Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aprovizionarea cu gaze a Europei a ajuns din nou la mâna unei singure companii

Publicat

in

Când cei mai mari traderi de gaze din lume s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie la un hotel de pe malul canalului de la periferia Amsterdamului, atmosfera a fost obișnuită: cafea, croissante și dispute privind ofertele pentru iarna viitoare. Apoi au venit știri despre o scurgere la cea mai mare instalație de gaz natural lichefiat din Europa, situată deasupra cercului arctic din Norvegia, scrie finance.yahoo.com.

Problema – descoperită în timpul unui test planificat al sistemelor de siguranță ale instalației – a fost reparată rapid, dar nu înainte de a provoca o creștere momentană a prețului gazelor naturale. Înapoi în Olanda, a servit ca un memento incomod al puterii unei singure companii, Equinor ASA.

În cei peste doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, ducând la creșterea prețurilor la energie, gigantul norvegian de petrol și gaze a preluat în liniște coroana care a aparținut cândva Gazprom PJSC din Rusia. Norvegia furnizează acum 30% din gazul blocului; Gazprom furniza aproximativ 35% din totalul gazelor din Europa înainte de război. Și din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Norvegia le-a exportat în Europa anul trecut – suficient pentru a alimenta Germania până în 2026 – aproximativ două treimi au fost comercializate și vândute de Equinor.

Atâta timp cât Europa continuă să depindă în mare măsură de combustibilii fosili, hidrocarburile norvegiene vor fi esențiale pentru menținerea luminilor aprinse pe continent

Vizibilitatea Equinor “s-a schimbat dramatic odată cu reducerea fluxurilor din Rusia“, a declarat Irene Rummelhoff, șefa departamentului midstream, marketing și procesare al companiei. “A existat un moment în timp în care [Europa] aproape că ne-a luat de buni. Nu mai este cazul.”

Noua proeminență a companiei a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la faptul dacă liderii europeni își pun din nou țările în pericol bazându-se prea mult pe un singur furnizor. Deși Norvegia este percepută ca un partener comercial constant, cu o istorie lungă și consistentă de furnizare a energiei către Europa, întreruperile prelungite și gestionarea provocărilor de întreținere, ambele afectând prețurile energiei, au avut efecte în lanț pe întregul continent.

O parte din norocul companiei are de-a face cu o schimbare mai largă în relația Europei cu combustibilii fosili, a declarat Thina Margrethe Saltvedt, analist șef pentru finanțe durabile la Nordea Bank Abp, într-un interviu.

În urmă cu cinci ani, “se vorbea mult despre tranziția verde și despre modul în care începeam să vedem industria petrolului și gazelor apus”, a spus ea. “Apoi s-a întâmplat

Covid, apoi războiul din Ucraina, iar acum pur și simplu nu îl mai vezi. Accentul s-a îndreptat către securitatea energetică.”

Ideea că gazul nu va dispărea prea curând, o viziune puternic susținută de industria gazelor, a împins Norvegia în centrul conversației în jurul asigurării resurselor energetice ale Europei. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck – care este, de asemenea, responsabil de politica climatică în cea mai mare economie din regiune – a efectuat o vizită oficială la Oslo la începutul lunii ianuarie 2023. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a deplasat două luni mai târziu la câmpul de gaze naturale Troll din Norvegia, care asigură 10% din aprovizionarea continentului.

Țarul energiei din UE, Kadri Simson, a vizitat, de asemenea, Norvegia de două ori în ultimii doi ani. Vorbind la un eveniment din capitala Norvegiei în martie, Simson a declarat într-o sală plină cu elita de petrol și gaze a țării că “UE continuă să conteze pe Norvegia ca partener pentru surse convenționale” și și-a oferit aprecierea pentru ajutorul acordat în timpul crizei energetice.

Deoarece prețurile gazelor din Norvegia sunt mai mari decât cele din Rusia, au existat unele fumuri după ce exporturile rusești s-au redus cu privire la faptul că Norvegia beneficiază în detrimentul Europei. Dar criticile s-au diminuat pe măsură ce guvernele și comercianții au acceptat noile condiții de piață. Statul non-membru UE nu a fost niciodată timid cu privire la importanța pe care o acordă gazului – Norvegia a susținut mult timp că gazul ar trebui să plaseze un rol central în tranziția verde a blocului – iar acum găsește mai mulți omologi doritori. La sfârșitul lunii aprilie, cancelarul german Olaf Scholz a mulțumit Norvegiei pentru că a permis țării sale să devină independentă de gazul rusesc “în doar câteva luni” și a lăudat-o ca fiind “partenerul perfect” pentru asigurarea aprovizionării Germaniei și a Europei.

Noul rol al Norvegiei ca furnizor de gaze către Europa a fost foarte profitabil – exporturile de gaze au atins un nivel record de 1,4 trilioane de coroane (130 de miliarde de dolari) în 2022 – dar a aruncat și un semn de întrebare asupra viitorului verde al Norvegiei. În timp ce țara a devenit lider în inițiative precum tranziția la vehiculele electrice, creșterea recentă a cererii de gaz a avut ca efect redirecționarea resurselor financiare și a talentelor înapoi în sectorul petrolului și gazelor. Organizații precum Greenpeace și-au exprimat îngrijorarea că îmbrățișarea de către Europa a gazului norvegian ar putea veni în detrimentul tranziției verzi mai largi.

Relevanța Equinor în Europa

Relevanța crescândă a Equinor în Europa a intrat în centrul atenției vara trecută, când compania a anunțat că întreținerea unora dintre cele mai mari instalații de gaze ale sale a fost extinsă. În câteva minute, prețurile la gaze au crescut cu aproape 20%.

Răspunsul a fost deosebit de intens, deoarece comercianții au pariat în mare parte că prețurile vor scădea. Cererea lentă și faptul că stocurile de gaze din regiune vor fi pline

până la sfârșitul verii i-au determinat să creadă că Europa a depășit în sfârșit cea mai gravă criză energetică. Vremea neobișnuit de caldă pe continent, care în mod normal crește consumul de energie, a amplificat îngrijorarea.

Întreruperile neplanificate au redus drastic exporturile Norvegiei timp de câteva săptămâni și au determinat birourile de tranzacționare de pe continent să cântărească mai mult “efectul de întreținere Equinor” în modelele lor. Pe măsură ce prețul gazului a devenit și mai expus la statutul companiei, comercianții au început să acorde o atenție mai mare mesajelor zilnice trimise de o altă companie norvegiană, Gassco AS, despre modificările programelor de întreținere din întreaga țară.

În cadrul Equinor, există “bariere informaționale și proceduri pentru a asigura respectarea reglementărilor, astfel încât toți participanții la piață să poată accesa informații sensibile pe piață în același timp”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, adăugând că Gassco acționează ca un “operator de sistem neutru și independent”.

Comercianții erau deja în alertă pentru întreruperi surpriză. Până la sfârșitul anului 2021, Gazprom a fost în mare parte un furnizor de încredere – un motiv important pentru care prețurile gazelor au rămas stabile în ultimul deceniu. Când întreruperile au început brusc să aibă loc mai frecvent, prețurile au crescut, declanșând criza energetică.

Ceea ce nimeni nu știa atunci este că reducerea fluxurilor de gaze a făcut parte din perioada premergătoare invaziei lui Putin în Ucraina. În jurul lunii noiembrie, comercianții au început să țină cont de pierderea ofertei rusești în modelele lor de stabilire a prețurilor.

Europa se află pe o bază mult mai bună decât era acum un an, dar circumstanțele rămân volatile. Orice amenințare la adresa aprovizionării cu combustibil poate tulbura piețele, iar acest lucru, la rândul său, poate avea efecte în aval: fluctuațiile persistente ale prețurilor pe piața gazelor naturale pot încuraja companiile industriale să limiteze utilizarea combustibilului și să împingă facturile gospodăriilor mai sus. “Norvegia este de așteptat să satisfacă mai mult din nevoile de gaze ale Europei în această vară, pe măsură ce instalațiile sale își revin după întreținerea extinsă observată anul trecut”, a scris Nnenna Amobi de la BloombergNEF într-o notă din 1 mai. “Dar”, a adăugat ea, “întreruperile neplanificate ar putea totuși să reducă fluxurile și să trimită prețurile în sus”.

În același timp, livrările de gaze naturale din Norvegia ar putea atinge un nou record în acest an. Equinor a depus eforturi pentru a-și crește capacitatea și pentru a reduce blocajele prin eficientizarea lucrărilor de întreținere. Mantra din cadrul guvernului țării – adesea repetată de ministrul energiei Terje Aasland – este că Norvegia va fi un “furnizor stabil și pe termen lung de energie” pentru deceniile următoare.

Ce se prevede în viitor

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va realiza. Cu un nou val de GNL din SUA și Qatar care va intra în funcțiune în următorii câțiva ani, “importanța gazului Equinor și Norvegiei pentru Europa va scădea în cele din urmă”, a declarat Christopher Kuplent, șeful

departamentului de cercetare energetică europeană al Bank of America Corp., menționând că Norvegiei “îi va fi greu să-și crească organic producția de gaze și, prin urmare, să exporte substanțial mai mult”. Noile proiecte, a adăugat el, “vor face, cel puțin pe hârtie, un pic mai confortabil pentru consumatorul european de gaze să negocieze prețurile în jos”.

Mai mult, a spus Rummelhoff de la Equinor, un salt al volumelor de gaz natural lichefiat importate recent în Europa a ajutat deja la “normalizarea pieței”.

Deocamdată, accentul în cadrul Equinor este pe menținerea lucrurilor cât mai ușor posibil. “Ne simțim sub presiune? Am simțit întotdeauna acest lucru”, a remarcat Kjetil Hove, șeful de producție al companiei în Norvegia.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Marcel Ciolacu face marele anunț, după vizita în Turcia: De astăzi, românii intră doar cu buletinul în Turcia

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a fost în vizită în Turcia, acolo unde a discutat cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. La scurt timp după această discuție, în Turcia s-a adoptat măsura, iar românii vor putea, începând de astăzi, să intre doar cu buletinul în Turcia.

”Românii pot intra deja în Turcia doar cu buletinul. Măsura convenită la întâlnirea de săptămâna trecută cu președintele Erdogan este în vigoare.

Mulțumesc autorităților turce pentru promptitudine. Vom continua să lucrăm împreună în beneficiul cetățenilor noștri.”, anunță Marcel Ciolacu.

Erdogan a semnat decretul

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prin care românii vor putea merge în Turcia doar pe baza buletinului, fără viză.

Decretul semnat de liderul de la Ankara a fost deja publicat în Monitorul Oficial turc.

Citeste mai mult

NATIONAL

Putin și-a numit fostul bodyguard într-un funcție majoră a statului. Cine e Alexei Diumin, posibil „succesor” al liderului rus

Publicat

in

Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, un consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ al șefului statului rus, scrie Reuters.

Alexei Diumin și Vladimir Putin Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

Fosta gardă de corp a lui Vladimir Putin urcă rapid în ierarhia conducerii de la Moscova, mulțumită deciziilor liderului de la Kremlin. Iar unele informații sugerează chiar că Alexei Diumin ar putea fi un posibil succesor al liderului rus.

Diumin a sosit la Kremlin luna aceasta, după ce a fost guvernator al regiunii Tula.

Reales pentru un nou mandat de șase ani la începutul acestui an, Putin l-a numit pe Diumin în funcția de consilier prezidențial specializat în industria de apărare. Funcția era deja importantă, dar la momentul respectiv, Kremlinul a vorbit și despre alte responsabilități pentru acesta.

Aceste responsabilități au devenit mai clare miercuri dimineață, când un decret semnat de Putin și publicat de site-ul Kremlinului a confirmat numirea lui Diumin în funcția de secretar al Consiliului de Stat.

Organismul este responsabil cu elaborarea „obiectivelor și sarcinilor strategice de politică internă și externă” și reunește oficiali de la Kremlin și din guvern cu legiuitori și lideri regionali.

Cariera lui Diumin

Diumin a devenit, cu timpul, un personaj tot mai important în Rusia.

El a intrat în Serviciul Federal de Gardă (FSO) în 1995 și i-a păzit atât pe președintele Boris Elțîn, cât și pe prim-ministrul Viktor Cernomirdin. Din august 1999, Diumin a fost garda de corp a lui Vladimir Putin pentru primul și al doilea mandat al acestuia.

„Am făcut parte dintr-un grup de ofițeri care asigurau securitatea președintelui peste tot – în Rusia și în străinătate”, a declarat Diumin.

„Fiecare dimineață începea cu o informare către președinte privind rapoartele operaționale. Trebuie să ai informații despre regiuni, despre situații de urgență. Uneori trebuia să dau instrucțiuni ministrului, să stabilesc o sarcină pentru șeful regiunii”, a explicat el, potrivit Reuters.

În 2012, el a fost numit șef adjunct al gărzii prezidențiale. În 2014, a fost numit adjunct al șefului GRU (serviciul secret militar). A fost una dintre persoanele-cheie din spatele anexării Crimeei. În 2015, a fost numit ministru adjunct al apărării.

În 2016, Diumin a fost ales guvernator al regiunii Tula. Dar președintele nu l-a uitat. El a fost prezentat într-o întâlnire televizată tete-a-tete cu Putin, în cadrul căreia președintele l-a felicitat pentru creșterea „impresionantă” a producției industriale din regiunea sa.

O relație apropiată cu Putin

Numele lui Diumin a fost de mult timp subiectul unor speculații în rândul elitei politice de la Moscova, scrie Reuters.

Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat la începutul acestei luni că mulți oameni consideră că Putin îl vede pe Diumin drept un succesor.

Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la începutul unui nou mandat de șase ani și nu există informații clare cu privire la cine l-ar putea succeda într-o bună zi.

Despre posibilitatea ca Diumin să îi succeadă lui Putin au scris mai multe publicații internaționale inclusiv cotidianul britanic Times, care a relatat printre altele o presupusă întâmplare în care garda de corp a alungat un urs care dădea târcoale vilei în care se afla președintele Putin.

Anul trecut, agenția Associated Press scria că Diumin nu avea neapărat o mare vizibilitate publică, dar că avea un atu important – relația apropiată cu președintele.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend