Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bătrânii nimănui, găzduiți în fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu

Publicat

in

Casa Nicolae! O vilă de protocol a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, aflată în paragină de ani buni, a fost transformată în adăpost pentru oamenii străzii, vârstnici fără familii ori tineri care aparent nu au niciun viitor. Un proiect impresionant, unic în regiunea Moldovei, gândit și transformat în realitate de Ionela Ivan, o fostă jurnalistă din Botoșani.

Bătrânii nimănui, găzduiți în fosta vilă de protocol a lui Nicolae CeaușescuFoto: Asociatia “Salveaza o inima”

Povestea Ionelei începe în urmă cu 8 ani. Impresionată de suferințele oamenilor despre care relata în reportajele pe care le realiza, Ionela a decis să înființeze o asociație care să le vină în ajutor.

,,Împărțeam pe stradă supe fierbinți persoanelor fără adăpost. Iarnă de iarnă am văzut oameni murind înghețați de frig sau din cauza bolilor care li s-au agravat pe stradă. Cea mai cruntă întâmplare a fost cu un bătrân pe care l-am hrănit seara și a doua zi a murit înghețat de frig. Nu voi uita niciodată acest lucru – m-am simțit în acel moment complet neputincioasă, am regretat că nu am putut în acea seara să fac mai mult. Astfel, ideea amenajării unui adăpost a venit cumva ca o necesitate, o urgență, o soluție salvatoare pentru cei nevoiți să trăiască pe stradă,” povestește Ionela.

Cu ajutorul prietenilor, tânăra a găsit, la 50 de kilometri de Botoșani, o fostă casă de protocol care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în satul Rădeni, comuna Frumușica.

,,Pentru noi era foarte important să cumpărăm o casă pentru ai salva pe cei care mureau efectiv iarna pe străzi. Ulterior am aflat istoria clădirii și am fost surprinși, dar și impresionați. Fosta casa a lui Ceaușescu devenită adăpost pentru cei complet neajutorați – frumoasă transformare!”

Casă și masă pentru 50 de oameni fără adăpost

Clădirea era însă în paragină. Asociația „Happy” nu avea banii necesari nici pentru achiziție, nu mai vorbim de reabilitare. Cu toate acestea, Ionela și Cristian, soțul său, s-au angajat să o plătească în timp, pe bucăți, din donații și au început să o renoveze. Vorbim de o vilă cu trei etaje, deteriorată mai ales la interior și care costă aproximativ 120.000 de euro.

,,În momentul în care am început proiectul Casa Nicolae aveam un precontract de vânzare-cumpărare și nu dispuneam de banii necesari pentru a o și cumpăra. Era și este un proiect măreț și pur și simplu nu știam cum vom reuși să-l ducem la capăt. Îl știam pe Vlad Plăcintă din mediul online de foarte mulți ani. Eram la curent cu toate cazurile și acțiunile umanitare de care se ocupa, dar nu avusesem ocazia să îl întâlnesc față în față. M-am gândit două săptămâni înainte să îmi fac curaj să-i scriu. I-am povestit despre ceea ce vrem noi să facem, ne-am întâlnit la Casa Nicolae și a doua zi am început lucrările – demolările în primă fază! Astăzi, cu sprijinul Asociației Salvează o Inimă și a domnului Vlad Plăcintă, avem o locație cu 50 de locuri de cazare pentru oameni aflați în nevoie, iar Casa Nicolae a intrat oficial, cu acte, în posesia Asociației Happy,” – Ionela Ivan

Proiect caritabil unic în Moldova

Primii locatari au ajuns în Casa Nicolae anul trecut în decembrie, chiar de Sfântul Nicolae. În prezent 25 de oameni ai străzii trăiesc în clădirea reabilitată de familia Ivan cu sprijinul Asociației Salvează o inimă! Numărul celor care trec pragul Casei Nicolae variază însă de la lună de lună. Majoritatea se confruntă cu diverse probleme medicale, unele chiar dintre cele mai grave ce necesită spitalizări dese.

,,Suntem nevoiți să chemăm salvarea o dată la câteva zile pentru cei pe care nu îi putem transporta chiar noi la spital. Eleonora, colega noastră asistent medical, are grijă de medicația lor zilnică, îi pansează pe cei cu ulcere varicoase ori cu răni provocate de diabet, face exerciții cu bolnavii care au nevoie de recuperare medicală, îi duce la controale periodice, la kinetoterapie. Florentina, asistenta socială, are grijă să nu le lipsească nimic: un pat cald și curat, o masa gustoasă, o vorba bună și o îmbrățișare. Tot ceea ce se întâmplă la noi este din și cu iubire, respect, empatie,” ne-a asigurat Cristian Ivan.

În sprijinul inițiativei Happy s-a alăturat și un centru de recuperare medicală din Botoșani, care oferă gratuit ședințe de kinetoterapie pentru locatarii Casei Nicolae. Și pentru că unde sunt mulți puterea crește, o clinică din oraș efectuează gratuit toate analizele de sânge de care au nevoie.

Povestea lui Costică – din stradă în vila lui Ceaușescu

Un ajutor de bază în Casa Nicolae este domnul Costică. Timp de mai bine de 12 ani a locuit pe stradă împreună cu fratele său. După moartea părinților, cei doi nu au reușit să-și mai plătească cheltuielile la apartament și au fost evacuați. Au dormit prin gări, centre comerciale ori pur și simplu pe stradă până în ziua în care Casa Nicolae și-a deschis ușa pentru oamenii fără adăpost.

,Costică a ajuns unul dintre oamenii de bază în Casa Nicolae. Are grijă de toți cei care ajung aici. Le pune masa, îi hrănește pe cei care nu se pot descurca singuri, îi plimbă prin curte, îi spală pe cei neputincioși. Dăruirea lui ne-a impresionat. Știe că aici este casa lui de acum înainte. Știe, simte și se poartă ca atare. Este un om valoros, trecut prin momente grele, un om care a învățat să primească, dar și să dăruiască,” povestește Ionela.

Cei care trăiesc în Casa Nicolae sunt o mare familie, se ajută reciproc și se sprijină la nevoie. Primavara aceasta au sădit împreună cartofi, fasole, castraveți, dovlecei, pepeni ori roșii. Fiecare a ajutat cât și cum a putut. Marius, spre exemplu, avea în sarcină să ude legumele în fiecare dimineață, Petru îi aducea apa. Totul se face în echipă în Casa Nicolae.

Donează o masă caldă pentru un bătrân

Cheltuielile cu hrana sunt foarte mari. Momentan Asociația Happy hrănește 25 de persoane de trei ori pe zi, ceea ce înseamnă un cost minim de 400 RON de locatar pe lună. O mână de tineri voluntari: Ciprian, Ionuț și Virgil pricepuți în ale IT-ului au pus la punct un sistem de donații online, unde fiecare dintre noi poate dona o masă caldă pentru cei din adăpost.

La toate aceste cheltuieli se mai adaugă și utilitățile, costurile cu tratamentele medicale, haine, pături și multe altele. Deși lucrările de reabilitare au fost finalizate în proporție de 75%, Ionela și Cristi mai au de lucru. Întreaga clădire are o suprafață la sol de aproximativ 200 m², desfășurată pe două nivele 9 camere de locuit plus bucătărie și camere de depozitare. A fost refăcută instalația electrică și sanitară, precum și izolația termica a clădirii. Problema cea mai costisitoare și complexă este însă refacerea acoperișului care se ridică la peste 25.000 de RON, doar materialele necesare. Abia după rezolvarea acestei probleme Cristian și Ionela se pot gândi la amenajarea ultimului etaj al clădirii.

,,Casa Nicolae este un loc de poveste, înconjurat de câmpii, verdeață, o livadă de meri și vișini. Un loc în care își vor găsi liniștea și pacea, un loc unde va dispărea violență și teamă, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închiși fără grija zilei de mâine. Pentru ca toate acestea să fie posibile Casa Nicolae are nevoie de ajutor pentru lucrările de renovare a acoperișului, dar și pentru cheltuielile curente deloc ieftine în aia de azi. Cu ajutorul vostru povestea oamenilor abandonați poate avea un final fericit,” Vlad Plăcintă – președinte Salvează o inimă.

Donații se pot face:

Beneficiar ASOCIATIA H.A.P.P.Y.

Cont RON: RO 71 RNCB 0041 1470 3703 0001

Cont Euro: RO 44 RNCB 0041 1470 3703 0002

Cont USD: RO 17 RNCB 0041 1470 3703 0003

COD SWIFT: RNCBROBUXXX

COD BIC: RNCB

BANCA COMERCIALA ROMANĂ – BCR

REVOLUT – 0756 314 281

Rezervă o masă caldă pentru bătrânii singuri, bolnavi și fără adăpost de la Casa Nicolae.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

‘Imperiul lui Prigojin’ revine la viață: mercenarii Wagner sunt din nou la butoane / Două continente vizate

Publicat

in

Jurnaliştii redacţiei în limba rusă a postului BBC au aflat că foștii mercenari din compania militară privată Wagner luptă acum acum parțial în Siria, în Republica Centrafricană și în cadrul unităţii cecene Ahmat, care luptă împotriva Ucrainei.

Activitățile mercenarilor din Republica Centrafricană sunt conduse de Pavel Prigojin, fiul decedatului Evheni Prigojin. La sfârșitul lunii octombrie 2023, comandantul unității de forțe speciale cecene Ahmat, Apti Alaudinov, a anunțat că foștii membri Wagner se transferă în cadrul unităților sale și intră în război împotriva Ucrainei.

Activele lui Prigozhin au fost moștenite de fiul său, iar Ministerul rus al Apărării lucrează acum cu mercenari din Siria și Africa, unde PMC Wagner este activ de mulți ani.

Siria

Prezența mercenarilor PMC Wagner în Siria este cunoscută din 2015. După revolta lui Prigozhin, această țară a fost numită una dintre direcțiile în care participanții săi ar putea merge. Cu toate acestea, acum toți oamenii de acolo sunt controlați de Ministerul rus al Apărării. Potrivit a doi interlocutori ai serviciului rus BBC, familiarizați cu situația mercenarilor Wagner din Siria, mercenarilor de acolo li s-a oferit să încheie contracte cu Ministerul Apărării. “Fie Ministerul Apărării, fie se *** [eșuează]”, îl citează publicația pe unul dintre foștii comandanți PMC Wagner.

BBC notează că, potrivit rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia din martie 2024, se dovedește că, comparativ cu 2021, când au avut loc alegerile pentru Duma de Stat, contingentul rus din Siria a crescut cu 500 de persoane. Publicația sugerează că acest lucru se datorează faptului că mercenarii de acolo s-au alăturat rândurilor armatei ruse prin semnarea contractelor.

Africa

La sfârșitul anului 2023, a devenit cunoscut faptul că Rusia a început să formeze “Afrika Korps”, care trebuia să înlocuiască structurile PMC Wagner, care operează pe continent. În același timp, publicația rusă Vedomosti a scris că gruparea ar trebui să apară în Burkina Faso, Libia, Mali, Republica Centrafricană și Niger. Noua structură va fi subordonată direct Ministerului Apărării și va fi supravegheată de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Yevkurov. Din septembrie până în decembrie 2023, Evkurov, împreună cu supraveghetorul PMC Redut Generalul GRU Vladimir Alekseev a călătorit de mai multe ori în țările africane pentru a “stabili un nou format de interacțiune cu țările africane, unde anterior sprijinul militar-politic a fost oferit prin intermediul companiilor militare private”.

BBC scrie că în unele țări africane, mercenarii Wagner s-au alăturat într-adevăr Corpului African prin semnarea contractelor cu Ministerul rus al Apărării. Din ce spune BBC, rezultă că activitățile mercenarilor din Africa sunt conduse de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin. “Moscova i-a dat moștenitorului undă verde să continue să facă în Africa ceea ce a făcut tatăl său. Cu condiția ca acest lucru să nu contravină intereselor Rusiei”, a declarat unul dintre interlocutorii publicației, care a lucrat anterior cu Evgheni Prigojin.

Fiul lui Prigozhin a încercat, de asemenea, să “reînvie proiectele politice pe care tatăl său le-a condus pe continentul african”.

“Imperiul lui Prigojin a dat din nou semne de viață. S-au întors spre noi în legătură cu diverse proiecte din Africa. Și, aparent, totul a fost convenit cu cineva de la Moscova. Ei sunt interesați de Africa de Sud. Și în primul rând, Africa de Sud. Direcțiile sunt în continuare aceleași. Procese politice, alegeri, influență asupra opiniei publice prin intermediul mass-media. În 2024, vor avea loc alegeri generale în Africa de Sud, Namibia, Mozambic și Botswana”, a spus sursa.

Citeste mai mult

NATIONAL

Jucătorii Croaţiei au vândut la licitație cele 26 de tricouri folosite în primul meci la EURO 2024. Tricoul lui Luka Modric a strâns cea mai mare sumă

Publicat

in

Cele 26 de tricouri folosite de jucătorii Croaţiei în primul meci al Euro-2024 împotriva Spaniei (0-3, 15 iunie) s-au vândut la licitaţie pentru suma de 24.337 de euro, conform news.ro.

Deloc surprinzător, tricoul lui Luka Modric a fost cel care a strâns cea mai mare sumă. Astfel  tricoul purtat de căpitanul Vatreni pe Olympiastadion din Berlin a strâns 7.362 de euro. Cu mult peste cele purtare de Mateo Kovacic (1.704 euro) şi Josko Gvardiol (1.505 euro).

Suma obţinută de Modric este pe cale să fie depăşită. Tricoul purtat de câştigătorul Balonului de Aur 2018 împotriva Albaniei (2-2, 19 iunie) a ajuns deja la 6.120 de euro, sâmbătă după-amiază, cu două zile înainte de închiderea licitaţiei.

Croaţia va juca al treilea meci din faza grupelor împotriva Italiei, luni seara, la Leipzig (22:00). Dacă Croaţia nu câştigă, ar putea fi ultimul meci al lui Modric, în vârstă de 38 de ani, la un Campionat European.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 23 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 24 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU controlat “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum o zi

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend