Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bianca Andreescu a fost eliminată în runda a treia a turneului de Mare Şlem de la Roland Garros

Publicat

in

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu (228 WTA) a fost eliminată sâmbătă seara, în runda a treia a turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, după ce s-a înclinat în trei seturi, 6-1, 3-6, 6-0, în faţa favoritei nr. 12, italianca Jasmine Paolini (15 WTA).

Paolini, aflată pentru prima oară în această fază pe zgura pariziană, s-a impus după o partidă de doar o oră şi jumătate în faţa campioanei din 2019 de la US Open, ajunsă pe locul 228 în lume după ce a lipsit mai multe luni din circuit. Ambele jucătoare au reuşit câte un as, Andreescu făcând două duble greşeli, italianca doar una.

În runda următoare, Paolini o va întâlni pe rusoaica Elina Avanesian (70 WTA).

Rezultate de sâmbătă:
Elina Avanesian (Rusia) – Zheng Qinwen (China/N.7) 3-6, 6-3, 7-6 (10/6)
Jasmine Paolini (Italia/N.12) – Bianca Andreescu (Canada) 6-1, 3-6, 6-0
Elina Svitolina (Ucraina/N.15) – Ana Bogdan (România) 7-5, 6-2
Elena Rîbakina (Kazahstan/N.4) – Elise Mertens (Belgia/N.25) 6-4, 6-2
Varvara Gracheva (Franţa) – Irina-Camelia Begu (România) 7-5, 6-3
Mirra Andreeva (Rusia) – Peyton Stearns (SUA) 6-2, 6-1
Emma Navarro (SUA/N.22) – Madison Keys (SUA/N.14) 7-6 (7/5), 7-6 (7/3)
Arina Sabalenka (Belarus/N.2) – Paula Badosa (Spania) 7-5, 6-1.

Loading

NATIONAL

FOTO Șmecherie de lux! Prețul colosal plătit lunar de locatarii unui bloc doar pentru spălarea preșului de la intrare

Publicat

in

Taxă absurdă în numele „luxului”. Locatarii unui complex imobiliar din Iași plătesc lunar o sumă colosală pentru spălarea unui banal preș, de la intrarea în bloc.

Locatarii Complexului Evergreen din Iași se confruntă cu o situație greu de crezut: fiecare dintre cele 510 apartamente este taxat cu  1,73 lei pe lună pentru curățarea unui preș modest de la intrarea în scara blocului. Dezvoltatorul complexului și patronul CCI Construct Company SRL, este cunoscut pentru regulamentele controversate pe care le impune locatarilor. După ce a stârnit scandal prin obligativitatea îngrijirii jardinierei sau prin amenințări cu tăierea apei, acum a găsit o altă sursă de venit: spălarea preșului.

Preșurile, descrise de locatari drept „petice” de dimensiuni reduse, sunt spălate de o firmă de curățenie contractată, însă locatarii susțin că mai degrabă ar putea fi înlocuite lunar, având în vedere costurile totale lunare de 882 de lei pentru toate cele 510 apartamente. Adică peste 10.500 de lei în fiecare an pentru spălarea unui banal preș, așa cum vedeți în imaginile prezentate de BZI. Potrivit sursei citate, serviciile de curățenie din scara blocului sunt tarifate separat.

Soția dezvoltatorului: „Este un complex premium, nu un ghetou”

Eliza Ciubotariu, soția dezvoltatorului, consideră taxa justificată: „Cine locuiește într-un complex premium trebuie să își permită aceste cheltuieli. Dacă nu, există alte zone rezidențiale mai modeste“.

„Noi, când am terminat complexul, l-am predat spre întreținere și plătesc utilizatorii. (…)Costă 1,73 de lei? Păi, stați puțin, ăsta este standardul complexului. Acesta este un complex, nu locuiești la ghetouri, nu-știu-unde. Covorul de la intrarea în fața scării trebuie curățat și, fiind un complex cu 510 apartamente, vă dați seama că se uzează, trebuie schimbat la un moment dat. Cine și-a asumat să locuiască într-un complex premium trebuie să își permită să dea 1,73 de lei pe lună să curețe covorul de la intrare. În momentul în care ți-ai asumat să locuiești într-un complex premium trebuie să îți asumi anumite cheltuieli. Nu ai cum să faci reclamație că se curăță covorul de la casa scării. Standardul este de nou, nu ai cum să păstrezi nou și curat un covor, acela trebuie schimbat la un moment dat. Mai sunt alte complexe cu standarde mai joase, în alte zone rezidențiale, unde se pot muta cei care nu vor să plătească pentru lux și curățenie. Nu trebuie toți locatarii să se supună unora care au venit în complexul ăsta și nu se potrivesc”, a declarat Eliza Ciubotariu, soția patronului firmei CCI Construct Company SRL, citată de BZI.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nu vreți să fiți președinte? Andreea Bănică e în extaz după ce Boc a anunțat că vrea să interzică fumatul pe stradă în Cluj

Publicat

in

Fumatul ar putea fi interzis pe străzile din Cluj. E o propunere avansată de Emil Boc, după ce o măsură similară a fost adoptată în Italia.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Obiectivul nostru este de a interzice fumatul în parcuri, locuri de joacă, baze sportive. Modelul există deja la nivel european, acum analizăm cadrul legal din România, dacă el ne permite fără o lege naționala, ca printr-o hotărâre de consiliu local să putem face acest lucru. Această măsură trebuie implementată gradual, după o dezbatere publică și mă gândesc chiar cu asigurarea în unele zone, parcuri mari, baze sportive mari așa cum avem în aeroporturi, a unor locuri unde să poată cei care doresc să fumeze să aibă un spațiu precis delimitat.

Cântăreața Adreea Bănică a primit vestea cu mare entuziastm și a plusat!

„Domnule primar, nu ați dori să ne fiți și președinte? Așa am scăpa de multe probleme. Sigur ați implementa legi drastice contra consumului de alcool, droguri, reguli privind curățenia (mucuri de țigară pe jos, gumă de mestecat, gunoi). Legi contra comportamentului agresiv al unor bărbați vis-à-vis de femeile la volan și invers, de ce nu?! Dacă nu suntem educați, doar legile și regulile ne mai țin să nu ne omorâm pe stradă”, a scris artista în mediul online.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Earthquake measuring 3.5 on Richter scale in Buzau County on Monday evening

Publicat

in

An earthquake measuring 3.5 on Richter scale occurred on Monday evening, at 19:08 local time, in the Vrancea seismic zone, Buzau County, according to information made public by the National Research and Development Institute for Earth Physics (INCDFP), informs Agerpres.

The earthquake occurred at a depth of 140 km near the following cities: 55 km northwest of Buzau, 56 km southeast of Brasov, 57 km north of Ploiesti, 60 km southeast of Sfantu-Gheorghe, 77 km west of Focsani and 85 km northeast of Targoviste.

Since the beginning of January, eight earthquakes with magnitudes between 2.4 and 3.5 have occurred in Romania.

The most significant earthquake of 2024, with a magnitude of 5.4, took place in Buzau County on September 16.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Regionalizarea revine în actualitate. Nicușor Dan avertizează: ‘Trebuie să ai niște studii întâi / Nu poate să se întâmple mai devreme de 2028’

Publicat

in

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a comentat luni, pe B1 TV, reorganizarea administrativ-teritorială a României, proiectul de lege depus de PSD în acest sens, subliniind că este necesară, dar că trebuie să fie precedată de studii temeinice. El a menționat că, în trecut, inclusiv comuniștii au realizat studii înainte de a efectua reorganizări teritoriale, ceea ce sugerează că o abordare similară ar trebui adoptată și acum. Nicușor Dan a insistat pe importanța implicării specialiștilor și a dezbaterii publice. De asemenea, el a afirmat că reorganizarea nu poate avea loc mai devreme de 2028, având în vedere că actualii primari și președinți de consilii județene au mandate primite de la cetățeni.

Da, am văzut știrea, numai că nu cred că în felul ăsta trebuie să se procedeze. Adică am văzut așa de multe știri de genul vom face, nu vom face și să nu se întâmple nimic după aceea, că prefer să văd un proiect scris pus pe masă. Evident că reorganizarea teritorială a României trebuie făcută. Vă aduc aminte că inclusiv comuniștii, înainte de 1968, când s-a făcut ultima dată reorganizarea teritorială din România, au studiat vreo 2 ani și au studiat acolo cum s-au priceput ei în anii ’60, cu aparatul de stat comunist și așa mai departe, dar, totuși, s-au făcut niște studii despre cum e bine să se echilibreze județele, unde e populația, ulterior, unde trebuie dusă industria și așa mai departe. Nu poți să vii și să spui îi desemnez pe, nu știu, pe Băluță și pe Neacșu să reorganizeze teritorial România. Trebuie să ai niște studii întâi, după care, evident, să aduci și factorul politic și să aduci o formă pe care să o pui în dezbatere publică”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a fost întrebat dacă e normal ca un astfel de proiect să fie realizat de membrii unui partid în loc să fie realizat de reprezentanți ai mai multor formațiuni.

„Așa cum am spus, și această discuție este necesară, dar ea trebuie precedată de studii, studii care să spună care sunt disfuncționalitățile în relația între un mare oraș, să zicem, Cluj Napoca, ca să nu spun București, între Cluj Napoca și Florești și câteva din localitățile satelit, o chestiune. Câte din județele din România se justifică din punctul de vedere al distanțelor față de centrele de dezvoltare, câte din comunele din România reușesc să supraviețuiască, adică trebuie să existe niște studii care să descrie niște realități și, în baza acestor realități, să creionăm niște direcții. Și abia după aceea, același colectiv ar trebui să propună o împărțire administrativ-teritorială. Deci, așa, la ochi, ceea ce noi știm din administrație, sunt niște probleme, sunt probleme cu comune care nu se mai justifică, e o relație dezechilibrată între mari orașe și localități din jur, și Bucureștiul e un exemplu, Cluj Napoca e un alt exemplu, și există județe care sunt mult prea mici pentru ca o dezvoltare care este în general generată de mari poli de dezvoltare, cum sunt marile orașe, sunt județe în apropierea acestor poli de dezvoltare, care ar fi bine să fie incluse într-o regiune mai mare. Pe scurt, astea ar fi problemele regionalizării, dar trebuie să avem niște studii”, a mai spus edilul.

„Oricum ar fi, și eu am mai răspuns la întrebarea asta, reorganizarea administrativ-teritorială nu poate să se întâmple mai devreme de 2028. Pentru moment sunt niște primari, niște președinți de Consilii Județene, care au niște mandate primite de la oameni. Deci mai devreme de 2028 nu se poate întâmpla și e foarte bine”, a precizat Nicușor Dan.

„Dacă vrem să facem să se aplice din 2028, e bine să începem să lucrăm de acum, dar cum am spus, cu studii și cu specialiști, a conchis edilul Capitalei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul Alexandru Onofrei: Tinerii diagnosticați cu cancer au un prognostic sumbru

Publicat

in

Medicul Alexandru Onofrei, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică, afirmă că, în general, cancerele la tineri sunt depistate târziu, pentru că sunt situaţii în care cei care diagnostichează nu se gândesc că la vârste tinere neoplasmul poate fi cauza unor simptome. ”Şi chiar şi dacă sunt depistate relativ precoce, să zicem, în stadiile operabile şi tratabile, au foarte mulţi markeri biologici care arată agresivitatea”, explică medicul, potrivit News.ro.

”Cancerele de obicei sunt – mai ales pentru că nimeni nu se gândeşte la un tânăr de 19-20 de ani sau, să zicem, la o pacientă de până în 30 de ani să caute o cauză, o tumoră malignă pentru simptome – sunt depistate destul de târziu. Sunt depistate în faze avansate, stadiul 3, stadiul 4, de multe ori. Şi chiar şi dacă sunt depistate relativ precoce, să zicem, în stadiile operabile şi tratabile, au foarte mulţi markeri biologici care arată agresivitatea. Şi, din păcate, prognosticul este destul de prost şi de rezervat pentru tinerii care sunt diagnosticaţi cu cancer”, a afirmat medicul Alexandru Onofrei, luni seară, la Medika Tv.

El a remarcat ”o tendinţă îngrijorătoare” în care a crescut foarte mult numărul de cazuri diagnosticate la pacienţii între 18 şi 40 de ani.

”Evident că o mare parte dintre aceşti pacienţi au, ca şi cauze ale apariţiei a cancerului, o mutaţie genetică. (…) Dar sunt studii care spun că inclusiv cu expunerea mamelor în timpul sarcinii, la anumiţi carcinogeni, sunt mame care, din păcate, uneori mai fumează, uneori mai consumă alcool, plus o dietă proastă, stresul, pentru că foarte multe mame sunt obligate să meargă la serviciu până aproape de naştere. Plus că tinerii, din păcate, sunt mult mai expuşi la anumite carcinogene, cum ar fi alcoolul şi fumatul”, a spus Alexandru Onofrei.

În ceea ce priveşte consumul de alcool în rândul tinerilor, chirurgul a precizat că, ”din păcate, impactul asupra creierului este groaznic”.

”Este fix momentul în care creierul se dezvoltă, în care îşi face cele mai multe legături, în care ar trebui mai degrabă să înveţe şi să-şi stocheze un nivel de informaţii şi nişte obiceiuri bune de a lupta cu sine şi de a încerca să progreseze şi, din păcate, alcoolul este ceea ce te ţine pe loc şi chiar te dă înapoi în orice ai simţi că trebuie să progresezi. În loc să vrei să progresezi, de fapt, regresezi”, a explicat medicul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Supraviețuirea a devenit misiune imposibilă în România: 85% din venituri se duc pe taxe și cheltuieli

Publicat

in

Economiile sunt un vis frumos pentru români, arată cele mai noi date care vin de la INS. O gospodărie din România a avut venituri medii de 8.255 lei pe lună în al treilea trimestru din 2024, dar a cheltuit 7.012 lei, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Practic, românii cheltuie 85% din veniturile lor lunare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, veniturile au crescut cu 13,1%, în timp ce cheltuielile au avut o creștere mai mică, de 9%.

Din totalul veniturilor, cea mai mare parte – 5.469 lei – provine din salarii, reprezentând 66,3% din total. Prestațiile sociale, precum pensiile și alocațiile, au adus gospodăriilor în medie 1.751 lei lunar (21,2% din venituri).

Există diferențe semnificative între urban și rural: o gospodărie de la oraș are venituri medii de 9.188 lei, cu 30% mai mari decât cele de la sat. Pe persoană, diferența este și mai mare: un orășean câștigă în medie 3.962 lei lunar, cu 50% mai mult decât un locuitor din mediul rural.

La capitolul cheltuieli, românii dau cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi nealcoolice – 1.422 lei lunar per gospodărie, reprezentând o treime (33,1%) din cheltuielile de consum. Urmează cheltuielile pentru locuință, utilități și combustibili – 604 lei (14,1%), apoi cele pentru haine și încălțăminte – 334 lei (7,8%).

Educația reprezintă cea mai mică cheltuială din bugetul familiilor: doar 11 lei pe lună per gospodărie, adică 0,3% din totalul cheltuielilor de consum.

În ceea ce privește taxele și impozitele, acestea sunt mai mari la oraș: 35,7% din cheltuielile totale ale unei familii din mediul urban merg către stat, cu 8,7 puncte procentuale mai mult decât la sat.

Un aspect interesant este că locuitorii din mediul rural își produc singuri o parte din alimentele consumate: valoarea produselor din resurse proprii reprezintă 11% din cheltuielile totale la sate, de peste 4 ori mai mult decât la oraș.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend