Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bine ai venit în comunitatea celor care nu știu ce să gătească, dar vor să mănânce sănătos sau cine sunt fetele din spatele contului de Instagram „3mesepezi!”

Publicat

in

Corina și Andreea, două tinere din București, de 31 și 32 de ani, au înțeles pe propria piele cât de nestatornică poate fi relația dintre oameni și mâncare, motiv pentru care au lansat pe Instagram o pagină care să vină atât în ajutorul lor, cât și al celor care vor să-și schimbe stilul de viață, dar n-au toate resursele la îndemână pentru asta: 3mesepezi.

De câte ori nu ți-ai propus, de-a lungul unui an, să mănânci mai sănătos? Chiar dacă este o acțiune benefică pentru organism, nu mereu socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg și planurile tind să o ia la vale când îți dai seama că nu e chiar atât de ușor precum pare.

Ce-ai zice, însă, dacă altcineva s-ar ocupa pentru tine de inițiativa asta, iar săptămână de săptămână ai avea o listă de cumpărături deja pusă la punct, cât și una de idei simple și ușor de făcut, numai bune de urmat? Parcă proiectul tău cu mâncarea sănătoasă nu mai este atât de irealizabil, nu?

Corina și Andreea, două tinere din București, de 31 și 32 de ani, au înțeles pe propria piele cât de nestatornică poate fi relația dintre oameni și mâncare, motiv pentru care au lansat pe Instagram o pagină care să vină atât în ajutorul lor, cât și al celor care vor să-și schimbe stilul de viață, dar parcă n-au toate resursele la îndemână pentru asta: 3mesepezi.

3mesepezi – ce se întâmplă și cu ce se mănâncă?


Veggie burgers & fake fries_3mesepezi. FOTO: Instagram

Andreea și Corina nu sunt bucătărese sau chefi de profesie, ci două prietene bune care lucrează de peste zece ani în marketing și comunicare, cu experiență în zona de brand management și digital.

„Ne place cu internetul, mâncarea și creativitatea. Nu neapărat în ordinea asta”, spun ele. La început de pandemie, odată cu izolarea, au început să-și trimită mesaje cu tot felul de mâncăruri pe care le găteau, iar încet și sigur, rețetele și rezultatele au ajuns și pe toate grupurile lor de prieteni.

Pentru că aveau nevoie de un loc doar al lor, pe 13 ianuarie 2021, Corina a creat pagina de Instagram și, deși Andreea n-a vrut din prima să fie parte din proiect, au ajuns să-și creeze un stil comun, să-și păstreze autenticitatea, iar oamenii, ușor, ușor, au început să rezoneze cu ele.

Lumea pe care Andreea și Corina au creat-o pe Instagram este una sinceră și vulnerabilă, în care vocea lor se face auzită în fiecare rețetă sau idee pe care o oferă. Tocmai faptul că fac asta din pasiune se simte și are rezultate, deoarece nicio scăpare nu este biciuită, iar ușoarele excese sunt încurajate uneori, deoarece o viață avem, nu?

„Avem o relație dificilă cu mâncarea și ne dorim să ne împrietenim mai mult cu ea, iar ăsta nu e lucru ușor. Încă suntem în plin proces. Pagina nu este doar despre mâncare, ci povestea a două fete care încearcă să fie mai bine ele cu ele și care vor să arate lumii că oricine poate găti.

Pe Instagram sunt bucăți din viața noastră, cu bune și cu mai puțin bune, dar cu mult umor și autenticitate, pentru că asta ne caracterizează pe amândouă”, susțin ele.

Odată ce intri pe 3mesepezi vei observa că în fiecare duminică este publicat un meniu și o listă aferentă meniului. Începând de luni, Andreea și Corina publică trei postări pe zi (mic dejun, prânz, cină), timp de cinci zile, deși, după cum adaugă, au fost multe „meal plans” care au avut șapte zile full, adică 21 de postări pe săptămână, cu rețete și mâncare.

Este o implicare constantă, care nu poate fi trecută cu vederea, deși fetele susțin că erau obișnuite deja cu această rutină, deși poate nu cu atât de multă consecvență ca acum.

„Uneori mai filmam, mai facem stories, mai punem o poza pe întuneric – nu e atât de mult despre estetic la noi, ci despre mesajul pe care îl transmitem.”

„Foamea ne inspiră să gătim”


Porumb cu salatiki_3mesepezi. FOTO: Instagram

În fiecare zi, Andreea și Corina postează ceea ce gătesc, cu rețeta aferentă, în baza listei de cumpărături postate duminică. Fiecare gătește în propria casă, pe muzica ei și cu vasele ei, iar meniul final este o combinație între ambele stiluri: Andreea adoră mai mult preparatele vegetariene, în timp ce Corina e șefa la paste și experimentează cu rețele de familie.

„Ne completăm foarte mult din punctul ăsta de vedere, iar ce vad oamenii pe pagină e un combo. Încercăm să fim atente la cum structurăm meniul, să nu irosim mâncare și să nu facem preparate care pot fi mâncate două zile consecutiv.

Ne dorim un echilibru între rețete simple sau complexe și ne orientăm după farfurii cât mai colorate. Avem un Excel în care fiecare își completează mesele și ingredientele, iar săptămânal, pe rând, una dintre noi face lista finală și pregătește postările de duminică”, povestesc tinerele.

Sunt diferite din multe puncte de vedere și inevitabil se și ceartă, dar constructiv și matur, pe WhatsApp, prin mesaje, așa cum procedează toată lumea, după cum glumesc ele. Partea bună este că mereu ajung la un consens, motiv pentru care și pagina continuă să existe.

Au un mindset de „experimentare”, iar asta le le ajută, deoarece fiecare vine cu idei, sunt deschise la propunerile celeilalte și sunt curioase să vadă ce iese.

„Foamea ne inspiră să gătim” și spun că în zilele când nu prea au chef să se complice fac o salată, un wrap, o friptură sau fierb niște paste. Încearcă să nu sară peste mese, deși uneori mai comandă și online.

„Faptul că avem un plan de care ne ținem și ingredientele în casă pentru rețetă, rezolvă deja 50% din efortul depus pentru o masă”, cred tinerele.

„Cea mai bună parte din toată povestea asta sunt oamenii”

Corina și Andreea povestesc că inițiativa lor documentează de fapt „o călătorie” a două fete absolut normale care își doresc o relație mai bună cu mâncarea, cu corpul lor, cu viața în general și care vor să inspire oamenii să gătească.

Uneori se iau prea în serios, când vine vorba de cifre sau algoritmul Instagram, iar aici intervine provocarea cea mai mare – să învețe să se relaxeze. Cu toate astea, în mai puțin de un an, au construit o comunitate activă și implicată în jurul lor:

„Cea mai bună parte din toată povestea asta sunt oamenii, care ne scriu sau ne trimit poze. E mare lucru să-ți dai seama că nu ești singur și că, de fapt, ce trăiești tu trăiesc și alții, iar totul devine brusc mult mai confortabil.”

Fetele cred că oamenii au rezonat cu povestea lor tocmai pentru că nu sunt experte în cooking, dar și pentru că exprimă destul de franc lucrurile prin care trec. Plus de asta, chiar vor să arate că oricine poate să gătească. Odată cu acest grup, au observat și un obicei de consum al oamenilor:

„Există ingrediente care devin vedetele unui sezon: cartofii noi, dovleacul, roșiile, nucile și așa mai departe. Și o concluzie ușor superficială, dar validă: nimeni nu refuză o porție de cartofi copți cu usturoi sau o porție bună de paste.”

Sunt în contact direct cu oamenii care le urmăresc, iar feedback-ul primit cel mai des are legătură cu aprecierea autenticității, cât și cu faptul că fac rețete simple cu descrieri amuzante.

„Relația noastră cu mâncarea e una complicată”

Andreea și Corina sunt asumate până la capăt în acest demers din online și au pornit la drum cu sufletul deschis, unde ambele au recunoscut că au o relație complicată cu mâncarea, deși în prezent e mult mai conștientă.

„Amândouă mâncăm emoțional, pe fond de stres, am ținut diete, ne-am îngrășat, am slăbit, ne-am îngrășat iar, am suferit. Nu mai suntem de mult în filmul în care credem că dietele sunt salvarea, ci suntem conștiente că e nevoie să fim bine noi cu noi, emoțional, pentru a ne îmbunătăți relația cu mâncarea. E un exercițiu care necesită timp și implicare, dar suntem mulțumite că simțim că facem pași în direcția asta”, precizează ele.

Proiectul de pe Instagram le-a ajutat foarte mult – în primul rând le-a apropiat una de alta și s-au cunoscut mult mai bine, iar apoi au învățat să se accepte mai mult individual, să se critice mai puțin și să trăiască nițel mai armonios.

Încă nu au ajuns la un echilibru, dar acum totul e mult mai clar și conștient. În ce privește satisfacția lor legată de acest proiect până acum, tinerele spun:

„E una foarte personală și pragmatică totodată: că ne-am ținut de treaba asta pentru noi și că ne-am prioritizat. Nu mereu, dar de cele mai multe ori. Am reușit să construim organic o comunitate care rezonează cu noi și să legăm prietenii cu oameni noi din online.”

PS: O rețetă care te unge la inimă: turte cu ceapă verde și telemea

În loc de concluzie, le-am rugat pe fete să ne zică o rețetă care să ne meargă direct la inimă, iar ele au ales una dintre cele mai apreciate de comunitate: turte cu ceapă verde și telemea.

„Practic, Jamie Oliver meets bunica – pentru că vorbim de o adaptare a rețetei lui de bază, adăugând un twist românesc, din amintirile pe care le avem cu bunica trântind lipiile pe sobă. Turtele au nevoie doar de patru ingrediente, nu necesită dospire, iar pentru umplutură poți să-ți lași imaginația să zburde. Dacă există amatori, doritori sau pofticioși, îi așteptăm pe 3mesepezi.”

Rețeta o găsești aici.

Loading

NATIONAL

Bundesliga: Eintracht Frankfurt – Borussia Dortmund 2-0

Publicat

in

Echipa germană Eintracht Frankfurt a învins vineri seara, pe teren propriu, scor 2-0, formaţia Borussia Dortmund, în etapa a 18-a din Bundesliga, informează news.ro.

Pe Waldstadion, gazdele au deschis scorul în minutul 18, când Rasmus Kristensen i-a oferit lui Hugo Ekitike pasa decisivă şi acesta din urmă a înscris.

Borussia a căutat golul egalizator, dar în minutul 90+2 Oscar Hojlund a închis tabela la 2-0 pentru Eintracht, care îşi securizează locul al treilea în clasament, cu 36 de puncte, în timp ce Borussia Dortmund se află în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 10 cu 25 de puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani

Publicat

in

După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață” a fost făcută în orașul antic roman Pompei din Italia.

Arheologii au descoperit un complex de băi private luxos – posibil cel mai mare găsit vreodată în acest sit – complet cu camere fierbinți, calde și reci, lucrări de artizanat excepționale și o imensă piscină de scufundare, conform BBC.

Un complex de băi de lux într-o reședință deosebită

Acest complex de tip spa se află în centrul unei reședințe grandioase, descoperite în ultimii doi ani în urma unei excavații de amploare. „Aceste spații fac cu adevărat parte din «efectul Pompei» – parcă oamenii ar fi plecat doar cu un minut în urmă”, a spus Dr. Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompei, care a dezvăluit această descoperire în exclusivitate pentru BBC News. Analiza a două schelete găsite în casă arată, de asemenea, groaza trăită de locuitorii Pompei când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr.

content-image

Tragedia locuitorilor Pompei: Două victime găsite în interiorul unei camere

Scheletele aparțin unei femei cu vârsta între 35 și 50 de ani, care ținea bijuterii și monede, și unui tânăr bărbat de aproximativ 20 de ani. Cei doi se baricadaseră într-o cameră mică, dar au fost uciși de un tsunami de gaze vulcanice superîncălzite și cenușă, cunoscut sub numele de flux piroclastic, care a măturat orașul.

Băile private, simbol al statutului înalt al unei familii romane

„Aceste băi erau pentru cei mai bogați dintre bogați”, explică Dr. Zuchtriegel, referindu-se la complexitatea și amploarea băilor private descoperite. „Acesta este probabil cel mai mare complex de băi dintr-o casă privată din Pompei”. Cei norocoși care aveau acces la acest complex se puteau dezbrăca într-o cameră de schimb cu pereți roșii vii și un mozaic de marmură. Apoi, se îndreptau spre camera fierbinte, pentru a se scufunda într-o baie sau pentru a se bucura de căldura saunei, încălzite printr-un sistem ingenios de podea suspendată.

La scurtă distanță de camera fierbinte se afla o cameră pentru apă fierbinte, un sistem de încălzire cu boiler de plumb care furniza apa caldă în baia principală. „Cea mai puternică lecție din aceste excavații este contrastul clar între viața luxoasă din băile private și condițiile infernale ale sclavilor care lucrau la menținerea sistemului de încălzire”, spune Dr. Sophie Hay, arheolog la Pompei.

Descoperiri suplimentare: O reședință romană deosebită

Pe lângă băile private, a fost descoperită și o sală mare de banchet cu pereți negri și lucrări de artizanat impresionante, dar și o cameră mică și intimă destinată rugăciunii. Se pare că întreaga reședință era în renovare la momentul erupției. Într-o cameră albastră, o mulțime de cochilii de stridii au fost găsite, pregătite pentru a fi transformate într-un strat irizat pe pereți. În imediata apropiere, o altă descoperire șocantă: rămășițele a două persoane care nu au reușit să scape din erupție.

Pe masa de marmură a fost găsită o selecție de obiecte – piese de sticlă, ulcioare de bronz și ceramică, poate aduse de victime în speranța că se vor adăposti de erupție. Obiectele găsite, în special bijuteriile și monedele de aur și argint pe care femeia le ținea în mână, sunt deosebit de valoroase. Acestea sunt păstrate în seiful Pompei și sunt vizibile publicului la muzeu.

Viitorul excavațiilor și noi descoperiri

Excavațiile sunt în ultimele săptămâni, dar noi descoperiri continuă să iasă la iveală din cenușa veche. Vizitele sunt limitate în această perioadă, însă în curând situl va fi deschis complet publicului. „Fiecare zi aici aduce o surpriză”, spune Dr. Anna Onesti, directorul excavațiilor. „Este un moment magic pentru istoria Pompeiului și ne oferă posibilitatea de a împărtăși aceste descoperiri cu publicul.”

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025 spune că Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Nu trebuie să facă doar ceea ce vor ei. Nativii acestei zodii sunt persoane cu o mare dăruire, dar care știu și să pună limite sănătoase.

Racii trăiesc o perioadă foarte aglomerată a vieții lor. Nativii acestei zodii au toate șansele să omită sau chiar să uite să facă anumite lucruri. De aceea, sfatul cel mai important al astrelor pentru ei este să-și noteze și să fie cât mai bine organizați.

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025 spune că nativii zodiacului vor trece prin diverse stări și situații atât în prezent, dar și în perioada următoare. De aceea, astrele sfătuiesc zodiile să ia totul pas cu pas și să fie atente chiar și la cele mai mici detalii.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Este o zi bună pentru a te organiza. Ai mentalitatea potrivită pentru a rezolva micile sarcini pe care le-ai lăsat pe ultima sută de metri. Studiile ar putea fi afectate din cauza unor probleme de sănătate sau tensiuni. Nu-ți descărca frustrarea pe partenerul tău.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Gândește-te la cum diferite părți ale vieții tale te afectează emoțional. Ar fi o zi bună să îți găsești un hobby care te ajută să explorezi latura ta interioară. Este recomandat să fii atentă și să te abții în ceea ce privește mâncatul excesiv.

Motivează-te să economisești bani.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Astăzi, altruismul îți va aduce mai mult respect acasă. Rezistă impulsului de a face lucruri doar pentru tine. S-ar putea să nu obții rezultatele așteptate în raport cu eforturile depuse. Fă ceva special pentru persoana iubită astăzi. Gândește-te bine înainte să alegi să cumperi ceva. Nu lăsa munca neterminată pentru a ajuta un coleg.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Ai atât de multe pe cap în ultima vreme. Asigură-te că îți notezi totul pentru a nu uita. Pot apărea probleme de sănătate, așa că ai grijă și de dietă. Împărtășește o idee nouă cu partenerul tău. Discută despre o problemă financiară. Dacă ai o idee pentru un proiect sau o soluție pentru o problemă, împărtășește-o.

Leu: 23 iulie – 22 august

Lasă-i pe ceilalți să fie în față și concentrează-te asupra obiectivelor tale. Când faci lucrurile corecte și te concentrezi pe ceva cu adevărat important, atenția va veni de la sine. Talentul tău creativ ar putea rămâne ascuns și s-ar putea să simți o scădere a inteligenței. Nu-ți ignora partenerul. Nu lăsa mândria să te determine să cheltuiești mai mult decât îți dorești.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Va trebui să muncești din greu pentru a găsi informațiile de care ai nevoie. Continuă să îți cauți răspunsurile în cărțile vechi, deoarece internetul nu pare să aibă ce îți dorești. Evită stresul excesiv, acest lucru ar putea duce la probleme de sănătate. Împărtășește-ți planul financiar cu cineva de încredere. La locul de muncă, ai toate informațiile de care au nevoie ceilalți.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Deși ai putea simți că cea mai bună cale de a face pe toată lumea fericită este să îți ascunzi sentimentele, tot ceea ce vei face astăzi te poate face pe tine nefericită. Este o perioadă favorabilă pentru a învăța o limbă străină. Împărtășește-ți sentimentele cu partenerul tău. Ia o decizie informată cu privire la o investiție.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Respectul te va duce departe astăzi. Acordă atenție fiecărei persoane care îți vorbește. Ai grijă de dietă. Nu te panica, deoarece anxietatea poate duce la afecțiuni. Fă-l pe partenerul tău fericit astăzi. Ce cumperi astăzi s-ar putea să nu te impresioneze mâine.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Acordă atenție astăzi vieții tale interioare. Deși în mod normal ești orientată spre exterior, azi trebuie să îți analizezi cu adevărat ce se întâmplă în interiorul tău. Vor apărea idei grozave pentru a-ți menține bugetul. Este datoria ta să păstrezi pacea la locul de muncă și să fii rescpectuoasă cu colegii, scrie Astrology.com.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Fii fermă astăzi. Trebuie să te asiguri că oamenii nu vor considera generozitatea ta un permis pentru a te exploata. Există câteva posibilități de accidente minore, care pot fi evitate. Dragostea va veni către tine dacă zâmbești și vorbești cu toată lumea. O mică răsplată nu te va răni, doar nu cheltui prea mult.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Este momentul potrivit să îți îndrepți atenția către confortul material. Ai încredere în instinctele tale atunci când iei o decizie financiară, dar însoțește-le și cu fapte concrete. Viața amoroasă poate avea de câștigat, pe măsură ce romantismul îți va bate la ușă.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Petrece cât mai mult timp cu ceilalți astăzi. Nu ești într-o stare mentală potrivită pentru a fi singură și te vei simți mai bine dacă stai cu oameni care au o viziune optimistă asupra vieții. Preluarea controlului asupra unui proiect îți va face ție și celor din jur viața mai ușoară.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume

Publicat

in

Pe fondul preocupărilor legate de siguranța alimentelor și impactul pesticidelor asupra sănătății, o întrebare devine din ce în ce mai frecventă: cum putem reduce expunerea la substanțele chimice de pe fructe și legume?

De la trucuri populare pe rețelele de socializare, precum utilizarea bicarbonatului de sodiu și oțetului, până la soluții specializate, consumatorii caută metode eficiente și accesibile, scrie click.ro.

Riscurile reale ale pesticidelor

Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care le consumăm. Studiile au asociat unele pesticide cu afecțiuni grave, inclusiv tulburări neurologice și endocrine sau chiar cancer. Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA susține că expunerea la cantități mici este, în general, considerată sigură.

Cea mai simplă soluție: apa curentă de la robinet

Deși există numeroase metode promovate pentru curățarea alimentelor, experții, inclusiv Dr. Kelly Johnson-Arbor, toxicolog, recomandă spălarea cu apă curentă de la robinet. Organizații precum CDC și FDA confirmă eficiența acestei metode în îndepărtarea pesticidelor și bacteriilor fără a expune produsele la alte substanțe potențial dăunătoare.

Spălarea sub jet de apă rece este suficientă pentru majoritatea fructelor și legumelor, eliminând particulele de murdărie și reziduurile chimice. Pentru alimentele cu suprafețe dure, precum pepenii, este recomandată utilizarea unei perii.

Evitați soluțiile chimice și înmuierea excesivă

Utilizarea săpunurilor, detergenților sau altor substanțe chimice pentru spălarea produselor este periculoasă. Acestea pot lăsa reziduuri pe suprafața alimentelor, crescând riscul de intoxicații. În plus, înmuierea în apă poate răspândi bacterii, mai ales în cazul utilizării unei chiuvete contaminate.

Curățarea produselor delicate și a celor cu frunze

Pentru fructele de pădure, spălarea ușoară sub jet de apă este cea mai sigură opțiune, evitând deteriorarea. În cazul legumelor cu frunze, separați și spălați individual fiecare frunză.

Produsele ecologice: o alternativă mai sigură

Pentru cei care doresc să minimizeze riscul expunerii la pesticide, alegerea produselor ecologice poate fi o soluție eficientă. Acestea sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, însă spălarea lor rămâne importantă pentru a elimina murdăria și germenii naturali.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Creierul se curăță singur în timpul somnului: Pastilele de somn prescrise de medici blochează acest proces

Publicat

in

Creierul are propriul mecanism prin care se curăță singur. Este rezultatul unui studiu recent, care mai arată și că pastilele de somn blochează acest proces. Somnul profund are un rol esențial în curățarea creierului, similar cu modul în care funcționează o mașină de spălat vase, arată o nouă descoperire științifică. Pastilele de dormit reduc cu 50% acest proces natural de curățare a creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că procesul de curățare este orchestrat de o moleculă numită norepinefrină, care este eliberată de creier la fiecare 50 de secunde în timpul somnului profund.

„Este ca și cum ai porni mașina de spălat vase înainte de a merge la culcare și te-ai trezi cu un creier curat”, explică profesorul Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester din New York, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit că norepinefrina face vasele de sânge să se contracte și să se dilate ritmic, ca o pompă care ajută la eliminarea deșeurilor din creier. Dr. Natalie Hauglund, de la Universitatea din Copenhaga și Oxford, compară acest proces cu un dirijor care coordonează o orchestră.

Medicamentele pentru somn, precum zolpidemul, pot perturba însă semnificativ acest proces natural de curățare. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au observat că pastilele de dormit reduc cu 50% undele de noradrenalină și cu 30% eficiența procesului de curățare, deși animalele adormeau mai repede.

Aceste descoperiri sunt relevante și pentru oameni, deoarece avem același sistem de curățare a creierului.

Dr. Hauglund avertizează că persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să fie conștiente că este posibil să nu beneficieze de toate avantajele unui somn natural și sănătos.

Studiul, publicat în revista Cell, oferă noi perspective despre legătura dintre somnul insuficient și bolile neurologice, precum Alzheimer, și deschide calea către dezvoltarea unor metode mai bune pentru asigurarea unui somn odihnitor și benefic.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina cumpără două reactoare nucleare rusești din Bulgaria

Publicat

in

Parlamentul ucrainean a aprobat achiziţionarea a două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria, relatează Euractiv, potrivit Rador Radio România.

Pe 16 ianuarie, Comisia pentru energie a Parlamentului ucrainean a votat în favoarea unei legi care, aparent, urmăreşte îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară, dar care include şi un amendament care dă undă verde achiziţionării a două reactoare nucleare ruseşti vechi pentru extinderea Centralei Nucleare Hmelniţki.

„Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Energoatom primesc permisiunea de a negocia, finaliza textul, semna, plăti, primi şi depozita echipamentele”, se menționează în amendamentul consultat de Euractiv.

Ucraina va plăti 600 de milioane de euro

Centrala Nucleară Hmelniţki, situată în sud-vestul Ucrainei, a fost construită la începutul anilor ’70, în perioada conducerii lui Leonid Brejnev. Din cauza accidentului de la Cernobîl, aceasta a funcţionat întotdeauna doar parţial. În 2023 au început negocierile pentru achiziţionarea a două reactoare ruseşti, achiziţionate iniţial pentru Centrala Nucleară Belene, proiect nefinalizat de Bulgaria.

Achiziţia planificată are un cost estimativ de cel puţin 600 de milioane de euro. De asemenea, compania americană Westinghouse intenţionează să construiască două reactoare pe platforma centralei din Ucraina.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend