Conecteaza-te cu noi

Alegeri 2024

Birou Permanent Naţional al PSD discută despre proiectul PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare

Publicat

in

Biroul Permanent Naţional al PSD se reuneşte luni în şedinţă pentru a discuta mai multe teme de actualitate, printre acestea aflându-se şi proiectul PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

Potrivit reprezentanţilor PSD, în cadrul BPN discuţiile vor viza bilanţul inundaţiilor şi măsurile luate de administraţiile social-democrate; pregătirile pentru campania electorală; propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite preşedintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianţe politice, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa pe 19 septembrie că Biroul Permanent Naţional al PSD va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare.

„Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, ce ţine şi de viitoarele alegeri şi de intrarea în campania electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”, spunea Ciolacu.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.

Marcel Ciolacu: Nu este nevoie de legislaţie suplimentară

Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

„Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni, pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent şi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii noştri, care au expertiză, să ne facă şi ei un punct de vedere. La prima vedere (…) nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte, dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. (…) Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască, să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie”, a arătat Marcel Ciolacu.

Ce spune Consiliul Legislativ

În replică, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat că nu crede că s-ar fi ieşit cu proiectul PNL dacă nu ar fi fost nevoie de legislaţie suplimentară în acest sens, dar o să verifice acest lucru.

„Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm”, a spus liderul PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. „Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.

Loading

ACTUAL

VIDEO Rușii au inițiat ‘cel mai negru scenariu’: Atacul care dă fiori tuturor vecinilor Ucrainei

Publicat

in

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii. La scurt timp după ce ucrainenii au anunțat ”cel mai negru scenariu”, Rusia a atacat extrem de puternic în Zaporojie, în apropiere de cea mai mare centrală nucleară din Europa. O eventuală explozie la centrala nucleară de la Zaporojie ar genera un nor radioactiv care s-ar extinde în Europa și în Asia.

Cel puţin nouă civili au fost răniţi, inclusiv un copil, duminică seara, ca urmare a atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşului Zaporojie din sud-estul ţării, au declarat luni oficiali ucraineni, potrivit Reuters.

Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate, a precizat Ministerul de Interne al Ucrainei pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ucrainenii: Rușii vizează centralele nucleare

Ucrainenii susțin că Rusia vizează centralele nucleare și plănuiesc o mare lovitură înainte de venirea iernii.

“Conform serviciilor de informaţii ucrainene, Kremlinul pregăteşte lovituri asupra unor obiective nucleare critice din Ucraina înainte de sosirea iernii”, a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe reţeaua X.

“Sunt vizate în special dispozitivele de distribuţie deschise (de la centrale nucleare) şi substaţii de transmisie, esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţilor nucleare”, a mai spus el.

Ce se întâmplă dacă va exploda centrala nucleară de la Zaporojie

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia, arată o analiză a postului AlJazeera.

„Este dificil când avem de-a face cu factorul militar, dacă mai mulți factori catastrofali se însumează, se poate ajunge la o explozie. Este dificil să spunem dacă și cum s-ar putea întâmpla, depinde de cum s-ar putea produce explozia. Sunt îngrijorări cu privire la strctura exterioară de siguranță a reactoarelor, care ar putea fi afectată de o explozie din exterior, dar și cu privire la funcționarea în sine a reactoarelor, care trebuie răcite constant cu apă. Dacă răcirea este întreruptă, atunci combustibilul nuclear se va topi, se va crea o presiune puternică și totul poate să explodeze” a explicat profesorul Michael Black.

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizbil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer ” a explicat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Centrala, construită după modelul sovietic, are șase reactoare răcite cu apă, care funcționează cu Uraniu 235, fiecare cu o capacitate de 950 de megawați, suficientă pentru a alimenta 900 de locuințe într-un an.

Loading

Citeste mai mult

Alegeri 2024

Tomac: Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD

Publicat

in

Liderul PMP, Eugen Tomac, estimează luni, pe contul său de Facebook, că liberalii și social-democrații nu vor fi de acord cu dezbateri între candidați și că partidele curajoase de dreapta au stat departe de PSD.

„În această campanie electorală vom fi din nou lipsiți de dezbateri consistente între candidați. Iohannis a dat tonul în 2019, ne-a demonstrat că se poate mima democrația, prin urmare nu a participat la nicio dezbatere. Acum, PSD și PNL sunt la guvernare (așadar, oficial împreună, la insistențele lui Iohannis) și vor face același lucru. Nu vor participa la nicio dezbatere. De frică. Acești oameni vor să se mențină la putere prin minciună și manipulare, mizând pe coruperea electoratului captiv și divizarea voturilor de dreapta”, conform liderului PMP.

„Un lucru este cert și trebuie spus răspicat în fiecare zi în următoarele luni: Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD. Un vot pentru extremiști este un vot direct în coșul lui Putin. Singurele partide care merită sprijinul sunt partidele de dreapta care merg împreună în această campanie, partide care nu au cedat niciodată în fața PSD. PMP a avut curajul de a rezista și va intra în această campanie alături de cele mai curajoase forțe politice de dreapta care pot scoate România din mediocritatea în care a adus-o Iohannis”, a adăugat Tomac.

Citește și: PMP, REPER și Forța Dreptei au găsit soluția pentru prezidențiale. Care este candidatul pe mâna căruia ar merge la alegeri (surse)

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Un zvon ciudat provoacă rumoare: Cristian Diaconescu s-ar putea retrage din cursa prezidențială

Publicat

in

Un zvon politic circulă cu insistență, în ultimele zile, iar cum fum fără foc nu iese, STIRIPESURSE.RO a verificat informațiile. Zvonul arată faptul că Cristian Diaconescu ar urma să se retragă din cursa prezidențială, să se înscrie în PNL și apoi să candideze pentru un post de senator în București.

Un apropiat al zonei PMP, jurnalistul Robert Turcescu a lansat și el la apă acest scenariu.

”Surse: Cristian Diaconescu va renunța la cursa prezidențială, se va inscrie in PNL si va candida pentru un post de senator la Bucuresti”, scrie Robert Turcescu.

Din zona apropiaților lui Cristian Diaconescu ni s-a spus că ”deocamdată nu putem să comentăm”, ceea ce în limbaj politic înseamnă că ”se discută, dar încă nu putem să comentăm nimic public”.

Secretomanie în zona PNL

În zona PNL, cu jumătate de gură, unii dintre lideri admit că ar exista discuții, în timp ce alți lideri ai PNL contrazic total ipoteza.

Totuși, în PNL se fac niște calcule pentru a vedea dacă merită riscul. Cristian Diaconescu ar avea, în acest moment, între 4% și 6% în cel mai recent sondaj CURS, voturi care ar fi ca o gură de oxigen pentru Nicolae Ciucă și PNL.

Cei din PNL au însă o teamă că nu se va face transferul voturilor de la Cristian Diaconescu către Nicolae Ciucă, dacă acesta se va înscrie în PNL. Tocmai din acest motiv există ezitări, mai ales că liberalii sunt conștienți de faptul că, în turul II la prezidențiale, votanții lui Cristian Diaconescu s-ar îndrepta natural către Nicolae Ciucă, fără a se simți trădați de către candidatul lor.

Cristian Diaconescu și-a anunțat candidatura la prezidențiale

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, și-a anunțat, pe 29 august, candidatura la președinția României. El ar fi strâns deja peste 100.000 de semnături, din totalul de 200.000 necesare.

„Astăzi îmi anunț oficial candidatura independentă la Președinția României. Împreună putem construi România Respectată!

Voi candida la președinția României ca independent. Independent nu înseamnă singur. Sunt împreună cu românii și ei sunt alături de mine, și eu sunt alături de ei.

Putem depune o candidatură, dar avem nevoie de peste 200.000 de semnături. Piedici în calea candidaților independenți sunt multiple, este nevoie de un efort foarte mare. Am început deja strângerea de semnături, voluntarii sunt deja în București, Iași, Constanța, Cluj și alte mari orașe”, a spus Cristian Diaconescu.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Sondaj SOCIOPOL: Marcel Ciolacu în finală cu George Simion. Mircea Geoană, abia pe locul 5, Elena Lasconi în scădere bruscă

Publicat

in

Cine sunt favoriți în sondajele pentru alegerile prezidențiale 2024? Depinde pe cine întrebi. Partidele și-au comandat propriile sondaje, dar comparând clasamentele putem observa mari diferențe. Ultimul sondaj, apărut ieri si realizat de SOCIOPUL-ul lui Mirel Palada, confirma haosul sondajelor și arata clar tentativele de manipulare a opiniei publice.

Potrivit sondajului SOCIOPOL, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Prezidențiale, cei mai mulți votanți ar merge cu Marcel Ciolacu, candidatul PSD, cu 27% din voturi. În turul doi, l-ar avea contracandidat pe liderul AUR George Simion, care ar obține 18%, conform unui sondaj SOCIOPOL, realizat în perioada 4 – 12 septembrie 2024.

Pe locul al treilea s-ar clasa Nicolae Ciucă, ”ostașul” aruncat în lupta pentru Cotroceni, de către liberali, cu 14%. Președinta USR Elena Lasconi se menține pe locul patru, dar scad procentele 12%, față de 14% cânt avea în august.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Prezidențiale, cu cine ați vota?

Marcel Ciolacu (PSD) – 27%
George Simion (AUR) – 18%
Nicolae Ciucă (PNL) – 14%
Elena Lasconi (USR) – 12%
Mircea Geoană (independent) – 11%
Diana Șoșoacă (SOS) – 8%
Cristian Diaconescu (independent) – 6%
Kelemen Hunor (UDMR) – 3%

Loading

Citeste mai mult

Alegeri 2024

Liderul PNL Galați atacă Guvernul pe tema inundațiilor: NU a existat niciun demers pentru prevenirea catastrofelor

Publicat

in

Liderul PNL Galaţi, George Stângă, a declarat sâmbătă că nu a existat nicio dezbatere publică, nicio iniţiativă şi niciun demers efectuat de către Prefectura Galaţi, cea care este reprezentanta Guvernului în teritoriu, dar şi de către Consiliul Judeţean, cu privire la posibile măsuri care pot fi adoptate pentru prevenirea catastrofelor naturale în aceste zone unde au avut loc inundaţiile. El a precizat că dacă avertizările primite de Prefectură erau transmise din timp către autorităţile publice locale, acestea aveau posibilitatea să recurgă la evacuarea populaţiei.

”Nu a existat nicio dezbatere publică, nicio iniţiativă, niciun demers efectuat de către Prefectura Galaţi, cea care este reprezentanta Guvernului în teritoriu, dar şi de către Consiliul Judeţean, cu privire la posibile măsuri care pot fi adoptate pentru prevenirea catastrofelor naturale în aceste zone”, a spus George Stângă, preşedintele PNL Galaţi, într-o intervenţie la B1.

El a precizat că ”doar s-a vorbit” despre investiţii în aceste zone pentru protecţia împotriva inundaţiilor, dar nu s-a făcut nimic.

”Credeţi-mă că despăgubirile care se vor plăti cetăţenilor, de refacere a terasamentelor şi a drumurilor, vor costa mult mai mult decât această investiţie de 3 milioane de euro care ne permitea nouă, gălăţenilor, să nu mai trecem încă odată prin această corvadă”, a mai spus Stângă.

Liderul PNL Galaţi a menţionat că avertizările primite de Prefectura Galaţi nu au fost luate în considerare.

”Dacă erau transmise din timp către autorităţile publice locale, aveau posibilitatea să recurgă la evacuarea populaţiei”, a spus George Stângă, arătând că trebuiau închise drumul naţional şi cel judeţean care traversau aceste zone.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Titi Aur se ia de candidații la prezidențiale: Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță

Publicat

in

Fostul campion de raliuri și actual expert în conducere defensivă, Titi Aur a tras un semnal de alarmă cu privire la modelele pe care politicienii le transmit românilor în anul electoral. Șeful „Academiei Titi Aur” spune că niciun candidat la alegerile prezidențiale nu a purtat centura de siguranță când s-a promovat la volan.

România continuă să fie pe primul loc la numărul accidentelor rutiere și al morților de pe șosele la nivelul Uniunii Europene. Nici măcar figurile publice nu dau un exemplu bun, susține Titi Aur, care a câștigat 49 de raliuri de la debutul său din 1986.

„Este o modă a candidaților la alegerile prezidențiale să se filmeze în diferite ipostaze în mașini: mergând în autovehicul, interviuri în mașină, când opresc mașina etc. Consultanții le spun probabil că poporul român trăiește și în mașină o perioadă”, a explicat Titi Aur pentru Ziare.com.

„Transmit un mesaj greșit”

Specialistul în conducere defensivă spune însă că exemplul dat de candidații la alegerile prezidențiale este foarte prost.

„Nu veți vedea niciun viitor candidat cu centura de siguranță. Transmit un mesaj greșit. Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță. Transmit românilor că ‘Pentru mine, viitorul președinte, nu contează. Eu merg fără centură de siguranță. Dar ‘Tu, fraiere, trebuie să porți centura, altfel te amendează poliția’”, a explicat Titi Aur.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend