Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bogdan Aurescu, despre cum sprijină țara noastră Ucraina: „Prin tot ce putem, cu tot ce au ei nevoie”. E un sprijin „multidimensional şi multifaţetat”

Publicat

in

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că există o dezbatere privind acurateţea datelor în cazul scurgerii de informaţii de la Pentagon, subliniind însă că România sprijină Ucraina prin tot ce poate, fiind vorba despre „un sprijin multidimensional şi multifaţetat”, scrie News.ro. „Acuma, de ce nu vorbim despre sprijin militar… sunt raţiuni care ţin de securitatea României”, explică el. Aurescu arată că aceste lucruri ţin de politicile fiecărui stat. „Aceste detalii operaţionale sunt, cum să spun, supuse unor rigori”, adaugă ministrul.

Bogdan AurescuFoto: Lyashonok Nina/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bogdan Aurescu a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, despre cazul din SUA privind divulgarea de informaţii militare clasificate, din care unele se referă şi la România, care ar avea un rol la fel de important ca Polonia în ajutarea Ucrainei.

„Pe de-o parte, este complicat să facem comentarii asupra acestor scurgeri de informaţii de la Pentagon. Am văzut că există o întreagă dezbatere legat de acurateţea informaţiilor din documente, poate că unele sunt adevărate, poate că unele au fost la origine într-un anumit fel şi au fost modificate, e foarte complicat să spunem despre aceste chestiuni. Dar ceea ce putem spune, ceea ce a spus şi astăzi dl. preşedinte Iohannis, a fost că noi sprijinim Ucraina prin tot ceea ce putem, cu tot ceea ce ei au nevoie, într-un sprijin multidimensional şi multifaţetat, iar în al doilea rând, este clar că Ucraina este foarte mulţumită de sprijinul acesta multidimensional al României. Nu există niciun fel de dubiu cu privire la nivelul de angajament al României faţă de Ucraina şi este o dovadă, iată, că organizăm la Bucureşti Conferinţa de Securitate privind Marea Neagră, pe care Ucraina ar fi trebuit să o organizeze, în Ucraina, şi a rugat România să facă acest serviciu Ucrainei, pentru că Ucraina nu poate, din raţiuni de securitate evidente, să organizeze o astfel de conferinţă. Nivelul de încredere între cele două state este foarte mare”, a afirmat ministrul român de Externe.

El a menţionat că omologul său ucrainean Dmytro Kuleba i-a spus că Ucraina este foarte mulţumită de sprijinul pe care îl acordă România.

„Detaliile operaţionale sunt supuse unor rigori”

„Acuma, de ce nu vorbim despre sprijin militar… sunt raţiuni care ţin de securitatea României. Noi suntem practic stat vecin cu Ucraina şi avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina, prin urmare este nevoie să avem în vedere, în primul rând, securitatea României şi a cetăţenilor săi şi, în al doilea rând, trebuie să avem în vedere şi faptul că trebui să ajutorăm cât mai eficient Ucraina pentru că, până la urmă, obiectivul nostru al tuturor – şi al României – este ca Ucraina să câştige războiul. Noi nu ne dorim în niciun caz să ajungem să vedem Rusia la gurile Dunării sau să avem o frontieră cu Rusia”, a subliniat Aurescu.

Întrebat de ce Polonia anunţă în ce fel ajută Ucraina, iar România nu, Aurescu a răspuns: „Sunt politici pe care fiecare stat în parte le adoptă. Acuma, dacă ne uităm la informaţiile legate de sprijinul pentru trainuirea, antrenamentele soldaţilor ucraineni, nu este nimic ascuns aicea, noi suntem parte a unei misiuni a Uniunii Europene care a fost creată la nivelul Uniunii Europene… este o informaţie publică pentru că această misiune a fost creată în mod public de Uniunea Europeană, sunt decizii publice, toate statele membre au participat la luarea acestor decizii”.

„Acuma, aceste detalii operaţionale sunt, cum să spun, supuse unor rigori care – sigur, eu nu vreau să confirm acum sau să infirm acest lucru, dar încerc să explic raţiunile pentru care nu vorbim despre acest sprijin militar. Sigur, Polonia poate să aibă o altă abordare”, a continuat el.

Întrebat despre faptul că unele persoane ar putea suspecta că nu se vorbeşte pentru că nu se face nimic, Aurescu a replicat: „Asta este o chestiune care reprezintă poate un cost secundar faţă de importanţa susţinerii Ucrainei să câştige acest război”.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un patron român și-a transformat muncitorii în sclavi. ‘Caporalul’ le fura și din bani

Publicat

in

Un patron român a fost arestat în Italia, după ce i-a transformat în sclavi pe muncitorii aduși la cules de portocale. Bărbatul fura inclusiv din salariile lor.

Totul s-a întâmplat în Biancavilla, o localitate din Sicilia. Românul se ocupa de muncitorii aduși din alte țări, pentru a munci în câmp.

Individul era responsabil de transportul acestora, dar și de randamentul pe care îl dădeau oamenii în câmp.

Românul a început să-i exploateze pe bieții muncitori, transformându-i în sclavi. Ba mai mult decât atât, individul le fura și din salarii.

În Italia, o astfel de persoană este cunoscută sub numele de ”caporal”, ceea ce înseamnă că profită de pe urma mai multor muncitori.

Românul fura și energie electrică

Ulterior, individul a intrat în atenția autorităților italiene. În urma controalelor efectuate la domiciliul românului, militarii au descoperit 5 tunisieni, cu vârste cuprinse între 22 și 41 de ani, prezenți în mod ilegal pe teritoriul italian, angajați și ei la muncă în mediul rural.

Mai mult decât atât, românul este acuzat și pentru furt de energie electrică, după ce, în urma controalelor, cu sprijinul tehnicienilor Enel, s-a constatat că întreaga clădire în care se aflau tunisienii a fost racordată ilegal la rețeaua de energie electrică la îndemnul românului, care se află în arestul Poliției.

Acum, muncitorii sunt cercetați pentru intrare și ședere ilegală pe teritoriul național, notează Știri Diaspora.

Citeste mai mult

NATIONAL

Berlinala 2024/ Există o lume dincolo de perspectiva eurocentrică, a declarat regizorul filmului ‘Black Tea’

Publicat

in

Regizorul Abderrahmane Sissako îşi propune să arate spectatorilor o latură a Africii care nu este adeseori prezentată pe marile ecrane prin intermediul filmului său romantic “Black Tea”, cu o acţiune plasată pe două continente şi care a avut premiera miercuri seară la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, informează Reuters.

“A fost important pentru mine să mă gândesc să deschid această perspectivă. Există foarte des o perspectivă europeană sau eurocentrică, ca şi cum ea ar fi singurul lucru din care lumea este alcătuită”, a declarat regizorul nominalizat la premiile BAFTA în faţa jurnaliştilor de la Berlin, înainte de premieră.

“Dar există o altă lume pe lângă aceasta”, a adăugat el.

Filmul său, pe alocuri oniric, începe cu o nuntă în Coasta de Fildeş, în timp ce Aya, interpretată de Nina Melo, îşi părăseşte mirele la altar şi ajunge în comunitatea bine implantată a diasporei africane din Guangzhou, în China.

Acolo, Aya se îndrăgosteşte discret de Cai, proprietarul magazinului de ceai unde lucrează, interpretat de Chang Han, în timp ce acesta o învaţă tainele ceremoniei ceaiului în subsolul magazinului.

“Este foarte important să arătăm Africa printr-o personalitate puternică şi mândră, pentru că nu se spun destule poveşti despre Africa şi nu există destule poveşti bune spuse bine despre Africa”, a declarat Abderrahmane Sissako.

Cu toate acestea, actriţa Nina Melo a respins ideea că personajul ei ar putea fi considerat o femeie africană puternică în mod stereotipic.

“Ceea ce mi-a plăcut la Aya este vulnerabilitatea ei. Vulnerabilitatea este cea care o face atât de plină de forţă şi de puternică”, a spus ea.

Regizorul de origine mauritană a adăugat că filmele despre Africa suferă din cauza unor clişee care, uneori, se dovedesc dăunătoare.

“Am avut o experienţă dificilă cu Occidentul, cu cei responsabili de colonialism, iar noi suntem săraci din această cauză şi devenim din ce în ce mai săraci”, a adăugat Abderrahmane Sissako.

“Într-o lume globalizată, Africa trebuie să se deschidă către ceilalţi şi să nu se teamă de niciun partener. Există China, însă nu doar China”, a mai spus regizorul african.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 15-24 februarie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend