Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Angajații ASF merg din nou la ITM în conflictul cu conducerea și cer primă de performanță pentru anul în care a falimentat Euroins

Publicat

in

Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și cei ai noii conduceri ai Autorității se întâlnesc joi, 23 mai, într-o nouă ședință de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, după declanșarea conflictului colectiv de muncă. Sindicatul cere creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut, la care ar avea dreptul prin Contractul Colectiv de Muncă, în ciuda falimentului Euroins.

Vot pe buget si noua conducere ASFFoto: Inquam Photos / George Călin

Aceasta este a doua ședință de conciliere cu ITM, după cea din data de 17 mai, despre care HotNews.ro a informat.

Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), printre cei mai bine plătiți salariați la stat din România, au declanșat conflictul colectiv de muncă, prin intermediul Sindicatului, și cer creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut.

Cum s-a ajuns aici?

După scandalul falimentului demarat în primăvara anului trecut la Euroins, fostul lider RCA la care milioane de șoferi își aveau asigurate mașinile, dar și pe fondul legii 296/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare, noua conducere numită de Coaliția PSD-PNL la vârful ASF a pus stop unor facilități la care aveau dreptul angajații potrivit Contractului Colectiv de Muncă (CCM)

Controversatul CCM, făcut public de către deputatul USR Claudiu Năsui, după un proces câștigat în instanță împotriva ASF, stipula printre beneficii acordarea a patru prime (primă anuală, primă de performanță, primă de ziua ASF și primă de vacanță), prin care salariații ajungeau și la 15 salarii pe an.

Contractul Colectiv de Muncă a fost încheiat în data de 16 februarie 2022, pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii valabilității acestuia cu încă 12 luni, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Problema lingvistică de la prima ședință

La prima ședfință de la ITM, au participat patru reprezentanți din partea conducerii ASF, în frunte cu prim-vicepreședintele Gabriel Avrămescu, și trei reprezentanți ai Sindicatului ASF, în frunte cu Francesca Andreescu, vicepreședinte al Biroului Executiv de Sindicat.

Potrivit procesului verbal al ședinței, consultat de HotNews.ro, sindicaliștii au reproșat conducerii că nu a dat curs procesului de negociere a contractului colectiv de muncă în termenul legal.

Angajații acuză conducerea că vrea „diminuarea valorii nominale a drepturilor salariale ale angajaților ASF, aducând astfel Sindicatul ASF în imposibilitatea obiectivă de a încheia un nou CCM”.

Prim-vicepreşedinte ASF a precizat că angajatorul îşi menţine toate argumentele şi susținerile consemnate în timpul negocierii şi transmise Sindicatului până în prezent.

Reprezentanții ITM au citit apoi o adresă Sindicatului, din data de 9 mai 2024, referitoare la revendicarea nr. 1, respectiv „ajustarea salariilor brute lunare ale salariaţilor prin care indexarea salariilor ar trebui să fie cel puțin de 15%”.

Acesta a fost momentul în care reprezentanții conducerii ASF au susținut că nu se poate accepta o ajustare a salariilor, având în vedere că sensul cuvântului „a ajusta” este de a reține o sumă, şi nu o indexare, în sensul majorării acestora.

„Angajatorul nu a avut nicio intenție să diminueze salariul, aşa cum este prevăzut în contractul individual de muncă. Singurele drepturi care au fost afectate sunt cele patru prime prevăzute de CCM (prima de performanță, prima de ziua ASF, prima de vacanță şi prima anuală), care erau acordate în raport cu prevederile fiscale în vigoare şi alocările bugetare aferente”, se arată în procesul verbal.

Sindicatul ASF cere creșterea cu 13,04% a salariilor, pe lângă acordarea primelor restante

Pe lângă respectarea drepturilor legale ale salariaţilor ASF, Sindicatul a formulat următoarele revendicări:

  • 1. Ajustarea salariilor brute lunare ale salariaţilor ASF cel puțin cu indicele lunar al prețurilor de consum publicat de INSSE, pentru perioada 31.07.2022 -31.01.2024, respectiv cu 13,04%.
  • 2. Menținerea prevederii art. 36 alin. (2) din CCM din 2022 (300 de lei).
  • 3. Menținerea prevederii art. 38 din CCM din 2022 (tichete de masă).
  • 4. Acordarea de compensații salariaţilor ASF la încetarea raporturilor de muncă conform prevederilor legale.
  • 5. Acordarea drepturilor salariaţilor de a desfăşura activitatea în regim de telemuncă, timp de 4 zile pe lună.

Întrebați de reprezentanții conducerii ASF dacă respectarea drepturilor legale ale salariaţilor face parte din revendicări, reprezentanții Sindicatului au răspuns că „respectarea drepturilor legale ale salariaţilor nu pot face obiectul niciunei negocieri, acestea fiind conferite prin lege și recunoscute de aceasta”.

Sindicatul cere plata primei de performanță pe 2023 și restul de bani din primă anuală

Plata integrală a primelor restante, ca drepturi salariale conferite de lege și care nu pot fi negociate, precum și lista tuturor beneficiilor pierdute prin neprelungirea vechiului CCM, apar într-o altă adresă a Sindicatului ASF, din data de 9 mai 2024, consultată de asemenea de HotNews.ro.

În acest document, Francesca Andreescu, vicepreședinte al Biroului Executiv de Sindicat, le transmite membrilor comisiei de dialog instituite prin decizia președintelui ASF ce obligații restante are conducerea ASF față de angajați, respectiv:

  • obligaţia acestuia de a modifica, de îndată, toate contractele individuale de muncă ale salariaţilor ASF (…)
  • obligația de a achita, de îndată, drepturile salariale restante, reprezentând diferența rămasă neachitată din prima anuală, acordată în trimestrul al IV-lea al anului 2023
  • obligația de a achita, de îndată, drepturile salariale restante, reprezentând prima de performanță aferentă activității prestate în cursul anului 2023, cu privire la care menționăm faptul că dreptul de creanţă s-a născut în data de 15.02.2024.

HotNews.ro a scris încă în luna ianuarie din acest an cum cei peste 500 de angajați ai ASF au încasat în luna decembrie 2023 doar o parte din cel de-al 15-lea salariu, stipulat ca primă anuală în Contractul Colectiv de Muncă.

Cum s-a activat dreptul angajaților ASF de a lua prima de performanță

Noutatea este că în luna februarie 2024 s-a activat și dreptul de a încasa prima de performanță pentru activitatea din 2023, după cum susține vicepreședinta Sindicatului ASF.

Aceasta reclamă că angajaților nu li s-au elaborat contracte individuale de muncă în acord cu prevederile CCM-ului care avea termen de valabilitate până în 16 februarie 2024, cu posibilitatea prelungirii cu încă 1 an.

Procesul de negociere privind semnarea unui nou CCM s-a încheiat în 14 februarie 2024, fără a se ajunge la un consens, iar efectele vechiului CCM au încetat, nu însă de a se activa dreptul angajaților de a încasa prima de performanță.

Vicepreședinta de Sindicat precizează cum evaluarea profesională a angajaților se efectuează, în fiecare an în perioada 3 ianuarie-15 februarie pentru anul anterior, fapt care s-a întâmplat și în acest an, astfel că la data finalizării acestui proces, erau aplicabile dispozițiile din vechiul CCM (valabil în perioada 16 februarie 2022-16 februarie 2024), în acord cu care angajații au dreptul la primă de performanță.

Membrii fostei conduceri ASF și-au dat prime între 11.500 de euro și 24.500 de euro în anul falimentului Euroins

Opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, potrivit datelor ASF transmise în luna ianuarie 2024 la solicitarea HotNews.ro.

Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro – aferent primei de performanță și primei de Ziua ASF).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Nu e SF! Costumul care poate transforma urina în apă potabilă – cum funcționează

Publicat

in

Un costum spaţial de inspiraţie ştiinţifico-fantastică care reciclează urina în apă potabilă ar putea permite astronauţilor să efectueze lungi ieşiri în spaţiu în cadrul viitoarelor expediţii lunare, scrie The Guardian.

Prototipul, modelat după “costumele de protecţie” din clasicul SF Dune, colectează urina, o purifică şi o poate returna astronautului printr-un tub de băut în cinci minute.

Creatorii costumului speră că acesta ar putea fi utilizat înainte de sfârşitul deceniului în cadrul programului Artemis al NASA, care este axat pe învăţarea modului de a trăi şi de a lucra pe perioade prelungite pe o altă lume.

NASA se pregăteşte pentru misiunea Artemis III din 2026, care vizează debarcarea unui echipaj la polul sud al Lunii, cu ambiţia declarată de a lansa misiuni cu echipaj pe Marte până în anii 2030. Urina şi transpiraţia sunt deja reciclate în mod obişnuit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar Sofia Etlin, cercetător la Weill Cornell Medicine şi Cornell University şi coproiectant al costumului, spune că este nevoie de un sistem echivalent pentru atunci când astronauţii sunt în expediţie.

“În prezent, astronauţii au la dispoziţie doar un litru de apă în sacii de băut din costum”, a declarat Etlin. “Acest lucru este insuficient pentru ieşirile spaţiale lunare planificate de durată mai lungă, care pot fi de la 10 ore şi chiar până la 24 de ore în caz de urgenţă”.

De asemenea, sunt plângeri în ceea ce priveşte soluţia actuală de gestionare a deşeurilor, aşa-numitul articol de îmbrăcăminte cu absorbţie maximă (MAG), care este în esenţă un scutec pentru adulţi.

Îmbrăcămintea ar fi predispusă la scurgeri, inconfortabilă şi neigienică, determinându-i pe unii astronauţi să limiteze consumul de alimente şi băuturi înainte de ieşirile în spaţiu, iar pe alţii să se plângă de infecţii ale tractului urinar (ITU).

Cum funcționează

Sistemul propus cuprinde o cupă de colectare din silicon turnat pentru a se potrivi în jurul organelor genitale, cu o formă şi o dimensiune diferite pentru femei şi bărbaţi. Aceasta este conţinută într-o lenjerie de corp alcătuită din mai multe straturi de ţesătură flexibilă.

Cupa de silicon este conectată la o pompă de vid activată de umiditate, care porneşte automat de îndată ce astronautul începe să urineze. Odată colectată, urina este deviată către sistemul de filtrare, unde este reciclată în apă cu o eficienţă de 87%. Sistemul utilizează un sistem de osmoză pentru a elimina apa din urină, plus o pompă pentru a separa apa de sare.

Colectarea şi purificarea a 500 ml de urină durează doar cinci minute. În timpul implementării, apa purificată ar putea fi îmbogăţită cu electroliţi şi returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm, având o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerată suficient de compactă şi uşoară pentru a fi transportată pe spatele unui costum spaţial. Echipa intenţionează să recruteze 100 de voluntari la New York, în toamnă, pentru a testa confortul şi funcţionalitatea sistemului.

“Sistemul nostru poate fi testat în condiţii simulate de microgravitaţie, deoarece microgravitaţia este principalul factor spaţial de care trebuie să ţinem cont”, a declarat prof. Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine. “Aceste teste vor asigura funcţionalitatea şi siguranţa sistemului înainte ca acesta să fie implementat în misiuni spaţiale reale”.

Detalii despre prototip sunt publicate în revista Frontiers in Space Technology.

Citeste mai mult

ACTUAL

Analiză. Biden revine în campanie. A câștigat președintele joi suficient timp pentru a supraviețui furtunii politice?!

Publicat

in

Joe Biden revine vineri în campanie, în statul decisiv Michigan, după ce a susținut o conferință de presă care nu a ridicat și nici nu a adâncit îngrijorările din jurul candidaturii sale, potrivit AFP.

Președintele american urmează să țină un discurs la noapte la Detroit, în acest stat industrial din regiunea Marilor Lacuri pe care trebuie neapărat să îl câștige în noiembrie pentru a-l învinge pe republicanul Donald Trump.

Potrivit echipei sale de campanie, el va descrie „ce ar putea realiza America în primele o sută de zile ale unui al doilea mandat Biden”.

„Voi rămâne în mișcare”, a promis joi democratul în vârstă de 81 de ani, în cadrul unei conferințe de presă anunțată drept crucială pentru soarta sa politică, foarte incertă de la dezbaterea sub așteptări din 27 iunie împotriva miliardarului republican în vârstă de 78 de ani.

Toată lumea a văzut ceea ce a vrut să vadă în acest exercițiu de o oră, care a confirmat înainte de toate că Joe Biden este în prezent politicianul cel mai atent analizat de pe planetă.

Susținătorii președintelui au fost încântați de cunoștințele sale politice, în special cele internaționale, și de prestația sa în general controlată.

„Nu, Joe Biden nu are un doctorat în afaceri externe. Este doar al naibii de bun”, a aplaudat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, în timpul conferinței de presă.

Sângerare, nu hemoragie

De cealaltă parte a argumentului, oamenii au subliniat discursul său greoi și, mai presus de toate, două gafe monumentale.

Cu puțin timp înainte de a apărea în fața jurnaliștilor, președintele american l-a anunțat pe „președintele Putin” atunci când a vrut să îl întâmpine pe șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, dar s-a corectat imediat.

În timpul conferinței de presă, el l-a menționat pe „vicepreședintele Trump” în loc de vicepreședintele său Kamala Harris, spre deliciul adversarului său. „Bună treabă, Joe!”, a glumit Donald Trump.

Vineri, unul dintre arhitecții victoriei liderului democrat în 2020, alesul afro-american James Clyburn, a asigurat NBC că este „total angajat” să lucreze alături de Joe Biden.

Întrebarea care se pune acum este dacă președintele a câștigat suficient timp joi pentru a supraviețui furtunii politice și mediatice sau dacă a amânat doar o retragere inevitabilă.

Sângerarea lentă de sprijin în cadrul Partidului Democrat continuă, dar nu s-a transformat pentru moment într-o hemoragie.

La ultima numărătoare, aproximativ cincisprezece parlamentari democrați i-au cerut în mod deschis președintelui american să își retragă candidatura înainte de convenția de nominalizare de la Chicago din august.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra figurilor marcante ale partidului și în special asupra a doi dintre ei: fostul lider al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și fostul președinte Barack Obama.

În urmă în statele-cheie

Primul, un politician de o abilitate formidabilă, a insistat săptămâna aceasta ca Joe Biden „să ia o decizie”, prefăcându-se că ignoră hotărârea acestuia de a rămâne în cursă. Cel de-al doilea, care a fost văzut în campanie alături de fostul său vicepreședinte și care păstrează un ascendent imens asupra electoratului democrat, tace pentru moment.

Sondajele, pe de altă parte, sunt la fel.

Toate indică faptul că prestația dezastruoasă a lui Joe Biden în cadrul dezbaterii, deși a sporit îngrijorarea americanilor cu privire la capacitatea sa de a guverna pentru mult timp, nu a făcut prea mult pentru a mișca liniile electorale într-o țară extrem de divizată din punct de vedere politic.

Un sondaj de opinie difuzat de radioul public NPR îi acordă democratului 50% din intențiile de vot la nivel național, față de 48% pentru Donald Trump.

Alte sondaje îl dau pe republican în avantaj, dar întotdeauna în marja de eroare.

Tendința cea mai îngrijorătoare pentru președinte rămâne decalajul său, potrivit mai multor sondaje, în anumite state decisive.

Printre acestea se numără Michigan, desigur, dar și Nevada, în vestul Statelor Unite, unde Joe Biden se va afla săptămâna viitoare.

Nerăbdător să își dovedească vitalitatea, președintele octogenar, care până de curând evita să petreacă prea mult timp cu jurnaliștii, va acorda de asemenea un interviu luni pe NBC.

Echipa sa promite „alte interviuri” drept „contrapartidă la convenția republicană”, care va culmina cu nominalizarea lui Donald Trump săptămâna viitoare la Milwaukee, în nordul Statelor Unite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend