ACTUAL
Cât de corect sunt iluminate străzile din România? Despre o altfel de poluare care ne afectează tot mai mult viețile

Publicat
acum 6 luniin
De
adminPoluarea produsă de iluminatul public, de neoanele magazinelor sau chiar de becurile din casele vecinilor reprezintă o preocupare recentă și pentru autoritățile din România. Totuși, cum se poate face deosebirea dintre lumina necesară și cea considerată „poluare”? Și cum pot fi îmbunătățite lucrurile în viitor? HotNews încearcă să răspundă la aceste întrebări cu ajutorul experților.
- „Foarte multe becuri montate de primării aruncă lumina în toate direcțiile, deși aceasta ar trebui direcționată către sol”, spun experții.
- Păsările sunt mai afectate decât oamenii de lumina greșit direcționată. De exemplu, la Palatul Parlamentului seara pot fi întâlnite stoluri de păsări care se învârt haotic chiar și câteva ore.
Lumina care se pierde
Odată ce ziua trece și afară se întunecă, orașele devin niște puncte luminoase: aceasta este imaginea transmisă din spațiu. Însă cu cât ne apropiem mai mult de Pământ, cu atât vom vedea multitudinea de surse care transformă localitățile în aceste sfere de lumină: felinare care emit nuanțe calde și reci, reclame luminoase, LED-uri gigantice, sigle ale unor magazine în culori neon.
Toate acestea stau la baza fenomenului poluării luminoase.
Este normal ca orașele să fie iluminate pe timp de noapte, spune astronomul Adrian Șonka. Întunericul oferă un sentiment de nesiguranță, iar orice formă de așezare, fie că e vorba de capitala unei țări sau de o localitate cu un număr mai mic de locuitori, nu ar trebui să rămână în beznă. Important, aici, este felul în care este realizată iluminarea.
Poluarea luminoasă este, practic, lumina artificială trimisă de om în orice altă direcție opusă pământului. Este lumina care este îndreptată, în cele mai multe cazuri, către cer – exact acolo unde nu ar trebui să ajungă.
„Iluminează norii, burțile păsărilor, avioanele; este o lumină care se pierde, nu mai este folosită de către om, deci este energie risipită”, explică Adrian Șonka.

„Cea mai Proastă lumină posibilă”
Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, observă cerul din 1982 și a putut să vadă modificările care au apărut în decurs de 40 de ani. Până de curând, povestește el, România stătea bine la capitolul poluare luminoasă, dar începând cu anul 2017, iluminatul s-a dezvoltat într-un ritm haotic.
Și Ministerul Mediului a observat schimbările. Conform unui document, în ultimii zece ani, poluarea luminoasă a crescut atât din punct de vedere al intensității, cât și al zonelor afectate. Comparând două hărți care prezintă nivelul poluării luminoase, se va observa că atât orașele, cât și satele, sunt din ce în ce mai expuse.
Două ar fi motivele principale pentru creșterea din ultima perioadă, explică Valentin Grigore: felul în care sunt proiectate corpurile de iluminat și calitatea luminii.
Precum în cazul construcției unei clădiri, care trebuie să respecte anumite reguli, și iluminatul se realizează după un set de norme. În România, susțin experții, aceste reguli nu sunt puse în practică. Astfel, copurile de iluminat stradal au ajuns să emită lumina peste tot și nu doar în jos.
„Foarte multe becuri sunt lăsate să arunce lumină în toate direcțiile – sferic, radial – în jurul lor, adică inclusiv în sus. Lumină care se duce în sus nu ajută pe nimeni și ar trebui redirecționată către sol. Avem nevoie de lumină la sol, nu sus, pe cer, că nu ne trebuie lumină pe cer. Și așa, lumina se pierde”, spune Adrian Șonka.
Se mai pierde și o parte din bugetul alocat pe iluminatul stradal. Astronomul oferă un exemplu: un bec de 50 de wați, montat corespunzător, ar emite toți cei 50 de wați înspre sol. Același bec, montat greșit, ar emite doar o parte din energia pe care o are asupra pământului, iar o parte va fi pierdută.
O soluție ar fi ca deasupra becurilor care sunt montați pe stâlpii de iluminat să fie puse protecții, în partea superioară, pentru a nu emite lumină în sus.
Pe lângă acest aspect, problematic este și tipul de lumină produs de iluminatul stradal: în mod obișnuit, temperatura de culoare nu ar trebui să depășească 2000 de Kelvin – tipul de lumină care are această temperatură se numește amber și are o culoare gălbuie. „Este lumina aceea veche, pe care o produceau corpurile de iluminat cu sodiu”, spune Valentin Grigore.
În schimb, multe dintre străzile din țară sunt iluminate cu o lumină albă-albastră, care are o temperatură de culoare cuprinsă între 4000 și 6000 de Kelvin, care este cea mai „proastă lumină posibilă”, explică Valentin Grigore, fiind afectați atât oamenii, cât și animalele.

Nu ai dormit aseară? S-ar putea să fie din cauza luminii
Cel mai mare efect pe care poluarea luminoasă îl are asupra omului are legătură cu somnul. Organismul funcționează printr-un echilibru pe care îl are cu ritmicitatea zilei și nopții, ceea ce presupune un ritm circadian, explică doctorul Beatrice Mahler, pneumolog, cu studii în somnologie.
„Pregătirea pentru somn se face în funcție de cantitatea de lumină care ajunge și stimulează retina și, în final, creierul nostru. Ori în momentul în care avem o cantitate de lumină care în mod artificial stimulează suplimentar organismul nostru, apare aceasta bulversare a ritmului circadian”.
Din cauza lipsei somnului, cauzate de sursele artificiale de lumină, pot apărea tulburări de alimentație, de unde mai pot apărea o serie de probleme de sănătate, cum ar fi astmul și evenimentele vasculare.
„Este o legătură directă între echilibrul organismului, funcționarea lui, și timpul în care ne expunem la lumină, lucru care, în acest moment, este mai puțin perceput din exterior, dar care aduce un impact direct, pe care nu îl percepem decât foarte târziu, când suntem deja bolnavi și nu înțelegem de ce”.
Orașele, capcane luminoase pentru păsări
Mai afectate decât oamenii de lumina artificială sunt păsările. Prin natura lor, ele sunt dependente de lumină într-o anumită perioadă a zilei. De pildă, speciile mici, migratoare, au nevoie de întuneric pe timp de noapte, fiind vorba de perioada în care acestea își schimbă locația.
„În clipa în care, pe cursul lor de migrație, au de-a face cu astfel de poluare, pentru că ajung invariabil la un moment dat în apropierea unei localități iluminate, păsările sunt atrase de această lumină; au impresia că acela este cursul sau se opresc acolo pentru a se odihni în migrația lor. De obicei, aceste orașe iluminate sunt o capcană pentru speciile de păsări”, spune Dani Drăgan, biolog la Societatea Ornitologică Română.
Ajunse în mediul urban, păsările pot rămâne captive, mai multe zile, nemaiputând să se orienteze în spațiu. În acest fel, ele își pierd din putere, iar migrația presupune utilizarea întregii energii, unele specii consumând chiar și jumătate din masa corporală în acest timp.
Un astfel de exemplu poate fi întâlnit la Palatul Parlamentului din Capitală, unde seara, stoluri de păsări se învârt deasupra clădirii iluminate chiar și ore.

„Lumina poate avea un impact direct și asupra hranei păsărilor, pentru că becurile stradale și toate celelalte surse luminoase atrag insecte care pot muri la contactul direct cu lumina respectivă”, spune, în continuare Dani Drăgan, despre consecințe, care includ și coliziunea cu ferestrele luminoase. Această situație este cel mai des întâlnită în cazul clădirilor înalte.
Cea mai simplă soluție oferită pentru protejarea păsărilor, în toate situațiile menționate, este stingerea luminii, mai ales primăvara și toamna, când au loc perioadele de migrație, și înlocuirea becurilor care produc lumină rece cu cele care emit o lumină caldă.
Trebuie să ajungem ca în Las Vegas ca să ne gândim să eficientizăm iluminatul public?
În momentul de față, România se află pe o pantă ascendentă, în ceea ce ține de poluarea luminoasă, observă Adrian Șonka, iar acest lucru va mai dura cel puțin zeci de ani.
„Pe măsură ce crește nivelul de trai și numărul oamenilor, se iluminează mai mult și mai mult. Probabil, când o să ajungem la nivelul Las Vegas-ului o să începem să ne gândim să eficientizăm iluminatul public”.
Poluarea luminoasă e prezentă la nivel macro, dar și la nivel micro – personal.
„De exemplu, eu am un vecin vizavi, la etajul 4, care și-a pus un neon în balcon. El noaptea ține neonul aprins pe balcon și lumina neonului îmi intră mie în dormitor. Eu poate vreau să dorm noaptea, dar nu pot, pentru că am o lumină aprinsă fix la geam”, spune Adrian Șonka.

Nu doar orașele, ci și satele sunt expuse poluării luminoase. Pentru a observa corpurile cerești, astronomii părăsesc orașele și merg pe câmp.
„Avem un punct de observare la Runcu (Dâmbovița) și am putut să compar situația din ultimii trei ani. A crescut cu 300% iluminatul în zona aceea rurală. Se va extinde tot mai mult”.
Ministerul Mediului: Gestionarea instalațiilor de iluminat public este treaba autorităților locale
Într-un răspuns pentru HotNews, Ministerul Mediului spune că Bucureștiul este cel mai poluat oraș din țară, din acest punct de vedere, fiind de 1,2 ori mai luminos decât media urbană globală.
„Ministerul Mediului își propune să organizeze un grup de lucru multidisciplinar […] în care să elaboreze un chestionar cu o serie de solicitări […] care să evalueze opiniile și diseminarea gradului de conștientizare cu privire la poluarea luminoasă”.
În plus, implementarea măsurilor de combatere a poluării luminoase, mai spune ministerul, aparțin autoritățile locale și de cum amplasează și gestionează instalațiile de iluminat public.
Se recomandă „iluminarea doar când este necesar“, “reglarea direcției luminii către emisfera inferioară și departe de habitate vulnerabile” și “controlul conținutului de emisii de lumină albastră prin distribuția spectrală corectă a sursei de lumină și reglarea timpului și intensității luminii”.
Preocupări există și la nivel mai înalt, cum ar fi la nivelul Comisiei Europene, care „a început deja elaborarea politicilor de reducere a efectelor poluării luminoase, pachetul de politici privind schimbările climatice fiind unul dintre elementele politicii care evidențiază necesitatea unor măsuri pentru un management riguros și în acest domeniu. Astfel, necesitatea de a reduce consumul de energie pentru a reduce emisiile de CO2 va contribui, de asemenea, la reducerea poluării luminoase”, mai transmite Ministerul Mediului.
Poate vrei sa citesti
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut telefonul- Localizare și recuperare
Marco Odermatt a câştigat Marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale de schi alpin pentru al patrulea an consecutiv
Bolojan: I stressed Romania’s commitment to continuing support for UA and ensuring lasting and just peace
Zelenski anunță o răsturnare de situație uriașă pe câmpul de luptă: ‘Trupele noastre nu sunt încercuite!’
Irina Bara/Ekaterine Gorgodze win Szekesfehervar doubles title (ITF)
VIDEO Probleme cu ‘strânsul lațului’ pentru armata chineză! Un avion militar s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament
NATIONAL
Gigi Becali a detonat bomba pe scena politică şi l-a pus pe George Simion în cea mai proastă lumină înainte de alegerile prezidenţiale

Publicat
acum o ziin
14 martie 2025De
admin
Patronul de la FCSB a învolburat apele în partidul AUR. Gigi Becali și-a dat demisia din AUR. Omul de afaceri spune că își va duce mai departe activitatea de parlamentar din postura de independent.
Demisia lui Becali din AUR are legătură cu Anamaria Gavrilă, şefa de la POT.
Nu e de acord cu susținerea lui Gavrilă
Latifundiarul din Pipera a precizat că-l susține în continuare pe George Simion, dar nu este de acord ca partidul AUR să strângă semnături pentru Anamaria Gavrilă.
„El a făcut o greșeală care nu mi-a convenit: strânge semnături pentru Anamaria Gavrilă. Nu accept ca AUR să strângă semnături pentru Anamaria Gavrilă. Ea, vezi Doamne, a făcut un partid și a făcut politica românească…
Pe mine nu mă manipulează nimeni, nici Hrebenciuc, nimeni… nici serviciile!”, a declarat Gigi Becali la Digi24.
Un nou candidat independent şi-a manifestat intenţia de a intra în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2025. Acesta se numeşte Paul Ispas.
Acesta este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București și a urmat un master în Comunicare Politică și Marketing Electoral la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Experiența sa profesională include peste zece ani în companii de IT, precum Hewlett-Packard, Oracle și UiPath.
Anton Pisaroglu, fost consultant al lui Călin Georgescu, şi-a anunţat şi el candidatura la alegerile prezidențiale din 2025. Numele său este destul de cunoscut în scena politică pentru că a lucrat și pentru Viorica Dăncilă, George Simion și Nicușor Dan, conform spuselor sale.
ACTUAL
Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească

Publicat
acum o ziin
14 martie 2025De
admin
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la Primărie doi angajați pe care îi concediase abuziv în anul 2019. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş îl acuză pe edil de săvârşirea a două infracţiuni de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, în varianta neexecutării hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a doi salariați.
Istoria acestui dosar este una simplă: Primarul Gheorghe Savu de la Țițești a desființat abuziv două posturi ocupate de două persoane – Cristinel Burtoiu și Luminița Bălan, persoane care nu au acceptat să comită abuzuri comandate de primarul care a crezut că Primăria Țițești este propria sa moșie.
Astfel, Cristinel Burtoiu a rămas fără loc de muncă după ce a refuzat să semneze o notă de comandă pentru decolmatarea unui pârâu din localitate, deși lucrările începuseră de două zile, lucrarea fiind în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi.
La rândul său, Luminița Bălan, de la compartimentul taxe și impozite, al cărei post da fost și el desființat, reclama acum șase ani faptul că tensiunile dintre ea și primar au început de când a refuzat să-și pună viza CFP pe mai multe documente. Tensiunile au fost urmate de faptul că a refuzat să elibereze unor cetățeni certificate fiscale sau adeverințe de rol care înregistrau debite la Primărie. Ba mai mult, Luminița Bălan mai acuza faptul că unor cetățeni li s-au șters efectiv din pix anumite debite precum amenzi de valori foarte mari, impozite și taxe.
Ambii angajați au contestat masura iar magistrații de la Tribunalul Argeș au decis în cursul anului 2019 reintegrarea celor doi funcționari la locul de muncă din cadrul primăriei Țițești. Numai că primarul Savu a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească.
Prin actul de sesizare a instanţei de judecată competente (Judecătoria Câmpulung), s-a reţinut, printre altele, că, în calitate de primar al respectivei comune din judeţul Argeş:
- în mod continuu, în perioada decembrie 2019 – august 2020, a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2019, prin care se dispusese reintegrarea Luminiței Bălan (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective;
- în mod continuu, în perioada iulie 2020 – aprilie 2021, primarul Gheorghe Savu a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2020, prin care se dispusese reintegrarea lui Cristinel Burtoiu (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective.
Dosarul penal al primarului Gheorghe Savu a fost înregistrat deja la Judecătoria Câmpulung in data de 12 martie 2025 sub nuumarul 1505/205/2025 iar magistrații vor stabili în următoarele săptămâni când va fi primul termen al procesului.
ACTUAL
S-A SEMNAT! La Pitești se va construi un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar

Publicat
acum o ziin
14 martie 2025De
admin
Astăzi, 14 martie 2025, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Construire centru de colectare deșeuri prin aport voluntar în Municipiul Pitești”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1. „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, Subinvestiția I1.A. „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”.
Contractul de execuție lucrări este în valoare de 2.339.027,31 lei (cu TVA) și va fi realizat de către Asocierea S.C. BLUART ROM GRUP S.R.L. (Leader) – ENERGO PREST COMPANY S.R.L. (asociat), având o durată de execuție de 6 luni. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 4.558.787,66 lei (cu TVA).
Înființarea centrului de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări.
Lucrări propuse prin proiect:
· Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll (destinat colectării și transportului diverselor tipuri de deșeuri: industriale, menajere, din construcții, reciclabile, moloz, fier vechi, rumeguș, substanțe periculoase etc.);
· Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă și copertină pe structură metalică ușoară;
· Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
· Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
· Împrejmuirea amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;
· Montarea stâlpilor de iluminat și a camerelor de supraveghere (8 bucăți);
· Dotarea cu 2 (două) scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte;
· În zona de acces principală, se va monta un cântar carosabil pentru camioane.
Pe lângă lucrările de amenajare descrise mai sus, platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări care vor fi furnizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP):
· Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;
· Container de tip baracă frigo, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);
· Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii);
· Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
· Trei containere închise și acoperite, de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare etc.) și a celor de mobilier din lemn;
· Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;
· Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll, pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze etc);
· Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll, pentru deșeuri din construcții, moloz;
· Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă.
ACTUAL
VEȘTI BUNE! Hidroelectrica va permite din nou accesul turiștilor la ”Statuia lui Prometeu” de la Vidraru

Publicat
acum o ziin
14 martie 2025De
admin
Vești bune pentru argeșeni dar și pentru toți cei care vor călători anul acesta pe Transfagărășan. Astfel, conform unui promisiuni făcute zilele acestea de reprezentanții Hodrolectrica, turiștii vor avea acces din nou la „Monumentul Electricității”, cunoscut și drept „Omul de Fier” sau „Statuia lui Prometeu”, amplasat în zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleașa. Accesul la monument a fost interzis de mai bine aproape 10 ani, din cauza riscului de accidente, dar recent Hidroelectrica, care este proprietarul barajului a anunțat că în cursul acestui an va redeschide monumentul pentru vizitatori. Monumentul a fost realizat de sculptorul Constantin Popovici în anul 1965 și îl înfățișează pe Prometeu cu fulgerul în mâini, ca simbol al electricității.
Din septembrie 2015, așa am am anunțat la momentul respectiv, Hidroelectrica a hotărât, în urma unei decizii a administratorului său judiciar, să nu mai permită accesul turiștilor pe scările care duc spre platforma ansamblului monumental. Argumentul a fost că Hidroelectrica nu putea asigura paza și protecția turiștilor într-o zonă cu risc major de accidentare.
ACTUAL
Beton amprentat cu betonexpert.ro – avantaje, preț și alternative disponibile

Publicat
acum 2 zilein
13 martie 2025De
admin
Betonul amprentat este o soluție modernă și durabilă pentru pavarea suprafețelor exterioare. Se folosește în special pentru curți, alei, terase și parcări, oferind un aspect decorativ care imită piatra, cărămida sau lemnul.
Betonul amprentat este o soluție modernă pentru pavarea suprafețelor exterioare. Este un tip de beton decorativ care, înainte de întărire, este presat cu matrițe speciale pentru a imita diferite materiale naturale, cum ar fi piatra, cărămida sau lemnul.
Această tehnică permite obținerea unor suprafețe rezistente și estetice, fără costurile ridicate ale materialelor naturale. Betonul amprentat este folosit în special pentru alei, curți, terase sau parcări, datorită durabilității sale și întreținerii reduse.
Procesul de aplicare implică turnarea betonului, adăugarea unui strat de colorant și presarea matrițelor pentru a crea modelul dorit. După întărire, suprafața este sigilată cu un lac special pentru protecție și durabilitate.
Este o alegere populară datorită aspectului atractiv, varietății de modele și culori disponibile, dar și pentru că oferă o suprafață rezistentă în timp, capabilă să suporte trafic intens și variații de temperatură.
Avantaje ale Betonului Amprentat
Betonul amprentat este apreciat pentru combinația dintre aspectul decorativ și durabilitate. Iată principalele avantaje:
Aspect plăcut și variat
Poate imita piatra naturală, cărămida sau lemnul, oferind o gamă largă de modele și culori. Se pot alege combinații personalizate pentru a se potrivi cu designul casei sau al grădinii.
Rezistență și durabilitate
Este un material solid, care suportă greutăți mari și rezistă bine la trafic intens. Nu se crapă ușor și nu se degradează rapid în timp, dacă este întreținut corect.
Întreținere redusă
Spre deosebire de pavaj sau lemn, nu necesită întreținere frecventă. Se curăță ușor cu apă și, ocazional, trebuie aplicat un strat de lac protector pentru a păstra culoarea și aspectul inițial.
Costuri mai mici
Comparativ cu piatra naturală sau pavajul clasic, betonul amprentat este mai accesibil ca preț, oferind un efect estetic similar, dar la un cost redus.
Aplicare rapidă
Se toarnă direct pe suprafață, iar modelul se imprimă pe loc. Procesul este mai rapid decât montarea dalelor sau a altor tipuri de pavaj, ceea ce reduce timpul de execuție.

Prețul Betonului Amprentat
Prețul betonului amprentat începe de la 120 RON pe metru pătrat, cu toate materialele incluse, la cheie. Detalii complete pe Beton Expert. Costul final poate varia în funcție de mai mulți factori:
1. Suprafața totală
Pentru suprafețe mai mari, prețul pe metru pătrat poate fi mai mic, deoarece costurile de transport și manoperă se împart pe o zonă mai mare.
2. Complexitatea modelului
Modelele simple, cu texturi standard, sunt mai accesibile. Dacă se aleg modele detaliate, cu mai multe culori sau combinații speciale, prețul crește.
3. Grosimea stratului de beton
Pentru trafic ușor (alei pietonale, curți), un strat mai subțire este suficient. Pentru trafic greu (parcări, drumuri de acces), este necesar un strat mai gros, ceea ce crește costul.
4. Tipul de protecție aplicat
Un strat de lac protector este inclus în prețul standard, dar se pot alege soluții premium, care oferă o protecție mai îndelungată împotriva uzurii și petelor.
Utilizări ale Betonului Amprentat
Betonul amprentat este folosit în principal pentru pavarea suprafețelor exterioare. Datorită rezistenței și aspectului decorativ, poate fi aplicat în diverse locuri:
1. Alei și trotuare
Este ideal pentru aleile din curți sau grădini, dar și pentru trotuarele din jurul caselor. Oferă un aspect elegant și este mai rezistent decât pavajul clasic.
2. Curți și terase
O soluție practică și estetică pentru curți pavate sau terase. Nu necesită întreținere specială și rezistă bine la intemperii.
3. Parcări și drumuri de acces
Poate suporta greutăți mari, fiind o opțiune potrivită pentru parcările rezidențiale sau drumurile de acces la proprietăți.
4. Spații comerciale și zone pietonale
Este folosit și în spații publice, precum terase de restaurante, piețe sau zone pietonale, datorită durabilității și ușurinței în curățare.
Alte Alternative la Betonul Amprentat
Dacă betonul amprentat nu este cea mai potrivită soluție pentru un proiect, există și alte variante de beton decorativ sau industrial.
Beton Elicopterizat
Este un beton neted, obținut printr-un proces de finisare cu un utilaj special numit elicopter. Se folosește mai ales în spații industriale, parcări sau terase, unde este nevoie de o suprafață rezistentă și ușor de curățat.
Pentru hale industriale, se utilizează un beton elicopterizat cu un strat de întărire special, care rezistă la trafic greu, greutăți mari și uzură intensă. Acest tip de beton este preferat în depozite, fabrici și centre logistice.
Beton Dezactivat
Este un tip de beton cu un aspect natural, similar pietrișului, obținut printr-un proces care lasă agregatele expuse la suprafață. Are o aderență mai bună decât betonul neted, fiind ideal pentru alei, trotuare și drumuri în pantă.
Atât betonul elicopterizat, cât și cel dezactivat sunt alternative durabile, fiecare având avantaje specifice în funcție de necesități.
Concluzie
Detalii complete pe betonexpert.ro Betonul amprentat este o soluție practică și estetică pentru pavarea suprafețelor exterioare. Oferă un aspect decorativ variat, rezistență în timp și întreținere redusă, fiind potrivit pentru curți, alei, terase și parcări.
Dacă proiectul necesită o suprafață netedă și foarte rezistentă, betonul elicopterizat este o alternativă potrivită, mai ales pentru parcări sau hale industriale. Pentru un aspect natural și o aderență mai bună, betonul dezactivat este o opțiune ideală.
Alegerea tipului de beton trebuie făcută în funcție de utilizare, trafic și preferințele estetice. Indiferent de variantă, o execuție corectă și utilizarea materialelor de calitate asigură o lucrare durabilă și eficientă.
ACTUAL
VIDEO | Pecheziții în Argeș la braconieri – ACȚIUNEA OGARUL

Publicat
acum 2 zilein
13 martie 2025De
admin
Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, au continuat verificările în cadrul acțiunii ,,Ogarul” 2025, ce are ca obiectiv depistarea și tragere la răspundere a persoanelor care încalcă normele legale privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.
Astfel, în această dimineață polițiștii au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele a 5 tineri, cu vârste între 18 și 26 de ani, din comuna Hârsești, despre care au rezultat indicii că ar săvârșii infracțiunea de braconaj, prin folosirea unor exemplare canine, din rasa ogar.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost identificați și plasați în adăposturi specializate, 4 câini din rasa ogar, totodată fiind ridicate mai multe terminale mobile și alte mojloace materiale de probă. 4 persoane vizate au fost conduse la sediul poliției pentru cercetări.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor din cadrul Biroului Protecția Animalelor și al luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Specliale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.
Totodată în ultima perioadă polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Biroului Poliția Animalelor, au efectuat mai multe controale la deținătorii de câini, aceștia fiind instruiți cu privire la deținerea și folosirea câinilor din rasa ogar, la acțiunile de vânătoare.
În urma controalelor, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.000 de lei, în temeiul Legii 205/2004 și O.U.G. 55/2002, persoanelor care nu respectau normele legale.
Conform Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, folosirea ogarilor sau a metișilor de ogar la vânătoare este interzisă și constituie infracțiune, care se cu pedepsește între 3 luni și 1 an de închisoare sau cu amendă penală.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut telefonul- Localizare și recuperare

Marco Odermatt a câştigat Marele Glob de Cristal al Cupei Mondiale de schi alpin pentru al patrulea an consecutiv

Bolojan: I stressed Romania’s commitment to continuing support for UA and ensuring lasting and just peace

Zelenski anunță o răsturnare de situație uriașă pe câmpul de luptă: ‘Trupele noastre nu sunt încercuite!’

Irina Bara/Ekaterine Gorgodze win Szekesfehervar doubles title (ITF)

Tranzacție imobiliară record la Curtea de Argeș: Cunoscută pensiune vândută la preț de hotel

ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital

ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș

VIDEO | Scandal monstru la petrecerea de 8 Martie pe Valea Argeșului: Un fost polițist, gelos, a provocat o altercație la un cunoscut restaurant

DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...


S-A SEMNAT! La Pitești se va construi un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar
Astăzi, 14 martie 2025, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Construire centru de colectare deșeuri prin...


VIDEO | Pecheziții în Argeș la braconieri – ACȚIUNEA OGARUL
Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, au continuat verificările în cadrul acțiunii ,,Ogarul” 2025, ce are ca obiectiv...


VIDEO | Macara în flăcări la Băiculești, pe porțiunea nouă de autostradă
Un violent incendiu a izbucnit în urmă cu putin timp pe portiunea de autostradă Pitesti-Curtea de Argeș la o automacara...
Curtea de Argeș


VEȘTI BUNE! Hidroelectrica va permite din nou accesul turiștilor la ”Statuia lui Prometeu” de la Vidraru
Vești bune pentru argeșeni dar și pentru toți cei care vor călători anul acesta pe Transfagărășan. Astfel, conform unui promisiuni...


DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
Am primit la redacție următorul drept la replică al Grupului Karcher față de articolul publicat de ziarul nostru la data...


ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
În urma cu putin timp, pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș au fost solicitați să intervină în municipiul Curtea...


ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
Polițiștii din Curtea de Argeș au fost sesizați prin 112, cu privire la faptul că un bărbat din comuna Oeștii-Pământeni,...


ATENȚIE! Polițiștii acționează cu sistemul radar E-Sigur în județul Argeș
Începând cu luna martie a.c., sistemul E-Sigur a devenit operațional și în județul Argeș, având ca scop principal creșterea siguranței...
Mioveni


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...


Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
Câmpulung


VIDEO | Accident groaznic în Argeș, la Rucăr – LA UN PAS DE TRAGEDIE
Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna Rucăr din Argeș. Este vorba despre un...


VIDEO | Percheziții în Argeș – Uluitor ce ascundea un bărbat de 68 ani
În dimineața zilei de 20 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale Argeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă...


VIDEO | Tânăr din Argeș reținut de polițiști – A vrut să violeze o bătrână de 86 ani
În ziua de 19 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au identificat în cel mai...
În Trend
- NATIONALacum 2 săptămâni
Revoltător! CAZUL ELECTROARGEȘ – Cum un gigant german și-a bătut joc de statul român: 500 de angajați lăsați pe drumuri, 6 milioane de euro pierduți
- NATIONALacum 2 săptămâni
Ca la proști: În Argeș, două transporturi agabaritice au rămas imobilizate pe șosea și au blocat traficul rutier
- ACTUALacum 6 zile
Tranzacție imobiliară record la Curtea de Argeș: Cunoscută pensiune vândută la preț de hotel
- ACTUALacum 2 săptămâni
L-AU CĂPTUȘIT! Ciobanul Dan Petrescu, amendat de jandarmerie la protestele din Piața Victoriei
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum 4 zile
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Accident mortal la Mălureni, in Argeș – Moarte groaznică pentru un bărbat de 37 ani din Mușătești
- ACTUALacum 6 zile
VIDEO | Scandal monstru la petrecerea de 8 Martie pe Valea Argeșului: Un fost polițist, gelos, a provocat o altercație la un cunoscut restaurant