Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Caz inedit la DNA: Un avocat și soția sa, executor judecătoresc, au executat ilegal mai multe bănci!

Publicat

in

Caz incredibil la DNA. Un avocat și soția sa, executor judecătoresc, au pus în executare 28 de creanțe, în mod ilicit. Au fost poprite conturile mai multor bănci și în speță s-a produs un prejudiciu de 7 milioane de lei. DNA anunță că cei doi au fost eliberați sub control judiciar pentru 90 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 9 iulie 2024, față de două persoane (un executor judecătoresc, respectiv un avocat din cadrul Baroului Galați), pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit respectiv complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2016-2020, Camelia Cecilia Răducanu, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, avocat în cadrul Baroului Galați, dar și a altor persoane, față de care se fac cercetări, a pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, „cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci”.

Prejudiciul cauzat unităților bancare respective este de 7.776.432 lei

„Creanțele respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă, executând silit, creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de ex: într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală)”, arată DNA.

De exemplu, în anul 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o unitate bancară, instanța dispunând anularea unor clauze din cuprinsul contractului de credit și obligând banca la plata către persoana respectivă a sumei de bani încasată nelegal (conform calculelor băncii, suma datorată era 4.187 lei). În continuare, în anul 2019, s-a deschis un dosar de executare la BEJ Răducanu Camelia Cecilia care a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită, iar, ulterior, creanța a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. Executorul judecătoresc a întocmit o încheiere prin care a stabilit debit și cheltuieli de executare în sumă de 187.822 lei, iar, ulterior a comunicat adresa de înființare a popririi către Trezoreria mun. Cluj Napoca pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Ulterior, executorul judecătoresc a procedat la eliberarea în numerar a sumei de 175.000 lei către deținătorul creanței, apoi la reținerea onorariului execuțional și a cheltuielilor de executare în contul său de consemnare, fiind creat astfel un prejudiciu băncii respective, în cuantum de 183.635,11 lei.

Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul, în alte situații ar fi executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.

O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără o justificare anume. Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi soți trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Loading

NATIONAL

CURS Survey – How Romanians View the Imposition of Gender Quotas on Electoral Lists

Publicat

in

Gender Quotas Instead of Equal Opportunities? Pure meritocracy is no longer favored in the political world, so discussions are increasingly focusing on imposing gender quotas: 30% of the candidates on electoral lists should be women. A survey conducted by the Center of Urban and Regional Sociological (CURS) shows that Romanians partially support this idea.

According to the research, the idea of introducing gender quotas into the law does not have majority support, but the idea of better representation for women in politics is endorsed.

Public Opinion on Representation of Women in Politics:

How do you think better representation of women in politics should be achieved?

  • Political parties should create internal regulations, but there should not be a law – 43%
  • There should be a law requiring parties to include a minimum number of women on party lists – 37%
  • Don’t know/No answer – 20%

Parliamentary Discussion on Gender Quotas:

In Parliament, the law regarding the imposition of a 30% quota for women on the electoral lists of political parties for parliamentary elections is currently under debate. Do you agree with this law?

  • Total agreement: 41%
  • Partial agreement: 28%
  • Partial disagreement: 12%
  • Total disagreement: 7%
  • Don’t know/No answer: 12%

Should This Be Implemented in the Upcoming Elections (December 1, 2024 Parliamentary Elections)?

  • Yes, starting from these elections – 56%
  • No, it is not a priority – 33%
  • Don’t know/No answer – 11%

Methodology:

  • Sample universe: The adult resident population of Romania
  • Sample size: 1067 respondents, voters aged 18 and over
  • Sampling type: Probabilistic, multi-stage, stratified
  • Maximum margin of error: +/- 3% at a 95% confidence level
  • Data collection method: Face-to-face interviews at respondents’ homes
  • Sample validation: Based on the latest National Institute of Statistics (INS) data
  • Survey period: August 13–27, 2024

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Camera Deputaţilor să dezbată şi să voteze rapid proiectul de lege prin care partidele vor primi subvenții doar dacă pe listele pentru alegeri

Publicat

in

Women for a Better Society, organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse în societatea românească, salută adoptarea, chiar şi tacită, a unui amendament la legea privind finanţarea formaţiunilor politice din România care prevede că partidele vor primi subvenții doar dacă pe listele pentru alegerile locale și parlamentare sunt cel puțin 30% femei. Ar fi fost de dorit un vot explicit în urma unei dezbateri parlamentare consistente, dar, chiar şi în această situaţie, este bine că propunerea a trecut de prima cameră sesizată (Senatul).

În acest context, se creează oportunitatea ca, în urma unui vot în până la 1 octombrie în Camera Deputaţilor, această lege să poată produce efecte începând cu alegerile parlamentare din 1 Decembrie.

„Eu mă bucur că acest proiect, născut în urma Conferinței <> organizate de noi în 25 martie a.c., a fost adoptat de Senat. Le mulţumesc doamnelor care au înţeles că nu sunt relevante liniile de demarcaţie politică şi au susţinut schimbarea legislaţiei: Laura Vicol, Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Gabriela Firea etc. Sper că se vor mobiliza toate la Camera Deputaţilor pentru a vedea că legea produce efecte la parlamentarele din 1 Decembrie. Este important ca Puterea să nu blocheze proiectul la Camera Deputaţilor şi să avem un vot exprimat în următoarele săptămâni. Declarativ, liderii tuturor partidelor susţin că sunt de acord cu un procent mai mare de femei pe listele de partid, dar trebuie ca aceste angajamente să fie transpuse în realitate. Or, noi am văzut la alegerile locale din 9 iunie a.c. că doar 6,5% dintre primari sunt doamne şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedinta ONG-ului Women for a Better Society.

Aşa cum se poate uşor observa şi din statisticile rezultate după alegerile locale, dar şi din istoricul reprezentării femeilor la nivel parlamentar, în absenţa unor acte normative care să genereze anumite forme de încurajare directă sau indirectă a unor cote de gen, sistemul politic patriarhal va încerca păstrarea statu quo-ului. De altfel, este îngrijorătoare absenţa din dezbaterea publică a acestei teme a încurajării accesului femeilor la funcţii de reprezentare politică. România se clasează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește indicele egalității de gen, cu un punctaj de 56,1 din 100 conform Indicelui Egalității de Gen 2023 realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE). Scorul este cu 14,1 puncte mai mic decât cel al UE şi problema acut identificată ţine de accesul la funcţii de Putere.

„Când ai doar 17% din Parlament format din doamne şi doar şase doamne în funcţii ministeriale, este clar că nu se poate vorbi de egalitate pe acest palier politic. În acest context este important de văzut şi experienţa recentă în plan european. Vedem că nodul gordian al Comisarului european din partea României a fost desfăcut abia în momentul în care Premierul a propus o doamnă pentru respectiva funcţie. Poate, totuşi, decidenţii de la vârful partidelor politice realizează că ne aflăm în anul 2024 şi modifică legislaţia în aşa fel încât femeile chiar să fie încurajate să se implice. M-ar bucura foarte mult dacă măcar candidaţii la prezidenţiale şi-ar declara susţinerea pentru acest proiect care modifică și completează articolul 18 din Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. De altfel, la nivelul Women for a Better Society, lucrăm la un memorandum pe care ne-am dori să-l semneze toţi candidaţii la prezidenţiale pentru viitorul ciclu electoral”, a concluzionat Ana Maria Pătru.

Accesând link-ul următor, aveţi acces la înregistrarea Conferinței „Femei în politică pentru o societate mai bună” organizate la Parlamentul Românie în 25 martie 2024, acolo unde s-au pus bazele acestei colaborări politice transpartinice pentru promovarea acestei legislaţii privind prezenţa a minimum 30% femei pe listele electorale.

https://www.facebook.com/SenatulRomaniei/videos/410560298245993/

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Scandalul morților suspecte de la Pantelimon se lasă cu proteste în stradă – Medicii își vor striga disperarea

Publicat

in

Medicii din România vor organiza un protest, vineri, în Piața Victoriei din București, sub sloganul „Demnitatea și onoarea profesiei de medic și repoziționarea în societatea civilă!”.

Manifestația este inițiată de Asociația Profesională a Medicilor din Ambulator (APMA) și vizează atragerea atenției asupra unor probleme majore care afectează profesia medicală din țară.

Președintele APMA, dr. Cosmin Alexandrescu, a declarat că, în România, medicii sunt adesea percepuți ambiguu: „În România meseria de medic oferă trăiri extreme omului obișnuit. Pe de o parte, suntem zugrăviți ca niște eroi, pe de alta am ajuns să fim priviți ca niște paria, șpăgari și/sau criminali în serie. Și ne dorim să fim împreună indiferent de specialitate sau loc de muncă. Mi-aș dori să fie alături de noi și conducerea CMR, care reprezintă breasla, mi-aș dori să îi avem alături și pe medicii de familie, care sunt colaboratorii noștri apropiați, dar și pe medicii din spitale.

România are cam 55.000 de medici. 99,99% dintre colegii mei își fac datoria cinstit, cu pasiune și având de parcurs zilnic multe lipsuri și obstacole. Procentual, cei despre care aflăm fapte reprobabile sunt extrem de puțini, însă, din păcate, foarte vizibili. E vorba aici de o pondere prea mare a atenției publice pe aceste cazuri” Alexandrescu a exprimat speranța că la protest vor participa și reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România (CMR), medicii de familie și colegii din spitale.

Dr. Cosmin Alexandrescu a încurajat mass-media să își facă „onest treaba” și a criticat lipsa de cursuri relevante în pregătirea medicală, menționând că „generalizările fără argumente științifice pot fi periculoase.” El a subliniat că „doctorul nu e Dumnezeu” și a criticat atenția excesivă acordată greșelilor individuale care afectează reputația întregului corp medical.

Protestul va aduce în prim-plan trei puncte majore de revendicare: poziția medicului în societate, reforma sistemului de sănătate și tratamentul arogant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Alexandrescu a subliniat că, în comparație cu țările dezvoltate care au sisteme medicale performante bazate pe încredere și respect reciproc, poziția medicului din România este erodată de scandaluri mediatice.

Nemulțumiri salariale

În ceea ce privește salariile, președintele APMA a criticat lipsa de corelare a acestora cu performanța: „Au fost mărite, dar otova. Ele nu țin cont de performanță. Ele nu acoperă celelalte lipsuri de material, consumabile și resurse umane din spital. Un chirurg care face transplant într-un mare spital e plătit la fel ca unul care n-are ce opera într-un orășel și face trimiteri către primul.”

Președintele APMA a mai declarat și că: „Doar medicina de familie și ambulatoriul de specialitate obțin venituri proporționale cu activitatea și cu numărul de pacienți. Dar, atenție, subfinanțarea cruntă a ambulatoriului înseamnă aglomerarea și mai mare a spitalelor, cu costuri mai mari și inconveniente de tip tratamente întârziate, erori medicale ca urmare a lipsei de timp pentru analize temeinice ale cazurilor etc. Puneți la socoteală că medicii din spitale fac gărzi care se continuă cu activitatea obișnuită, ceea ce doar la noi se poate”.

Protestul din Piața Victoriei va fi o oportunitate pentru medici de a-și exprima nemulțumirile și de a solicita schimbări semnificative în sistemul de sănătate din România.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Senator Alfred Laurentiu: PSD a mai îndeplinit o promisiune făcută

Publicat

in

Partidul Social-Democrat continuă să își îndeplinească obiectivele de creștere a veniturilor pentru a asigura un trai decent pentru toți cetățenii, reducerea inegalităților sociale și o dezvoltare economică sustenabilă, orientată spre bunăstarea generală, susține senatorul PSD Alfred Laurențiu pe pagina sa de Facebook.

”În ciuda unui context internațional dificil, cu multiple crize suprapuse, salariul mediu net din România a depășit 1.000 de euro pe lună, ajungând la 5.242 de lei, ceea ce reprezintă o realizare importantă pentru economia țării.

Această creștere este rezultatul măsurilor bine gândite implementate de PSD, inclusiv majorarea salariului minim și stimularea productivității în sectoare esențiale.

Faptul că angajamentul PSD de a crește salariul mediu net la peste 1.000 de euro a fost realizat înainte de termen demonstrează, încă o dată, eficiența guvernării.

PSD rămâne partidul care, prin fapte concrete, asigură stabilitatea și creșterea veniturilor cetățenilor, respectânduși absolut fiecare promisiune.”, sustine el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Ciolacu, dezvăluiri despre măsurile pentru planul de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani. Cu ce se prezintă ministrul Boloș la Bruxelles

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că încă nu a fost prezentat tot planul de măsuri cu care ministrul de Finanțe va merge la Bruxelles pentru a fi acceptată reducerea deficitului bugetar în termen de 7 ani, însă a dat asigurări că nu vor fi taxe noi.

„Vom continua cu digitalizarea, știu că a exista un deranj major și trebuie să închidem radarul mărfurilor. schimbăm sistemul de digitalizare și din punctele de trecere a frontierelor. Foarte importnat e să avem un plan pe 7 ani pentru că și anul 2025 și 2026 sunt anii în care vor fi cele mai mari investiții”, a declarat premierul.

Ciolacu a subliniat că atât timp cât se va menține ritmul de investiții actual, care este cu mult mai mare față de anul trecut, Comisia Europeană este de acord cu guvernul.

„O investiție cum este autostrada Moldovei se multiplică de 8 ori. Cu alte cuvinte orice euro investit în autostrada Moldovei se va multiplica în economia națională, dar mai ales în economiile locale de 8 ori”, a punctat șeful Executivului.

În acest context, premierul a anunțat că la rectificarea bugetară, care urmeză cât de curând, mai mult ca sigur va veniturile vor crește.

„Se face planul la ANAF prinr-o colectare mai bună, dar și datorită acestor investiții. A existat o întârziere de încasări, cum e normal. Am riscat acest lucru, mi l-am asumat de la început, dar cu bucurie vă anunț că se pare a reușit”, a mai spus Ciolacu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Blestemul continuă. Și nu oricum, ci cu tupeu!

Publicat

in

În această săptămână, insul netuns se străduiește, alături de aliatul său, care deunăzi “comemora” medaliile olimpice (da, da, așa a zis Excelența Sa la premierea sportivilor), să-și valideze porecla de “blestem”. Cu o perseverență absolut diabolică, dar știindu-se susținut de tot soiul de resorturi oculte, olimpicul confirmă zilnic prezența sindromului Stockholm, la jumătate dintre bucureșteni.

Invitat fiind de Marcel Ciolacu să discute despre haosul din Capitală, individul, care compromite zilnic ideea sau conceptul de ființă umană, adresează la rându-i o invitație premierului, pe un șantier de care e el nemulțumit, că ar fi ilegal. Mai zice să vină și prefectul și șefa ISC la întâlnire, pentru că din cauza lor “mafia imobiliară” afectează traficul. Dacă ideea prezidențiabilului PSD e sau nu electorală, mai puțin contează. Esențial este cretinismul patologic al declarației protejatului iohannist.

Iar argumentele sunt simple chiar și pentru un copil mic. Pe de o parte, în București se construiește mai puțin ca niciodată, „grație” blocajul urbanistic instaurat de PNL-USR-PMP în ultimii 4 ani. Miza a fost, teoretic, protejarea spațiilor verzi. Până azi, incapabilii aștia reuniți nu doar că nu au renovat sau deschis vreun parc ori spațiu verde, însă nici măcar nu le-au inventariat pe cele existente, în ciuda obligației legale pe care o aveau. Dar nu ne mai luăm de la atât! Pe de alta, pentru că oferta locuințelor din oraș e mult mai redusă, prețurile au crescut, iar mulți din cei care lucrează în București preferă să se mute in Ilfov, la jumătate de preț, dar continuând să vină zilnic în oraș, la serviciu, școală, restaurante, mall-uri etc. Pe cale de consecință, circulația e mai grea decât oricând. În fine, peste toate astea, orașul este paralizat de sutele de șantiere care au distrus bulevardele, mici sau mari. Gropi infernale, munți de moloz, peisaj apocaliptic. Insul numai bun de dus la dușuri reci spune că țevile trebuie musai schimbate, ca din 2028 să vină apa aia caldă, promisă în 2020. Nimic mai fals! Soluții fără spărturi și șlantiere existau. Însă chiar și fără ele, că erau prea ieftine și rapide, deci nu se putea plăti clientela „oamenilor noi” – aceiași care ne-au înnebunit și cu stâlpișorii galbeni, tu te apuci să demolezi orașul toamna, când populația aproape că se dublează, odată cu începerea școlilor, facultăților și revenirea oamenilor din concedii?

Deci avem un oraș paralizat și aflat în paragină. Ca și cum nu era suficient, edilul considerat „spaima frizerilor„ se mai ceartă și cu Piedone. Înainte să îi răspundă obraznic și inept lui Ciolacu, forma de viață a glăsuit la una dintre oficinele tefeliștilor, anunțându-ne că e nemulțumit de un regulament de toaletare adoptat în Consiliul Local Sector 5, după ce de 3 ani refuză să semneze mai toate solicitările venite de la omologii săi. Doar în 5 au căzut zeci de copaci uscați netoaletați pe mașini și case, la furtuni, iar în 6 nu se poate continua lărgirea din Prelungirea Ghencea, că nu semnează olimpicul aceleași toaletări. Restul nenorocirilor patronate de către desenul animat nu le mai reiau. Așa că m-am gândit la o soluție: dacă tot rămâne locatarul de la Cotroceni fără serviciu, n-ar fi o idee să îl angajeze Nicușor la PMB, pe un post de consilier? E drept că Sibiul a beneficiat, în anii 2000, de sute de milioane de la guvernele Năstase și Tăriceanu, ca să iasă ceva din el, însă și Bucureștiul are buget măricel. Deci poate cu viziunea „nemțească” asupra administrației, am avea și noi un oraș locuibil. În plus, s-ar evita plata unui ajutor de șomaj, pentru că, din câte m-am interesat, turneele de golf și schiatul cică nu se trec în cartea muncă, iar organizarea de proteste împotriva PE SE DE nici atât. Cine știe? Dacă la capitolele #educație și #normalitate România excelează deja, măcar când nu e eșuată, poate la gospodăreală să se priceapă turistul?!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend