Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bundesliga: Bayern Munchen vs VfL Bochum: Om bogat, om sărac

Publicat

in

Runda a 5-a din Bundesliga, prima divizie de fotbal a Germaniei, oferă un duel dezechilibrat sâmbătă, de la ora 16:30, când are loc grosul rundei. Este vorba despre meciul dintre Bayern Munchen și VfL Bochum.

Campioana Bayern Munchen este pe cai mari în Europa, după 3-0 cu Barcelona la debutul în grupele Ligii Campionilor, meci în care nu le-a permis catalanilor niciun șut pe poartă, iar în Germania aleargă să se instaleze pe primul loc.

Deocamdată, în frunte s-a cocoțat o „intrusă”, Wolfsburg-ul lui Van Bommel. Distanța nu e mare. Decalajul de două puncte poate fi recuperat încă din actuala rundă.

Cu 13 goluri marcate, la egalitate cu Borussia Dortmund la acest capitol, Bayern Munchen are om de gol motivat. Cu 6 goluri înscrise în primele 4 etape, Robert Lewandowski simte puternic în ceafă răsuflarea viguroasă a nordicului Erling Haaland, autor a 5 goluri.

Rivalitatea polonezo-norvegiană asigură reclamă suplimentară pentru Bundesliga, un campionat care stă în umbra Premier League (Anglia) și La Liga (Spania), dar ține pasul cu Ligue 1 (Franța) și cu Serie A (Italia).

La Bayern, „Lewa” n-are rival pentru postul de vârf împins. Choupo-Moting nu-i asigură concurență reală, rolul său fiind de a fi gata să intre pe teren când Lewandowski lipsește din motive obiective (accidentări) sau când trebuie odihnit.

Nou-promovată, VfL Bochum n-are griji europene și tocmai a pierdut acasă cu Hertha Berlin, 1-3. Așadar, probleme pe plan intern, cu 3 puncte insuficiente și cu perspectiva unui alt meci pierdut, dat fiind numele și forma adversarului din Munchen.

Dacă a dat 3 „boabe” Barcelonei, ar fi lesne să ne „aruncăm” și să credem că Bochum nu poate scăpa prea „ieftin” din Bavaria. Totuși, s-a constat că echipele care evoluează la mijlocul săptămânii în cupele europene se prezintă obosite la următorul joc de campionat.

Pentru pariul că se vor marca 4 sau mai puține goluri, Casa Pariurilor oferă o cotă demnă de a nu fi ignorată: 1,81.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Publicat

in

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar. Din cele mai mari 10 pensii din România, cinci sunt obţinute pe bază de contributivitate (în domeniul bancar), iar cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiţiei.

PensionariFoto: Jan Woitas / DPA / Profimedia

Cea mai mare pensie din România se ridică la suma brută de 95.423 de lei. Potrivit legii, se aplică un impozit de 10% pentru pensiile care depăşesc 2.000 de lei. Aşadar, în acest caz, se scad 2.000 de lei, iar suma impozitată cu 10% este de 93.423 de lei. Rezultă o pensie netă de 84.000 lei lunar. Deci cea mai mare pensie din România depăşeşte 16.800 de euro pe lună. Potrivit informaţiilor News.ro, pensia aparţine unui fost bancher şi este obţinută strict pe bază de contributivitate.

A doua pensie din România se ridică la o valoare brută de 71.417 lei. După ce se scad cei 2.000 de lei neimpozabili şi se aplică o taxare de 10%, rezultă o pensie netă de 62.476 de lei, deci 12.495 de euro.

A treia pensie ca valoare brută atinge 68.981 de lei, deci 60.283 de lei net. Puţin peste 12.000 de euro net lunar.

În top 5 pensii din România se mai regăsesc sume brute de 64.522 lei şi 60.352 lei, valoarea netă fiind: 56.270 lei şi 52.517 lei. Aşadar, primele cinci pensii ca valoare netă din România se situează, descrescător, între 16.800 de euro şi 10.500 euro. Toate cinci sunt obţinute pe baza criteriul contributivităţii şi, potrivit informaţiilor News.ro, aparţin unor foşti angajaţi din sistemul bancar.

Următoarele cinci pensii din România, care întregesc top 10, sunt pensii speciale şi provin din sistemul de Justiţie.

Magistratul cu cea mai mare pensie din România beneficiază de 58.191 lei lunar. Suma este brută. Spre deosebire de pensiile obţinute strict pe bază de contributivitate, unde se scad 2.000 de lei şi se aplică un impozit de 10% pentru a determina suma netă, în cazul pensiilor speciale calculul este mai complicat. Mai întâi se scad 2.000 de lei din brut şi suma rămasă se impozitează cu 10%. În plus, se aplică încă un impozit cuprins între 10% şi 20% doar pentru partea de necontributivitate (pensia specială).

Potrivit exemplului de mai sus, din pensia de 58.191 lei se scad 2.000 de lei. Rezultă: 56.191 de lei, care se impozitează cu 10%. Aşadar, vorbim despre o pensie netă de 50.572 de lei. Însă partea de necontributivitate din această sumă (care nu e prezentată defalcat) se impozitează la rândul său cu un procent cuprins între 10% şi 20%, în funcţie de cuantum.

Pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari pensii din România, până la poziţia 10, sunt pensii care aparţin unor foşti magistraţi şi au următoarele valori: 56.875 lei brut; 56.489 lei brut; 56.447 lei brut; 55.191 lei brut.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bătălia pentru Avdiivka – Autorităţile raportează evacuarea tuturor persoanelor care se adăpostiseră în uzina de cocs din oraş

Publicat

in

Şeful administraţiei militare a oraşului ucrainean Avdiivka (regiunea Doneţk), Vitali Barabaş, a anunţat sâmbătă seară evacuarea ultimelor 12 persoane rămase în adăpostul de la uzina de cocs. Potrivit lui Barabaş, este vorba despre oameni care au ajuns la uzină și au cerut adăpost încă de la începutul invaziei ruseşti, notează korespondent, potrivit Rador Radio România.

Oficialul a precizat, pe de altă parte, că deşi toţi angajații întreprinderii au fost evacuaţi, 17 persoane au refuzat iniţial să plece. „La început, am reuşit să-i convingem pe trei dintre ei, apoi pe încă doi. Ieri (vineri, n.r.) erau 12, astfel că acum am reușit să-i convingem pe toți. Toţi au fost scoşi” – a precizat Barabaş.

Amintim că armata rusă atacă masiv Avdiivka de aproximativ trei luni, în pofida pierderilor suferite în acest sector al frontului. Invadatorii ruşi vor să încercuiască şi să izoleze trupele ucrainene care apără oraşul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend