Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cât este pregătit mediul de afaceri pentru modificările fiscale? Șeful PwC România răspunde fără ocolișuri: ‘Nu, nu avem cum, e imposibil’

Publicat

in

Alte ordonanţe de urgenţă urmează să apară pe parcursul următoarelor zile, a declarat, vineri, Daniel Anghel, Partener, coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România, făcând referire la recentul proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare.

„Răspunsul la această întrebare retorică (dacă suntem pregătiţi pentru modificările fiscale – n.r.) vi-l pot spune eu foarte uşor. Nu, n-avem cum, e imposibil să fim pregătiţi la ceea ce s-a întâmplat şi ce urmează să se întâmple. Din cunoştinţele noastre, urmează să mai avem şi alte surprize sau ordonanţe de urgenţă care vor mai surveni pe parcursul următoarelor zile. De altfel, toată lumea când au început discuţiile în această vară, se aştepta la acelaşi gen de lucruri: să modificăm, dar să nu schimbăm nimic. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa şi am văzut care au fost evenimentele din această săptămână şi ceea ce s-a publicat deja”, a spus Daniel Anghel, la conferinţa „Get ready for the fiscal new wave”, organizată de PwC România. El a afirmat că recentele modificări fiscale „ridică foarte multe semne de îngrijorare”, iar în ultimele două luni tensiunea a crescut în mediul de afaceri.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Se introduce, de asemenea, un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.

Pentru cei care realizează venituri activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale pentru un singur contract individual de muncă. De asemenea, se propune limitarea aplicării acestor facilităţi până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilităţile fiscale acordate sectoarelor construcţii, agricol şi industria alimentară precum şi introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate
publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ucrainenii pregătesc ceva mare în Crimeea (VIDEO)

Publicat

in

Andri Iusov, reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că incursiunile militare ucrainene efectuate în peninsula Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă, vor continua, iar scopul acestora este colectarea de informații și desfăşurarea de misiuni de sabotaj, relatează Rador Radio România.

„Există informații publice despre câteva incursiuni. De fapt, au fost mai multe, dar încă nu vom dezvălui toate detaliile. Putem afirma că, în mod sigur, acestea nu sunt ultimele incursiuni și operațiuni. Acestea au întotdeauna un caracter complex” – a afirmat Iusov.

Potrivit acestuia, incursiunile în Crimeea ocupată permit spionilor ucraineni să adune informații și să execute sarcini subversive. „După fiecare astfel de operațiune, Forțele noastre de Securitate și Apărare primesc informații importante pentru a continua înfrângerea forțelor și bunurilor inamice în peninsula ocupată” – a adăugat reprezentantul GUR.

Context

Amintim că una dintre cele mai de succes operațiuni ale ofițerilor de informații ucraineni a fost reîntoarcerea controlului asupra „turnurilor lui Boiko” – platforme petroliere de lângă țărmurile Crimeii, controlate de fostul deputat pro-rus Iuri Boiko, pe care Rusia le-a capturat în 2015.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Europarlamentarul român care aruncă la gunoi aderarea la Schengen: Șansele sunt zero

Publicat

in

Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă, afiliat grupului Verzilor, susţine că şansele ca România să adere la Schengen anul acesta sunt aproape de zero. Nicu Ştefănuţă le cere românilor să nu voteze AUR din supărare pentru eşecul Schengen. ”Dacă noi venim cu extrema dreapta la guvernare, subiectul Schengen va fi închis pentru următorul deceniu”, susţine Ştefănuţă.

„O spun cu regret pentru români: aderarea la Schengen are şanse aproape zero. Ştiu că în România lumea vede acest lucru ca o înfrângere a clasei politice actuale şi e corect să o vadă aşa. Problema e că românul poate vedea asta ca un imbold în a vota extrema dreapta. Eu îi spun românului: extrema dreapta a fost problema de la început. Din cauza extremei dreapta nu avem noi Schengen acum. Din cauza extremei dreapta care mătură Austria şi face ca Nehammer să se ia după extrema dreapta nu avem Schengen. Din cauza rezultatului din Olanda, care a dus extrema dreapta la putere, nu avem Schengen acum. Şi atunci soluţia să alegi AUR din supărare pentru Schengen este exact contraindicată, este tratamentul greşit. Va face problema şi mai groasă”, a declarat Nicu Ştefănuţă la o conferinţă organizată de biroul Parlamentului european în România.

Europarlamentarul român susţine că aderarea României la Schengen va fi împinsă spre anul 2025, în contextul în care anul viitor statele europene sunt concentrate pe alegerile europarlamentare.

„Suntem împinşi cu aderarea la Schengen spre anul 2025, dar dacă noi venim cu extrema dreaptă la guvernare, subiectul Schengen va fi închis pentru următorul deceniu”, a concluzionat Ştefănuţă, cu trimitere la faptul că AUR ar putea ajunge la putere în România.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend