Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BNR face predicții fierbinți: Inteligența artificială poate scădea inflația!

Publicat

in

Inteligenţa artificială ar putea fi un factor crucial în ameliorarea presiunilor inflaţioniste prin optimizarea şi creşterea eficienţei, a afirmat, marţi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

“După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, am avut mai multe astfel de supercicluri: mai întâi, perioada de creştere peste aşteptări din America şi Europa din anii ’60 când se investea masiv în infrastructură, urmată de un alt superciclu bazat pe globalizare, iar în ultimele decenii s-a remarcat explozia “tech”. Din perspectiva stabilităţii preţurilor, în opinia multor specialişti, principalele megatrenduri care vor sta la baza viitorului superciclu economic sunt “cei patru D”: decarbonizarea, digitalizarea, deglobalizarea şi demografia. Aceşti factori pot reprezenta motivul pentru care presiunile inflaţioniste este posibil să rămână ridicate chiar şi în economiile avansate, mai ales când intervine şi cel de-al cincilea “D”: datoriile publice în creştere. Inteligenţa artificială poate ameliora însă consecinţele acestora crescând productivitatea, deci oferta de bunuri şi servicii, sprijinind acumularea de capital şi stimulând astfel activitatea economică. Astfel, într-un viitor în care băncile centrale înfruntă aceste schimbări structurale, un factor crucial în ameliorarea presiunilor inflaţioniste îl poate reprezenta AI-ul, prin optimizarea şi creşterea eficienţei. Deci inteligenţa artificială poate ajuta în lupta cu inflaţia, sporind oferta”, a declarat Cristian Popa, la o conferinţa dedicată industriei bancare şi financiare.

Acesta a mai spus că este posibil să ne aflăm la începutul celei de-a patra revoluţii industriale: după industrializarea, electrificarea şi tehnologizarea societăţii, am putea avea în faţă digitalizarea acesteia prin fuziunea dintre inteligenţa umană şi cea artificială.

AI este o unealtă

“Pentru că cele două tipuri de inteligenţă exact asta vor face: se contopesc şi nu se înlocuiesc una pe cealaltă, contrar percepţiei populare. Ne putem raporta la AI astfel: este o unealtă, o “şurubelniţă inteligentă” care poate amplifica creativitatea şi productivitatea, deschizând uşi către domenii de inovare până acum neexplorate. Nu ştim cum va arăta viitorul, însa istoria este un bun punct de plecare. Şi fie că a fost vorba de apariţia motoarelor cu abur sau de creşterea productivităţii prin adoptarea calculatoarelor, inovaţia a remodelat mereu piaţa muncii şi nivelul de trai în moduri neaşteptate, creând noi oportunităţi de angajare şi imaginând domenii de activitate care presupun o cooperare din ce în ce mai strânsă între om şi maşini. Însă aceste schimbări nu vor avea loc subit. Trecerea de la entuziasmul iniţial legat de AI la înglobarea sa productivă în economie este un proces care necesită timp, răbdare şi adaptare continuă. Este posibil ca jobul de peste 20 de ani al copiilor noştri nici să nu existe astăzi”, a subliniat Cristian Popa.

Potrivit sursei citate, chatbot-urile precum ChatGPT au revoluţionat procesul de creare a conţinutului şi continuă să aducă schimbări importante în termeni de eficientizare, cercetare şi competitivitate, însă potenţialul lor real încă nu a fost atins, “şi poate fi vast”. Popa consideră că procesul de asimilare a noii tehnologii poate să fie unul de lungă durată, cu efecte vizibile la nivelul întregii societăţi pentru o perioadă mai lungă.

“Din perspectiva unei bănci centrale, inteligenţa artificială reprezintă un instrument promiţător pentru echilibrarea inflaţiei. Asemenea influenţei globalizării care a temperat inflaţia în trecut, AI-ul, prin eficientizarea şi optimizarea proceselor economice, oferă perspective de stabilizare a nivelurilor preţurilor. Procesul de luare a deciziilor de politică monetară este cu atât mai complex în perioadele caracterizate prin schimbări structurale uriaşe precum cele pe care le traversăm în prezent: globalizarea se restrânge, reglementarea devine mai intensă, protecţionismul creşte, dividendul păcii dispare (direcţionând o parte a cheltuielilor către apărare în detrimentul educaţiei şi sănătăţii), populaţia îmbătrâneşte simultan cu scăderea natalităţii, dividendul energetic dispare, problema deficitelor fiscale în creştere persistă, iar tranziţia către o economie verde implică şi ea noi costuri. Toate aceste schimbări structurale par să ne indice că presiunile inflaţioniste vor rămâne mult timp printre noi. Însă există o schimbare ce poate acţiona în sens invers. Inteligenţa artificială poate să limiteze impactul schimbărilor structurale menţionate, stimulând creşterea economică sustenabilă printr-o productivitate a muncii mai ridicată şi deschiderea unor noi căi către inovaţie şi progres. AI inventează deja medicamente noi”, a explicat Cristian Popa.

În opinia sa, ritmul acestor schimbări rămâne incert: impactul pe larg al implementării tehnologiei AI ar putea deveni palpabil pe termen lung, necesitând o perioadă de ajustare graduală şi consolidare a colaborării dintre oameni şi tehnologie.

Riscurile generate de AI există, însă progresul tehnologic le poate surmonta

“Există, însă, şi riscuri asociate cu protecţia datelor sau cu interpretarea lor incorectă de către AI, care ne determină să privim cu o oarecare reticenţă, transformarea asistentului digital într-un expert în managementul riscului bancar sau în luarea deciziilor de acordare a creditelor. Am convingerea că ne aflăm într-o etapă a progresului tehnologic care ne poate transforma în câştigătorii zilei de mâine, însă, la fel ca în implementarea deciziilor de politică monetară, trebuie să folosim un dozaj adecvat şi să ne aşteptăm la o evoluţie graduală, cântărind în permanenţă oportunitatea fiecărei mişcări pe care o vom face pentru a ne construi un viitor digital cu o expunere limitată la risc. Însă, pentru a avea produse şi servicii financiare care să corespundă nevoii de progres a societăţii şi să fie, în acelaşi timp, sigure pentru utilizatorii lor, trebuie să păstrăm şi o doză de prudenţă în acţiunile noastre.

Rolul major pe care îl au băncile centrale în menţinerea stabilităţii financiare ne obligă să manifestăm o deschidere controlată faţă de schimbările pe care noile tehnologii le pot aduce în vieţile noastre”, a adăugat reprezentantul BNR.

Nu în ultimul rând, el a afirmat că BNR rămâne de partea prudenţei, iar strategia “move fast and break things” nu poate fi aplicată de băncile centrale, prin natura funcţiei sistemice pe care o au.

BNR nu se va opune inovației, chiar dacă știe că există riscuri

“Mizele sunt prea mari pentru a ne grăbi şi a strica lucruri. Nici nu ne vom opune inovaţiei, cum au făcut luddiţii, ci o vom susţine, însă cu un ochi la macrostabilitate. Este de aşteptat ca banca centrală să aibă o abordare “risk based” în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, permisivă spre activităţile non-critice ale bankingului, dar fermă în legătură cu activităţile core. Dacă facem o paralelă cu modul în care conducem o maşină, abordarea noastră, ca bancă centrală, va fi mai degrabă să nu călcăm pedala de acceleraţie pentru a mări viteza, dar nici nu vom acţiona inutil pedala de frâna pentru a stopa progresul. Ce vom face însă este să conducem prudent, frânând uşor atunci când va fi nevoie, asigurându-ne că vom avea tranziţia lină şi sigură pe care ne-o dorim cu toţii către sectorul bancar al viitorului. Bineînţeles că pot exista şi consecinţe neprevăzute, dar văzând potenţialul transformativ al acestei tehnologii, nu este înţelept să lăsăm acest tren al inovaţiei capabil să sporească bunăstarea să plece fără noi”, a mai spus Cristian Popa, prezent la conferinţa “Slalom printre schimbări: Provocări şi inovaţii în sectorul financiar-bancar şi de asigurări”, organizată de Institutul Naţional de Statistică şi grupul de presă MediaUno.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Poliţiştii din Mureş sunt în alertă! Trei copii, cu vârste de 9, 10, respectiv 11 ani sunt căutați după ce au plecat de acasă

Publicat

in

Poliţiştii din Mureş fac publice semnalmentele a trei băieţi cu vârste de nouă, zece, respectiv 11 ani, care au plecat împreună de acasă în urmă cu o zi. Verificările au început după ce mama unui dintre ei a solicitat sprijinul autorităţilor pentru a-şi găsit fiul, poliţiştii stabilind că băiatul a plecat împreună cu alţi doi copii din sat, conform news.ro.

content-image

content-image

Cei trei băieţi daţi dispăruţi au 9, 10 şi 11 ani, sunt din comuna Daneş, sat Seleuş, iar primele date arată că ar fi plecat voluntar de la domiciliu, în cursul zilei de vineri, şi nu au mai revenit.

Sâmbătă, mama unuia dintre băieţi a sesizat Poliţia municipiului despre faptul că fiul său, Custura Ioan Mihai, de 10 ani, a plecat în data de 21 iunie 2024, în jurul orei 16.00, de la domiciliul său din Seleuş şi nu a mai revenit.

Verificările făcute de poliţişti, arată că băiatul ar fi plecat voluntar de la domiciliu alături de alţi doi minori, din acelaşi sat.

Custura Ioan Mihai are 1,20 metri înălţime., aproximativ 30 de kilograme, păr brunet, tuns scurt, ochi căprui, iar la momentul plecării, purta pantaloni negri, încălţăminte tip sport de culoare închisă şi fără articole vestimentare în partea superioară a corpului.

Ceilalţi doi copii căutaţi sunt Ieremiaş Cătălin, de 9 ani, înălţime aproximativ 1,35 metri, păr brunet, tuns scurt, ochi verzi, purta, când a plecat pantaloni albi, tricou albastru şi încălţăminte de culoare închisă şi Ieremiaş Raul, de 11 ani, înălţime aproximativ 1,40 metri, păr brunet, tuns scurt, ochi căprui, la momentul plecării ar fi fost îmbrăcat cu pantaloni negri, tricou albastru şi încălţăminte tip sport de culoare albastră.

Citeste mai mult

NATIONAL

Explozie a Cancerului de penis. De ce este în creștere fenomenul?

Publicat

in

În 2018, pensionarul brazilian João a căutat ajutor medical după ce a găsit un neg pe penis.

„Am început să vizitez clinicile medicale pentru a afla ce este, dar toți medicii mi-au spus că este din cauza excesului de piele și mi-au prescris medicamente”, își amintește bărbatul de 63 de ani.

În ciuda medicamentelor, negul a continuat să crească. A început să afecteze căsătoria lui, iar viața sexuală a lui João și a soției sale a scăzut. „Am fost ca niște frați”, recunoaște el. Era hotărât să afle ce se întâmplă.

Timp de cinci ani, João, nu numele său real, a mers înainte și înapoi la specialiști care au prescris mai multe medicamente și au comandat noi biopsii. „Nimic nu a rezolvat-o”, spune el, relatează BBC.

Apoi, în 2023, i s-a pus un diagnostic – João avea cancer de penis.

“Pentru familia mea, a fost o surpriză foarte neplăcută, cu atât mai mult pentru că a trebuit să mi se ampute o parte din penis. Simt că am fost decapitat”, spune el.

„Este un tip de cancer despre care nu poți vorbi cu oamenii pentru că s-ar putea transforma într-o glumă”.

Cancerul penian este rar, dar incidența și ratele mortalității sunt în creștere în întreaga lume.

Potrivit celor mai recente studii, Brazilia, de unde este João, are una dintre cele mai mari rate de incidență de 2,1 la 100.000 de bărbați.

„Îngrozit de operație”

Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia. Acest lucru a dus la peste 4.000 de decese și, în ultimul deceniu, au avut loc peste 6.500 de amputații – în medie una la două zile.

S-a constatat că Maranhão, cel mai sărac stat din Brazilia, are cea mai mare rată de incidență la nivel global, 6,1 la 100.000 de bărbați.

Simptomele cancerului de penis încep adesea cu o rănire pe penis care nu se vindecă și o scurgere cu miros puternic. Unii oameni au sângerare și modificări de culoare ale penisului, de asemenea.

Atunci când este detectată devreme, există șanse mari de recuperare prin tratamente precum îndepărtarea chirurgicală a leziunii, radioterapie și chimioterapie.

Dar dacă nu este tratată, poate deveni necesară amputarea parțială sau totală a penisului și, eventual, a altor organe genitale din apropiere, cum ar fi testiculele.

João a suferit o amputare parțială în ianuarie și spune că a fost o perioadă dificilă.

„Este ceva ce nu-ți imaginezi niciodată că ți se va întâmpla, iar când se întâmplă, nu poți să le spui oamenilor”, spune el.

“Mi-a fost groază de operație, dar nu a existat altă alternativă. Sentimentul din primele săptămâni după operație a fost unul de tristețe, nu pot nega. A nu avea o parte din penis este oribil.”

Unii pacienți suferă o amputare totală care schimbă viața

Thiago Camelo Mourão de la Departamentul de Urologie al Centrului de Cancer AC Camargo din São Paulo spune: „În cazul amputației parțiale, urina continuă să iasă prin penis.

„Totuși, în amputația totală, orificiul uretral poate fi relocat în perineu, între scrot și anus, necesitând pacientului să urineze stând pe toaletă”.

Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un nume dat unui grup comun de viruși, este „unul dintre principalii factori de risc”. HPV se poate transmite în timpul sexului și, în unele cazuri, poate duce la cancer, inclusiv la nivelul gurii și penisului.

El spune: „Vaccinarea în masă împotriva HPV este esențială datorită eficienței sale ridicate în prevenirea leziunilor asociate”, dar el adaugă că ratele de vaccinare în Brazilia sunt sub nivelul necesar pentru a fi cu adevărat eficace.

„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare HPV rămâne scăzută pentru fete – ajungând doar la 57% – iar pentru băieți, nu depășește 40%”, spune el. „Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este 90%.”

El crede că dezinformarea despre vaccin, îndoielile nefondate cu privire la eficacitatea acestuia și lipsa campaniilor de vaccinare au contribuit la adoptarea scăzută.

Potrivit site-ului web al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie , fumatul poate crește și riscul de a face cancer penisului. De asemenea, spune că ai mai multe șanse de a face cancer de penis dacă „aveți probleme la tragerea înapoi a preputului (pielea care acoperă penisul) pentru a vă menține penisul curat (o afecțiune numită fimoză)”.

„Când un bărbat nu expune glandul și nu reușește să curețe preputul în mod corespunzător, acesta produce o secreție care se acumulează”, spune dr. Cordeiro. „Acest lucru creează un mediu extrem de favorabil pentru infecțiile bacteriene.

„Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, devine un factor de risc pentru apariția tumorii”.

content-image

Dar Brazilia nu este singurul loc în care cancerul penisului este în creștere. Conform celor mai recente cercetări, numărul cazurilor este în creștere în întreaga lume.

În 2022, revista JMIR Public Health and Surveillance a publicat rezultatele unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de țări.

Sa constatat că cea mai mare incidență a cancerului penisan între 2008 și 2012 a fost în Uganda (2,2 la 100.000), urmată de Brazilia (2,1 la 100.000) și Thailanda (1,4 la 100.000). Cel mai scăzut a fost în Kuweit (0,1 la 100.000).

„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene”, a descoperit echipa de cercetători condusă de Leiwen Fu și Tian Tian de la Universitatea Sun Yat-Sen din China.

Ei au raportat că Anglia a înregistrat o creștere a cancerului de penis, crescând de la 1,1 la 1,3 la 100.000 între 1979 și 2009, iar în Germania, cazurile au crescut cu 50% de la 1,2 la 1,8 la 100.000 între 1961 și 2012.

Aceste cifre sunt doar setate să crească, conform instrumentului de predicție Global Cancer Registries. Se estimează că până în 2050, incidența globală a cancerului penian va crește cu peste 77%.

Această schimbare poate fi atribuită în mare măsură îmbătrânirii populației, potrivit experților, care spun că cea mai mare incidență a avut loc la bărbații în vârstă de 60 de ani.

Dr Cordeiro spune: „Cancerul penian este o boală rară, dar și foarte prevenibilă”.

El a sfătuit că folosirea prezervativelor în timpul sexului și supunerea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea preputului în cazurile de fimoză ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer penian.

Neil Barber, conducător clinic pentru urologie la Frimley Health NHS Foundation Trust, adaugă: „Cancerul penisului este aproape nemaiauzit în populația circumcisă. Igienă precară și infecții sub preput, precum și condiții precum fimoza care îngreunează retragerea prepuțului. și să mențină o bună igienă, sunt factori de risc. Acest lucru este legat de riscuri generale mai mari de infecție”.

„Factorii de risc stabiliți includ, de asemenea, sexul neprotejat, în special neutilizarea prezervativelor, iar igiena precară crește și mai mult riscurile prin această cale.”

João așteaptă în prezent ultimele sale rezultate ale testelor, pe care le va primi la sfârșitul acestui an. „Sunt încrezător că aceste examene vor arăta că voi fi vindecat”, spune el.

“Acum, după amputare, durerea a dispărut și m-am simțit mult mai bine. Dar va trebui să trăiesc cu un penis parțial amputat pentru tot restul zilelor mele.”

Potrivit Cancer Research UK , peste 90% dintre bărbații diagnosticați cu cancer penisan care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere supraviețuiesc cinci ani sau mai mult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 21 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 22 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 22 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend