Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BNR: Rata anuală a inflației va continua să mai crească până spre finele anului curent

Publicat

in

Rata anuală a inflației va continua să mai crească până spre finele anului curent, urcând astfel peste valorile estimate pe orizontul scurt de timp în cea mai recentă prognoză pe termen mediu, se arată în minuta discuțiilor celor 9 membri ai boardului BNR.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii NationaleFoto: BNR

Prognoza din august anticipa plafonarea în trimestrul III și intrarea ulterioară a ratei anuale a inflației pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, implicând plasarea acesteia la 13,9% în decembrie 2022.

Evoluția consumului privat ar putea frâna „semnificativ” creșterea PIB în trimestrul III

Membrii Consiliului au insistat asupra importanței atragerii fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte, dar este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare.

Riscuri majore rămân asociate conduitei politicii fiscale, au convenit membrii Consiliului de Administrație al BNR aceștia referindu-se la execuția bugetară din primele opt luni ale anului și la necesitatea consolidării bugetare. „Deosebit de importante au fost considerate coordonatele următoarei rectificări bugetare din acest an”, arată minuta discuțiilor.

Membrii bordului BNR au discutat și despre tendința „tot mai evidentă” de erodare a puterii de cumpărare a românilor, reflectată de amplificarea diferenței dintre inflație și salariile nete.

Exportul net a redevenit puternic contracționist, concomitent cu reamplificarea considerabilă a celei a importului

Dimensiunea și ritmul de adâncire a deficitului extern rămân însă deosebit de îngrijorătoare, chiar dacă, în ultima perioadă.

Totodată, dinamica anuală de două cifre a salariilor s-a cvasi-plafonat în ultimele luni, mărindu-și implicit ecartul negativ față de dinamica inflației.

Capacitatea unor firme de a se menține viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.

Deși au mai crescut, depozitele au dobânzi tot real negative

Rata medie a dobânzii la creditele noi și-a accelerat însă puternic creșterea în iulie-august, și ca efect al măririi IRCC în debutul trimestrului III, iar cea aferentă depozitelor noi la termen a continuat să avanseze alert, inclusiv pe segmentul populației, nivelul ei real rămânând totuși semnificativ negativ, au subliniat mai mulți membri ai Consiliului.

De asemenea, a fost observată inflexiunea recentă produsă în evoluția dinamicii anuale de două cifre a creditului acordat sectorului privat. După o ascensiune cvasi-continuă de aproape doi ani, aceasta a început să se reducă gradual în debutul semestrului II, coborând la 15,9% în august, de la 17,5% în iunie, chiar și în condițiile unui aport ușor crescut al programelor guvernamentale.

NATIONAL

Părintele Pimen de pe Athos critică dur românii care au animale de companie: Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi

Publicat

in

Părintele Pimen de pe Athos critică dur românii care au animale de companie: Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi

Părintele Pimen Vlad este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici ai momentului. Datorită curajului său de a spune lucrurilor pe nume, fără menajamente, preotul a reușit să își formeze o comunitate care îl ascultă cu drag și interes de fiecare dată.

Recent, călugărul român din Muntele Athos a abordat un subiect extrem de sensibil care cu siguranță că îi vor aduce foarte multe critici din partea internauților.

Părintele Pimen Vlad șterge pe jos cu românii care au animale de companie

Duhovnicul a șters pe jos cu cei care au animale de companie în casă și aleg să facă avort atunci când apare o sarcină neașteptată.

„Niciodată n-am fost de acord să ţii animalul în casă. A ajuns acum fiecare să aibă animal de companie: doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în faţa lui Dumnezeu.

Animalele de ce au fost aduse: cum era înainte, erai la casă; aveai câinele câinele în curte să-ţi păzească casa, aveai o pisică, îţi făcea curat în jurul casei de şoareci. Dar nu să-l ţii în casă, să-i faci baie în cadă, dormi cu el. Animalul ăla care se linge peste tot îl pupi tu sau îi pui să mănânce în farfurie sau se aşază cu fundul pe pernă şi după aia pui tu capul. Dăm într-un lucru bolnăvicios.

Spunea cineva: ‘Câinele ăsta e salvarea mea că altfel cădeam în depresie’. Serios? Dar nu mai există Dumnezeu? Nu mai există săraci în lumea asta, orfelinate, ca să spui că suferi de singurătate? Ai timp liber, suferi de singurătate? Du-te şi fă voluntariat la un spital din ăla de bolnavi ultimul grad. Că sunt bătrâni aduşi la spital care nu mai au pe nimeni. Cineva să se ducă să-i îngrijească un pic că nu mai au timp asistentele. Du-te o zi pe săptămână şi fă lucrul ăsta să vezi cum îţi dispare depresia când vezi suferinţa celor din spitale. Du-te la un orfelinat şi spune să-ţi dea voie să faci voluntariat într-o zi, să vezi cum dispare depresia. Sau ai prea mult timp acasă după serviciu? Du-te câte două ore seara şi ajută pe cineva. Poţi să completezi lucrul ăsta fără să ţii nu ştiu câte animale în casă ca să-ţi mângâi singurătatea […]”, a declarat Părintele Vlad Pimen, în cadrul unui interviu.

Părintele Pimen Vlad a subliniat că în ziua de astăzi, omul vrea doar să primească, nu e dispus să ofere nimic

„Omul nu-i dispus să ofere nimic. Nu dragoste, nu compasiune, nu milă faţă de ceilalţi. El vrea doar să primească. Şi pentru că nu poate cumpăra cu bani lucrul ăsta de la oameni, zice: Îl plătesc pe unu şi primescc dragoste sinceră de la acela. O primeşte o perioadă interesat că i-ai dat cu bani şi vine şi te satisface sub o formă sau alta. Dar zice că de la un animal dacă i-a dat o bucată de pâine, l-a mângâiat un pic, primeşte toată dragostea. El doar caută să primească, nu e dispus să ofere. Şi la animal e simplu: i-ai dat două şuturi, fuge şi ţipă dincolo; i-ai aruncat o bucată de pâine, ţi-a venit iar la picioare. Pe când cu omul nu poţi să faci lucrul ăsta. Îl respecţi, te respectă; îl iubeşti, te iubeşte. Şi atunci preferă animalul, că face ce vrea cu animalul.

E o înşelare, dar foarte mulţi ajung în lucrul ăsta Şi oameni pe care-i vezi credicioşi; dacă te-ai atins de animalul lui, şi Dumnezeu dacă s-a atins de animalul lui, trebuie să dispară din viaţa lui. E o credinţă falsă […]Vrei companie? Ia şi naşte toţi copiii pe care ţi i-a dat Dumnezeu! Nu-i omorî, nu face avorturi, nu te proteja şi ţine câinii în casă”, a mai spus duhovnicul, potrivit romaniatv.net.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce intenționează să facă Iranul în următorii cinci ani în privința producției de gaze

Publicat

in

Iranul intenționează să crească producția de gaze la 1,3 miliarde de metri cubi pe zi în următorii cinci ani. Acest lucru a fost declarat de ministrul petrolului al Republicii Islamice Iran, Javad Ouji, la summitul VII al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) din Algeria, relatează Trend.

„Iranul intenționează să crească producția de gaze de la actualul 1,07 miliarde de metri cubi pe zi la 1,3 miliarde de metri cubi”, a spus Oudji.

Infuzie serioasă de bani pentru dezvoltarea complexului de producție de gaze

El a adăugat, de asemenea, că pentru atingerea acestui obiectiv, Iranul va aloca peste 80 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea complexului de producție de gaze.

Forumul Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) este o organizație interguvernamentală care reunește principalii exportatori de gaze din lume. Este format din 13 state care controlează o parte semnificativă din rezervele și exporturile de gaze ale lumii, inclusiv țări precum Rusia, Iran și Qatar.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend