Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Care sunt rutele ocolitoare de trecere a frontierei recomandate de MAE după închiderea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse

Publicat

in

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele puse la dispoziţie de autorităţile bulgare, începând cu data de 10 iulie 2024 se vor desfăşura lucrări de reparaţie majoră la Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse pe tronsonul bulgar.

Activităţile de reparaţie sunt prevăzute să dureze timp de 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod, precizează MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Într-o primă etapă a reparaţiilor, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria şi, ulterior, pe sensul de ieşire din Bulgaria, pe direcţia către România.

Activităţile de reparaţie se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri şi vor implica organizarea şi reglementarea temporară a circulaţiei rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor şi de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

MAE le recomandă cetăţenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului şi să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

În acest context, Ministerul de Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

Ministerul de Externe reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general 50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricţie/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR.

MAE le recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare, funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Alte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Bulgaria

Cetăţenii români pot folosi pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Bulgaria, precum:

– PCTF Vidin – Calafat;

– PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă;

– PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi;

– PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (aceste două puncte funcţionează cu orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t);

– PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat) (www.feribot-eurobac.ro);

– PCTF Svishtov – Zimnicea (ferryboat) (www.ferry.bg);

– PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat) (www.ferryboat.bg);

– PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (ferryboat) (www.spikaferry.com)

MAE recomandă firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Informații suplimentare

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei “Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, şi www.mae.ro.

Loading

NATIONAL

Situația degenerează în Venezuela: Opozantul lui Maduro a fost nevoit să fugă din țară și cere azil politic

Publicat

in

Candidatul opoziției, Edmundo Gonzalez Urrutia, a părăsit Venezuela, cerând azil politic în Spania, din cauza realegerii președintelui Nicolas Maduro, informează News.ro.

Guvernul venezuelean a declarat sâmbătă că Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul opoziției care contestase realegerea președintelui Nicolas Maduro, a părăsit țara și a solicitat azil politic în Spania, informează AFP.

Vicepreședintele Venezuelei a declarat pe rețelele de socializare că Gonzalez Urrutia s-a refugiat voluntar la ambasada Spaniei din Caracas, unde a solicitat azil politic. Avocatul lui Gonzalez Urrutia a confirmat pentru AFP că acesta a ajuns deja în Spania.

Criză politică de proporții în Venezuela

Realegerea președintelui Maduro, anunțată pe 28 iulie, a declanșat o criză politică de proporții în Venezuela, opoziția susținând că Gonzalez Urrutia câștigase, de fapt, alegerile.

Mai multe state, inclusiv SUA, Uniunea Europeană și țări din America Latină, au refuzat să recunoască victoria lui Maduro, în absența dovezilor clare privind voturile.

Înainte de a părăsi țara, Gonzalez Urrutia s-a ascuns timp de o lună, de teama celor trei citații ale procurorilor venezueleni, care au emis un mandat de arestare pe numele său. El a declarat că dacă s-ar fi prezentat la audieri, risca să fie închis.

Violențele post-electorale din Venezuela au dus la 27 de morți și 192 de răniți, iar aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Nicolae Ciucă, despre misiunile din străinătate: „Am făcut ce se cuvenea să facem”. Rețeta pentru „borșul afgan”. Liberalul și-a postat cartea pe site-ul său

Publicat

in

Președintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, referindu-se misiunile pe care le-a condus ca ofițer pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan că el și militarii din subordinea sa au făcut „ce se cuvenea” să facă. Afirmația este un răspuns la investigația Recorder privind rolul generalului Ciucă în bătălia de la Nassiriya.

„I-am rugat să lase armata română în pace, n-au decât să dea în mine. Am făcut ce se cuvenea să facem. A fost prima dată când armata română a tras cu muniție reală în afara teritoriului național, după al doilea război mondial”, a spus Ciucă, în cadrul emisiunii lui Mircea Dinescu „Poezie și delicatețuri” de la Prima TV.

„Suntem generația din armată care a tânjit după NATO”

„Armata română a dat dovadă că, cu o tehnică precară și dotare neadecvată, poate să-și îndeplinească misiunile”, a adăugat actualul președinte al PNL.

El s-a referit și la contextul în care militari români au ajuns să lupte în străinătate. „Nimeni nu-și dorește pacea mai mult ca un militar. Știți cât e de greu să te duci acasă la o familie și să-i spui că s-a prăpădit? Noi suntem generația din armată care am tânjit după NATO. Toate misiunile au fost făcute cu suflet pentru noi ne-am dorit să ajungem și noi acolo pentru că doar așa puteam ajunge la niște standarde”, a spus liberalul.

Referindu-se la războiul ruso-ucrainean, Ciucă a afirmat că nu este doar un conflict militar, ci și unul ideologic în care „s-a depășit limita diplomatică și s-a ajuns la ambiția imperialistă.”

„Ca orice război, și acesta va avea un sfârșit, însă consecințele acestui sfârșit de război nu poate nimeni să le evalueze”, crede președintele PNL. La un comentariu al lui Mircea Dinescu legat de bărbații ucraineni care au fugit din țară pentru a se ascunde din calea războiului, Ciucă a spus: „Trebuiau să-și apere țara.”

Ciucă, un împătimit al gătitului

Fiind invitat la o emisiune cu specific culinar și, totodată, un împătimit al gătitului, Nicolae Ciucă a prezentat și rețeta pentru ciorba pe care a trebuit să o improvizeze în timpul misiunii din Afganistan.

„Timp de șapte luni am avut o singură masă caldă, seara. Ni se făcuse dor de ciorbă și atunci aveam pachete vegetariene, cu carne de pui și vită. Am găsit și niște varză roșie pe care am tocat-o, i-am pus puțin oțet și a ieșit un borș afgan”, a povestit Ciucă.

În timpul emisiunii, Nicolae Ciucă a gătit un fel de mâncare specific oltenesc, saramura de pui. În timp ce gătea, a spus și care este modalitatea cea mai bună de gătit plătica de Dunăre.

„Pescarii pe malul Dunării, când prind plătica mare, o despică pe spate, nu pe burtă. Se dă în două, se spală și, cu solzi cu tot, se pune pe grătar. Mămăliga, mai vârtoasă. Mustul care se lasă la burta peștelui este colosal”, a spus Ciucă.

Cartea lui Ciucă, disponibilă online

Președintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat, într-o postare pe Facebook, că va prezenta varianta tipărită a cărții sale „În slujba țării”, în cadrul emisiunii poetului Mircea Dinescu, „Poezie și delicatețuri”, difuzată duminică, la ora 14.00, la Prima TV.

Imediat după difuzarea emisiunii, Nicolae Ciucă a anunțat pe contul său de Facebook că volumul „În slujba țării” este disponibilă online sau pentru descărcare pe site-ul său www.nicolaeciuca.ro.

„Am ales ca acest moment să aibă loc, simbolic, la Cetate, aproape de locurile copilăriei mele, cărora le-am dedicat multe pagini. Vă aşteaptă o discuţie caldă şi deschisă – în special despre prima jumătate a cărţii, în ale cărei pagini vorbesc despre experienţa mea de viaţă. Atât personale, cât şi profesionale, acele momente şi trăiri mi-au format caracterul, mi-au definit principiile şi m-au învăţat care îmi e adevărata misiune: aceea de a-mi servi ţara cu devotament, onoare şi credinţă. Ne vedem mâine, de la 14:00, pe Prima TV. O să mă vedeţi cum sunt eu, omul, în judeţul meu natal, la mine acasă”, a transmis Ciucă, înainte de difuzarea emisiunii.

Până acum, Ciucă a mai venit cu cartea sa de memorii la o emisiune la Gândul, însă era doar manuscrisul cărții care încă nu fusese trimisă la tipar.

La începutul lui august, site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit că Nicolae Ciucă și-a promovat cartea pentru 2 milioane de euro, sumă ce va putea ajunge la 4 milioane de euro, prin panouri amplasate în toată țara.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fals poliţist român, arestat preventiv de cei adevărați, după ce a sechestrat trei persoane într-o mașină-fantomă

Publicat

in

Un bărbat a fost arestat preventiv de către Judecătoria Alba Iulia pentru comiterea mai multor infracţiuni, inclusiv aceea de uzurparea de calităţi oficiale, după ce s-a legitimat în faţa unor persoane ca fiind poliţist, cerându-le acestora să urce într-o maşină cu număr fals de înmatriculare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba transmis, duminică, AGERPRES, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au reţinut un bărbat de 37 de ani, din municipiul Alba Iulia, care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis, conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare, furt, uzurparea de calităţi oficiale şi lipsire de libertate în mod ilegal.

“Din cercetări a rezultat că, în seara zilei de 3 septembrie, fără a deţine permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, bărbatul ar fi condus un autoturism neînmatriculat, pe care ar fi aplicat plăcuţele de înmatriculare atribuite unui alt autoturism, până în comuna Ighiu, judeţul Alba. Acolo, s-ar fi legitimat în faţa a două persoane ca fiind poliţist şi le-ar fi cerut să urce în autoturism pentru a fi conduse la sediul poliţiei, iar uneia dintre persoane i-ar fi cerut telefonul mobil, fără ca ulterior să-l mai restituie”, se menţionează în comunicat.

Fals poliţist român, arestat de cei adevărați

În vederea documentării activităţii infracţionale a bărbatului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, locuinţa acestuia a fost percheziţionată.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, iar ulterior în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa în stare de arest preventiv.

“Cercetările sunt continuate, pentru a fi stabilite toate împrejurările în care ar fi fost săvârşite aceste fapte”, precizează IPJ Alba.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Rușii avansează spre Pokrovsk şi spun că au mai ocupat o localitate din estul Ucrainei

Publicat

in

Rusia a declarat duminică că forţele sale au preluat controlul deplin asupra localităţii Novohrodivka din estul Ucrainei, în timp ce forţele Moscovei încearcă să străpungă liniile defensive ale frontului ucrainean şi avansează spre oraşul Pokrovsk, un important punct strategic pentru Kiev.

Forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina de la invadarea acesteia în februarie 2022, avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri întregul Donbas. Rusia controlează în prezent aproximativ 80% din Donbas, scriu Reuters și News.ro.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au cucerit localitatea Novohrodivka, care se află la 12 km de Pokrovsk, un important nod feroviar şi rutier pentru forţele ucrainene din zonă. Oraşul avea o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război.

Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a publicat hărţi care arată că forţele ruse atacă dincolo de Novohrodivka în cel puţin două locuri aflate la mai puţin de 7 km de Pokrovsk.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat însă joi că incursiunea Kievului în regiunea Kursk a funcţionat şi că, în ultimele şase zile, Rusia nu a mai avansat spre Pokrovsk. Acesta a declarat că unul dintre obiectivele incursiunii din Kursk a fost deturnarea forţelor ruse din alte zone, în principal din Pokrovsk şi Kurahove. Rusia a redirecţionat efective importante către Kursk, dar a consolidat, de asemenea, frontul de la Pokrovsk, a adăugat el.


Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Bursa de la Bucureşti a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Publicat

in

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 3,72%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 94,70%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 335,619 miliarde de lei, în perioada 2 – 6 septembrie 2024, în scădere de la 348,576 miliarde de lei, în perioada 26 – 30 august. Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 259,057 milioane de lei, în creştere faţă de valoarea de 133,056 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost joi, 5 septembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 86,034 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, luni, 2 septembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 31,113 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti – BET – a închis săptămâna la 17.388,74 puncte

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 49,881 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 0,42%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 42,014 milioane de lei (-4,00%) şi cele ale OMV Petrom, cu 38,380 milioane de lei (-4,90%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (8,09%), Romcab (4,08%) şi ale Bittnet Systems (+2,62%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile TTS, cu un declin de 21,05%, urmate de cele ale Conted (-17,34%) şi ale Prebet (-15,71%).

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Zelenski l-a luat consilier pe Oleksandr Kamîşin, fostul ministru pentru producţia de armament

Publicat

in

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit duminică pe fostul ministru al producţiei de armament Oleksandr Kamîşin în funcţia de consilier extern pentru probleme strategice, potrivit unui decret publicat pe site-ul prezidenţial.

Oleksandr Kamîşin, care a fost ministru al industriilor strategice şi a supervizat producţia de armament, a demisionat săptămâna aceasta ca parte a unei remanieri a guvernului ucrainean într-un moment critic al războiului cu Rusia, amintește News.ro.

Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de „energie nouă” şi a ordonat cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Parlamentul ucrainean a votat zilele trecute numirea a nouă noi miniştri, inclusiv ministrul de externe şi doi viceprim-miniştri.

În mandatul lui Kamîşin, producţia de arme a Ucrainei a crescut semnificativ

Duminică, Zelenski a luat mai multe măsuri pentru a-şi reseta echipa şi a publicat mai multe decrete privind noile numiri din biroul său.

„Voi continua să lucrez pentru industria noastră de apărare”, a declarat Kamîşin pe Telegram la scurt timp după numirea sa. El a spus că se va ocupa şi de alte direcţii de importanţă strategică, dar nu a dat detalii.

În mandatul lui Kamîşin, producţia internă de arme a Ucrainei a crescut în mod semnificativ în contextul luptelor. El a fost o forţă motrice în eforturile de a aduce mai multă finanţare, experienţă şi tehnologii occidentale în industria ucraineană de producţie de arme. În vârstă de 40 de ani, cu o aparenţă nonconformistă, Kamîşin este considerat un politician în ascensiune.

El a fost numit ministru în martie 2023, după ce, în primul an de la invazia la scară largă a Kremlinului în Ucraina, şi-a conturat o imagine de manager eficient al căilor ferate naţionale, o arteră logistică vitală atât pentru civili, cât şi pentru armată. De când a preluat conducerea producţiei de apărare, Ucraina a produs mii de drone cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. Luna trecută, Zelenski a anunţat că Kievul a folosit pentru prima dată o nouă „rachetă-dronă” şi a testat, de asemenea, o nouă rachetă balistică.

Zelenski l-a numit, de asemenea, pe Viktor Mîkita, guvernatorul regiunii vestice Transcarpatia, în funcţia de adjunct al şefului biroului său pentru supravegherea regiunilor. Mîkita a declarat că una dintre sarcinile sale cheie va fi să asigure activitatea eficientă a administraţiilor militare din regiuni şi să dezvolte comunicarea şi încrederea între autorităţi, comunităţile locale şi întreprinderi.


Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend