Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bun e vinul românesc – Românii consumă, în medie, 25 litri pe an, aproape exclusiv producții locale

Publicat

in

Cu un consum mediu anual per capita de cca. 25 de litri și o producție în jurul cifrei de 4.5 milioane de hectolitri în 2021, România ocupă locul 13 în lume la capitolul consum și este al șaselea mare producător al Europei, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului. Pe plan local, sunt active peste 250 de crame, iar cea mai mare parte a producției de vin românesc, în proporție de peste 90%, rămâne pe piața internă, consumatorul român preferând producțiile autohtone în detrimentul celor de import.

Robert BăicoianuFoto: BASF

Vinurile albe rămân în continuare cele mai consumate pe plan local, reprezentând aproximativ jumătate din cantitatea consumată. Pe plan secund în preferințele românilor se situează vinurile roșii – 30%, fiind urmate de cele rosé (20%). De altfel, vinul rosé a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii 5 ani, datorită prospețimii, aromelor sale, dar și prin prisma asocierii cu sezonul estival și anumite preparate culinare. În ceea ce privește gustul preferat, vinurile demiseci și demidulci sunt cele mai des consumate pe plan local.

Nivelul de vânzare al vinurilor de import a crescut subtil, de la 3 la 5%, în ultimii 5 ani, restul consumului fiind atribuit vinurilor locale, principalele zone de desfacere pentru acestea regăsindu-se în retail și HoReCa. Marile lanțuri de magazine reprezintă un canal de vânzare foarte atractiv pentru producători, multe dintre acestea dezvoltând programe și proiecte ce pun un accent puternic pe vinurile românești, în timp ce magazinele specializate sunt o nișă pentru clienții cunoscători, pe de o parte, și pentru micii producători, cu volume mai reduse, pe de altă parte.

“HoReCa se distinge însă prin numeroasele evenimente de promovare a vinului, menite să cultive mai mult know-how în rândul consumatorilor, de la informații despre obținerea vinului, la tehnologia de producție, dar și despre elementele specifice zonei din care provine. În ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, vânzarea din segmentul HoReCa s-a redus dramatic, consumatorul român orientându-se aproape exlcusiv spre canale de vânzare online și retail. Odată cu această schimbare de comportament, se remarcă și o creștere evidentă a consumului de vin acasă”, este de părere Robert Băicoianu, Director de vânzări Culturi Speciale în cadrul BASF Agricultural Solutions România, unul din cei mai mari furnizori ai pieței locale de produse pentru protecția plantelor.

În plus, acesta a adăugat că, într-o industrie care nu era tocmai deschisă spre acest canal de vânzare, online-ul a crescut masiv, iar producătorii au trebuit să accepte această tranziție, să învețe noile mecanisme și să se adapteze. Acest lucru a fost cu atât mai dificil pentru cramele mici și mijlocii, obișnuite cu vânzarea tradițională. Trecerea la comerțul online, însă, nu a adus schimbări în comportamentul de consum, românii rămând fideli preferințelor lor în materie de vinuri.

De ce optăm, de cele mai multe ori, pentru un vin românesc

Potrivit reprezentantului BASF, notorietatea, calitatea și prețul unui vin sunt criteriile principale pe baza cărora românii servesc cel mai des un vin de origine locală. La raft, selecția se face în primul rând în funcție de etichetă, apoi de preț și producător, decizia finală fiind luată și în funcție de experiența personală avută cu vinul respectiv. În HoReCa, clienții se bazează de cele mai multe ori pe recomandarea ospătarului și, doar în mică proporție, iau în calcul și asocierea culinară.

Noile tendințe în consumul de vin

Principala tendință în comportamentul de consum este trecerea spre vinurile seci, demiseci și spre cele rosé. Specialiștii din industrie se așteaptă, de asemenea, la o creștere a vinurilor obținute din soiuri 100% autohtone (Fetească, Crâmpoșie, etc.), dar și a vinului bio.

Avand în vedere orientarea către o agricultură sustenabilă, dar și sprijinul financiar oferit de stat, ne așteptăm la o creștere a producției și a consumului de vin bio. Mai ales că. din punct de vedere organoleptic, vinurile bio nu sunt cu nimic mai slabe calitativ decât vinurile obținute prin metodele clasice.”, a declarat Robert Băicoianu.

Acesta a subliniat că noile tendințe de consum sunt deja urmate de vinificatori. Acest lucru poate fi ușor observat în cadrul competiției dedicate producătorilor mici și mijlocii, Povești cu Vinuri Românești, unde producătorii înscriu în concurs vinuri create pentru a răspunde cererii din piață. Concursul reunește crame de pe tot teritoriul României și strânge câteva sute de probe de vin an de an, ce sunt jurizate de membrii ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).

Articol susținut de BASF

NATIONAL

Dimitri Medvedev, pe urmele lui Stalin: Folosirea retoricii epurării din era Stalin este semnificativă

Publicat

in

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a făcut ecou liderului sovietic Iosif Stalin în amenințările sale împotriva ucrainenilor din teritoriile ocupate de Rusia, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său din 22 februarie.

Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu acordat presei ruse pe 22 februarie că cetățenii ucraineni din Ucraina ocupată care încearcă să saboteze Rusia ar trebui „demascați și pedepsiți, trimiși în Siberia… pentru reeducare. în lagărele de muncă forțată”.

„Folosirea de către Medvedev a retoricii epurării din era Stalin este semnificativă”, a spus ISW.

Regimul lui Stalin a vizat în mod infam „sabotori” și dizidenți în epurări de-a lungul anilor 1920 și 1930. Holodomorul, o foamete provocată de om care a cauzat aproximativ 3,5 până la 5 milioane de morți ucraineni, a avut loc și sub comanda lui Stalin.

Ucrainenii din regiunile ocupate ilegal ale Ucrainei suferă deja deportări de către autoritățile ruse. O investigație a BBC din 8 ianuarie a constatat că Rusia a deportat și reținut mii de civili ucraineni, reținându-i fără acuzații, procese sau acces la un consilier juridic.

Mulți au fost arestați pentru că nu au sprijinit războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Medvedev a mai spus în interviu că Rusia ar trebui să captureze și să ocupe Kievul „dacă nu acum, după ceva timp”. El a repetat afirmațiile propagandistice pro-Kremlin că atât Kievul, cât și Odesa sunt orașe istorice „rusești”.

Comentariile au precedat un atac rusesc împotriva Odesei peste noaptea de 23 februarie, care a ucis trei persoane. Centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a fost grav avariat de atacurile rusești.

„Comentariile lui Medvedev continuă să indice că Kremlinul a revenit la narațiunea sa internă conform căreia Rusia luptă în război pentru a „elibera pământurile sale istorice”, au spus analiștii ISW.

Medvedev a amenințat la începutul acestei luni că va folosi arme nucleare împotriva SUA, Regatului Unit, Germaniei și Ucrainei dacă Moscova pierde toate teritoriile ucrainene ocupate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pacienții sunt impresionați de condițiile excelente din acest spital de recuperare medicală

Publicat

in

Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov, reușește să impresioneze pacienții și pe familiile acestora prin condițiile excelente pe care le oferă, atât în privința terapiilor, cât și în ce privește condițiie de cazare și hrană.

În numai 6 ani de existență, spitalul a depășit numărul de 5.000 de pacienți recuperați medical, cele mai multe dintre cazuri fiind grave și foarte grave, cărora nu li se mai dădeau șanse că ar mai putea merge vreodată.

Anul trecut, am suferit două operații: una pentru hernie de disc, alta pentru o fractură la picior. După cea de-a doua intervenție, m-au adus la Spitalul ”Sfântul Sava” pentru recuperare. Nu eram în stare să mă așez în pat, să îmi ridic piciorul bolnav, decât ajutându-mă de piciorul sănătos. Acum nu se mai pune problema, umblu prin cameră, merg cu bastonul, merg cu cadrul, deci mă deplasez bine.

Terapeuții sunt tineri extraordinari, se ocupă îndeaproape de fiecare pacient. Mă însoțesc de la fizioterapie, la sală, de la sală în cameră, să am eu siguranța că nu cad, deși nu se pune problema. Sunt niște oameni deosebiți. Aici este un mediu extraordinar.

A venit cumnatul meu, care e profesor universitar și avocat. A fost încântat de condițiile pe care le-a văzut aici, la ”Sfântul Sava”. Este locul cel mai bun, după părerea mea, pentru oamenii care suferă un accident de circulație sau la locul de muncă ori un AVC (n.n. accident vascular cerebral), să se recupereze. Este un mediu extraordinar”, spune Victor Pașca, pacient al Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon.

content-image

Spitalul de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov este un centru de excelență, cu peste 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie. Aici se găsesc aproape 100 dintre cele mai performante echipamente de recuperare medicală, considerate astfel la nivel mondial. Cele mai multe dintre acestea sunt inovative, fiind aduse în premieră în România.

Programul de recuperare este intensiv, cu mai multe ședințe în fiecare zi, în funcție de patologia pacienților. Procedurile de recuperare medicală se efectuează fără pauze pentru sărbătorile legale, astfel încât exercițiile să aibă continuitate și eficiență, iar recuperarea să fie cât mai rapidă posibil, în funcție de tipologie.

Internarea se face în saloane de 2 și 3 paturi, fiind incluse și 3 mese pe zi. Hrana pacienților este mereu proaspătă preparată în bucătăria proprie.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend