NATIONAL
Bătălia pentru Casa Albă – Ce arată ultimele sondaje din mai multe state cheie
Publicat
acum o lunăin
De
adminCampania prezidențială din 2024 începe cu o perspectivă mixtă pe șase câmpuri de luptă cheie, potrivit noilor sondaje CNN efectuate de SSRS în fiecare stat. Vicepreședintele Kamala Harris deține un avantaj față de fostul președinte Donald Trump printre alegătorii probabili din Wisconsin și Michigan, în timp ce Trump are avantaj în Arizona. Cei doi și-au împărțit probabil alegătorii aproape în mod egal în Georgia, Nevada și Pennsylvania, statul cu cel mai mare premiu electoral pentru vot, care este considerat pe scară largă ca fiind pus în joc, notează CNN.
În fiecare dintre ele, o medie de 15% dintre alegătorii probabili spun că nu s-au hotărât încă ferm alegerea lor, sugerând că o proporție considerabilă de alegători și-ar putea schimba opiniile asupra cursei pe măsură ce atenția asupra campaniei și activității campaniei, în special în aceste state , atinge un pic de febră în ultimele nouă săptămâni înainte de ziua alegerilor.
Probabil că alegătorii din Wisconsin scapă de 50% pentru Harris la 44% pentru Trump, iar în Michigan, este de 48% Harris la 43% Trump. În Arizona, Trump ajunge la 49% față de 44% a lui Harris. În Georgia și Nevada, 48% îl susțin pe Harris la 47% pentru Trump, iar în Pennsylvania, candidații sunt egali la 47%.
Descoperirile sugerează un peisaj al Colegiului Electoral în care Pennsylvania și Georgia sunt esențiale pentru drumul fiecărui candidat către Casa Albă. Președintele Joe Biden a susținut toate aceste șase state în 2020, câștigând Georgia cu puțin sub 12.000 de voturi și Arizona cu puțin peste 10.000 de voturi. Dacă Harris ar ține victoriile lui Biden din 2020 în afara acestor șase state și ar avea Wisconsin și Michigan, o victorie în Pennsylvania plus un singur vot electoral din orice altă parte i-ar da președinția. Dacă Trump deține Carolina de Nord – un stat pe care l-a condus în 2020 și care este considerat pe scară largă un câmp de luptă în concursul din acest an – victoriile în Georgia și Pennsylvania l-ar pune în frunte, indiferent de ce se întâmplă în Wisconsin, Michigan sau Nevada. În acest scenariu, nici măcar Arizona, unde deține în prezent un lider restrâns, nu ar fi necesar ca Trump să câștige un alt mandat de președinte.
Apariția lui Harris ca și candidat la președinție al Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Biden în fruntea biletului partidului în această vară, a modificat o anumită dinamică în cursă, dar a lăsat altele intacte. Problemele economice, care au reprezentat un punct slab notabil pentru Biden, rămân subiectul cel mai adesea ales de alegători atunci când sunt întrebați ce contează pentru alegerea lor pentru președinte; o medie de 39% dintre alegătorii probabili din state aleg economia ca principală problemă, iar protecția democrației este următoarea la o medie de 25%. Dar Harris îl urmărește acum pe Trump pe încredere în gestionarea economiei cu marje relativ mai mici decât a făcut-o Biden; în sondajele actuale, Trump are mai multă încredere decât Harris în economie cu 8 puncte în medie. (În sondajele New York Times/Siena College din aceleași șase state din această primăvară, același calcul a dat un avantaj Trump de 20 de puncte față de Biden). ca fiind mai de încredere în gestionarea avortului și a drepturilor de reproducere, femeile din aceste șase state o preferă cu o medie de 27 de puncte procentuale în această problemă.
În aproape toate aceste state, alegătorii probabili sunt mai predispuși să-l descrie pe Trump decât pe Harris ca având planuri politice clare pentru a rezolva problemele țării (alegătorii se împart în mod egal pe această întrebare în Wisconsin și Michigan), dar alegătorii din aceste state swing îl descriu în mare măsură pe Harris. vederile și politicile ca fiind mainstream și ale lui Trump ca prea extreme. Aproximativ jumătate din fiecare stat (între 46% și 51%) spun că opiniile și politicile lui Trump sunt atât de extreme încât reprezintă o amenințare pentru țară, în timp ce aproximativ 4 din 10 (între 37% și 42%) spun același lucru despre pozițiile lui Harris. .
Harris se află în fruntea lui Trump în aceste state, fiind văzut de alegători ca fiind mai predispus să-i pese de „oameni ca tine” – mai exact în Arizona și Pennsylvania – și ca cineva pe care ar fi mândri să-l aibă ca președinte. Părerile alegătorilor cu privire la cine ar aduce tipul de schimbare de care are nevoie țara variază de la stat la stat și sunt, în general, strâns împărțite.
Alegătorii independenți, ale căror preferințe în cursa prezidențială variază foarte mult de la un stat la altul, sunt foarte probabil să spună că s-ar putea răzgândi cu privire la cursă; aproximativ un sfert dintre probabilii alegători independenți sau mai mulți se simt astfel în toate statele. Și, de asemenea, este mai probabil decât alți respondenți să spună că nu cred că nici Harris, nici Trump nu vor uni țara decât să o împartă (33% în medie pe state spun așa), că niciunul nu are planuri politice clare pentru a rezolva problemele țării (31% în medie) și că nici nu îi pasă de oameni ca ei (26% în medie).
În aproape toate aceste state, alegătorii probabili sunt mai predispuși să-l descrie pe Trump decât pe Harris ca având planuri politice clare pentru a rezolva problemele țării (alegătorii se împart în mod egal pe această întrebare în Wisconsin și Michigan), dar alegătorii din aceste state. state swing îl descriu în mare măsură pe Harris. vederile și politice ca fiind mainstream și ale lui Trump ca prea extreme. Aproximativ jumătate din fiecare stat (între 46% și 51%) spun că opiniile și politicile lui Trump sunt atât de extreme rezerve de amenințare pentru țară, în timp ce aproximativ 4 din 10 (între 37% și 42%) spun același lucru despre pozițiile lui Harris. .
Harris se află în fruntea lui Trump în acest state, fiind văzut de alegători ca fiind mai predispus să-i pese de „oameni ca tine” – mai exact în Arizona și Pennsylvania – și ca cineva pe care ar fi mândri să-l aibă ca președinte. Părerile alegătorilor cu privire la cine ar aduce tipul de schimbare de care are nevoie țara variază de la stat la stat și sunt, în general, strâns împărțite.
Alegătorii independenți, ale căror preferințe în cursa prezidențială variază foarte mult de la un stat la altul, sunt foarte probabil să spună că s-ar putea răzgândi cu privire la cursă; aproximativ un sfert dintre probabilii alegători independenți sau mai mulți se simt astfel în toate statele. Și, de asemenea, este mai probabil decât alți răspunsuri să spună că nu cred că nici Harris, nici Trump nu vor uni țara decât să o împartă (33% în medie pe state spun așa), că niciunul nu are planuri politice clare pentru a rezolva problemele țării (31% în medie) și că nu îi pasă de oameni ca ei (26% în medie).
Avantaj Harris: Wisconsin și Michigan
Avantajele înguste ale lui Harris în Wisconsin și Michigan sunt în mare măsură determinate de consolidarea bazei democrate, precum și de motivația crescută în rândul alegătorilor probabili de tendință democrată și democrată, care sunt în general aliniați în spatele lui Harris acum (96% în Michigan și 95% în sprijinul Wisconsin). ei).
Sondajul CNN din martie 2024 din Michigan, desfășurat după ce Trump și Biden și-au asigurat suficienți delegați pentru a câștiga nominalizările partidelor lor, a constatat că doar 75% dintre alegătorii înregistrați de înclinație democrată și democrată și-au exprimat sprijinul pentru Biden.
În ambele state, sprijinul lui Harris în rândul unor elemente demografice cheie ale bazei Partidului Democrat seamănă cu cel al victoriei lui Biden în 2020. Harris îl conduce pe Trump printre alegătorii probabili de sex feminin (55% până la 38% în Wisconsin, 54% până la 38% în Michigan), alegătorii albi cu diplome universitare (62% până la 31% în Wisconsin, 52% până la 41% în Michigan) și prin 86% până la 11% în rândul alegătorilor probabili de culoare din Michigan (mărimea eșantionului pentru alegătorii probabili de culoare nu este suficient de mare pentru a fi raportată în Wisconsin).
Alegătorii mai tineri de aici se află mai puțin în tabăra lui Harris decât în Georgia, Pennsylvania sau Nevada. În Michigan, alegătorii sub 35 de ani împart 43% pentru Harris și 42% pentru Trump. În Wisconsin, ei sparg 49% Harris și 42% Trump. Ambele state au fost esențiale pentru eforturile mișcării neangajate de a înregistra voturi de protest împotriva lui Biden în timpul primarelor prezidențiale democrate, un efort concentrat cel puțin parțial pe alegătorii mai tineri.
Sondajele sugerează că entuziasmul în rândul bazei democrate poate fi un factor în ambele state. În Michigan, 72% dintre alegătorii înregistrați aliniați la democrație spun că sunt extrem de motivați să voteze, față de 58% în martie, în timp ce numărul alegătorilor aliniați la GOP a rămas efectiv neschimbat la aproximativ 7 din 10. Și printre alegătorii înregistrați din Wisconsin, 81% dintre alegătorii aliniați de democrați și 70% dintre alegătorii aliniați de republicani spun că sunt extrem de motivați să voteze.
Câmpurile de luptă din sud-vest: Arizona și Nevada
Alegătorii mai tineri din Arizona se declară în favoarea lui Trump: 48% dintre alegătorii probabili mai tineri de 35 de ani spun că îl susțin pe Trump, în comparație cu 42% în spatele lui Harris, un rezultat în marja de eroare de eșantionare pentru acel subset. În Nevada, totuși, alegătorii probabili din acea grupă de vârstă împart 54% față de Harris și 39% Trump.
Și diferența de gen în Arizona pare mai mică decât în alte state, femeile împărțind 48% Harris la 45% Trump, în timp ce bărbații împart 55% Trump la 41% Harris. În Nevada, Harris deține un avans de 16 puncte în rândul alegătorilor probabili. (Printre alegătorii probabili bărbați din Nevada, Trump are un avans de 18 puncte, 57% până la 39%)
Aceste rezultate – un avantaj îngust al lui Trump în Arizona și o cursă uniformă în Nevada – vin chiar și în timp ce cursele de vot invers din cele două state sugerează un climat mai favorabil pentru democrați. Cursa strâns contestată pentru Senat din Arizona este de 47% pentru democratul Ruben Gallego, iar republicanul Kari Lake la 44%, iar o măsură de vot menită să creeze un drept fundamental la avort în constituția statului are un sprijin covârșitor – 62% spun că ar vota în favoarea din ea, în timp ce 35% spun că s-ar opune. Și în Nevada, senatorul democrat în exercițiu Jacky Rosen este susținut cu 50% față de 40% a republicanului Sam Brown.
Descoperirile sugerează că Trump ar putea avea un apel mai larg în aceste state decât în alte locuri din câmpurile de luptă. El acumulează unele dintre cele mai mari avantaje ale sale, deoarece are mai multă încredere în gestionarea economiei (cu 16 puncte peste Harris în Nevada și 15 puncte în Arizona, comparativ cu un avans mediu de 5 puncte în celelalte patru state), imigrație (cu 17 puncte în Arizona). și 12 puncte în Nevada, în creștere cu o medie de 9 puncte în alte state) și criminalitate și siguranță (creștere cu 10 puncte în Nevada și 9 în Arizona, în creștere cu o medie de 3 puncte în alte state) în aceste două state și este este mult mai probabil să fie văzut ca având opinii și politici generale în general aici decât în altă parte (50% în Arizona și 47% în Nevada îl văd așa, comparativ cu 45% sau mai puțin în celelalte patru state).
Candidații independenți
Sondajele arată un sprijin slab pentru candidații terți și independenți, dar într-o cursă strânsă, chiar și niveluri mici de sprijin pentru astfel de candidați pot fi semnificative. Alegătorii au fost rugați să aleagă dintre candidații care aveau cea mai mare probabilitate de a fi incluși în buletinul de vot al fiecărui stat la momentul în care a început sondajul, pe baza dosarelor de candidați și a hotărârilor existente pentru cine va fi numiți pe fiecare buletin de vot.
Independentul Robert F. Kennedy Jr. a fost inclus în Michigan, unde nu a existat o cale clară pentru ca numele său să fie eliminat din buletinul de vot chiar și după ce și-a suspendat campania și a primit sprijin de 4% în rândul alegătorilor probabili, dar nu a fost listat în celălalt vot. state. Comisia Electorală din Wisconsin a respins o cerere din partea lui Kennedy de a-și elimina numele din buletinul de vot în timp ce votul era în teren.
Candidatul Partidului Verzilor, Jill Stein, a primit 2% sprijin în Arizona, dar 1% sau mai puțin în altă parte, iar libertarianul Chase Oliver a avut un sprijin de 2% în Wisconsin, dar 1% sau mai puțin în toate celelalte state. Independentul Cornel West a avut un sprijin de 1% în Georgia, dar mai puțin decât în Wisconsin și nu a fost inclus în sondajul pentru alte state.
Cursele pentru Senat
Rezultatele cu privire la cursele pentru Senat în cele cinci state care le au aici arată un climat mai favorabil pentru votul invers al democraților în unele state cheie, dar sugerează o mică împărțire a biletelor în altele, sondajele găsind unele concursuri mai strânse decât alte sondaje publice recente. Democrații dețin în prezent mandatele Senatului pentru alegerile din acest an în Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin, iar actualul independent Kyrsten Sinema din Arizona, care se retrage, caucusurile cu Partidul Democrat.
Funcționarii democrați conduc în Nevada (Rosen 50% față de Brown 40%) și Wisconsin (senatatorul Tammy Baldwin cu 51% față de 45% a republicanului Eric Hovde), iar în cursa deschisă pentru Senatul din Michigan, democratul Elissa Slotkin îl depășește pe republicanul Mike Rogers cu 47%, 41% în sondaj. Dar sondajul găsește curse mai apropiate, fără lider clar în Arizona (Gallego 47% la Lake 44%) și Pennsylvania (senatorul Bob Casey și republicanul David McCormick, fiecare cu 46%).
Interviuri efectuate în perioada 23-29 august 2024, online și telefonic cu alegătorii înregistrați, inclusiv 682 de alegători în Arizona, 617 în Georgia, 708 în Michigan, 626 în Nevada, 789 în Pennsylvania și 976 în Wisconsin. Alegătorii probabili includ toți alegătorii înregistrați în sondaj ponderat pentru probabilitatea lor estimată de a vota la alegerile din acest an.
Poate vrei sa citesti
VIDEO Armata rusă a lansat un contraofesivă puternică în Kursk
PM Ciolacu lauds gov’t’s ability to cut September inflation by a “significant” 4.6 pct
Preşedintele bulgar a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone
Germania s-a impus în Bosnia, Ungaria şi Ţările de Jos au făcut egal
Remus Pricopie atacă AUR: ‘Spre deosebire de Șoșoacă, Simion are un discurs mai insidios’
Factorul surprinzător care crește riscul de demență cu peste 30%, conform celui mai recent studiu desfășurat la nivel global
NATIONAL
VIDEO Armata rusă a lansat un contraofesivă puternică în Kursk
Publicat
acum 1 minutin
12 octombrie 2024De
adminArmata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE, conform Agerpres.
In the Glushkovo district, Kursk Oblast, Russian forces have claimed a decisive victory over Ukrainian troops. Ukrainian units that launched an offensive in this region roughly a month ago have been effectively pushed back toward the border. The initial offensive by Ukrainian… pic.twitter.com/DdYXRVDlRi
— Zlatti71 (@Zlatti_71) October 11, 2024
Potrivit canalului neoficial al grupării de trupe ruse “Sever” (Nord), preluat de portalurile Mediazona şi Meduza, trupele ruse au reuşit să treacă de liniile defensive ucrainene şi au recuperat controlul asupra a cinci localităţi în zona Liubímovka, unde ar fi încercuit două batalioane ucrainene.
Şi canalul de Telegram al blogului Rybar, apropiat de armata rusă, a confirmat acţiuni ofensive ruseşti pe mai multe sectoare ale frontului în Kursk. Potrivit portalului de investigaţii Agentstvo, este vorba despre cel mai amplu contraatac rusesc în Kursk după o altă contraofensivă lansată în această provincie luna trecută.
Platforma de analiză a evoluţiei războiului “DeepState”, apropiată armatei ucrainene, a admis situaţia dificilă a acesteia în Kursk, afirmând că trupele ucrainene au avut joi acolo “o zi teribilă”. “Situaţia cea mai rea este observată în jurul Liubímovka”, confirmă portalul ucrainean.
Ministerul rus al Apărării nu a făcut însă nicio referire la Kursk în raportul său public de vineri asupra evoluţiei conflictului cu Ucraina, revendicând în schimb ocuparea încă unui sat pe frontul din estul Ucrainei, în zona Pokrovsk, un oraş cheie pentru logistica armatei ucrainene.
Două luni de lupte pe teritoriul rus
Armata ucraineană, aflată în dificultate pe acest front, a lansat pe 6 august un atac de amploare în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de aşezări, profitând de prezenţa slabă în această regiune a armatei ruse, care avea desfăşuraţi acolo în special tineri recruţi, sute dintre aceştia fiind uşor luaţi prizonieri de trupele ucrainene.
Kievul a sperat prin această ofensivă să forţeze Rusia să mute în Kursk suficient de multe trupe de pe frontul din regiunea ucraineană Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse pe acest front. Dar această strategie pare să fi eşuat, întrucât trupele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul Ucrainei cu o viteză nemaivăzută de la începutul invaziei lansate în februarie 2022.
NATIONAL
PM Ciolacu lauds gov’t’s ability to cut September inflation by a “significant” 4.6 pct
Publicat
acum 9 minutein
12 octombrie 2024De
adminPrime Minister Marcel Ciolacu said on Friday that inflation has taken a significant year-over-year dip this September to 4.6%, and this trend shows that the government’s measures to protect the Romanians’ standard of living were the right ones.
“There was a significant drop in inflation to 4.6% in September, compared to the same month in 2023. This trend shows that we have taken the right measures to protect the Romanians’ standard of living! That is why the government will continue capping food mark-ups and we will enter the cold season with the same caps on energy and gas prices. This is how we help Romanians keep their utility expenses at a bearable level,” Ciolacu wrote on Facebook.
He added that he is aware that these measures are not enough, and that therefore, the government has also prepared other solutions to shore up the population’s purchasing power.
“The Romanians want concrete support for increasing their living standards, and this will remain the priority of my term as a prime minister until the last day! I am convinced that our alliance partners will have the wisdom not to destroy just now what we have built with difficulty for three years at rule,” the head of the government wrote.
September’s annual inflation rate dipped to 4.62% from 5.1% in August, as food product prices went up by 4.72%, those for non-foods advanced by 3.3%, and services grew by 7.88% more expensive, shows data released on Friday by the National Institute of Statistics.
NATIONAL
Preşedintele bulgar a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone
Publicat
acum 9 minutein
12 octombrie 2024De
adminPreşedintele bulgar Rumen Radev a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone din oraşul polonez Cracovia.
“Bulgarii, în calitate de moştenitori direcţi ai activităţii sfinţilor fraţi Chiril şi Metodiu, proclamaţi de papa Ioan Paul al II-lea drept sfinţi patroni ai Europei, sunt obligaţi să păstreze şi să dezvolte acest patrimoniu. Apreciem foarte mult faptul că suntem împreună cu Polonia în această misiune nobilă”, a declarat joi preşedintele bulgar, citat de Secretariatul său de presă, potrivit Agerpres.
Subliniind legăturile istorice şi culturale profunde dintre Bulgaria şi Polonia, şeful statului bulgar şi-a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia cercetătorilor polonezi la promovarea rolului Bulgariei în formarea culturii slave şi a patrimoniului cultural mondial.
Intitulată “Poveşti din epoca glagolitică”, expoziţia a fost pregătită de o echipă condusă de profesorul asociat Yavor Miltenov de la Institutul de limbă bulgară al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi prezintă fapte mai puţin cunoscute despre cel mai vechi alfabet slav şi despre rolul Bulgariei în conservarea acestuia. Pentru prima dată, sunt expuse şi valoroase manuscrise originale în alfabetul glagolitic şi în cel chirilic, care se află în Biblioteca Universităţii Jagiellone.
La vernisajul expoziţiei din Biblioteca Universităţii Jagiellone au participat directorul acesteia, profesorul Remigiusz Sapa, şi rectorul acestei universităţi, profesorul Piotr Jedynak. Ceremonia de inaugurare a reunit la Biblioteca Universităţii Jagiellone studenţi înscrişi la studii bulgare, reprezentanţi ai comunităţii bulgare, cercetători de la Institutul de Filologie Slavă din cadrul acestei universităţi poloneze.
Şeful statului bulgar a subliniat că anul acesta se împlinesc 1.161 de ani de la crearea alfabetului glagolitic, care, împreună cu alfabetul chirilic, este profund înscris în dezvoltarea culturală şi spiritualitatea poporului şi statului bulgar şi a avut o contribuţie incontestabilă la dezvoltarea spaţiului cultural slav. “Avem datoria de a continua să dezvoltăm această bogăţie”, a spus preşedintele Radev, subliniind rolul studenţilor bulgari din Cracovia.
În cuvintele preşedintelui Radev, aprofundarea contactelor economice dintre Bulgaria şi Polonia va contribui, de asemenea, la creşterea interesului tinerilor din ambele ţări pentru cultura ţărilor lor.
“Această expoziţie oferă o oportunitate de a arăta cât de important este locul Bulgariei ca ţară în care au fost create monumente extrem de valoroase ale culturii şi scrisului”, a declarat, la rândul său, directorul Bibliotecii Universităţii Jagiellone, profesorul Sapa. Rectorul Jedynak a remarcat la deschiderea expoziţiei că studiile slave au o vechime de aproximativ 200 de ani la Universitatea Jagiellonă, în timp ce studiile bulgare au o vechime de aproximativ 100 de ani şi sunt predate ca domeniu separat şi ca specializare de 80 de ani.
Preşedintele Radev şi conducerea Universităţii Jagiellone şi a Bibliotecii acesteia au discutat despre schimburile ştiinţifice intense dintre Bulgaria şi Polonia, precum şi despre perspectivele de dezvoltare a parteneriatelor viitoare.
La începutul zilei, preşedintele Rumen Radev i-a acordat Consulului onorific al Bulgariei la Cracovia, Wieslaw Nowak, o insignă prezidenţială de onoare pentru sprijinul acordat în promovarea limbii şi culturii bulgare şi pentru contribuţia sa generală la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Printre iniţiativele sprijinite de consulul onorific se numără deschiderea unei filiale a Şcolii duminicale bulgare în Cracovia, numită după scriitoarea bulgară Dora Gabe. Sediul şcolii, furnizat în regim de gratuitate de Wiesław Nowak, este, de asemenea, principalul loc de întâlnire pentru diaspora bulgară din întreaga regiune. În calitate de consul onorific al Bulgariei, Wieslaw Nowak a implementat o serie de activităţi de promovare a limbii şi culturii bulgare în Polonia, precum şi de promovare a cooperării economice bilaterale între cele două ţări.
Preşedintele Radev a găzduit şi o întâlnire cu consulii onorifici ai Bulgariei în Polonia. Pe parcursul discuţiilor au fost abordate chestiuni care ţin de perspectivele activităţilor comune dintre Polonia şi Bulgaria.
NATIONAL
Germania s-a impus în Bosnia, Ungaria şi Ţările de Jos au făcut egal
Publicat
acum 10 minutein
12 octombrie 2024De
adminEchipa naţională a Germaniei a învins vineri seara, în deplasare, scor 2-1, echipa Bosniei, în grupa A3 a Ligii Naţiunilor. La Budapesta, Ungaria şi Ţările de Jos au terminat la egalitate, scor 1-1.
Elevii lui Julian Nagelsmann au deschis scorul la Zenica prin Deniz Undav, în minutul 30, pentru ca două minute mai târziu reuşita lui Kleindienst să nu fie validată de VAR din cauza unei poziţii de ofsaid. În minutul 35 Demirovic a scăpat pe contraatac şi a trimis în bară, dar după numai un minut germanii au marcat golul de 2-0, prin acelaşi Undav. Nemţii au mai avut două goluri anulate. Primul, la Undav, în minutul 58, când Kleindienst s-a găsit în poziţie de ofsaid, al doilea în minutul 69, la Gnabry, tot pentru ofsaid. Şi după atâtea goluri anulate pentru germani, gazdele au reuşit să reducă din diferenţă, prin veteranul Edin Dzeko, în minutul 70. Germania s-a impus însă cu 2-1 adunând a doua victorie din competiţie.
La Budapesta, fanii maghiari şi-au susţinut din răsputeri favorita, iar elevii lui Marco Rossi i-au răsplătit deschizând scorul. Zsolt Nagy a fost omul cu assistul, iar Roland Sallai a înscris în minutul 36. Virgil van Dijk a primit roşu în minutul 79, însă olandezii au egalat în minutul 83, când Dumfries a înscris al optulea său gol la naţională. 1-1 a fost scorul final, iar în grupa A3, Germania are 7 puncte şi se află pe locul 1, 5 puncte sunt în dreptul Ţărilor de Jos – pe locul secund, Ungaria a făcut două puncte, în timp ce Bosnia rămâne cu un singur punct.
NATIONAL
Remus Pricopie atacă AUR: ‘Spre deosebire de Șoșoacă, Simion are un discurs mai insidios’
Publicat
acum 18 minutein
12 octombrie 2024De
adminRectorul SNSPA, Remus Pricopie, afirmă după eliminarea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă, că de fapt candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, este politicianul „cel mai periculos pentru democrația din țara noastră”.
„Toată lumea se bate cu toată lumea … mai puțin cu AUR. Văd că presa îl invită pe George Simion prin toate studiourile și-l spală discret de “suspiciunile rezonabile” privind discursul extremist, colaborarea cu Kremlinul și atacul constant la UE și NATO. Nici cei cinci judecători ai CCR nu s-au arătat îngrijorați de președintele AUR: cu el candidat – zice CCR – Constituția nu este în pericol. George Simion rămâne politicianul cel mai periculos pentru democrația din țara noastră, un (alt) Cal Troian al Moscovei în România, cu zeci de fapte care intră sub incidența Codului Penal, dar care a fost tolerat în mod constant de prea multe autorități ale statului”, a scris Pricopie, vineri, pe pagina sa de Facebook.
El afirmă că Simion este un „pion” al Moscovei.
„Spre deosebire de Diana Șoșoacă, George Simion are un discurs mai insidios. El nu proclamă fățiș ieșirea României din UE și NATO, ci critică în mod constant aceste organizații, sădind, pas cu pas, neîncrederea în procesul democratic și în beneficiile orientării pro-Occidentale a României. Miza Moscovei, prin astfel de pioni, exact aceasta este: să stimuleze neîncrederea, haosul și dezorientarea societății, să o decupleze de la parcursul său european și să o îndepărteze de partenerii săi Occidentali. Îmi mențin părerea că, indiferent cât de viclean ar fi, Simion nu poate păcăli unul din cinci români, ca să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an. Românii au reacționat mereu fără emoții în fața pericolelor și capcanelor de tip KGB, croșetate la Moscova”, a mai scris Pricopie.
ACTUAL
Factorul surprinzător care crește riscul de demență cu peste 30%, conform celui mai recent studiu desfășurat la nivel global
Publicat
acum 23 de minutein
12 octombrie 2024De
adminSingurătatea la vârsta mijlocie și la bătrânețe crește riscul de demență cu 31%, arată un nou studiu major, care a inclus aproape 609.000 de oameni din întreaga lume, relatează Euronews.
În prezent, nu există tratament pentru demență, care afectează aproximativ 7,9 milioane de persoane din Uniunea Europeană. Dar riscurile includ o combinație de factori genetici și de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool – și chiar calitatea conexiunilor noastre sociale.
Noul studiu, publicat în revista Nature Mental Health, a constatat că singurătatea crește riscul de demență, de a dezvolta boala Alzheimer și de demență vasculară, care reprezintă un risc mai mare pentru bătrânii cu diabet sau obezitate.
De asemenea, singurătatea crește riscul de insuficiență cognitivă – o problemă mai generală care include pierderea memoriei și probleme în luarea deciziilor, în concentrare sau în finalizarea activităților – cu 15%.
Constatările s-au menținut chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare depresia, izolarea socială și alți factori de risc potențiali.
Toate acestea indică faptul că „singurătatea este un factor de risc extrem de important în dezvoltarea viitoare a demenței”, a declarat Páraic Ó Súilleabháin, unul dintre autorii studiului și profesor de psihologie la Universitatea Limerick din Irlanda.
În ce țări trăiesc europenii care se simt singuri
Cercetătorii din Irlanda, Elveția, Franța, Statele Unite și China au combinat date din 21 de studii privind îmbătrânirea din întreaga lume, în ceea ce ei spun că este cea mai mare meta-analiză de până acum privind legătura dintre singurătate, demență și declinul cognitiv.
Majoritatea studiilor i-au întrebat pe oameni dacă se simt cel puțin uneori singuri, în timp ce câteva dintre ele au evaluat, de asemenea, cât de intens a fost sentimentul de singurătate.
La nivelul UE, 35% dintre oameni spun că cel puțin o dată pe zi se simt singuri, cele mai mari rate înregistrându-se în Irlanda, Luxemburg, Bulgaria și Grecia.
„Există diferite tipuri și surse de singurătate care pot afecta simptomele cognitive de-a lungul continuumului demenței”, a arătat Martina Luchetti, autorul principal al studiului și profesor asistent la Florida State University din SUA.
Ó Súilleabháin a precizat că rezultatele ajută la clarificarea motivului pentru care singurătatea pare să fie legată de longevitate, sau de cât de mult trăiesc oamenii.
Autorii studiului spun că, în viitor, va fi important să se investigheze de ce oamenii se simt singuri și tipul de singurătate cu care se confruntă, pentru a se putea interveni și a reduce riscul de declin cognitiv și demență mai târziu.
„Abordarea singurătății prin promovarea unui sentiment de conexiune ar putea proteja sănătatea cognitivă la vârste mai înaintate”, a afirmat Luchetti.
VIDEO Armata rusă a lansat un contraofesivă puternică în Kursk
PM Ciolacu lauds gov’t’s ability to cut September inflation by a “significant” 4.6 pct
Preşedintele bulgar a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone
Germania s-a impus în Bosnia, Ungaria şi Ţările de Jos au făcut egal
Remus Pricopie atacă AUR: ‘Spre deosebire de Șoșoacă, Simion are un discurs mai insidios’
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 7 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum o săptămână
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 7 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 2 zile
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
- ACTUALacum 5 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
- NATIONALacum o săptămână
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit