Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cartea zilei: ‘Castelul umbrelor’, de Laurie R. King

Publicat

in

„Nu am întâlnit niciodată pe cineva care să-și mânuiască mai grațios căldura decât Regina României (…) Poate că Regina Maria este cel mai puternic bărbat din familia regală și o sursă mult iubită de mândrie națională, însă din punct de vedere legal are în cel mai bun caz autoritatea unui consilier.”

Despre această Regină și Castelul Bran s-a scris un roman uimitor.

Laurie R. King este o autoare americană născută în 1952, cunoscută pentru ficțiunea ei detectivistică. A scris peste treizeci de romane. Romanele ei polițiste sunt atât de serie, cât și de sine stătătoare. Între romanele în serie se află mai multe care îi au drept protagoniști pe celebrul Sherlock Holmes și pe Mary Russell. Aceasta, de două ori mai tânără decât celebrul detectiv, l-a cunoscut pe Sherlock Holmes în 1915, pensionar, i-a devenit ucenic, apoi partener, inclusiv prin căsătorie. În romanele cu cei, acțiunile sunt dintre cele mai diverse, se petrec în diverse zone ale lumii și abordează mulțime de probleme,feminismul și creștinismul timpuriu; patriotism și responsabilitate individuală, conform Mediafax.

Unul dintre romane, cel de față, se petrece în România anului 1925, Sherlock Holmes fiind chemat de Regina Maria să rezolve un anume mister apărut la Castelul Bran. Castelul i-a fost dăruit suveranei de orașul Brașov, după fomarea României Mari, era o ruină, dar Regina l-a refăcut și a îndrăgit foarte mult locurile și oamenii zonei.

Așadar, romanul pe care îl semnalăm astăzi este despre o regină, un castel, o amenințare fără de vârstă, cea a strigoilor.

Scriu editorii: „Regina este Maria a României, nepoata Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea, o frumusețe vestită care a intrat la șaptesprezece ani în dinastia României și a transformat țara. Castelul este Bran, pe care Regina l-a primit în dar de la popor și pe care îl iubește ca pe propriii copii. Amenințarea e… mai puțin clară. Siluete încețoșate, șoapte abia perceptibile, temerile unor fete, pericole care ar putea fi doar accidente. Dar ne aflăm pe un tărâm care-și amintește multe și e plin de unghere ascunse, un tărâm care l-a cunoscut pe Vlad Țepeș, un tărâm unde din cimitire se strecoară umbre. Când Regina Maria îi cheamă în ajutor, Mary Russell și Sherlock Holmes sunt pe cât de suspicioși, pe atât de reticenți.”

Misterul este însă elucidat: un oarecare doctor se consideră urmașul conducătorilor vechi ai Transilvaniei și are pretenția de a-și însuși el Castelul Bran, drept care e pregătit pentru tot felul de intrigi, inclusiv de asasinate.

„Asta e frumos când amesteci supranaturalul într-o poveste cu Sherlock Holmes – vrei să crezi că totul are o explicație logică, și totuși nu poți să nu iei în calcul varianta ca unele mistere să fie atât de malefice încât să sfideze un raționament atât de elementar.” – Bookreporter

Laurie R. King – Castelul umbrelor. Un roman de suspans cu Mary Russell și Sherlock Holmes. Traducere din engleză de Georgiana Nuțu. Crime Scene Press. 397 pag.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Irina Begu se califică în sferturile de finală la turneul ITF din Wiesbaden, după o victorie dramatică

Publicat

in

De

Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului ITF de la Wiesbaden (Germania), dotat cu premii totale de 100.000 de dolari, după ce a învins-o pe elveţianca Simona Waltert cu 4-6, 6-1, 7-6 (7/2).

Begu (33 ani, 128 WTA), a şasea favorită, a avut nevoie de aproape trei ore de joc (2 h 53 min).

Begu a încheiat cu 5 duble greşeli, iar Waltert (23 ani, 156 WTA) a făcut 6. Irina Begu a fost condusă în decisiv cu 3-1 şi 6-5, elveţianca servind pentru meci, conform Agerpres.

În sferturi, Begu o va înfrunta pe jucătoarea ucraineană Katarina Zavaţka (24 ani, 181 WTA).

Citeste mai mult

NATIONAL

După 20 de ani pe profit, Gazprom anunță că a înregistrat în 2023 pierderi de aproape 7 miliarde de dolari

Publicat

in

De

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC, citată de News.ro.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend