Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cazanciuc: Aş vrea ca volumul ‘Constituţia pentru copii şi tineri’ să devină un liant între copii şi adulţi

Publicat

in

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său “Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele”, că acesta va crea o legătură între cei mici şi adulţi. “Aş vrea să devină un liant între copii şi adulţi pe tema rolului nostru în Cetate”, a declarat senatorul, fost ministru al Justiţiei.

El a explicat că a început acest proiect în urmă cu peste 10 ani.

“Nu e nimic întâmplător în viaţă, cred foarte mult în acest lucru. S-au întâmplat lucruri în viaţa mea când nu mă aşteptam sau când nu meritam. Şi atunci înseamnă că cineva acolo sus face ca lucrurile să meargă cumva firesc. (…) A venit momentul astăzi, de 1 Iunie, să fim cu toţii aici. Mulţumesc foarte mult copiilor, care de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni au ales să fie astăzi împreună cu noi”, a spus Cazanciuc.

După evenimentul de lansare, senatorul a acordat autografe. “În ciuda lucrurilor de zi cu zi, care nu sunt neapărat dătătoare de optimism, chiar avem o şansă să trăim frumos în această ţară”, a precizat el.

Cartea a apărut la Editura Universul Juridic.

Zilele trecute, senatorul preciza, pe Facebook, că volumul ”Constituţia pentru copii” este cadoul lui de 1 Iunie pentru toţi cei mici, dar şi cei mari.

“”Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele” cuprinde o selecţie de 100 de articole din cele 156 ale Legii fundamentale, structurate în două volume: Drepturile şi îndatoririle fundamentale şi Organizarea şi funcţionarea statului”, arăta Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, selecţia articolelor este “evident” subiectivă şi a avut în vedere, în primul rând, importanţa lor din perspectiva nevoii de transformare a micilor cititori din copii aflaţi pe băncile şcolilor gimnaziale şi liceelor în cetăţenii de mâine, conştienţi de drepturile şi obligaţiile lor într-o societate care îi sprijină şi îi protejează.

“Pentru a face înţelesul textului constituţional accesibil publicului de toate vârstele am recurs la trei metode care se completează reciproc şi vin să reveleze sensul: desenul, citatul şi explicaţia. Cartea este destinată copiilor, adolescenţilor, părinţilor, profesorilor de carieră sau celor ad-hoc, cum sunt avocaţii sau alţi jurişti care participă în şcoli la orele de Educaţie juridică. Constituţia astfel ‘tradusă’ pe înţelesul elevilor îşi asumă aşadar un dublu rol: dincolo de un material informativ pentru copilul autodidact care vrea să cunoască, să înţeleagă şi să devină un bun cetăţean, ea poate reprezenta şi un inedit suport didactic pentru profesorul de istorie sau cultură civică ce predă primele noţiuni despre Constituţie şi îşi doreşte să iasă din paradigma impusă de manualul şcolar”, afirma senatorul PSD.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Se închide temporar circulația pe A3 București-Ploiești

Publicat

in

Circulația rutieră este oprită, joi și vineri, pe Autostrada A3 București – Ploiești pentru a se monta tablierul metalic la deschiderea ax 10-20 al podului peste autostradă.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 18-19 iulie, se va închide temporar circulația rutieră pe autostrada A3 București-Ploiești și va fi deviată prin rute alternative pe raza județului Prahova.

Această măsură este necesară pentru a permite montajul tablierului metalic la deschiderea ax 10-20 al podului peste autostrada A3, la kilometrul 53+275 metri.

Traficul rutier se va desfășura după cum urmează:

– Calea 1 – sensul de mers București – Ploiești va fi restricționat în data de 19.07.2024, în intervalul orar 00:30 – 06:00, astfel încât circulația va fi deviată în zona premergătoare nodului rutier de la km 43 de pe A3 pe ruta Gherghița – DJ 100B – DJ 101F – Valea Călugărească – DN 1B – E577 – Ploiești;

– Calea 2 – sensul de mers Ploiești – București va fi restricționat în intervalul 18.07.2024 ora 21:00 – 19.07.2024 ora 06:00, astfel încât circulația va fi deviată în zona sensului giratoriu din localitatea Tătărani (intersecție A3/DN1-E60), pe ruta DN1- E60.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție sporită și să respecte semnalizarea temporară a lucrărilor, folosind totodată rutele alternative indicate.

Citeste mai mult

NATIONAL

În caz de război, asediu sau alte situații de criză, ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor să lupte cu speculanții și să dea amenzi

Publicat

in

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor să lupte cu speculanții, un protocol semnat în acest sens fiind publicat în Monitorul oficial. Cele trei instituții vor face asta în caz de război, asediu sau alte situații de criză.

Astfel, a fost pusă în practică o ordonață din 2022 (OUG 84/2022).

În perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, stare de alertă sau alte situații de criză vor fi stabilite categoriile de produse sau serviciile în situație de risc speculativ. Astfel, vor fi interzise practicile de concurență neloială săvârșite de întreprinderi față de alte întreprinderi, care constau în: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Tot concurență neloială reprezintă și refuzul nejustificat de a furniza sau de a cumpăra bunuri sau servicii, nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, furnizarea sau achiziția, impunerea unor condiții nejustificat de oneroase sau discriminatorii față de obiectul contractului sau modificarea ori încetarea nejustificată a relațiilor comerciale cu întreprinderea parteneră.

Amenzile contravenționale vor fi între 50.000 lei – 500.000 lei pentru firme și 5.500 – 11.000 lei pentru cele săvârșite de persoane fizice.

Persoanele fizice sau juridice care recunosc săvârșirea practicilor de concurență neloială în termen de 30 de zile de la comunicarea concluziilor pot beneficia de o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20% din amenda finală.

La primirea unei sesizări ce vizează posibile acțiuni speculative, dacă aceasta are în vedere relația unei întreprinderi cu persoane fizice, Consiliul Concurenței va redirecționa, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, sesizarea către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin e-mail: infospecula@anpc.ro.

În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, până cel târziu la ora 12.00, va informa Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la cazurile instrumentate, ce vizează acțiuni speculative, în săptămâna anterioară (sesizări primite/soluționate), inclusiv cu privire la amenzile aplicate, dacă este cazul.

Atunci când consideră necesar, Consiliul Concurenței va putea solicita ANPC orice tip de informație ce are în vedere modul de analiză și instrumentare a cazurilor ce vizează acțiuni speculative, inclusiv în sensul acordării consultanței reciproce. Solicitările vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la adresele de e-mail infospecula@anpc.ro și cabinet.presedinte@anpc.ro, iar termenul de răspuns nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării.

Treaba ANAF va fi a să pună la dispoziția ANPC și Consiliului Concurenței datele necesare solicitate.

Termenul de prescripție a constatării și aplicării sancțiunii contravenționale este de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend