NATIONAL
Aspretele, peștele „dinozaur” unic în lume, care trăiește în apele României, câștigă cursa contra cronometru pentru salvarea speciei
Publicat
acum 3 luniin
De
adminFundația, care a iniţiat proiectul „Aspretele Trăieşte”, subliniază că în perioada 25 iunie – 3 iulie se desfăşoară pescuit ştiinţific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi, parte din etapa finală a acţiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfăşurate pe o perioadă de trei ani.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat joi puncte cheie ale proiectului, afirmând că „orice specie care, prin dispariţia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea şi o parte din viaţa Planetei”.
La rândul său, conservaţionistul Alex Găvan, fondatorul proiectului „Aspretele Trăieşte”, consideră că, salvând aceste pește ne salvăm, de fapt, pe noi înşine. „Suntem cu toţi custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei”, a explicat el.
„După ce, ani la rândul, a existat zvonul dispariţiei sale, numărul de exemplare de asprete identificate prin pescuit ştiinţific în cadrul proiectului de conservare Aspretele Trăieşte a crescut bătând record după record. În perioada 25 iunie – 3 iulie se desfăşoară pescuit ştiinţific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi, parte din etapa finală a acţiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfăşurate pe o perioadă de trei ani. De asemenea, în contextul adoptării de către UE, săptămâna trecută, a legii restaurării naturii, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat joi, 27 iunie, puncte cheie din cadrul proiectului”, a transmis Fundaţia Alex Găvan.
Informaţiile oficiale ale Ministerului Mediului înainte de 2019, anul de început al proiectului, estimau populaţia de asprete ca fiind între 10 şi 15 exemplare.
În 2020, echipa a identificat 12 exemplare, în 2021, 10 exemplare, iar apoi, în urma cercetărilor sprijinite de către MBZ Species Conservation Fund, numărul exemplarelor a crescut semnificativ, cu 57 de exemplare identificate în 2022 şi 154 în 2023.
„Arealul său a fost extins de la doar un kilometru şi confirmat pe o lungime de 16 kilomentri a râului Vâlsan, între localităţile Brădetu şi Vâlsăneşti, aici fiind singurul loc de pe întreaga planetă unde acest peşte se mai regăseşte. Debitul de apă insuficient asigurat în aval de barajele Vâlsan şi Dobroneagu, poluarea apei, fragmentarea habitatului, extragerea de bolovani din albia râului sau tăierea vegetaţiei de pe maluri sunt doar câteva din cauzele care au făcut ca aspretele să devină cel mai rar peşte de apă dulce din Europa şi poate chiar din lume. Este critic periclitat, deşi întregul său areal se află sub protecţia unei rezervaţii naturale şi a unui sit Natura 2000”, a precizat Fundația, într-un comunicat de presă.
Încă de la început, echipa „Aspretele Trăieşte” a lucrat la îmbunătăţirea condiţiilor de habitat, între timp, reuşind stoparea unei mari părţi din distrugerile care se petreceau pe Vâlsan.
De asemenea, acţiunile din teren au dus la reducerea intensităţii factorilor de poluare, iar debitul de apă al râului se apropie acum de valoarea optimă, fiind pe cale ca acest aspect să fie rezolvat permanent.
Salvarea aspretelui de la extincţie se sprijină pe patru piloni:
- Crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeşu – baza de cercetare şi înmulţire a speciei în captivitate. Ea va servi şi ca un centru de vizitare experienţial şi sustenabil, cât şi ca un hub comunitar. Terenul a fost deja achiziţionat cu ajutorul Kaufland România.
- Reconstrucţia ecologică a râului Vâlsan, urmată de cea a râului Argeş şi a râului Doamnei, în vederea reintroducerii aspretelui în arealul său istoric. Un proiect pilot de reconstrucţie ecologică se desfăşoară deja în parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea. Parte din acţiunile de reconstrucţie a habitatelor acvatice degradate se fac şi cu sprijinul Fundaţiei Disney, iar refacerea conectivităţii râului, prin îndepărtarea barierelor artificiale care fragmentează habitatul aspretelui şi care nu îşi mai îndeplinesc funcţia pentru care au fost construite, este realizată cu susţinerea Programului Open Rivers.
- Advocacy ferm şi eficient pentru cauza aspretelui, într-o manieră încărcată de bunătate iubitoare. Oferirea de sprijin instituţiilor statului român, la toate nivelurile, pentru a asigura respectarea şi punerea în aplicare a legislaţiei de mediu.
- Educarea continuă, implicarea şi împuternicirea comunităţilor locale. Conştientizarea faptului că prezenţa aspretelui în zonă şi existenţa ariei protejate sunt un privilegiu şi reprezintă cheia de boltă către regenerarea şi dezvoltarea durabilă a văii Vâlsanului.
Ce spune ministrul Mediului
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat că a vrut să vină să vadă cu ochii săi cel mai rar peşte de apă dulce din Europa, şi poate chiar din lume: aspretele.
„Dintre toate locurile de pe Pământ, aspretele îşi are aici ultimul său refugiu – râul Vâlsan. Este singurul loc unde mai poate fi văzut! Aş vrea ca toată lumea să înţeleagă cǎ orice specie care, prin dispariţia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea şi o parte din viaţa Planetei. Alex Găvan şi echipa sa din proiectul Aspretele Trăieşte au demonstrat că, prin implicare constantă şi pe termen lung, prin multă dedicare şi acţiune, dispariţia unei specii poate fi reversibilă. Este un proiect de conservare unic la nivel mondial. Ministerul Mediului sprijină proiectul Aspretele Trăieşte şi căutăm împreună soluţii pentru finanţarea sa”, a afirmat Fechet.
De asemenea, ministrul Mediului remarcă şi faptul că, la nivel european, săptămâna trecută a fost adoptată cea mai importantă lege de mediu a UE: Legea restaurării naturii, care creează premisele pentru ca viaţa noastră să nu aibă de suferit în viitor.
„Echipa proiectului Aspretele Trăieşte face deja de ceva vreme lucruri care ţin de punerea în practică a acestei legi”, a adăugat Fechet.
Alex Găvan: Suntem cu toţi custozii acestei planete, nu stăpânii sau cuceritorii ei
Conservaționistul Alex Găvan afirmă că visul celor carfe au lucrat la acest proioect nu a fost doar salvarea aspretelui, ci şi ca proiectul să devină un far în conservarea vieţii sălbatice şi a naturii de pretutindeni şi, în acelaşi timp, inspiraţie pentru toţi cei ce vor să înceapă iniţiative de mediu pentru a reconecta oamenii cu planeta.
„Salvând aspretele ne salvăm, de fapt, pe noi înşine. Suntem cu toţi custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură. Aspretele este un templu. Planeta aceasta este un templu, cu toate câte sunt în ea. Acest templu suntem noi, cu toţii”, spune Găvan.
La rândul său, Iain Trewby, Country Manager Fauna&Flora International, consideră că salvarea aspretelui nu reprezintă doar salvarea de la dispariţie a unui peşte mic, ci şi dezvoltarea unei colaborări strânse cu oamenii din comunitate „pentru a avea grijă de râurile noastre, râuri de care depindem pentru supravieţuire şi bunăstare”.
Proiectul „Aspretele Trăieşte” este iniţiat şi desfăşurat de către Fundaţia Alex Găvan, având ca partener strategic Fauna & Flora International. Fundaţia Alex Găvan a fost creată să manifeste în plan concret viziunea fondatorului său conform căreia „Universul înseamnă abundenţă, generozitate şi altruism”, prin desfăşurarea de proiecte în domeniul mediului, al educaţiei, al sportului, al artelor şi al cauzelor sociale.
Pe 21 octombrie 2020, Alex Găvan anunţa că aspretele, peştele fosilă vie vechi de 65 de milioane de ani aflat în pragul dispariţiei iminente, a putut fi filmat şi fotografiat în acea dimineaţă pe valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraşului.
Găvan remarca faptul că astfel au putut fi realizate „primele imagini video după mulţi ani de incertitudine”.
„Această dimineaţă ne dăruieşte una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Este cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume. Sunt emoţionat să vă împărtăşesc că, pentru prima dată după mulţi ani, aspretele se destăinuie oamenilor în imagini video. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific pe valea Vâlsanului ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei”, anunţa atunci Găvan.
El preciza că, deşi atunci când a fost descoperit in 1956 aspretele se mai regăsea şi în râurile Argeş şi Doamnei, din cauza modului neînţelept în care oamenii aleg să exploateze resursele planetei, acum arealul său este limitat la o porţiune de doar câţiva kilometri pe un singur râu, izvorâtor din munţii Făgăraşului.
Poate vrei sa citesti
Industria farma din România dă lovitura anului: acord strategic cu o țară extrem de puternică din Europa
Noul regim de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse va fi valabil până la 9 octombrie 2025
Crima care a șocat România! Tânărul care a ucis un șofer Uber, i-a incendiat maşina şi i-a ascuns cadavrul în pădure, reținut pentru omor
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”
NATIONAL
Industria farma din România dă lovitura anului: acord strategic cu o țară extrem de puternică din Europa
Publicat
acum 17 minutein
10 octombrie 2024De
adminCompania Naţională Unifarm şi patronatul Confindustria România au semnat luni, la Milano, un Protocol de cooperare în vederea dezvoltării relaţiilor economice dintre Italia şi România în sectorul farmaceutic, în urma unei serii de acţiuni comune.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, prin intermediul acestui Protocol de colaborare cele două structuri şi-au fixat obiective ambiţioase, precum: promovarea cooperării economice între cele două ţări pe baza valorilor comune şi a legăturilor strânse, organizarea de întâlniri de afaceri, promovarea participării la expoziţii şi târguri organizate în comun, organizarea de misiuni economice, seminarii, simpozioane, conferinţe şi alte activităţi în scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor despre economia sectorului farmaceutic din cele două ţări, promovarea dezvoltării afacerilor şi identificarea de parteneri în vederea unor schimburi comerciale reciproc avantajoase.
Pe lângă semnarea Protocolului, în prezenţa peprezentanţilor oficiali ai Consulatului General al României la Milano şi ai unor companii italiene atent selecţionate din sectorul farmaceutic, directorul general Adrian Marius Dobre a prezentat rolul strategic pe care Compania Naţională Unifarm îl joacă în sistemul medical din România şi rolul său strategic în a se asigura că piaţa din România are acces la cele mai noi şi mai eficiente medicamente şi terapii pentru pacienţii din România.
Potrivit sursei citate, acordul dintre cele două structuri va aduce beneficii semnificative pentru ambele naţiuni şi economii. Italia, pe de o parte, va putea asista la consolidarea prezenţei companiilor sale pe o piaţă externă strategică precum cea românească, promovând inovarea şi calitatea produselor sale farmaceutice. Pe de altă parte, România va obţine un acces mai uşor la medicamente de înaltă calitate, contribuind la ridicarea standardelor de îngrijire şi la îmbunătăţirea stării de bine a propriei populaţii.
“Industria farmaceutică din România se dezvoltă rapid. În calitate de director general al companiei farmaceutice a Statului Român, sunt dornic să încep colaborarea cu partenerii noştri italieni în vederea explorării modului în care putem extinde în continuare sectorul nostru de activitate şi afacerile din industria sănătăţii. Parteneriatul încheiat astăzi va reprezenta o oportunitate de a discuta subiecte de interes comun”, a declarat Adrian Marius Dobre, citat în comunicat.
Ce spune preşedintele Confindustria România
Giulio Bertola, preşedintele Confindustria România, patronat care reprezintă cele mai mari investiţii italiene din România, a declarat la rândul său, cu ocazia evenimentului de la Milano, că este necesar să fie adoptate imediat măsuri concrete şi inovatoare pentru dezvoltarea tuturor formelor de activitate economică externă într-un sector atât de sensibil.
“Sunt deosebit de onorat de faptul că o Companie Naţională de Interes Strategic, precum UNIFARM, a ales Confindustria România în acest demers de dezvoltare a relaţiilor comerciale în sectorul farmaceutic între cele două ţări, România şi Italia, relaţii strategice şi pentru sistemul medical românesc. Consider că este necesar să fie adoptate imediat măsuri concrete şi inovatoare pentru dezvoltarea tuturor formelor de activitate economică externă într-un sector atât de sensibil care are nevoie de un lanţ de aprovizionare relaţional/industrial de încredere, în vederea garantării unei aprovizionări stabile cu medicamente de înaltă calitate”, a spus Bertola.
NATIONAL
Noul regim de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse va fi valabil până la 9 octombrie 2025
Publicat
acum 23 de minutein
10 octombrie 2024De
adminPrincipalele măsuri restrictive împotriva Rusiei luate de Uniunea Europeană sunt revizuite la fiecare șase luni. Noul mecanism de măsuri restrictive împotriva Rusiei, adoptat de Consiliul Uniunii Europene, marți, va fi în vigoare până la data de 9 octombrie 2025, se precizează într-o decizie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, relatează TASS citat de Rador Radio România.
Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse a fost adoptat, iar restricțiile vizează exporturile de gaze și accesul la mass-media din Rusia.
‘Decizia va fi în vigoare până la data de 9 octombrie 2025’, se precizează în decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE.
În momentul de față, deși unele mecanisme ale UE sunt aprobate pentru o durată de un an, principalele măsuri de sancțiuni aplicate împotriva Federației Ruse de Uniunea Europeană sunt revizuite la fiecare șase luni.
Pe 13 septembrie, ziarul britanic Financial Times (FT) relata că reprezentanții permanenți ai țărilor UE vor lua în calcul posibilitatea extinderii sancțiunilor antiruse nu la fiecare șase luni, ci perioada de valabilitate a acestora ar putea crește la trei ani. După cum a explicat publicația, acest fapt se datorează solicitărilor Statelor Unite, care sunt dispuse să participe în cadrul Grupului celor Șapte (G7) la acordarea unui împrumut Kievului în valoare de 50 de miliarde de dolari, folosind venituri din activele rusești, dacă primesc garanții că aceste fonduri nu vor fi dezghețate în viitorul apropiat.
Pe 8 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou mecanism de măsuri restrictive, care va fi îndreptat împotriva unor ‘acțiuni destabilizatoare’ ale Rusiei, întreprinse de ea în străinătate. Deciziile cu privire la ceea ce va fi considerat ‘acțiuni hibride’ și ‘intruziune’ vor fi luate exclusiv de Consiliul Uniunii Europene, potrivit concluziilor membrilor UE sau a serviciului său de politică externă, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care a citat, într-o declarație separată, o listă a ‘acțiunilor hibride’ în care Bruxelles-ul acuză Moscova de atacuri cibernetice, manipularea informațiilor, interferență electorală, incendiere, vandalism și sabotaj, inclusiv la obiectele infrastructurii critice, instrumentalizarea migrației în scopuri subversive. Borrell susține, de asemenea, că Rusia perturbă ‘comunicațiile prin satelit’ ale țărilor NATO, spațiul lor aerian și comite atacuri la adresa unor persoane din cadrul UE.
NATIONAL
Crima care a șocat România! Tânărul care a ucis un șofer Uber, i-a incendiat maşina şi i-a ascuns cadavrul în pădure, reținut pentru omor
Publicat
acum 24 de minutein
10 octombrie 2024De
adminUn tânăr de 21 de ani din Bărcăneşti, judeţul Prahova. a fost reţinut pentru omor, după ce a incendiat o maşină, ulterior descoperindu-se că l-a ucis pe proprietarul acesteia, cadavrul fiind abandonat într-o zonă împădurită din apropierea localităţii Snagov.
Tânărul este acuzat de omor calificat, tâlhărie calificată, conducere fără permis şi distrugere prin incendiere.
El urmează să fie prezentat unităţii de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive, conform IPJ Prahova.
Cercetările sunt continuate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciilor de Investigaţii Criminale Prahova şi Ilfov.
În acest caz victima era șofer de Uber, iar atacatorul a solicitatat cursa din Ploiești. Este încă neclar ce s-a întâmplat în autoturism între cei doi. Poliția vorbește de un așa-zis conflic spontan – care ar putea însemna, printre altele, o ceartă pornită de la neînțelegeri legate de achitarea cursei. În timpul conflictul, spun anchetatorii, agresorul a folosit de peste 20 de ori o armă albă.
După crimă – precizează poliția – suspectul de crimă a abandonat cadavrul într-o pădure lângă Snagov, apoi a mers cu mașina până în zona localității Brazi din Prahova, unde i-a dat foc, ca să își șteargă urmele, însă tocmai acest fapt l-a dat de gol.
A incendiat mașina și a ascuns cadavrul
Poliţiştii Secţiei Rurale de Poliţie Cocorăştii Colţ au fost sesizaţi miercuri noaptea, în jurul orei 00:30, cu privire la faptul că, în extravilanul localităţii Brazi, se manifestă un incendiu la un autoturism.
Exitând suspiciuni cu privire la cauza probabilă a incendiului, cercetările au fost extinse şi, la scurt timp, a fost depistată persoana bănuită de comiterea faptei, un tânăr de 21 de ani, din comuna Bărcăneşti.
”Aprofundând cercetările, s-a stabilit faptul că tânărul în cauză s-a deplasat împreună cu şoferul autoturismului, pe raza judeţul Ilfov, şi în urma unui conflict spontan între cei doi, conducătorul auto a fost înjunghiat de mai multe ori de pasager. Ulterior, tânărul ar fi luat autoturismul în cauză şi l-ar fi condus până în localitatea Brazi, unde l-ar fi incendiat.
Cadavrul conducătorului auto, de 31 de ani, a fost găsit abandonat într-o zonă împădurită din apropierea localităţii Snagov şi a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei”, a anunţat IPJ Prahova.
NATIONAL
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Publicat
acum 37 de minutein
10 octombrie 2024De
adminGuvernul României se confruntă cu o posibilă pierdere de până la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unor surse guvernamentale. Motivul principal invocat este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat.
Comisia Europeană a identificat probleme la companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica, unde au fost numite în consiliile de administrație persoane considerate incompatibile cu funcțiile pe care le dețin. Procedurile de selecție nu au fost considerate suficient de transparente, iar un exemplu de incompatibilitate este numirea la conducerea acestor companii a unor persoane care fac parte din comitetul de nominalizare și remunerare. Guvernul nu are în intenție să îmbunătățească legislația privind guvernanța corporativă, OUG 109/2011, aprobată prin Legea 111/2016, și nici nu vrea să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile de către Comisia Europeană, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro din zona guvernamentală. Aceasta, în ciuda faptului că suma pe care România o va pierde este semnificativă: 500 milioane de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată, conform hotnews.ro.
Dacă persoanele considerate incompatibile ar fi demise, despăgubirile pe care le-ar primi ar fi mult mai mici decât sumele pierdute. Circa 5-6 milioane de euro ar reprezenta despăgubirile, conform surselor guvernamentale. Totuși, numirile sunt puternic susținute politic, iar nimeni nu pare dispus să își asume rezilierea contractelor cu probleme.
Noi probleme menționate în discuția cu Bruxelles-ul
Faptul că România va pierde bani a fost recunoscut de ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, în urmă cu o săptămână. „Sunt trei jaloane care au rămas în discuție cu Comisia Europeană. Ne așteptăm acolo la o plată parțială. Vom avea șase luni la dispoziție privind reglementarea acelor probleme și, evident, însoțite de decizii politice”, a spus Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în urmă cu două săptămâni, că reprezentanții Comisiei sunt nemulțumiți de modul în care se face selecția managerilor în companiile energetice. „Comisia a zis: Nu putem accepta așa ceva, nu putem accepta ca un subordonat al unui secretar de stat să facă procedura de selecție, fiindcă este un caz de incompatibilitate majoră”, a spus Ciolacu.
Deși aceste probleme sunt recunoscute, Guvernul nu intenționează să le rezolve, conform surselor guvernamentale. În acest context, noi numiri controversate continuă să apară.
Transelectrica a anunțat săptămâna trecută, la Bursa de Valori București, numirea, în calitate de membri ai Directoratului, a următoarelor persoane: Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Stefăniță Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula. Procedura de selecție a directoratului Transelectrica va trebui reluată, după ce Corpul de control al primului-ministru a găsit nereguli, constatând că procedura a fost viciată și că nu a fost respectată procedura pe formă, potrivit unor surse citate de Economedia.
Directoratul va fi condus de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean fără experiență în energie, susținut de premierul Marcel Ciolacu, scrie Economedia. De asemenea, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, va ajunge membru al Directoratului.
Moraru și-a dat demisia de la super-agenția care controlează companiile de stat AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat, iar acum s-a aflat aproximativ în aceeași situație și în cadrul procedurii de selecție pentru șefia Transelectrica.
În ceea ce privește Ministerul Energiei, oficialii nu recunosc existența problemelor. Potrivit surselor guvernamentale, sunt șase companii energetice la care numirile nu au respectat cerințele Comisiei Europene. HotNews.ro a solicitat Ministerului Energiei detalii despre aceste companii și despre măsurile luate pentru rezolvarea situației. Ministerul Energiei nu a dorit să răspundă clar, limitându-se să transmită că „Documentele care au stat la baza îndeplinirii obiectivelor și țintelor asumate au fost transmise Comisiei Europene, reprezentanții statului român participând la discuțiile tehnice privind o serie de clarificări, pe toate cele trei jaloane care fac obiectul Cererii de plată nr.3 cu reprezentanții COM”. De asemenea, a adăugat că „întreaga documentație se află în proces de evaluare, până în prezent nefiind transmis niciun punct de vedere al Comisiei Europene cu privire la gradul de îndeplinire a celor trei jaloane”.
În cadrul Componentei C6 Energie se regăsesc următoarele reforme care fac obiectul Cererii de plată 3 din PNRR:
– Reforma 1. Reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile.
– Reforma 2. Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic.
– Reforma 5. Reducerea intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil de stimulare a eficienței energetice în industrie.
NATIONAL
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
Publicat
acum 40 de minutein
10 octombrie 2024De
adminJucătorul francez de tenis Richard Gasquet, în vârstă de 38 de ani, a anunţat într-un interviu acordat L’Équipe, că a decis să îşi încheie cariera la Roland Garros, în mai 2025, potrivit news.ro
„Cred că acesta este cel mai bun moment pentru mine să o fac. Este cel mai bun turneu pentru a o face. Este magnific, iar noi, francezii, suntem norocoşi să ne putem retrage în locuri atât de incredibile. Finalul este întotdeauna complicat, aşa cum mi-au spus de multe ori toţi foştii mari jucători, şi nu este uşor să îl anunţi. Nu ştii niciodată când, cum, unde… În orice caz, este o concluzie inevitabilă”, a spus el.
Aflat acum pe locul 133 în lume, sportivul din Béziers nu vede această decizie ca pe „o durere în inimă”, fiind în continuare motivat de pasiunea sa, care l-a determinat să cutreiere turneele Challenger în ultimele luni, departe de glamour-ul de altădată.
„Tenisul nu se rezumă doar la meciurile mari, este visceral. Când am câştigat challengerul de la Cassis (acum câteva săptămâni), am devenit unul dintre cei mai tineri şi cei mai bătrâni trei jucători care au câştigat un challenger. Asta mă reprezintă bine”, mărturiseşte fostul numărul 7 mondial, semifinalist la Wimbledon (2007 şi 2015) şi la US Open (2013).
Câştigător a 16 turnee, toate în ATP 250, Gasquet a petrecut aproape 19 ani la rând în top 100 (956 de săptămâni consecutive).
Educatie
Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”
Publicat
acum 46 de minutein
10 octombrie 2024De
adminConsuela Colțan este învățătoare de 25 de ani și predă la Școala Gimnazială Nr. 280 din Sectorul 5 al Capitalei. A înțeles că elevii vremurilor noastre nu mai învață stând cuminți în bănci, cu stiloul în mână și ochii la tablă, ci că au nevoie de suport vizual, stimuli colorați, mișcare. Iar lecțiile ei sunt adevărate aventuri pentru copii, în care sunt provocați să descopere, să experimenteze, să întrebe.
Marea provocare pentru Consuela Colțan este să organizeze lecțiile interactive într-o clasă cu 35 de elevi, într-o școală în care se lucrează în trei schimburi. Pentru a pregăti clasele, ea merge la școală seara, după 8, sau dimineața, la 6.30, să mute băncile, să pregătească materialele. Mai în glumă, mai în serios, e întrebată de cei din jur: ”Iar ai inspecție?” Iar adevărul este că are, zilnic, iar evaluatorii ei au 6-7 ani și nu-și permite să nu fie pregătită în fața lor.
Totul Despre Mame: Sunteți învățătoare în sistemul de stat și reușiți să ieșiți din linie și să predați altfel decât folosindu-vă exclusiv de cretă și tablă. Când ați început să predați altfel și care au fost efectele asupra copiilor?
Încă de pe băncile Şcolii Normale “Elena Cuza”, m-am străduit să concept lecţii cât mai atractive pentru elevi, care să le stârnească interesul şi să le menţină atenţia trează. Mereu m-am pus în ”pielea” elevului, gândindu-mă ce mi-ar plăcea să aflu nou, cum s-ar întâmpla acest lucru şi prin ce mijloace. Cu toţii am fost elevi şi ne amintim cum tremuram atunci când intra în clasă un anumit profesor, cum înţepeneam în bancă ore întregi, nemişcaţi, eventual şi cu mâinile le spate, cum scriam, după dictare, expunerea conţinutului lecţiei, cum eram unii lăudaţi, alţii umiliţi, chiar loviţi. Mi-ar plăcea să cred că acest mod de a face educaţie nu mai există, că elevul este în centrul procesului educațional, că preocuparea pentru dezvoltarea lui armonioasă este prioritară.
Stilul meu de predare se bazează pe învăţarea afectivă, care constă în inducerea unor dispoziţii afective pozitive, propice învăţăturii. Avem datoria, ca educatori, să valorizăm curiozitatea şi bucuria cu care micul şcolar de 6 ani păşeşte pentru prima dată pragul clasei şi să dezvoltăm componentele motivaţionale de ordin afectiv: încrederea în forţele proprii, siguranţa în rezolvarea problemelor; bucuria descoperirii şi satisfacţia succesului.
Din punctul meu de vedere, afectivitatea transpusă în motivaţie şi învăţare reprezintă unul dintre factorii importanţi în formarea personalităţii elevilor. În activitatea şcolară, educaţia prin iubire este cea mai eficientă cale de dezvoltare şi de formare, mai ales în ciclul primar.
Citiți continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro
Industria farma din România dă lovitura anului: acord strategic cu o țară extrem de puternică din Europa
Noul regim de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse va fi valabil până la 9 octombrie 2025
Crima care a șocat România! Tânărul care a ucis un șofer Uber, i-a incendiat maşina şi i-a ascuns cadavrul în pădure, reținut pentru omor
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 5 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 7 zile
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 5 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 4 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- NATIONALacum o săptămână
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Incendiu devastator în Argeș – 3 gospodării făcute scrum
- ACTUALacum 2 săptămâni
Condamnare record: un dezvoltător imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia