume (90 de milioane).

În Africa subsahariană, progresele și nivelurile atinse variază foarte mult. De exemplu, Sudul Africii se află pe primul loc, cu 88%, în timp ce Africa de Vest a înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 15 ani, ajungând la 63%. Africa de Est și Africa Centrală sunt în urmă, ambele cu 41%. Cu toate acestea, având în vedere îmbunătățirile lente și creșterea rapidă a populației infantile, Africa subsahariană, preconizată să găzduiască majoritatea copiilor din lume în următoarele decenii, ar putea avea peste 100 de milioane de copii neînregistrați după 2030, dacă procentele rămân la nivelul actual.

Multe familii din întreaga lume continuă să se confrunte cu obstacole din cauza unui angajament politic scăzut, a distanțelor mari și a vizitelor multiple necesare la centrele de înregistrare, a lipsei de cunoștințe despre procesul de înregistrare, a taxelor inabordabile și a costurilor indirecte prohibitive și, în unele locuri, a discriminării bazate pe gen, etnie sau religie.

În ciuda acestor provocări, unele țări au înregistrat progrese semnificative. În Africa subsahariană, Botswana a înregistrat toate nașterile, în timp ce Coasta de Fildeș a ajuns la peste 90 la sută. Rwanda, Sierra Leone, Tanzania și altele au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri susținute în ultimul deceniu.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend