Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ar putea fi cel mai tânăr pensionar. Un polițist vrea să se pensioneze la 25 de ani după ce a fost prins drogat la volan

Publicat

in

Un caz inedit a avut loc la Satu Mare. Un tânăr polițist, în vârstă de 25 de ani, a cerut să se pensioneze după doar cinci ani de activitate. Acest lucru s-a întâmplat în urma unui eveniment din iulie 2023, când polițistul a fost prins conducând sub influența drogurilor.

Agentul, care activa la Postul de Poliție Apa, a fost oprit de polițiștii rutieri în timp ce se afla la volanul unui autoturism, îndreptându-se spre serviciu, în uniformă, conform PresaSM. Testarea cu aparatul drugtest a indicat prezența substanței tetrahidrocanabinol (THC), demonstrând că acesta consumase substanțe interzise înainte de a se urca la volan.

content-image

„La data de 4 iulie 2023, în jurul orei 08.00, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de supraveghere și control a traficului rutier în municipiul Satu Mare, au efectuat semnale de oprire unui tânăr de 25 de ani, care se afla la volanul unui autoturism.

Polițiștii au procedat la testarea tânărului cu aparatul drugtest, fiind indicat un rezultat pozitiv pentru substanța denumită tetrahidrocanabinol (THC). În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au precizat polițiștii.

Polițistul nu ar fi fost la prima abatere

Tânărul polițist, originar din municipiul Satu Mare, a fost membru al Serviciului de Acțiuni Speciale, dar a părăsit această unitate tot în urma unor suspiciuni, mai scrie sursa citată.

La un an după ce a fost prins drogat la volan, polițistul a dat vina pe presiunile din sistem, invocând motive psihologice pentru a se pensiona.

Poliția Satu Mare a precizat că „în cursul lunii februarie a.c., un cadru al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea, ca urmare a clasării medicale inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliție, conform deciziei medicale emisă de către unitatea medicală.

Dosarul de pensionare al cadrului se află în analiză, în vederea stabilirii dreptului la pensie”.

Condiții generale pentru pensionarea anticipată și pensionarea de invaliditate Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:

Art. 16 – Condițiile de pensionare: „Cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, pensionați în condițiile prezentei legi, beneficiază de pensii militare de stat.”

Art. 17 – Vechimea necesară: „Polițiștii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă dacă au realizat o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani, dintre care cel puțin 15 ani în specialitate.”

Pensionarea de invaliditate

Art. 31 – Pensia de invaliditate: „Polițiștii și funcționarii publici cu statut special care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unor accidente, boli profesionale, tuberculoză, neoplasme, SIDA, accident de muncă sau alte boli de care suferă pe timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor de serviciu au dreptul la pensie de invaliditate.”

Art. 32 – Clasificarea invalidității: „Invaliditatea se încadrează în trei grade, în funcție de pierderea capacității de muncă, după cum urmează:

gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;

gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, dar cu păstrarea capacității de autoîngrijire;

gradul III – caracterizat prin pierderea parțială a capacității de muncă, cu posibilitatea de a presta o activitate profesională.”

Calculul pensiei

Art. 60 – Modul de calcul al pensiei de invaliditate: „Pensia de invaliditate se stabilește în procente din baza de calcul astfel:

– pentru invaliditatea de gradul I – 80%;

– pentru invaliditatea de gradul II – 70%;

– pentru invaliditatea de gradul III – 50%.”

Baza de calcul

Art. 28 – Baza de calcul:

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de invaliditate este media veniturilor brute realizate lunar în ultimele 6 luni de activitate.”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

În caz de război, asediu sau alte situații de criză, ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor să lupte cu speculanții și să dea amenzi

Publicat

in

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor să lupte cu speculanții, un protocol semnat în acest sens fiind publicat în Monitorul oficial. Cele trei instituții vor face asta în caz de război, asediu sau alte situații de criză.

Astfel, a fost pusă în practică o ordonață din 2022 (OUG 84/2022).

În perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, stare de alertă sau alte situații de criză vor fi stabilite categoriile de produse sau serviciile în situație de risc speculativ. Astfel, vor fi interzise practicile de concurență neloială săvârșite de întreprinderi față de alte întreprinderi, care constau în: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Tot concurență neloială reprezintă și refuzul nejustificat de a furniza sau de a cumpăra bunuri sau servicii, nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, furnizarea sau achiziția, impunerea unor condiții nejustificat de oneroase sau discriminatorii față de obiectul contractului sau modificarea ori încetarea nejustificată a relațiilor comerciale cu întreprinderea parteneră.

Amenzile contravenționale vor fi între 50.000 lei – 500.000 lei pentru firme și 5.500 – 11.000 lei pentru cele săvârșite de persoane fizice.

Persoanele fizice sau juridice care recunosc săvârșirea practicilor de concurență neloială în termen de 30 de zile de la comunicarea concluziilor pot beneficia de o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20% din amenda finală.

La primirea unei sesizări ce vizează posibile acțiuni speculative, dacă aceasta are în vedere relația unei întreprinderi cu persoane fizice, Consiliul Concurenței va redirecționa, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, sesizarea către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin e-mail: infospecula@anpc.ro.

În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, până cel târziu la ora 12.00, va informa Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu privire la cazurile instrumentate, ce vizează acțiuni speculative, în săptămâna anterioară (sesizări primite/soluționate), inclusiv cu privire la amenzile aplicate, dacă este cazul.

Atunci când consideră necesar, Consiliul Concurenței va putea solicita ANPC orice tip de informație ce are în vedere modul de analiză și instrumentare a cazurilor ce vizează acțiuni speculative, inclusiv în sensul acordării consultanței reciproce. Solicitările vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la adresele de e-mail infospecula@anpc.ro și cabinet.presedinte@anpc.ro, iar termenul de răspuns nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării.

Treaba ANAF va fi a să pună la dispoziția ANPC și Consiliului Concurenței datele necesare solicitate.

Termenul de prescripție a constatării și aplicării sancțiunii contravenționale este de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de furtună de la prima oră – ANM a emis o avertizare pentru mai multe județe

Publicat

in

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare nowcasting de tip Cod Galben pentru mai multe județe din vestul României. Avertizarea este valabilă în intervalul 07:30 – 09:00 și vizează următoarele zone și localități:

Județul Caraș-Severin:

Zona de munte: Băile Herculane, Mehadia, Zăvoi, Cornereva, Armeniș, Domașnea.

Alte localități: Caransebeș, Oțelu Roșu, Teregova, Turnu Ruieni, Slatina-Timiș, Bucoșnița, Obreja, Armeniș, Băuțar, Constantin Daicoviciu, Păltiniș, Rusca Montană, Fârliug, Buchin, Târnova, Ramna, Vermeș, Glimboca, Bolvașnița, Sacu, Copăcele, Marga, Ezeriș, Brebu, Zorlențu Mare, Brebu Nou.

Județul Arad:

Localități: Pecica, Nădlac, Curtici, Vinga, Macea, Secusigiu, Zimandu Nou, Semlac, Săvârșin, Felnac, Șeitin, Iratoșu, Șofronea, Zădăreni, Birchiș, Peregu Mare, Petriș, Dorobanți.

Județul Timiș:

Zona de munte: Nădrag, Tomești, Margina, Pietroasa.

Alte localități: Lugoj, Sânnicolau Mare, Buziaș, Făget, Variaș, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Comloșu Mare, Periam, Satchinez, Cenad, Teremia Mare, Coșteiu, Lovrin, Sânpetru Mare, Gavojdia, Darova, Tomnatic, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Dumbrava, Șandra, Boldur, Saravale, Traian Vuia, Fârdea, Gottlob, Pesac, Criciova, Mănăștiur, Bârna, Știuca, Beba Veche, Curtea, Valcani.

Județul Hunedoara:

Zona de munte: Hunedoara, Uricani, Pui, Băița, Râu de Mori, Ilia, Sântămăria-Orlea, Certeju de Sus, Șoimuș, Beriu, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Vețel, Orăștioara de Sus, Zam, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Hărău, Gurasada, Brănișca, Răchitova, Vălișoara, Lunca Cernii de Jos, Vorța, Pestișu Mic, Burjuc, Toplița, Cerbăl, Cârjiți, Bunila, Lelese, Bătrâna.

Zona joasă: Hunedoara, Deva, Petroșani, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Ilia, Sântămăria-Orlea, Dobra, Bretea Română, Baru, Teliucu Inferior, Turdaș, Băcia, Totești, Lăpugiu de Jos, Sarmizegetusa, Bănița, Mărtinești, General Berthelot.

Fenomene Așteptate:

În aceste zone se vor semnala descărcări electrice frecvente, averse torențiale care vor acumula între 20 și 30 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului și grindină.

Populația din zonele afectate este sfătuită să ia măsuri de precauție și să evite deplasările pe durata valabilității atenționării. În cazul în care sunteți surprinși de furtună, adăpostiți-vă într-un loc sigur și evitați contactul cu obiectele metalice și echipamentele electrice.

Administrația Națională de Meteorologie recomandă să se urmărească actualizările și să se respecte indicațiile autorităților locale pentru a minimiza riscurile.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend