Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anchetă în Mureș: Un bărbat și-a pus pistolul pe plafonul mașinii și l-a pierdut pe drum

Publicat

in

Poliţiştii din Mureş au demarat verificări, sâmbătă, după ce o armă, două încărcătoare şi mai multe cartuşe precum şi o borsetă au fost găsite pe o stradă din municipiul Târgu Mureş. Primele concluzii ale anchetei arată că acestea aparţin unui bătrân care le-a pus pe plafonul autoturismului şi a uitat să le ia de acolo.

Poliţiştii din Târgu Mureş au început cercetările în acest caz sâmbătă, 1 iunie, după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că, pe o stradă din Târgu Mureş, au fost identificate o armă, două încărcătoare, mai multe cartuşe, precum şi o borsetă.

„S-a stabilit că arma tip pistol face parte din categoria armelor neletale supuse autorizării, cu destinaţia autoapărare cu proiectil de cauciuc, deţinută legal de un bărbat, de 74 de ani, persoană care a fost identificată ulterior, în urma activităţilor efectuate. De asemenea, s-a constatat faptul că aceste cartuşe sunt aferente calibrului armei în cauză. Totodată, acesta a declarat faptul că s-a deplasat cu arma către autoturismul proprietate personală, aşezând-o pe plafonul acestuia, de unde ar fi uitat să o ridice”, informează oficialii Poliţiei judeţene Mureş.

Ancheta a fost derulată de poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Mureş, ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş şi ai Serviciului Criminalistic.

Bărbatul care uitat arma şi muniţia a fost amendat contravenţional cu 5.000 de lei, conform Legii 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esenţiale şi al muniţiilor. În plus, poliţiştii au dispus măsura complementară a anulării dreptului de deţinere, port, şi folosire de arme şi muniţii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Scandal în Ucraina: unul dintre cei mai importanți șefi de la Finanțe este acuzat de luare de mită / Riscă zece ani de închisoare

Publicat

in

Șeful adjunct interimar al Serviciului Fiscal de Stat din Kiev a fost reținut și acuzat de luare de mită de la diverse firme, totul în schimbul acordării de licențe de „întreprinzător”, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 12 iulie.

Într-o postare pe Facebook, SBU a declarat că bărbatul în cauză ar fi luat bani de la directorul unei companii din Kiev, care se ocupă cu vânzarea angro de combustibil. “În schimbul unei ‘recompense‘ bănești, oficialul a promis că va acorda antreprenorului licențe pentru vânzarea de combustibil”, se arată în comunicat.

Dacă va fi condamnat, acesta riscă până la 10 ani de închisoare

El ar fi folosit un intermediar pentru a primi mita în două părți. Aceștia au fost observați de SBU în timpul primei tranzacții și reținuți în timp ce efectuau cea de-a doua. “Se desfășoară acțiuni de investigare care vizează identificarea și urmărirea penală a tuturor autorilor”, a adăugat SBU.

Bugetarul de la Fisc a fost inculpat în temeiul articolului 368 din Codul penal al Ucrainei – acceptarea unei oferte, promisiuni sau primirea unui beneficiu necuvenit de către un funcționar.

Citeste mai mult

NATIONAL

Institutul Elie Wiesel critică decizia Bisericii Ortodoxe – Un preot canonizat, acuzat că ar fi fost legionar

Publicat

in

În cadrul ședinței de lucru desfășurate joi și vineri sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a 16 sfinți români. Printre aceștia se numără figuri bine cunoscute precum părinții Arsenie Boca, Sofian Boghiu, Paisie Olaru, Dumitru Stăniloae și Ilie Cleopa. De asemenea, lista include și pe părintele Ilie Lăcătușu, ceea ce a generat o reacție din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Institutul “Elie Wiesel” a atras atenția asupra trecutului controversat al părintelui Ilie Lăcătușu, despre care se afirmă că ar fi fost legionar. Alexandru Florian, directorul institutului, a declarat pentru G4Media că decizia de a-l canoniza pe Lăcătușu ar putea fi o greșeală din cauza implicării sale în Mișcarea Legionară și a slujirii în Transnistria în perioada 1942-1943. Florian subliniază lipsa de empatie a acestuia față de soarta evreilor deportați în Transnistria, unde a avut loc un pogrom la Odesa în 1941, cu peste 20 de mii de victime.

“Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lăcătușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată,” a declarat Florian.

Contextul istoric al Părintelui Ilie Lăcătușu

Născut în 1909, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot în 1934 și a servit în diverse parohii până la arestarea sa de către regimul comunist în 1952. A fost trimis la Canalul Dunăre – Marea Neagră și, ulterior, în lagărul de la Periprava. După eliberare, a continuat să slujească în diferite parohii până la pensionarea sa în 1978. Ilie Lăcătușu a decedat în 1983 și este înmormântat în cripta Cimitirului Adormirea Maicii Domnului din București.

În anul 2000, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a deschis un dosar de canonizare, iar decizia recentă a Sfântului Sinod vine în urma acestui proces de evaluare.

Subiectul canonizărilor, inclusiv cel al părintelui Lăcătușu, a fost primul punct de pe agenda ședinței Sfântului Sinod. Patriarhul Daniel a explicat că textele liturgice ale unora dintre sfinți urmează să fie completate și diortosite într-o viitoare ședință a Sfântului Sinod. De asemenea, a menționat că decizia a fost supusă Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, având în vedere că sfinții și-au sfârșit viața pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Patriarh Daniel a anunțat că această canonizare face parte dintr-o serie de acțiuni care vor culmina cu aniversarea centenarului Patriarhiei Române în 2025.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend