Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anca-Diana Artene dismissed from post of sub-prefect of Bucharest municipality

Publicat

in

The Government approved on Thursday, in a meeting, a decision by which Anca-Diana Artene is dismissed from the post of sub-prefect of Bucharest municipality, at her request, told Agerpres.

„The release from the position of sub-prefect of Bucharest municipality was decided at the request of Mrs. Diana-Anca Artene,” the Executive said.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alertă emisă de meteorologi: ‘Terra se încălzește tot mai tare’ / Se anunță temperaturi record

Publicat

in

Alertă mondială emisă de meteorologi: ‘Terra se va încălzi cu 1,4 grade Celsius în 2023′ / Temperaturi record în acest an

Cu doar o lună rămasă până la sfârşitul acestui an, 2023 va înregistra o încălzire globală de aproximativ 1,4 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, o situaţie care se adaugă „unei cacofonii asurzitoare” de recorduri climatice deja doborâte, a anunţat joi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters, informează Agerpres.

Raportul provizoriu al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) privind starea climei globale confirmă faptul că 2023 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, înlocuind anul 2016, care deţinea până acum acest record, când clima planetei noastre a fost cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai caldă decât media termică din era preindustrială.

Acest aspect se adaugă la urgenţa cu care se confruntă liderii mondiali care depun mari eforturi pentru a asigura eliminarea treptată a combustibililor fosili în cadrul Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care a început joi la Dubai.

„Nivelurile de gaze cu efect de seră sunt la un nivel record. Temperaturile globale sunt la un nivel record. Creşterea nivelului mării este la un nivel record. Gheaţa marină din Antarctica este la un nivel scăzut record’, a declarat secretarul general al OMM, Peterri Taalas.

Concluzia

Cu toate acestea, concluzia raportului nu înseamnă că omenirea este pe cale să depăşească pragul de încălzire pe termen lung de 1,5°C, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar reprezenta plafonul necesar pentru evitarea unor schimbări climatice catastrofale, conform Acordului de la Paris din 2015.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, nivelul de încălzire ar trebui să fie susţinut pentru o perioadă mai lungă.

Însă un an cu o încălzire de 1,4°C a oferit deja o previziune înspăimântătoare a ceea ce ar putea însemna depăşirea permanentă a pragului de 1,5°C.

În acest an, gheaţa marină din Antarctica a atins cea mai mică extindere maximă înregistrată în timpul iernii, cu aproximativ 1 milion de kilometri pătraţi mai puţin decât recordul anterior. Gheţarii elveţieni au pierdut aproximativ 10% din volumul lor rămas în ultimii doi ani, se arată în raport. Iar incendiile de vegetaţie au ars o suprafaţă record în Canada, însumând aproximativ 5% din pădurile ţării.

Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, combinate cu apariţia fenomenului climatic natural El Nino în Pacificul de Est, au împins omenirea într-un teritoriu al recordurilor în acest an.

Ce urmează?

Anul viitor ar putea fi şi mai rău, au spus oamenii de ştiinţă, deoarece este posibil ca impactul El Nino să atingă apogeul în această iarnă şi să determine temperaturi mai ridicate în 2024.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu deplânge moartea lui Henry Kissinger: ‘Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe’

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, că regretă trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger, arătând că contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice.

”Regret trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice şi va rămâne o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de diplomaţi şi lideri”, este mesajul premierului pe X.

Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend