Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

BREAKING Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. Fostul înalt ierarh al BOR, sub acuzare în urma dezvăluirilor jurnaliștilor „Să fie lumină”

Publicat

in

Anunțul privind condamnarea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost făcut de către jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, ale căror investigații jurnalistice au condus la punerea sub acuzare a lui Corneliu Bîrlădeanu. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Galați, însă procesul s-a judecat timp de patru ani în sedințe secrete, la cererea fostului episcop. Alături de Corneliu Bârlădeanul a fost condamnat la 15 ani de închisoare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. Victimele celor doi erau elevi ai seminarului teologic din Huși.

„Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că și școala (mă rog…), adică seminarul de la Huși, a fost găsit responsabil pe latură civilă”, a anunțat jurnalistul Ovidiu Vanghele.

Sentința prin care Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele său de mirean, a fost condamnat la 8 ani de închisoare iar Sebastian Jitaru la 15 ani de detenție, nu este definitivă. Dosarul va ajunge în calea de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„E o formă târzie de reparație pt victime, o hotărâre istorică pentru o episcopie întreagă a BOR ce se dovedește a fi în faliment moral, dar și o recunoaștere a jurnalismului colectivului Să fie lumină, un jurnalism făcut excelent și în interes public”, a adăugat Ovidiu Vanghele într-o postare pe Facebook.

Procesul în care Corneliu Bârlădeanu a fostul judecat pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul unde era profesor a fost judecat la o instanță superioară-curte de apel- având în vedere rangul de înalt ierarh al inculpatului.

Punerea sub acuzare a fostului episcop de la Huși a venit în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” în urmă cu patru ani.

Scandalul sexual care a zguduit episcopia Hușilor

Fostul episcol al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a decis arestarea sa preventivă. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis cercetarea sa în libertate, respingând luarea oricărei măsuri preventive.

Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în anul 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.

Reporterii  „Să fie lumină” au dezvăluit atunci că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Ancheta redeschisă după dezvăluirile „Să fie lumină”

 Jurnaliștii de la platforma independentă „Să fie lumină” au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot. În urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.

Loading

ACTUAL

VIDEO Sculptură menită „să ofere vizibilitate comunităţii transgender”, expusă, pentru un an, în Piaţa Trafalgar din Londra

Publicat

in

O nouă sculptură a fost dezvelită miercuri în celebra Piaţă Trafalgar din Londra, lucrare menită „să ofere vizibilitate comunităţii transgender”, a declarat agenției France Presse autoarea sculpturii, artista mexicană Teresa Margolles.

Această lucrare, comandată de primăria Londrei şi intitulată „Mil Veces un Instante” (De o mie de ori un moment), este expusă pe unul dintre cele patru socluri din Trafalgar Square, pe care sunt expuse temporar opere de artă contemporană, în faţa prestigioasei Galerii Naţionale (National Gallery), scrie Agerpres.

Această lucrare va rămâne în Piaţa Trafalgar până în septembrie 2026.

Cu înălţimea de 2,5 metri şi o greutate de 3,3 tone, lucrarea este formată din mulaje ale feţelor unui număr de 726 de persoane transgender şi non-binare din Regatul Unit şi Mexic.

„Trebuie să facem cunoscută lipsa oportunităţilor de angajare şi a accesului la asistenţă medicală cu care se confruntă (persoanele trans). Şi mai ales crimele motivate de ură, pentru că în America Latină oamenii emigrează din această cauză. Ei încearcă să meargă în Statele Unite cu gândul că măcar acolo le vor fi salvate vieţile”, a declarat artista care a realizat această lucrare în amintirea unei prietene, o femeie trans pe nume Karla, ucisă pe 22 decembrie 2015 la Ciudad Juarez, din Mexic, o crimă rămasă neelucidată.

„Este un omagiu pe care îl aducem Karlei (…) Ea este cea care mi-a permis să încep să vorbesc cu comunitatea”, a spus Teresa Margolles, în vârstă de 61 de ani.

Cel de-al patrulea soclu, ridicat în 1841, a fost iniţial destinat să susţină o statuie ecvestră a regelui William al IV-lea, dar proiectul nu a fost finalizat din lipsă de fonduri.

Din 1999, soclul a găzduit 15 opere de artă.

Printre operele anterioare s-au numărat un cocoş uriaş albastru electric al artistei Katharina Fritsch, un schelet de cal de bronz de Hans Haacke şi un deget mare cu înălţimea de 10 metri, realizat de David Shrigley.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Klanar Imobiliare, tranzacțiile toamnei la Curtea de Argeș: cunoscută vilă de lux și o pensiune, vândute în timp record

Publicat

in

Două tranzacții imobiliare de excepție a fost încheiată zilele trecute de către cea mai puternică agenție imobiliară din Argeș, Klanar Imobiliare. Pe segmentul rezidențial, tranzacția acestei toamne a vizat o clădire de lux situată în inima orașului, la doar câțiva pași de celebra Mănăstire Curtea de Arges. Imobilul, o casă care a fost scoasă la vânzare la începutul lunii septembrie, și-a găsit noul proprietar într-un timp record, de doar o săptămână. Prețul de vânzare a fost estimat inițial la aproape 400.000 de euro.

„Vânzătorul, o figură cunoscută în comunitate, a apelat la serviciile noastre pentru a-și valorifica proprietatea. Datorită sistemului nostru avansat de filtrare și comparare a cererilor și ofertelor, am identificat rapid patru clienți potențiali interesați de un acest imobil. După vizionări și negocieri intense, doi dintre aceștia și-au manifestat intenția de a cumpăra. În final, unul dintre ei a semnat contractul de vânzare-cumpărare la notar în doar șase zile de la listarea proprietății, cu 20.000 euro mai putin din pretul de 400.000 Euro stabilit inițial ”, a declarat Narcisa Uta, managerul agenției Klanar Imobiliare.

Cererea pentru proprietăți în Curtea de Arges sau zonele limitrofe ale orașului este în continuă creștere, iar echipa de profesioniști de la Klanar Imobiliare este pregătită să ofere clienților cele mai bune soluții, atât în segmentul locuințelor de lux căt și al apartamentelor sau caselor standard. Pentru aceste segmente exista liste de așteptare cu clienții care vor să cumpere. “În ceea ce privește investițiile în imobiliare de lux în Curtea de Argeș, acestea sunt atractive atât pentru românii din marile orase ale țării sau străinătate, cât și pentru investitori străini, datorită potențialului turistic al zonei și a creșterii calității vieții în oraș. Clienții noștri caută proprietăți unice, cu o locație privilegiată și un potențial de dezvoltare. Suntem încântați să putem facilita astfel de tranzacții și să contribuim la dezvoltarea comunității locale”, a punctat Narcisa Uța, managerul Klanar Imobiliare.

O alta tranzacție record a acestei toamne a vizat o pensiune situată pe Transfăgărășan. Proprietarul apelase din vară la o agenție din București. După aproape trei luni de așteptare în zadar, acesta a apelat la serviciile Klanar Imobiliare iar pensiunea s-a vandut in doar două săptămâni către un om de afaceri din Constanța.

Narcisa Uță: “Acum e momentul să vindeți!”

Klanar Imobiliare, singura agentie din Argeș care participă periodic la tragurile de profil din țară, singura acreditată la nivel european și singura care deține 3 portaluri proprii de promovare a ofertelor imobiliare, anunță că acum este momentul propice pentru a vinde apartamente. “Datele din piață coroborate cu previziunile economice pe termen scurt si mediu arată că la anul prețul apartamentelor are toate șansele să se stabilizeze sau chiar să scadă sensibil. Așadar, cei care vor să vândă apartamente o pot face la un preț bun la acest final de an cand cererea este în crestere. Clienți sunt, mulți dintre aceștia fiind pe listele noastre de așteptare. Trebuie doar sa ne contacteze și pot gasi cumpărător în doar cateva zile. Scepticii pot verifica sutele de recenzii ale clienților nostri pe Google și se vor convinge ca vindem apartamente și intr-o zi”, spune Narcisa Uță, managerul Klanar Imobiliare.

Vânzările record ale Klanar Imobiliare consolidează poziția acestei agenții ca lider pe piața imobiliară din Argeș. Agenția, fondată acum 18 ani, continuă să ofere clienților săi servicii personalizate și acces la cele mai exclusive proprietăți.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Insula Iubirii, reclamată la CNA de trupa Urma pentru că i-a folosit o melodie fără acord: „Nu suntem interesaţi de nicio asociere cu această emisiune”

Publicat

in

„Insula Iubirii” a fost din nou subiectul unei reclamații la CNA, trupa Urma acuzând Antena 1 că a folosit în emisiune fragmente dintr-o piesă de-a sa, „Cine Iubeşte şi Lasă”, fără acord, relatează Pagina de Media.

Trupa a invocat un articol din legea drepturilor de autor

„Nu am fost contactaţi şi nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii URMA în cadrul acestei emisiuni şi nu suntem interesaţi, dimpotrivă, de nici o formă de asociere cu această emisiune şi cele de gen, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin”, a menţionat în reclamaţia trimisă la CNA fondatorul trupei. 

„De asemenea, mi s-a adus la cunoştinţă că piesa a mai fost folosită şi în cadrul altor episoade, aspect pe care nu l-am verificat personal, deoarece orice formă de vizualizare a acestei emisiuni tv îmi provoacă o durere acută mentală, pe alocuri chiar şi stări de greaţă”, a mai precizat acesta.

Trupa Urma a invocat şi un articol din legea drepturilor de autor, potrivit căruia „Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii”.

Cum explică Antena folosirea melodiei

Norina Ionescu, reprezentantul legal al Antenei Group, a spus că este o singură secvenţă și sunt circa 15 secunde din piesa Urma. 

„Da, ne pare rău că asocierea pe care o văd ei este una nefericită. Avem şi multe alte exemple în care diverşi artişti şi-au dorit să promoveze muzica prin intermediul acestei platforme care este Insula Iubirii. Secvenţa are 15 secunde. Acea temă, „Cine iubeşte şi lasă” este o interpretare plătită de Antenă”, a spus ea. 

CNA a decis că această reclamaţie ţine de legea drepturilor de autor, zonă în care forul nu are atribuţii, şi nu de legea audiovizuală. în concluzie, forul a decis să redirecţioneze plângerea fondatorului Urma către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). 

Amintim că postul Antena 1 a fost amendat cu 10.000 de lei de CNA, pentru un episod din Insula Iubirii, în care unul dintre concurenți a recunoscut că a aruncat pe geam doi motani, care erau ai iubitei sale. 

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Datorie „patriotică și civică” în republica Bașkortostan: Autoritățile locale se laudă că un rus care are 29 de copii s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina

Publicat

in

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, care are 29 de copii în total – atât biologici, cât și adoptați – a semnat un contract militar pentru a lupta în Ucraina, a declarat marți un oficial local, în contextul în care autoritățile regionale din Rusia își dublează eforturile de a recruta soldați pentru război, scrie The Moscow Times.

Vakhid Valiyev, care este din republica Bașkortostan, a spus că decizia de a se înrola „nu a fost ușoară pentru numeroasa lui familie, dar a făcut-o dintr-un sentiment de patriotism și datorie civică”, potrivit Annei Karabanova, care conduce districtul Blagoveshchensk.

„Doi dintre fiii noștri servesc în operațiunea militară specială. Nu am dreptul să nu ajut”, l-a citat Karabanova pe bărbat, folosind termenul preferat de Kremlin pentru invadarea Ucrainei.

În timp ce alte detalii despre contractul militar al lui Valiyev nu au fost dezvăluite, Karabanova a lăudat familia bărbatului ca fiind „exemplară”, pentru participarea membrilor ei la proiecte comunitare locale.

Decizia lui Valiyev de a se înrola în armata rusă vine pe fondul eforturilor autorităților de a stimula recrutarea, regiunile oferind acum sume mai mari pentru contractele militare.

Republica Bașkortostan oferă soldaților un bonus unic, la înrolare, în valoare 505.000 de ruble (5.500 de dolari), pe lângă plățile pe care le face guvernul federal de la Moscova.

Bașkortostan are cel mai mare număr confirmat de militari ruși morți în Ucraina, 2.705 soldați din regiune fiind până acum uciși în război, potrivit datelor serviciului în limba rusă al BBC și ale publicației independente Mediazona.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

fanatik.ro: Ce secrete ascunde românul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Legătura cu teroristul Hayssam și ex-premierul Tăriceanu

Publicat

in

Romeo Pomponiu este numele românului care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Mai exact, la data de 20 august, el a depus suma de 324 de milioane de lei, pe care i-a investit în titluri de stat Fidelis. Scadența subscrierii este de cinci ani, iar tranzacția a fost realizată prin brokerul Tradeville. Valoarea subscrierii este considerată una record pentru România.

Numele lui Romeo Pomponiu nu este unul foarte cunoscut publicului larg. În mediul de afaceri este asociat cu eleganța masculină, el fiind proprietarul lanțului de magazine Steillmann. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Sursa foto: Freepik

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

„Trebuie să luăm decizii rapide”. Critic aprig al Rusiei, avertisment pentru Europa

Publicat

in

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat miercuri Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.

Nou creatul post de comisar reflectă faptul că securitatea a ajuns în fruntea agendei politice a UE după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, notează Agerpres.

Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei, vecină cu Rusia, a fost numit cu obiectivul de a stimula industria armamentului de pe continent, determinând ţările UE să cheltuiască mai mult pe arme europene şi să facă achiziţii în comun, precum şi încurajând companiile să coopereze mai mult peste graniţe.

„Miniştrii apărării şi generalii NATO sunt de acord că Vladimir Putin ar putea fi pregătit pentru confruntarea cu NATO şi UE în 6-8 ani”, a spus Kubilius, un critic aprig al Rusiei şi un susţinător al Ucrainei.

„Dacă luăm în serios aceste estimări, atunci este timpul să ne pregătim corespunzător, şi este un timp scurt. Asta înseamnă că trebuie să luăm decizii rapide şi decizii ambiţioase”, a subliniat el.

Kubilius a mai spus că prima sa misiune în calitate de comisar va fi să exploreze, împreună cu comisarul desemnat pentru afaceri externe, Kaja Kallas, de ce resurse are nevoie Uniunea Europeană pentru a fi pregătită pentru o provocare militară.

El îşi propune să finalizeze un studiu exploratoriu în primele 100 de zile.

Kubilius, concetrat mai degrabă pe cum se vor cheltui banii pentru apărare decât de unde vor fi obținuți

Kubilius a mai declarat că investițiile insuficiente, de peste un trilion de euro, în deceniul care a urmat crizei financiare arată că industria europeană de apărare se află într-o „stare nesatisfăcătoare”.

Kubilius se confruntă cu o luptă dificilă împotriva mai multor guverne ale UE, care sunt foarte reticente în a da Bruxellesului un cuvânt de spus în modul în care acestea își organizează industriile de apărare, mai scrie Reuters.

Comisia Europeană nu are mandat legal pentru a formula politici în domeniul apărării, iar țările UE își coordonează apărarea prin intermediul NATO.

Kubilius își vede funcția ca fiind complementară NATO, nu în competiție.

„Uniunea Europeană nu va avea planuri de apărare sau conducere militară, așa cum are NATO – dar Uniunea Europeană are instrumente pentru a obține finanțări mai mari, ceea ce NATO nu are”, a spus el.

Kubilius „ar fi bucuros” ca blocul comunitar să poată investi peste 500 de miliarde de euro în următorii ani pentru a stimula industriile de apărare din Europa.

Dar el este mai puțin sigur de unde vor fi obținuți banii: „Nu este treaba mea să știu… Un comisar pentru apărare trebuie să știe unde să cheltuiască banii, nu cum să îi obțină. Asta depinde de ceilalți membri ai comisiei”, a spus el.

Emiterea de obligațiuni comune în domeniul apărării, utilizarea sumelor din Fondul european de redresare și reziliență post-pandemică sau recurgerea la Banca Europeană de Investiții sunt opțiuni pentru finanțarea expansiunii industriei de apărare, a sugerat Kubilius.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend