Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Câți români plătesc în plus la polița RCA pentru a-și repara mai repede mașina

Publicat

in

Tot mai mulți șoferi aleg să plătească pe lângă polița obligatorie de asigurare auto RCA și o clauză de decontare directă, un serviciu auxiliar care le dă dreptul să-și repare mai repede mașina, la propriul asigurător RCA, atunci când sunt păgubiți în trafic, în loc să ceară plata daunelor de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de accident. Totul ține însă de seriozitatea asigurătorului la care și-au făcut RCA-ul.

Evaluare dauna RCAFoto: Liubovyashkir / Dreamstime.com

Românii au plătit în medie 172 de lei pe clauza de decontare directă

În primele nouă luni ale anului 2022, asigurătorii RCA, autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 262.032 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 43.395.449 lei.

Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 172 lei.

La data de 30.09.2022 erau în vigoare un număr de 383.686 clauze de decontare directă.

Numărul de clauze de decontare directă – în creștere cu 13,6%

Numărul de clauze de decontare directă încheiate în primele 9 luni din acest an este mai mare cu 13,6% (+31.495 de noi clauze de decontare directă) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în primele 9 luni din 2021, erau încheiate 230.537 de clauze de decontare directă, iar asigurătorii au obținut venituri aferente de peste 23,1 milioane de lei, rezultând o primă medie anualizată de 115 lei.

Ce despăgubiri s-au plătit în baza clauzelor de decontare directă în acest an

Totodată, în primele nouă luni ale anului 2022, asigurătorii RCA au plătit un număr de 9.422 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 74.124.596 lei, rezultând o daună medie plătită pe dosar de 7.867 lei.

La data de 30.09.2022, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 3.107 dosare de daună, în valoare estimată de 28.300.590 lei.

Prețurile RCA au crescut în medie cu 71% și au dus la venituri record pentru asigurători

Asigurătorii care vând asigurări RCA au avut venituri record de 5,4 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 53% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care prima medie anualizată plătită de români pe asigurările RCA a crescut cu 71% până la 1.152 de lei, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Datele oficiale arată că 6 din cei 7 asigurători autorizați de ASF să încheie asigurări RCA au avut profit din această linie de afaceri în primele 9 luni.

Rata combinată a daunelor pentru RCA reprezintă valoarea daunelor și a rezervelor raportată la primele câștigate pe RCA, iar atunci când acest raport este supraunitar (peste 100%) înseamnă că asigurătorii trebuie să aducă bani de acasă, deci sunt pe pierdere.

Potrivit ASF, la 30 septembrie 2022, rata combinată a daunei pentru clasa A10 (RCA și CMR) a scăzut comparativ cu 30 septembrie 2021 pe total piață, fiind la 90,28%.

6 dintre cele 7 societăți autorizate de ASF să practice și RCA în perioada analizată au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare pentru clasa A10.

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rusia a rupt rândurile și a ieșit din planul pus la cale împreună cu Arabia Saudită

Publicat

in

Ministerul rus al Energiei a declarat joi că producţia de petrol a Rusiei în luna mai a depăşit cota stabilită de grupul OPEC+ al ţărilor mari producătoare de petrol, angajându-se totodată să îşi îndeplinească obligaţiile. Rusia și Arabia Saudită sunt liderii OPEC și au stabilit un plan prin care să reducă producția, transmite Reuters, informează News.ro.

Instituţia nu a furnizat cifre referitoare la producţie.

Ministerul a declarat într-un comunicat că problema supraproducţiei va fi rezolvată în iunie şi că vor fi atinse nivelurile vizate.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, în frunte cu Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri profunde de producţie de la sfârşitul anului 2022.

Rusia a rupt rândurile

Conform acordului OPEC+, cota de producţie a Rusiei a fost de aproximativ 9,1 milioane de barili pe zi în mai, inclusiv reduceri suplimentare voluntare, promise de opt membri ai grupului.

Excesul de producţie va fi compensat în perioada de compensare până în septembrie 2025, a mai spus, joi, Ministerul Energiei.

OPEC+ a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai mare parte a reducerilor profunde ale producţiei de petrol până în 2025, deoarece grupul a dorit să susţină piaţa pe fondul creşterii lente a cererii, a ratelor ridicate ale dobânzilor şi a creşterii producţiei din SUA.

OPEC+ a convenit să elimine treptat reducerile de 2,2 milioane bpd, promise de opt membri, inclusiv de Rusia, pe parcursul unui an, din octombrie 2024 până în septembrie 2025.

Citeste mai mult

NATIONAL

România a câștigat procesul de la ICSID în cazul falimentului Astra Asigurări: ‘Familia Adamescu este singura responsabilă’

Publicat

in

România a primit câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez.

România a primit hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primește câștig de cauză în acțiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

Acordul permite investitorului să supună orice diferend rezultând din aplicarea lui Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii. La acest organism arbitral internațional România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975, odată cu ratificarea Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965.

Ce acuza investitorul

Reclamantul a solicitat să se constate încălcarea de către România a obligației din Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, în special pe cea care obliga România să asigure un tratament just şi echitabil investiției Nova Group Investments B.V, drept protejat de acordul internațional de protecție a investițiilor, reiese dintr-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Acuzațiile aduse României au fost că nu a respectat Acordul prin deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, care au condus la intrarea acesteia în faliment, urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva lui Dan Adamescu, precum şi prin negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti).

Apărarea României

În apărările sale scrise, România a respins acuzaţiile reclamantului și a prezentat tribunalului arbitral următoarele:

– familia Adamescu este singura responsabilă pentru eșecul societății Astra Asigurare-Reasigurare SA și, în fapt, aceștia sunt cei care au determinat societatea de asigurare să încalce regulile și regulamentele din domeniul asigurărilor, ceea ce a condus la decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a desemna un administrator special la Astra Asigurare-Reasigurare SA;

– administratorul special și 4 firme independente de renume au descoperit un minus de aproape 1 miliard lei (aprox. 200 milioane euro) în marginea de solvabilitate a Astra Asigurare-Reasigurare SA;

– ca efect al acestor acțiuni ilegale, România a fost nevoită să intervină la minimul necesar și, deși i s-au oferit reclamantului variante de acțiune pentru salvarea societății Astra Asigurare-Reasigurare SA, acesta a eșuat în a lua măsurile de remediere necesare

– inițierea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unor controale la Astra Asigurare-Reasigurare SA, în contextul informării venite de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România privind existența unei datorii a societății de asigurare de 93 milioane lei (decembrie 2013), a fost justificată, rezonabilă și a constituit o măsură prudentă, acestea fiind făcute în interesul publicului

– familia Adamescu s-a implicat în activități infracționale la cel mai înalt nivel, respectiv coruperea unor judecători

– în privința procedurilor penale împotriva lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu, s-a arătat că acestea au fost legitime și efectuate cu bună-credință de către România, în virtutea dreptului său suveran de a trage la răspundere penală persoane care sunt implicate în activități infracționale de o severitate deosebită (corupere judecători)

– în privința procedurilor penale referitoare la darea de mită, România a arătat că: a) dovezile privind acuzațiile aduse sunt dovedite cu probe impresionante; b) Dan Adamescu a avut parte de un proces echitabil și s-a bucurat de aceleași drepturi ca orice condamnat și c) este dreptul României să inițieze procedurile penale împotriva lui Dan Adamescu

– în privința procedurilor penale legate de abuz în serviciu în legătură cu falimentul societății Astra Asigurare-Reasigurare SA, România a prezentat probe impresionante care arată implicarea lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu în falimentul societății.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend