Conecteaza-te cu noi

INFO IMOBILIAR

ANCPI: În luna iunie 2024 s-au vândut aproape 46.000 de imobile. Dolj și Galați în topul vânzărilor de terenuri agricole

Publicat

in

În luna iunie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 45.718 de imobile, cu 2.117 mai multe față de luna mai. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu circa 1.300 mai mare față de perioada similară a anului 2023, a transmis luni Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2024, în București – 9.062, Ilfov – 3.707 și Timiș – 2.138. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 45, Covasna – 252 și Olt – 260.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în iunie 2024, a fost de 25.174, cu 7.626 mai mare față de iunie 2023. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.062, Ilfov – 2.221 și Constanța – 1.549. La polul opus se află județele Harghita – 30, Covasna – 73 și Gorj – 80.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a șasea lună a anului 2024 sunt Dolj – 488, Galați – 400 și Arad – 372.

În primele șase luni ale anului 2024 au fost tranzacționate 296.429 de imobile, cu 14.856 mai multe față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în luna aprilie – 61.718, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Perioada estivală crește chiriile în marile orașe / Unde și cu cât poți închiria o locuință în funcție de zonă

Publicat

in

Cât poți cere chirie pe apartamentul tău? Zonele cele mai dorite de chiriași

Marile orașe din țară continuă să atragă un număr semnificativ de chiriași, iar sumele solicitate pentru plata chiriei sunt în creștere față de anul trecut atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere, arată o analiză Imobiliare.ro

“Există diferențe mari între un oraș sau altul dar și între o zonă sau alta în cadrul aceluiași oraș. Zona, dar și starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă și gradul de utilare și confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea prețului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziționat ca preț, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă ca prețul nu este în piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cartierele care atrag cei mai mulți potențiali chiriași și unde se pot câștiga cele mai mari sume din închiriere

Chiriile solicitate pentru locuințele din Capitală s-au majorat în ultimul an atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor mai spațioase. Dacă la începutul verii trecute se cerea o chirie medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră, în prezent prețul a ajuns la 340 euro/lună.

Apartamentele cu 2 camere, care sunt de cele mai multe ori și cele mai căutate de potențialii chiriași, se închiriază cu 520 euro/lună în condițiile în care chiria medie era de 470 euro/lună în iunie 2023, iar pentru cele cu 3 camere se solicită în medie suma de 700 euro/lună cu 50 de euro în plus față de anul trecut.

Centrul Capitalei, cel mai atractiv. Accesul la metrou, numitorul comun al celor mai populare zone

Cei mai mulți potențiali chiriași care și-au căutat un apartament în București pe Imobiliare.ro și-au arătat interesul pentru zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii din inima orașului. Aici găsim și una dintre cele mai bogate oferte din Capitală, dar și prețuri pe măsura poziționării privilegiate a acestor proprietăți în centrul orașului, cu acces la cele mai multe variante de transport în comun și în proximitatea multor puncte de interes pentru chiriași – de la restaurante, terase și baruri și până la instituții de învățământ și multiple opțiuni de divertisment. Pentru un apartament situat în această zonă poți solicita, în medie, 600-650 euro/lună chirie.

O altă zonă care atrage numeroși chiriași, aflați în căutarea unor locuințe mai accesibile ca preț, este Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. Și de această dată observăm un număr ridicat de proprietăți disponibile deja la închiriere, dar suma medie solicitată de proprietari se plasează în jurul valorii de 400 euro/lună. Zona oferă acces la metrou, iar cei care ajung să se mute aici au mall-uri și hipermarketuri la doi pași de casă. Un apartament situat în acest areal va fi foarte atractiv în câteva luni pentru studenți, având în vedere facultățile aflate în apropiere.

Poți solicita o chirie lunară similară și dacă dai în chirie un apartament în Drumul Taberei. Aceasta este o altă zonă foarte populară în rândul chiriașilor, care oferă acces la metrou, dar și proximitate față de unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală.

Pe locul patru în topul celor mai atractive zone bucureștene pentru chiriași se găsește Tineretului-Timpuri Noi. Printre atuurile sale se numără apropierea față de centru, accesul la metrou și, desigur, parcul ideal pentru familiile cu copii. Numărul de proprietăți disponibile în această parte a orașului este însă semnificativ mai mic față de cel întâlnit în zonele anterioare. Apartamentele se închiriază, în medie, cu 500 euro/lună.

Prețul își spune cuvântul pentru mulți dintre chiriași așa că nu este de mirare faptul că printre cele mai dorite cartiere din București întâlnim Berceni. Numărul proprietăților disponibile pe piață este mai mare decât în alte zone, iar chiria este una dintre cele mai accesibile din oraș media situându-se în jurul valorii de 380 euro/lună.

Dezvoltarea semnificativă pe segmentul rezidențial nou se traduce prin mai multe variante de apartamente situate în blocuri finalizate în ultimii ani pentru care se caută chiriași. Accesul la numeroase mijloace de transport în comun, inclusiv la metrou, numărul mare de spații de joacă pentru copii, apropierea față de Parcul Tineretului și opțiunile de shopping foarte variate sunt câteva dintre punctele forte ale cartierului.

Cât poți să ceri chirie în Cluj-Napoca? Multe proprietăți se închiriază mai scump ca în București

Garsonierele și apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, cu prețuri mai mari decât în Capitală. Discutăm despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor și de 550 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 camere.

Dacă ai în proprietate însă un apartament cu 3 camere pentru care vrei să găsești chiriaș, prețul cu care vei ajunge să-l închiriezi va fi, cel mai probabil, mai mic decât cel pe care l-ai putea câștiga cu o proprietate similară în Capitală. Chiria medie plătită de clujeni este de 670 euro/lună pentru astfel de locuințe.

Cele mai căutate zone din Cluj-Napoca. Închiriezi cu cele mai mici prețuri în Mănăștur

Dacă ai un apartament în Mărăști sau Mănăștur, atunci vei atrage cu siguranță un număr considerabil de potențiali chiriași, interesul fiind foarte mare pentru aceste cartiere. Chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament în Mărăști este de 550 euro/lună. În Mănăștur prețurile sunt însă unele dintre cele mai mici de pe piață, media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună. Doar în cartierul Someșeni apartamentele se închiriază mai ieftin.

Alte două zone-magnet pentru chiriași sunt Gheorgheni și Zorilor. Apartamentele se închiriază aici la prețuri similare cu cele din Mărăști. Centrul orașului este și el atractiv, iar avantajul proprietarilor este că în acest caz pot solicita chirii semnificativ mai mari pentru locuințele lor. Apartamentele aflate aici se închiriază, în medie, cu 650 euro/lună, cel mai mare preț din oraș.

Fiind vorba despre un oraș cu numeroase facultăți de renume, cererea pentru apartamentele din Cluj-Napoca va începe să crească semnificativ în scurt timp, odată cu apropierea noului an universitar și întoarcerea studenților la cursuri.

Cât poți să ceri chirie în Brașov? Mulți chiriași își doresc locuințe noi

Brașovul este al treilea cel mai scump oraș din țară pentru chiriași, după București și Cluj-Napoca. Dacă ai o garsonieră, poți solicita în medie o chirie de 320 euro/lună pentru aceasta. În cazul apartamentelor cu 2 camere suma crește la 480 euro/lună.

Chiria medie pe care o solicită ceilalți proprietari din Brașov pentru apartamentele cu 3 camere este de 600 euro/lună, cu 50 euro mai mare decât la începutul verii trecute.

Printre cele mai căutate zone în rândul potențialilor chiriași se numără Tractorul și Avantgarden, două cartiere care s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani unde găsim numeroase locuințe noi. Se solicită, potrivit datelor Imobiliare.ro, o chirie medie de 450-500 euro/lună pentru proprietățile aflate aici.

Centrul orașului este, de asemenea, foarte atractiv pentru cei care își caută o locuință pe care să o închirieze. Avantajul proprietarilor este că pot solicita, în acest caz, unele dintre cele mai ridicate prețuri din oraș. Un apartament din centrul Brașovului se închiriază cu o sumă medie de 550 euro/lună.

Cartierul Astra se numără, la rândul său, printre cele mai populare în rândul potențialilor chiriași, iar și oferta disponibilă aici este variată. Chiriile sunt însă mult mai mici în acest caz, media situându-se în jurul valorii de 420 euro/lună.

Cât poți să ceri chirie în Constanța? Tomis Nord-Badea Cârțan, cea mai căutată zonă din oraș

O garsonieră din Constanța poate fi închiriată, de cele mai multe ori, cu suma de 300 euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro. În cazul acestui tip de proprietate prețul a crescut pe plan local cel mai puțin față de începutul verii trecute, mai exact cu doar 35 euro.

Chiria medie care se solicită la ora actuală pentru un apartament cu 2 camere este de 450 euro/lună, iar cea pentru un apartament cu 3 camere este de 600 euro/lună. Suma pe care o poți solicita din partea chiriașului diferă, însă, considerabil în funcție de atractivitatea cartierului în care se află locuința, mobilier, finisaje și multe altele.

Tomis Nord-Badea Cârțan este, în momentul de față, cea mai căutată zonă din Constanța în rândul potențialilor chiriași și dispune și de o ofertă foarte bogată de locuințe. Chiria medie pentru un apartament ajunge la 450 euro/lună.

Locul al doilea în topul preferințelor celor care își caută o chirie în orașul de pe malul Mării Negre este ocupat de zonele Universitate (Capitol-Central) și Faleză Nord. Aceasta din urmă este, alături de zona Delfinariului, cea mai scumpă din oraș. Apartamentele se închiriază, în medie, cu 600 euro/lună.

Dacă ai o locuință în zona Tomis Plus-Boreal este, de asemenea, posibil ca aceasta să atragă interesul celor care prospectează piața în căutarea celui mai bun apartament. Se solicită, în medie, 500 euro/lună chirie pentru proprietățile localizate aici.

Cât poți să ceri chirie în Iași? Prețul nu îi descurajează pe chiriași

Garsonierele pot fi date spre închiriere pentru o sumă medie de 300 euro/lună, în timp ce pentru apartamentele cu 2 camere proprietarii solicită 400 euro/lună. Locuințele mai spațioase, cu 3 camere, se închiriază cu cele mai mari prețuri și s-au scumpit și cel mai mult față de începutul verii trecute. Chiria medie pentru o astfel de proprietate era de 450 euro/lună în iunie 2023 și a ajuns la 500 euro/lună în prezent.

Chiar dacă în centrul orașului și în zona Copou-Sărărie se solicită cele mai mari ridicate chirii, 450-500 euro/lună, acestea atrag și cel mai mare număr de potențiali chiriași.

Tătărași și Păcurari-Canta sunt alte două zone din oraș populare în rândul celor care își caută un apartament de închiriat. Suma pe care o poți solicita în calitate de proprietar este, însă, semnificativ mai mică, media situându-se în jurul valorii de 370 euro/lună.

Tudor Vladimirescu, Alexandru cel Bun și Nicolina se numără și ele printre cele mai dorite zone din oraș.

Cât poți să ceri chirie în Timișoara? Cetate, Torontalului-Bucovina și Tipografilor, printre cele mai bănoase zone

Chiria medie pentru garsoniere este de 250 euro/lună, cea pentru apartamentele cu 2 camere este de 390 euro/lună, iar cea aferentă apartamentelor cu 3 camere ajunge la 450 euro/lună. Timișoara este astfel cel mai accesibil oraș mare din țară pentru chiriași, dar chiar și așa există zone în care poți să câștigi sume bune din închirierea unui apartament.

Zona Cetate este cea mai căutată de potențialii chiriași care analizează oferta din piață pe Imobiliare.ro și este cea mai bănoasă pentru proprietari. Chiria medie pe care poți să o ceri pentru un apartament este de 450 euro/lună. Alte zone bune pentru câștiguri din închirieri sunt Torontalului-Bucovina, Tipografilor, Aradului și Braytim.

La polul opus se află Freidorf, Buziașului și Blașcovici unde chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament scade sub 300 euro/lună.

Citeste mai mult

INFO IMOBILIAR

Cum să amenajezi eficient o baie mică

Publicat

in

Ai o baie mică și simți că fiecare căutare a produselor devine o muncă de detectiv? Ești sătul de dezordine și ai vrea ca baia ta să arate mai organizată și elegantă? Este timpul pentru o schimbare! Urmează acești pași pentru a transforma baia ta într-un spațiu funcțional și estetic.

Documentarea Inițială

Începe prin a te informa. Explorează reviste de specialitate, site-uri de design interior și videoclipuri care prezintă soluții de amenajare pentru băi mici. De asemenea, consultă un specialist în design interior pentru sfaturi personalizate și profesionale.

Elaborarea Proiectului

Fie că decizi să te ocupi singur sau apelezi la un profesionist, este esențial să creezi un plan detaliat. Acesta trebuie să includă atât aspecte estetice, cât și funcționale, astfel încât să optimizezi fiecare centimetru din spațiul disponibil.

Transpunerea în Realitate

Odată ce proiectul este finalizat, începe să-l pui în aplicare. Asigură-te că ai la îndemână toate materialele și accesoriile necesare și urmează planul pas cu pas pentru a evita surprizele neplăcute.

Organizarea și Depozitarea Obiectelor

Pentru a amenaja corect o baie mică, ordinele este esențială. Iată cum poți face acest lucru eficient:

Evaluarea Produselor: Pune toate produsele cosmetice, farmaceutice și de igienă pe masă pentru a vedea exact ce ai. Aruncă orice produs expirat sau pe care nu-l mai folosești.

Depozitare Inteligentă: Folosește rafturi, cutii de depozitare și suporturi pentru a organiza produsele. Alege soluții care se potrivesc stilului tău și care maximizează spațiul vertical.

Accesorizare Fără Găurire: Utilizează cârlige, console și suporturi cu ventuze sau magneți pentru a evita deteriorarea pereților. Asigură-te că acestea sunt potrivite pentru spații umede și că au o capacitate de susținere adecvată.

Gestionarea Prosoapelor și a Rufelor Murdare

Pentru a menține ordinea, păstrează prosoapele curate în afara băii, reducând astfel riscul de mucegai. În baie, amplasează un coș pentru rufe murdare, preferabil unul pliabil care economisește spațiu atunci când nu este folosit.

Alegerea Între Cadă și Cabină de Duș

cabină de duș de 100 cm lățime economisește mai mult spațiu decât o cadă. În plus, poți opta pentru cabine de duș cu paravane din sticlă securizată și robinete ascunse în perete, care conferă un aspect modern și aerisit băii tale. Jeturile de hidromasaj sunt disponibile chiar și pentru cabinele de duș mici, de 100 x 100 cm, pentru un plus de confort.

Prin urmare, cu un plan bine structurat și soluții de depozitare inteligente, chiar și cea mai mică baie poate deveni un spațiu funcțional și estetic. Succes în proiectul tău de amenajare!

Sursa foto: FreePik

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend