Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Aproprierea de UE a dezlănțuit iadul în Ucraina! Armata Federației Ruse bombardează poziții militare și obiective civile pe întreg teritoriul ucrainean

Publicat

in

După decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat UE pentru Ucraina, se pare că războiul ruso-ucrainean devine tot mai violent. Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina.

Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer, relatează Reuters şi AFP.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri „masive” de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă.

Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său american, generalul Mark Miley, solicitând arme pentru a ajunge „la egalitate de putere de foc cu inamicul” şi a reuşi astfel să stabilizeze situaţia în regiunea Lugansk, cea mai ameninţată de forţele ruse, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Forțele militare ruse au început să lanseze rachete din Marea Neagră: Baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei a fost bombardată

Citeste mai mult

ACTUAL

Valul de căldură din iulie 2024 a doborât în România și recorduri meteo de la 1936

Publicat

in

În ultimele zile au fost depășite recorduri meteo de căldură în mai multe regiuni ale țării, iar la unele stații meteo s-au înregistrat cele mai mari temperaturi de iulie din ultimele decenii, arată o caracterizare climatologică publicată de ANM.

În intervalul 1-16 iulie 2024 a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară, la 23 de stații meteorologice, spun cei de la ANM. La trei stații meteo – Botoșani, Cotnari și Odorheiu Secuiesc – au fost depășite recorduri ce datau din iulie 1936. La stația montană Iezer a fost depășit recordul din iulie 1959.

La alte stații meteo, recordurile erau mai recente, de la valurile de căldură din 2000, 2007, 2012, 2015 sau 2022. La Ștefănești – Stânca, în jud Botoșani, recordul anterior a fost depășit cu un grad (39 °C, față de 38 °C).

Aceste noi recorduri de căldură au fost stabilite între 13 și 16 iulie 2024.

Pe 17 iulie la prânz s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a valului de căldură: +41,7 °C la Cernavodă. Au fost +41,4 °C la Hârșova, +41,2 °C la Giurgiu și +41,1 °C la București Filaret. Peste 40 °C s-au depășit la mai multe stații meteo, arată hărțile ANM.

La Oravița, locul noului record nocturn de căldură, maxima a urcat la 39,3 °C. La Târgu Mureș a fost egalat recordul absolut de căldură; +39 °C, înregistrat în iulie 1936.

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult

ACTUAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 876: Reuniune cu lideri din 40 de țări în Marea Britanie / Atac cu drone maritime asupra portului rusesc Novorossiisk

Publicat

in

Premierul britanic Keir Starmer se va folosi joi de rolul său de gazdă a unui forum european pentru a-și exprima dorința de a redefini relația Regatului Unit cu UE post-Brexit cu Uniunea Europeană și de a reafirma sprijinul pentru Ucraina, scrie Reuters. Comunitatea politică europeană (CPE), formată din peste 40 de națiuni, se reunește joi la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, pentru a consolida cooperarea în domeniul securității frontierelor. Întâlnirea de o zi a grupului înființat după invazia rusă în Ucraina îi oferă noului lider al Marii Britanii o altă ocazie de a face presiuni pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, în special înainte de posibila alegere a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria securitate.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 876, LIVETEXT:

Primarul orașului-port rus Novorossiisk din Marea Neagră a emis joi dimineață o alertă de drone maritime care a durat mai mult de două ore, în timp ce un grup de ambarcațiuni ucrainene fără echipaj ar fi fost distrus în apropiere de Crimeea, transmite Reuters.

Primarul Andrei Kravchenko a îndemnat locuitorii să stea departe de malul mării în mesajul său inițial de pe aplicația Telegram.

Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră și o poartă-cheie pentru exporturile de țiței și produse petroliere. De asemenea, aici se încarcă pe vase petrol din Kazahstan și Azerbaidjan, plus cereale, cărbune, îngrășăminte, lemn, precum și mărfuri alimentare.

Separat, Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, a afirmat că 10 drone maritime ucrainene au fost distruse în timp ce se apropiau de Crimeea, iar 33 de drone aeriene au fost distruse deasupra peninsulei în cursul nopții.

Antiaeriana ucraineană a doborât azi-noapte o dronă deasupra unei suburbii din estul Kievului, dar resturile căzute nu au provocat pagube la sol, a spus primarul Vitali Klitschko.

Klitschko a scris pe Telegram că echipele de salvare trimise în cartierul Darnitskyi din capitală nu au găsit pagube materiale sau victime.

Explozii și alerte aeriene auzite la Kiev. Explozii și alerte aeriene s-au auzit miercuri seară la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflaţi la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend