Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cât câștigă muncitorii asiatici din România? Expert: „Vin oameni care nu au calificările necesare, ceea ce în Germania ar fi de neimaginat”

Publicat

in

Un chef srilankez cu experiență într-un restaurant poate câștiga peste 1.000 de euro, net, în timp ce un lucrător într-o fermă are un salariu de 600 de euro pe lună. Dincolo de aceste salarii publice există însă multe probleme. HotNews a mers mai departe de datele oficiale, a vorbit cu importatori de forță de muncă străină, angajați asiatici din România și un expert în migrație.

  • „Procesul de aducere a muncitorilor străini în România este unul gândit în termeni pur comerciali. Statul a lăsat totul pe umerii companiilor”, susține expertul în migrație Anatolie Coșciug.
  • HotNews prezintă și două cazuri de srilankezi care au venit în România ca livratori de mâncare și au ajuns la joburi mult mai bine plătite. 

„Muncitori Nepal cu salariu mic pentru afacerea ta. Forță de muncă din Nepal și alte țări asiatice pentru firma ta (necalificați, semi-calificați și calificați). Selecție riguroasă pe bază de probe practice și interviu. […] Garanție 2 ani de zile, dacă nu mai este productiv sau pleacă la alt angajator, îl înlocuim în mod gratuit. Ofertă limitată!”

Așa suna o ofertă primită prin e-mail acum doi ani de la o agenție de recrutare și plasare de forță de muncă. Am putea spune că lucrurile s-au mai îmbunătățit între timp, în ceea ce privește raportarea la acești oameni, după ce presa a început să semnaleze faptul că mulți migranții străini au parte de abuzuri în România: nu primesc salariile promise, muncesc ore suplimentare fără bonusuri sau sunt dați afară nejustificat. 

În continuare însă, sunt dezvăluite situații de vulnerabilitate în care se află muncitorii noneuropeni care iau drumul spre România, dependența lor față de angajatori și eșecul statului de a asigura un cadru care să le protejeze drepturile fundamentale. 

Unul dintre aceste drepturi este acela de a primi un salariu corect pentru munca depusă, conform cu legislația României și în aceleași condiții ca cetățenii români. 

HotNews a analizat salariile primite în România de muncitorii asiatici din mai multe perspective. A discutat cu importatorii de forță de muncă, cu mai mulți angajați și cu un expert în migrație care studiază această temă de ani de zile.

Care sunt salariile oficiale la care trebuie să se aștepte muncitorii străini în România?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, HotNews a vorbit cu Romulus Badea, partener „Soter&Partners” și vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă. Potrivit acestuia, salariile nete oferite muncitorilor asiatici din România sunt următoarele: 

  • Sudor: 800-900 euro
  • Ajutor de bucătar: 600-650 euro
  • Chef: peste 1000 euro în funcție de experiența și tipul de bucătărie în care e specializat
  • Muncitor necalificat în construcții: 650 euro
  • Muncitori calificați în construcții, precum faianțar, fierar betonist: 800-900 euro
  • Maiștrii (șefi de echipe): peste 1.100 euro
  • Cameristă: 600 euro
  • Bonă: 800-1000 euro
  • Muncitori în ferme: 600 euro, cei necalificați
  • Tractoriști și operatori utilaje: 750 euro

Trebuie menționat că pe lângă salariul de bază, majoritatea muncitorilor străini primesc diurnă sau mâncare, cazare și, uneori, transport între locul de cazare și cel de muncă. 

Ce spun angajații asiatici din România despre salarii?

În vreme ce doi bucătari șefi cu care am discutat, spun că avut salarii care au variat între 800 și 1000 de euro, cineva care a lucrat pe postul de ajutor de bucătar a primit, în mână, între 400 și 600 de euro lunar. Un lucrător în agricultură într-o fermă din Fetești a confirmat că are un salariu de aproximativ 550 de euro și primește alți peste 100 de euro – bani de mâncare.

Un post de sudor din București este plătit cu puțin peste 700 de euro și bani de mâncare, unul de electrician din Iași, cu 900 de euro, iar unul de mecanic auto în Târgu Mureș, cu 3500 de lei.

Din lista oferită de Romulus Badea lipsesc însă meseriile mult mai vizibile, cum ar fi cea de livrator de mâncare (care, din răspunsurile primite, nu aduce venituri mai mari de 2500 de lei) sau lucrători în patiserii, covrigării, McDonald’s. Pentru acest din urmă post, salariul este de 450 de euro pentru un program de 40 de ore pe lună.

De asemenea, mai există joburi pentru angajații asiatici în companiile de reciclare (cineva ne-a spus că a primit 500 euro pe lună pentru o astfel de muncă) sau menajeri (tot 500 de euro).

„Situațiile de abuz extrem sunt mai dese decât ar trebui”

Cercetătorul Anatolie Coșciug, specialist în studiul migrației, a declarat pentru HotNews că, „deși nu reprezintă o majoritate, cazurile de abuz extrem sunt mai dese decât ar trebui să fie. Asta pentru că sistemul nu este de așa natură încât să penalizeze abuzul.”

Cercetătorul Anatolie Coșciug. Foto: Facebook

În interviurile luate de cercetător, mulți străini mărturisesc că lucrează și 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, ceea ce contravine legislației române. 

Anatolie Coșciug mai consideră că, având în vedere că avem de-a face cu numere mari (în ultimii ani au venit anual în România peste 100 de mii de străini), chiar și un procent de 5 % care ar suferi abuzuri ar reprezenta o urgență.

„Nu vom putea vorbi niciodată de statistici la modul serios până nu avem o instituție transparentă (Inspecția Muncii sau o autoritate nou-creată) și un efort transparent de-a verifica lucrurile astea. Până atunci, numerele nu-și au rostul pentru că fiecare caz este important”, mai spune cercetătorul. 

Coșciug dă ca exemplu o situație descoperită de echipa de cercetare pe care o coordonează, cea a unui tânăr srilankez care s-a sinucis pentru că nu-și mai primise salariul de trei luni. 

Tendința este ca străinii să aibă programul de lucru mai lung decât românii

În ceea ce privește timpul efectiv de lucru, Coșciug spune că există tendința ca străinii să aibă programe mult mai lungi decât cetățenii români, dar că depinde foarte mult de tipul de angajați „… dacă sunt doar comunități de imigranți sau mixte – pentru că nu poți să-i ții pe unii la muncă 8 ore, iar pe alții zece.” 

Cercetătorul mai punctează un factor important:

„Un depozit, de exemplu, este super controlat, cu ture supravegheate de câte opt ore. Pe de altă parte, în hale de producție sau în agricultură nu ai schimburi; nici pe șantier, unde trebuie să tragi tare cât îți permite sezonul.” 

Pe lângă numărul de ore, spune el, aceste domenii obligă și la condiții aproape periculoase: „muncă pe șantier, la 35 de grade, fără apă; am văzut asta în Cluj”.

Muncitori străini, în București. Inquam Photos / Octav Ganea

De ce asiaticii își transformă salariile în dolari?

De multe ori, întrebați care sunt salariile lor, muncitorii asiatici oferă sumele în dolari. Anatolie Coșciug are o explicație pentru acest lucru:

„Această nouă rețea de migrație de muncă spre România s-a construit, în mare parte, pe rețele vechi de 20 de ani către Orientul Mijlociu, în destinații precum Abu Dhabi, unde taxele, intermedierea, totul se discută în dolari.”. 

Mai afirmă că mulți dintre migranții cu care echipa lui a discutat au lucrat deja în Orientul Mijlociu și că, deși salariile în România sunt mai mici decât în Dubai sau Qatar, preferă să vină aici pentru că au așteptări în ceea ce privește drepturile lor.

Petrecere de Anul Nou srilankez în București. FOTO: Iulia Hau / HotNews.ro

Coșciug contrazice și opinia generală conform căreia migranții asiatici nu fac decât să-i înlocuiască pe românii plecați să muncească în Occident și care ignoră faptul că prea puțini români mai sunt interesați de anumite meserii. 

„Am văzut un studiu recent care analiza numărul de sudori calificați și care susținea că și dacă s-ar întoarce în țară toți românii care au plecat ca sudori în străinătate, tot ar continua să fie nevoie de oameni cu asemenea specializare”, susține expertul.

Primim oameni fără calificările necesare, ceea ce în Germania ar fi imposibil

Dacă vorbim cu firmele de recrutare, aflăm că, înainte de a fi aduși în România,  candidații trec printr-un proces de selecție în care au și o probă practică. De exemplu, sudorii sunt testați la diferite tipuri de sudură, bucătarii dau teste în bucătărie și așa mai departe. 

Pe de altă parte, din discuțiile noastre cu muncitori străini, această probă este, mai degrabă, o formalitate – semnarea unei declarații.

Anatolie Coșciug confirmă acest lucru:

„Foarte des vedem că oamenii nu au calificările în domeniul pentru care vin, ceea ce ar fi de neimaginat în țări precum Germania, unde toată partea asta este puternic controlată de stat — n-ai voie să aduci pe cineva care trebuie să facă sudură și să nu știe.”

Această responsabilitate aparține firmelor de recrutare, dar, consideră Coșciug, faptul că statul nu impune controale asupra lor și nu asigură respectarea legii, face posibile aceste încălcări.

„E important de observat că tot procesul este gândit în termeni pur comerciali. Statul nu vrea să aibă nimic de-a face cu asta și totul cade pe umerii companiilor: recrutarea, deplasarea, responsabilitatea de a-i păstra la locul de muncă. Ce faci dacă o companie care a adus 1000 de oameni se închide? Nimeni nu-și asumă responsabilitatea.”

Nimeni nu a venit printr-o agenție certificată”

Într-o discuție pe acest subiect cu ambasadorul Indiei, Rahul Shrivastava, acesta a menționat că există 1500 de companii de recrutare certificate, înregistrate la Ministerul de Afaceri Externe din India.

Aceste firme asigură parcurgerea completă a procesului de verificare. Mai mult, Ministrul Muncii pune la dispoziție cursuri de calificare gratuită pentru cei care vor să dobândească noi aptitudini în diferite domenii.

Dar nu toată lumea apelează la agențiile certificate.

„Dintre cei cu care am discutat noi, nimeni nu a venit prin asemenea agenții,” susține Coșciug, fiind de părere că un motiv ar putea fi nivelul mare de neîncredere în toate instituțiile guvernelor din țările respective. 

O altă cauză ar putea fi accesul asimetric la informație: „Este suficient să plece un om cu o agenție pentru a se construi o întreagă rețea în jurul acelei agenții, alcătuită din cunoscuții acelui prim muncitor — ca un nod”, spune expertul.

Două experiențe concrete ale unor muncitori asiatici în România

Pentru acest articol am stat de vorbă cu mai mulți asiatici care lucrează în România. Pentru exemplificare, prezentăm doi bărbați care au vorbit atât despre experiențe de muncă pozitive, cât și negative. Parcursul lor dovedește însă mobilitate economică și profesională.

Nishan Harsha (nume fictiv) a ajuns în România în mai 2023:

  • primul job a fost de livrator la o firmă de mâncare, lucrând de la 10 dimineața la 1 noaptea pentru a-și atinge targetul. La sfârșitul lunii, rămânea cu un venit personal între 2000 și 2250 lei din care trebuia să își plătească cazarea și masa.
  • următorul loc de muncă a fost de asistent în bar, lucrând de la 13:30 la 00:30 pentru un salariu de 2500 de lei și o masă pe zi, fără cazare.
  • la locul de muncă actual este asistent la biroul unei companii din domeniul industriei și agriculturii, se ocupă de forța de muncă străină și tot ce implică documente și contactul cu Inspectoratul General pentru Imigrări. A primit mașină de la companie, cazare și un salariu net de 1000 de euro. În timpul liber, lucrează ca grădinar pentru șase euro pe oră.

Damsak Bandara a ajuns în România în martie 2023:

  • a venit în România ca livrator pentru Tazz, pentru un salariu de 2000 de lei – loc în care a lucrat șase luni; spune că în ultimele două luni nu și-a primit salariul.
  • a continuat la o firmă de construcție din Buzău, unde era plătit cu 450 de lei pe săptămână, lucrând șase zile din șapte, opt ore pe zi.
  • la locul de muncă actual, găsit pe OLX, câștigă 6500 de lei, alți 600 de lei pentru mâncare, 100 lei pentru transport și cazare, lucrând ca proiectant de mobilă; avea experiență de doi ani în acest domeniu.

Loading

ACTUAL

EXCLUSIV Consilierul lui Zelenski, pentru HotNews: „Trump și administrația sa vor înțelege mai profund acest război și deciziile vor fi altfel decât am auzit în campania electorală”

Publicat

in

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este optimist că sprijinul SUA pentru țara sa va rămâne neclintit odată cu instalarea la Casa Alba a lui Donald Trump. El se bazează pe faptul că noul lider american nu va dori să știrbească reputația Statelor Unite. „Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială, dacă războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”, a explicat acesta, pentru publicul HotNews. 

Oficialul ucrainean a îndemnat la calm și spune că așteaptă ca Donald Trump, câștigătorul republican al alegerilor din SUA, să anunțe structura administrației, ca să fie clar cine va fi responsabil pentru domeniul securității naționale, apărării, politicii externe. 

„Atunci va fi clară strategia lui”, crede Podoliak. 

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski. Foto: Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia

Consilierul spune că a remarcat încă din primul discurs al lui Trump, susținut când victoria sa era aproape sigură, dorința lui ca Statele Unite să se întoarcă la măreția anterioară, ca influență și reputație: 

„Fără o înțelegere clară în politica externă care se va baza pe dreptul internațional, acest lucru nu va fi posibil. Sunt absolut sigur că Trump va fi interesat în finalizare eficientă atât a conflictului din Orientul Mijlociu, cât și a conflictelor care apar, dar și a celor care deja se sting, inclusiv a războiului din Europa de Est”. 

Sprijinul din partea ambelor partide

Mihail Podoliak subliniază, în discuția cu corespondentul HotNews, că Ucraina are relații bune atât cu Partidul Republican, cât și cu Partidul Democrat. 

„Acest sprijin din partea celor două partide pentru Ucraina a existat întotdeauna. Nu am dubii că acest sprijin din partea celor două partide se va păstra, toate procesele de vot vor fi pro-ucrainene”, spune el și insistă că deciziile trebuie să e să ducă spre accelerarea livrărilor echipamentelor necesare pentru Ucraina. 

„Încă o dată, haideți să așteptăm până când vor fi luate toate deciziile referitoare la cadre. Reieșind din retorica lui Trump, reieșind din viziunile sale privind viitorul Statelor Unite, reieșind din înțelegerea lui privind leadershipul mondial per general, eu nu am dubii ca acest război va trebui să se încheie cu un final just, iar pentru asta, cu siguranță, va fi necesar de investit în Ucraina”, a declarat Mihail Podoliak, pentru Hotnews.ro.

„Nu prea îmi imaginez situația în care războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”

Mihail Podoliak consideră că Donald Trump știe foarte bine că trebuie să fie luate decizii dure și rapide, iar Statele Unite nu pot accepta ca Rusia să pună condițiile. 

 „Haideți să vorbim cu pragmatism. Sunt două alianțe: în una predomină Statele Unite – adică alianța care susține Ucraina -, în cea de-a doua sunt Federația Rusă și Coreea de Nord. Nu prea îmi imaginez situația în care războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord. Acest lucru va fi straniu pentru reputația mai multor țări și, în primul rând, pentru Statele Unite. Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială”, argumentează consilierul. 

„Trump știe foarte bine că trebuie să fie luate decizii dure, rapide, iar dacă sunt luate, acestea trebuie îndeplinite complet. Acest lucru va fi esențial nu doar pentru situația în Ucraina, atât pentru conflicte noi, dar și pentru cele vechi”, a mai adăugat Podoliak.

Într-un interviu pentru HotNews, înaintea alegerilor americane, Daniel Hegedüs, un expert de la think-tank-ul German Marshall Fund, explică, de asemenea, faptul că SUA nu-și va altera substanțial politica externă.

Însă el atrăgea atenția că nici nu e nevoie de asta pentru Rusia. Fie și o mică modificare poate face ca Moscova să profite. „Dacă percepția la Moscova este că o nouă administrație Trump ar fi totuși mai puțin angajată, atunci Rusia va fi mult mai încurajată să testeze angajamentul, lansând provocări în statele baltice sau la Marea Neagră”, declara zilele trecute, expertul în relația SUA-UE.

„Să ne oprim, ca voi să luați o pauză, să vă adunați mai multe resurse și totuși să ne distrugeți complet peste un an?”

Revenind la Mihail Podoliak, acesta a mai explicat că subiectul negocierilor sau compromisurilor cu Federația Rusă este unul absurd pentru Ucraina, iar cedarea în fața Rusiei doar va escalada războiul în Europa. 

„Aici eu nu înțeleg unde pot fi aici negocieri? Să ne oprim, ca voi (Federația Rusă – n.r.) să luați o pauză, să vă adunați mai multe resurse și să ne distrugeți complet peste un an? Ar fi un proces negocieri cam ciudat.Ce fel de compromis poate fi – să luați, vă rog, aceasta regiune, acolo torturați și ucideți oamenii, dar noi așa ne scăpăm de voi. Aici eu chiar nu prea înțeleg terminologia cuvântului «compromis» și negocieri”, declară Mihail Podoliak

„Ucraina nu poate să nu ducă războiul de apărare, pentru că este vorba despre supraviețuirea oamenilor acestei țări”, spune el și atrage atenția că un compromis obținut de Rusia ar duce la escaladarea războiului. 

„Dacă nu va fi pedepsită pentru uciderile în masă din Ucraina, Rusia va considera că nu mai are nicio interdicție și că poate să vină cu ultimatumuri față de alte țări, inclusiv pentru Moldova. Astfel, este ridicol să ducem tratativele cu Rusia precum vrem să murim nu astăzi, dar mâine”, a mai spus oficialul ucrainean.

„Deciziile vor fi altfel decât ceea ce am auzit în campania electorală”

Reprezentantul Oficiului lui Zelenski a mai vorbit despre cum vede relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană, inclusiv în contextul livrării ajutorului militar către Ucraina.  

”Eu cred că relațiile dintre Europa și Statele Unite vor fi cât de se poate pragmatice și de încredere, pentru că există câteva alianțe condiționate. În cadrul alianței economice, financiare și tehnologice, Europa și America de Nord predomină astăzi în lume. Nu este convenabil ca țările din cadrul acestei alianței să-și piardă aceasta poziție

„Atunci când domnul Trump și administrația sa vor studia mai amplu și vor înțelege mai profund natura acestui război, deciziile vor fi altfel decât ce am auzit în campania electorală. Aceste decizii vor fi absolut pro-americane, pro-europene și pro-ucrainene. Aici nu vor fi întrebări cine cheltuie mai mult pentru Ucraina, vor fi abordări despre câte investiții sunt necesare în Ucraina unde are loc războiul democrației împotriva unei alianțe autoritare. În aceste condiții decizii vor fi luate mult mai rapid și vor arăta mult mai eficient”, a mai declarat Mihail Podoliak. 

Donald Trump, reales președinte al Statelor Unite, a afirmat în timpul campaniei sale electorale că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului Rusiei din Ucraina în „24 de ore”. 

El a făcut din nou aluzie la mesajul său în timpul discursului în care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, spunându-le susținătorilor săi care îl aclamau: „Voi opri războaiele”.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO Un bărbat care își înscenase moartea pentru a scăpa de dosarele penale pe care le avea, reţinut după ce a alimentat la o benzinărie şi nu a plătit

Publicat

in

Un bărbat în vârstă de 54 de ani, care obținuse în 2008 un certificat de deces pentru a scăpa de mai multe dosare penale întocmite pe numele său, a fost reținut de polițiștii bucureșteni după ce a alimentat într-o benzinărie şi nu a plătit. El este cercetat și pentru mai multe furturi, inclusiv pentru că a condus fără permis mașina.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Poliția Capitalei, polițiștii Secției 5 de Poliție „au reţinut un bărbat, în vârstă de 54 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de furt (6 acte materiale), furt calificat, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (3 acte materiale) şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere (7 acte materiale)”.

Bărbatul a alimentat pe 2 noiembrie la o stație peco din Sectorul 1, după care a plecat fără să achite contravaloarea. Polițiștii au fost alertați atunci de reprezentanții stației peco și au început o anchetă.

„Din cercetările efectuate, s-a stabilit că fapta ar fi fost comisă de către un bărbat, în vârstă de 54 de ani. De asemenea, în urma extinderii investigațiilor, a rezultat că bărbatul ar mai fi săvârșit și alte fapte similare. Prejudiciul cauzat prin comiterea infracțiunilor este de peste 2.500 de lei”, a transmis Poliția Capitalei.

Miercuri, bărbatul a fost depistat şi dus la audieri. Ulterior, el a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 7 noiembrie, să fie prezentat magistraților cu propunere legală.

„În urma controlului efectuat asupra autovehicului, au fost identificate 2 plăcuțe cu numere de îmnatriculare și o pompă”, a mai transmis Poliția Capitalei.

În urmă cu 16 ani, își înscenase propria moarte

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre un bărbat care își făcuse rost de un certificat de deces în 2008 pentru a scăpa de dosare penale deschise pe numele lui prin toată țara, în care era acuzat de înșelăciune.

Certificatul de deces fusese eliberat de la un serviciu de Stare Civilă din Ilfov. Anchetatorii au descoperit abia în 2010 că bărbatul își înscenase moartea, când l-au și arestat preventiv, potrivit informațiilor publicate de presă la acea vreme.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Fiica de 20 de ani a lui Elon Musk spune că părăsește SUA pe fondul speculațiilor că Trump îl va numi în guvern

Publicat

in

Vivian Jenna Wilson, fiica în vârstă de 20 de ani al lui Elon Musk, a anunțat că urmează să se mute din Statele Unite pe fondul speculațiilor că tatăl ei ar putea fi numit într-o funcție oficială în noua administrație a lui Donald Trump, relatează The Daily Beast.

Wilson a afirmat într-un mesaj publicat miercuri pe Threads, platforma social media lansată de Meta în decembrie anul trecut, că victoria răsunătoare obținută de Donald Trump la alegerile prezidențiale i-a „confirmat” că e mai bine să se mute într-o țară mai prietenoasă față de persoanele transsexuale.

Vivian Jenna Wilson este unul dintre cei 5 copii pe care Elon Musk îi are cu prima sa soție, autoarea canadiană Justine Wilson. Ea s-a născut băiat însă în jurul vârstei de 16 ani a început terapia hormonală pentru schimbarea de sex.

„M-am gândit la asta de ceva timp, dar ziua de ieri (n.r. a alegerilor) mi-a confirmat-o”, a transmis aceasta pe Threads.

„Nu îmi văd viitorul fiind în Statele Unite. Chiar dacă el va fi doar 4 ani în funcție, chiar dacă reglementările anti-trans nu vor avea loc prin magie, oamenii care au votat benevol pentru asta nu vor dispărea prea curând”, a adăugat ea.

Vivian Jenna Wilson a avut o relație tensionată cu Musk, acuzându-l că a fost un tată absent și că a comis „adultere în serie”. Miliardarul în schimb nu a fost niciodată de acord cu decizia fostei sale soții să permită ca fiul lor să își schimbe sexul.

Jenna Wilson a anunțat în 2022 că rupe orice legături cu tatăl ei și că nu mai vrea să aibă nimic de-a face cu acesta.

Musk o catalogase anterior pe fiica sa drept o „comunistă” care a fost spălată pe creier „să creadă că oricine este bogat este malefic”.

Elon Musk, alături de Trump în seara alegerilor

Miliardarul sud-african a petrecut seara alegerilor alături de Donald Trump în Florida, cei doi așteptând împreună rezultatele votului.

În discursul pe care l-a ținut în fața susținătorilor săi pentru a revendica victoria, fostul și viitor președinte american l-a descris pe antreprenor drept „un geniu” și „o stea în ascensiune” a Partidului Republican.

Musk a donat zeci de milioane de dolari pentru campania electorală a lui Trump și l-a promovat puternic pe rețeaua sa de socializare „X”.

Atât Trump, cât și Musk, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea ca șeful Tesla să facă parte din noua administrație republicană de la Casa Albă.

Însă Trump nu pare să îi fi făcut deocamdată o ofertă concretă în acest sens, el urmând să țină în perioada următoare discuții cu cei pe care îi dorește în diferitele poziții din viitorul său cabinet.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Bărbat din Argeș reținut pentru agresiune sexuală asupra unei tinere de 18 ani

Publicat

in

În ziua de 6 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești , privind săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală , și au identificat și reținut un bărbat de 61 de ani.

Din cercetări s-a stabilit că în noaptea de 21 spre 22 octombrie a.c., în jurul orei 03:00, o tânără de 18 ani, care se deplasa cu un mijloc de transport alternativ de persoane, pe traseul către destinație, ar fi fost pipăită, prin constrângere, de către conducătorul autoturismului, a cărui identitate a fost stabilită în urma activităților de cercetare.

În ziua de 6 noiembrie a.c., după administrarea probatoriului și parcurgerea etapelor procesuale, bărbatul de 61 de ani, din Pitești, a fost reținut pentru 24 de ore , pe bază de ordonanță , și prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propuneri de luare a unei măsuri preventive.

Propunerile au fost însușite de procurorul de caz, care l-a prezentat în fața instanței pe bărbatul în cauză, iar Judecătoria Pitești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile .

Bărbatul a fost încarcerat.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Giorgia Meloni îl felicită pe „prietenul” Elon Musk după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Publicat

in

Premierul italian Giorgia Meloni l-a felicitat joi pe miliardarul Elon Musk, care l-a susţinut pe Donald Trump în campania sa victorioasă pentru a reveni la Casa Albă, relatează Reuters, citată de News.ro.

Premierul italian de dreapta şi cel mai bogat om din lume și-au împărțit laude în public în repetate rânduri în ultimele luni, atât de mult încât Musk a răspuns la o glumă pe X, în septembrie, pentru a spune că nu are o aventură cu Meloni.

Într-o postare pe X, platforma deținută de Musk, Giorgia Meloni a anunţat că în ultimele ore a vorbit cu „prietenul” Elon Musk.

„Sunt convinsă că angajamentul şi viziunea sa pot fi o resursă importantă pentru Statele Unite şi Italia în timp ce lucrăm împreună pentru a face faţă provocărilor viitorului”, a spus Meloni.

În septembrie, Musk i-a acordat lui Meloni un premiu din partea think tank-ului Atlantic Council din SUA. Musk a ținut un discurs, în care a spus că Meloni este o persoană „care este chiar mai frumoasă în interior decât pe exterior”. La rândul ei, Meloni a spus despre Musk că el este un „geniu preţios”.

Giorgia Meloni și Elon Musk au creat o legătură de-a lungul anilor. Ei împărtășesc preocupări legate de inteligența artificială și scăderea natalității în țările occidentale, pe care Musk o consideră o amenințare existențială pentru civilizație, notează The New York Times.

De când a devenit premierul Italiei în 2022, Meloni a provocat temeri că partidul său de extremă dreapta ar putea readuce Italia la fascism. Totuși, ea a dezvoltat relații bune cu liderii europeni, cu care s-a înțeles în probleme internaționale, precum sprijinul pentru Ucraina.

Musk a migrat tot mai mult spre dreapta, sprijinind teorii ale conspirației pe platforma X, pe care o deține, și susținându-l pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, pe care le-a câștigat. Și Meloni a declarat că este o susținătoare a republicanilor. 

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Serghei Șoigu, comentarii rare despre războiul din Ucraina după ce Putin l-a tras pe linie moartă

Publicat

in

Fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu a făcut joi comentarii rare în public despre războiul din Ucraina, prezența sa publică în Rusia reducându-se dramatic după ce președintele Vladimir Putin l-a înlăturat din funcție pentru a-l numi într-un post teoretic superior.

„Acum, când situația din teatrul de operațiuni nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere: să continue să îl finanțeze și să distrugă populația ucraineană, sau să recunoască realitățile actuale și să înceapă să negocieze?”, a declarat el, citat de TASS.

Șoigu a mai spus că „Occidentul colectiv” a transformat Ucraina, cu ajutorul „revoluțiilor de culoare”, „într-un instrument de înfrângere strategică a Rusiei”, dar că planul a eșuat.

Despre incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a Rusiei el a spus că a avut ca scop acapararea centralei nucleare Kursk. El a amintit totodată și de „atacurile regulate”, atribuite de Rusia Ucrainei, asupra centralei nucleare Zaporojie și a „infrastructurii energetice aferente continuă”.

„Ce este aceasta, dacă nu o încercare de a comite acte de terorism nuclear?”, a subliniat el în comentarii făcute la Moscova.

„Regimul de la Kiev s-a transformat acum într-un terorist periculos controlat din exterior, care, spre deosebire de rețelele teroriste internaționale, are propria sa industrie și un teritoriu pe care îl controlează”, a mai declarat acesta.

Serghei Șoigu a făcut comentariile la reuniunea secretarilor consiliilor de securitate din țările membre ale Comunității Statelor Independente, organizația care reunește fostele state sovietice care au păstrat relații strânse cu Moscova după destrămarea Uniunii Sovietice.

Ce s-a întâmplat cu Serghei Șoigu

Putin l-a numit pe Șoigu în funcția de secretar general al Consiliului de Securitate al Rusiei în data de 12 mai a acestui an, când l-a înlocuit în funcția de ministru al apărării cu economistul Andrei Belousov.

Pentru Șoigu a fost teoretic o promovare, el înlocuindu-l la șefia Consiliului de Securitate de la Moscova pe Nikolai Patrușev, considerat „super-șoimul” lui Vladimir Putin în materie de politică externă și succesorul său aparent la Kremlin.

Însă mai multe site-uri rusești independente, care și-au mutat redacțiile în afara țării după începerea războiului din Ucraina pentru a ocoli cenzura Kremlinului, au remarcat în lunile care au urmat că aparițiile publice ale lui Șoigu s-au redus drastic după numirea în noua funcție.

El a efectuat o vizită de stat la Teheran în luna august și a vorbit o lună mai târziu despre incursiunea ucraineană în Kursk, dând asigurări că Rusia nu va negocia cu Ucraina atât timp cât trupe ucrainene se află pe teritoriul său.

Însă aparițiile și comentariile sale publice au fost simțitor mai rare decât ale predecesorului în această funcție, Nikolai Patrușev, potrivit presei ruse independente.

Fostul ministru al apărării ar fi căzut din grațiile lui Putin

De exemplu, The Moscow Times scria la jumătatea lui octombrie, citând mai multe surse din cadrul guvernului rus, că poziția lui Șoigu pe lângă Kremlin s-a deteriorat dramatic pe fondul scandalurilor de corupție care i-au zguduit fostul minister.

„Eșecul din primele zile de război, „Kiev în patru zile”, dezordinea din armată, lipsa comunicațiilor criptate de calitate ale armatei, lipsa uniformelor, scandalul cu Prigojin, care a aerisit în public toate rufele murdare ale armatei: Toate acestea au fost o umilință. Putin nu iartă astfel de umilințe. Dar nu-i place să grăbească lucrurile”, a declarat una dintre surse.

„Toată lumea poate vedea și toată lumea înțelege că Serghei Kuzugetovici (nr. Șoigu) este pedepsit”, a declarat pentru The Moscow Times un oficial guvernamental rus cu pregătire militară, sub condiția anonimității.

Anul acesta ministerul rus al apărării a fost zguduit de un val de arestări în rândul unor generali cu funcții importante de conducere.

Toți au fost arestați de procurorii ruși în baza unor acuzații de corupție. Iar printre cei arestați s-au numărat inclusiv foști adjuncți ai lui Șoigu de la ministerul rus al apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 988-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend