Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Britanicii pun degetul pe rana armatei ruse – care este aspectul cheie care contribuie la moralul scăzut al rușilor

Publicat

in

Absența rotațiilor regulate a unităților în serviciul de luptă este „foarte probabil” unul dintre aspectele cheie care contribuie la moralul scăzut al armatei ruse și la incapacitatea de a efectua pregătire avansată de la invazia Ucrainei din 2022, a raportat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

„Lipsa unei astfel de pregătiri este foarte probabil să contribuie la dificultățile Rusiei în desfășurarea de succes a operațiunilor ofensive complexe”, a scris ministerul în cea mai recentă actualizare de informații.

21 septembrie este aniversarea anunțului de către președintele rus Vladimir Putin a „mobilizării parțiale” pentru războiul pe scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei. Potrivit oficialilor ruși, în această campanie au fost chemați 300.000 de persoane.

Ministerul Apărării din Marea Britanie l-a citat pe președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, reiterând pe 15 septembrie că soldații mobilizați au fost obligați să servească pe toată durata războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.

Potrivit raportului, Kartapolov a mai spus că rotația personalului din zona de luptă în timpul serviciului lor a fost imposibilă din cauza situației dificile de pe front.

Pe 3 septembrie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a scris că Rusia își intensifică campania de recrutare a străinilor în țările vecine și a exploatat muncitorii migranți pentru războiul său împotriva Ucrainei, pentru a evita un nou val de mobilizare internă înainte de alegerile prezidențiale din 2024.

De asemenea, Rusia a recrutat forțat rezidenții din teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit Centrului Național de Rezistență al Ucrainei, Moscova intenționează să crească ritmul de mobilizare în teritoriile ocupate, parțial pentru a reduce presiunea asupra eforturilor interne de mobilizare.

Mobilizarea forțată în Federația Rusă s-a dovedit a fi profund nepopulară. Practica continuă a Kremlinului de a conduce campania de mobilizare pe linii etnice seamănă și mai mult diviziunea socială și tulburările.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Republica Moldova afirmă că reintegrarea Transnistriei a luat o nouă întorsătură

Publicat

in

Negocierile au încetat să mai joace un rol principal în procesul de reintegrare a Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, a declarat la postul local de televiziune TV8 vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, relatează agenția Rador Radio România.

„Rusia și Ucraina au acum priorități diferite. Situația geopolitică s-a schimbat, procesul de reintegrare a luat o nouă întorsătură. Adică, reintegrarea nu se mai face prin negocieri, așa cum a fost înainte” – a declarat politicianul moldovean, citat de Agenţia RIA Novosti.

În același timp, Serebrian consideră că procesul de reintegrare nu s-a oprit și înaintează încet. De exemplu, potrivit afirmaţiilor acestuia, în acest moment legile moldovenești sunt introduse și extinse treptat în republică.

Context

Reglementarea conflictului din Transnistria a avut loc în formatul „5+2” cu participarea Tiraspolului, Chișinăului, Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA și Uniunii Europene. După începutul războiului din Ucraina, negocierile au fost suspendate.

În același timp, în Transnistria continuă să fie dislocat grupul de trupe rusești. Soldații păzesc depozitele care conțin peste 20.000 de tone de muniție evacuate după retragerea trupelor sovietice din țările europene. De asemenea, grupul operativ al trupelor ruseşti (OGRV) oferă sprijin forţelor pentru „menținerea păcii”, deja de 30 de ani împreună cu căștile albastre ale Republicii Moldova și Transnistriei asigură pacea în regiune.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Americanii ar fi avut un rol decisiv în schimbarea poziției Austriei privind aderarea României la Schengen – Der Standard

Publicat

in

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena ar fi fost decisive pentru schimbarea de discurs a Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen, scrie Der Standard, într-un material preluat pentru prima dată de Digi24 și G4Media.

James O’BrienFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Totodată, sursa citată notează că România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Der Standard mai scrie că Bucureștiul speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă – după alegerile din Austria.

„Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe”, notează sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

Aceasta este o schimbare de discurs dinspre Viena, după ce Austria s-a opus din nou ferm aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devină mai bun”.

Deși politicienii români au reacționat pozitiv la veste, președintele bulgar Rumen Radev a spus că „Condițiile pe care ministrul austriac le pune sunt inacceptabile pentru bulgari”.

„Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre”, a subliniat președintele,

Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”.

„Principala relevanță politică a declarației este că Austria și-a schimbat poziție, nu a mai fost acea poziție inflexibilă. Am avut discuții permanente toate lunile prealabile acestei declarații. În continuare vor fi discuții, pentru că negocierile continuă. În sfârșit avem o schimbare de poziție. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice. Vor avea loc aceste discuții și cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificată această discuție, la nivelul Consiliului JAI și în plan bilateral”, a declarat Cătălin Predoiu la Digi24.

Reamintim că Viena pune trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

  • „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”, sunt cele trei condiții puse de Viena

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend