Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bătălia pe sectorul 5: Pe cine pregătește PSD să-i ia locul lui Piedone. USR acuză Guvernul că blochează declanșarea scrutinului

Publicat

in

Guvernul întârzie să demareze declanșarea alegerilor pentru primăria sectorului 5 după ce la nivel politic nu s-au clarificat candidaturile. După arestarea lui Cristian Popescu Piedone, PSD „s-a confruntat” cu mai mulți candidați pentru scaunul de edil la sectorul 5 în timp ce liberalii nu par deloc interesați.

Alegeri locale 2020Foto: Agerpres

Potrivit ultimelor informații, PSD l-ar susține pe Rareș Hopincă pentru a candida la primăria sectorului 5. Hopincă este consilier general la primăria București din partea PSD și ar avea legături de rudenie (din partea soției) cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

Potrivit acelorași surse, Daniel Florea și-a anunțat demisia din PSD în urma anunțului privind susținerea lui Hopincă. De altfel, Florea a sugerat în postarea sa de pe Facebook în care își explică demisia că nu este „de acord ca PSD să susțină un candidat fără activitate politică în PSD sau, eventual, un reprezentant al unui alt partid”.

La nivel public, Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone (care este în prezent deputat intrat în Parlament pe lista PSD) și-a exprimat intenția de a candida. De altfel, tatăl său a postat un mesaj din închisoare prin care le-a cerut, locuitorilor sectorului 5 să aibă încredere în fiul său, Vlad Popescu Piedone.

Demersul celor doi l-a deranjat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, care nu a vrut să asocieze imaginea partidului cu Cristian Popescu Piedone.

Aceleași surse, au declarat pentru HotNews.ro că Vlad Popescu Piedone va candida la primăria sectorului 5 din partea partidului lui Dan Voiculescu, PPU-SL.

Potrivit CV-ului, Vlad Popescu Piedone este membru PPU-SL din februarie 2021 deși în Parlament a intrat din postura de membru PSD. Potrivit susrelor citate, în campania electorală Marcel Ciolacu a primit sprijinul mediatic al trustului Intact pentru negocierea directă cu Dan Voiculescu și susținerea pe lista PSD a unor oameni propuși de patronul media. Este vorba de Grațiela Gavrilescu, Vlad Popescu, Steluța Cătăniciu și Ana Loredana Predescu.

PNL dezinteresat de primăria sectorului 5

La patru luni de la vacantarea fotoliului de primar al sectorului 5, PNL nu are nicio propunerea de candidat. Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că nu s-a discutat în forul conducerii, până în prezent, propuneri privind candidatura pentru funcția de primar al sectorului 5.

USR acuză Guvernul că refuză să organizeze alegerile pentru primăria sectorului 5

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu a anunțat luni că a depus plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă, liderului PSD Marcel Ciolacu, ministrului de Interne Lucian Bode, prefectului Capitalei Toni Greblă şi şefului AEP Constantin Mititelu Buică, pentru că refuză să organizeze alegerile pentru Primăria Sectorului 5.

„Practic ultima dată în care putea fi stabilită data alegerilor, în interiorul acestor 90 de zile, este 9 octombrie. În acest moment nu se mai pot organiza alegeri pe 9 octombrie 2022 deoarece Legea 115/2015 impune ca Hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor parţiale să fie adoptată cu cel puţin 35 de zile înaintea votării. Ultima dată în care acest HG putea să fie adoptat pentru a putea organiza alegerile pe 9 octombrie 2022 a fost data de 2 septembrie. Deşi i-am notificat în nenumărate rânduri cu privire la obligaţia pe care o au să organizeze alegerile, cei de mai sus au refuzat să respecte legea. Acum vor trebui să suporte rigorile legii”, scrie Alexandru Dimitriu, pe pagian sa de socializare.

Candidatul USR subliniază că Executivul are la dispoziţie 90 de zile pentru organizarea alegerilor, începând din momentul când instutția prefectului a informat Guvernul de vacantarea postului de primar al sectorului 5. Potrivit lui Dimitriu ultima dată la care poate fi stabilită data alegeri este de 9 octombrie.

Reamintim că postul de primar al Sectorului 5, a fost vacantat la o lună de la încarcerarea lui Piedone. Pe 9 iunie Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a semnat ordinul privind încetarea mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv, în 12 mai, la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv.

Potrivit legii de la data înștiințării făcută de către prefect, Guvernul are a dispoziție 90 de zile de organizeze alegerile parțiale. Potrivit legii 115/ 2015 Guvernul trebuie să emită o hotărîre cu 35 de zile înaintea scrutinului.

Potrivit art. 10 alin. 2 din Legea nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește prin HG cu cel puțin 35 de zile înaintea votării.

De asemenea, odată cu data alegerilor, Guvernul stabilește, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, potrivit căruia, cu 15 zile înainte de data alegerilor, începe campania electorală și se încheie cu o zi înaintea scrutinului

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

ÎCCJ ar putea desființa condamnarea lui Cătălin Cherecheș – Avocatul anunță ce se întâmplă cu primarul

Publicat

in

Răzvan Doseanu, avocatul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat miercuri pentru AGERPRES că pe 7 decembrie la Înalta Curte se va judeca cererea de strămutare în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită, depusă înainte de condamnarea sa definitivă.

Cătălin Cherecheş a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, după ce fugise din ţară.

”Practic, noi avem termen în 7 decembrie la Înalta Curte pentru strămutare, teoretic poate să ajungă până atunci în ţară ca să fie şi dumnealui prezent. Ar trebui să-şi expună şi dumnealui punctul de vedere. Există şi varianta că, dacă până atunci nu va fi adus în ţară, să se încerce participare lui prin videoconferinţă sau e posibil să se amâne cauza sau să se soluţioneze şi fără dumnealui. (…) Strămutarea a fost înregistrată înainte de rămânerea definitivă a hotărârii”, a mai spus Răzvan Doseanu.

O eventuală strămutare ar duce la anularea hotărârii definitive de condamnare pronunțate de Curtea de Apel Cluj.

Depinde de Cherecheș cât de rapid va fi predat

Acesta a explicat că depinde de Cherecheş dacă va opta pentru o predare simplificată, rapidă către autorităţile române sau dacă se opune.

„Aştept să pot să discut cu domnul Cherecheş, dacă i se permite să sune şi avocatul din România. Din câte ştiu eu, dar asta autorităţile ne pot spune mai exact, dar legea de cooperare este aceeaşi. Există două variante: o variantă simplificată în care domnul Cherecheş consimte de îndată la predare, care ştiu că este una foarte rapidă, şi una în care formulează o opoziţie, ca să spun aşa, la predare. Încă nu ştiu care ar fi următoarele motive, dar cu siguranţă avocatul din Germania va analiza şi până la urmă decizia îi aparţine domnului Cherecheş. (…) Depinde de domnul Cherecheş dacă consimte direct la predare pentru o predare simplificată, rapidă sau dacă se opune predării şi sunt întreprinse alte demersuri care pot prelungi durata. Rămâne să vorbesc şi cu avocatul din Germania”, a arătat Răzvan Doseanu.

Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania.

Acesta a fost depistat de partenerii externi pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Vineri, primarul Cătălin Cherecheş a fugit din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Senatul a votat ridicarea imunității pentru Florin Cîțu: DNA poate începe urmărirea penală

Publicat

in

Senatorii au votat pentru ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu. DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier, care e acuzat că a cumpărat o cantitate mult prea mare de vaccinuri în pandemie.

Rând pe rând, reprezentanții partidelor care au vorbit la ședința de Senat au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității, oferind șansa autorităților să își facă treaba.

Lăsăm Justiția să-și facă treaba, a spus fostul premier Florin Cîțu în ședința Senatului în care se discută ridicarea imunității sale, în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie: „Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”.

„Am pus pe primul rând sănătatea oamenilor, libertatea individuală și economică. Eram conștient că orice decizie luată avea implicații pentru sănătatea oamenilor. Am păstrat cea mai liberă economie din lume. Îmi asum ce a făcut în acel moment Guvernul Românieia făcut, în contextul imprevizibil, ceea ce putea să facă. Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”, spune Florin Cîțu.

Voturi pentru – 90

Voturi împotrivă – 2

Abțineri – 0

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend