Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiștii fac previziuni șocante: Marea Britanie va ajunge la fel ca Rusia

Publicat

in

Contracţia economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activităţile fiind afectate o scădere puternică a nivelului de trai al gospodăriilor potrivit aşteptărilor economiştilor citaţi de CNBC.

Goldman Sachs a prognozat în previziunile sale pentru 2023 o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece).

Scăderea va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024, anticipează banca, informează News.ro.

Declinul plasează Marea Britanie doar la o mică distanţă faţă de Rusia, despre care banca prevede o scădere de 1,3% în 2023, în condiţiile războiului din Ucraina şi al sancţiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale.

Contracţia economică din Rusia va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024, sugerează cifrele Goldman.

Gigantul de pe Wall Street prognozează expansiuni de 1% în SUA în 2023 şi 1,6% în 2024.

Germania ar urma să înregistreze cea mai proastă performanţă dintre marile economii după Rusia şi Marea Britanie, cu o contracţie de 0,6% în acest an şi un avans de 1,4% în 2024.

Estimările Goldman pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piaţă care anticipează o contracţie a PIB de 0,5% în 2023 şi o expansiune de 1,1% în 2024.

Cu toate acestea, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a estimat, de asemenea, că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor naţiuni dezvoltate în următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au confruntat cu aceiaşi factori macroeconomici contrari, apropiind Londra ca performanţă mai mult de Rusia decât de restul G-7.

Zona euro şi Regatul Unit sunt deja în recesiune, au conchis economistul şef al Goldman Jan Hatzius şi echipa sa, deoarece ambele au suferit ”o creştere mult mai mare şi mai lungă a facturilor pentru energia destinată uzului casnic”, care va duce inflaţia la vârfuri mai ridicate decât în alte ţări.

Firma de consultanţă KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei ”recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parţială de 0,2% în 2024.

Banca Angliei a majorat dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, în decembrie, pentru că a urmărit să controleze inflaţia, care a încetinit uşor în noiembrie, de la maximul ultimilor 41 de ani din octombrie.

KPMG se aşteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda de referinţă la 4% în primul trimestru al acestui an, înainte de a adopta o atitudinesde expectativă, pe măsură ce inflaţia se va diminua treptat.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Germania a interzis intrarea în țară a unui fost ministru grec pentru a conferință pro-palestiniană, ca să prevină „orice propagandă antisemită”

Publicat

in

De

Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis nu a primit permisiunea de a intra în Germania pentru a participa la o conferinţă controversată pro-palestiniană la Berlin, deoarece autorităţile se temeau că unii participanţi vor face remarci antisemite, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Re/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Au fost impuse mai multe interdicţii de intrare în Germania, inclusiv una împotriva lui Varoufakis, “pentru a preveni orice propagandă antisemită şi antiisraeliană la eveniment”, au declarat pentru AFP autorităţile germane de securitate.

Varoufakis, co-fondator al partidului paneuropean de stânga Diem25, a scris sâmbătă pe reţeaua de socializare X că Ministerul german de Interne a emis o “interdicţie de activitate” împotriva sa, adică “o interdicţie asupra oricărei activităţi politice”.

Acest lucru este valabil şi pentru participarea la evenimente online, de exemplu prin intermediul reţelei Zoom, potrivit politicianului.

Cu toate acestea, potrivit informaţiilor mediilor de securitate, care le-au confirmat pe cele din cotidianul Handelsblatt, este vorba într-adevăr de o interdicţie de intrare în Germania.

Poliţia germană a întrerupt şi apoi a interzis conferinţa vineri, la mai puţin de o oră după ce a început, deoarece unul dintre vorbitori nu avea permisiune de activitate politică în Germania, a explicat ea pe X, fără a-i oferi identitatea.

Poliţia a precizat ulterior pe X că a interzis desfăşurarea conferinţei, care era programată să aibă loc de vineri până duminică.

Războiul din Gaza a stârnit controverse în Germania, unde sprijinul puternic al Berlinului pentru Israel a fost criticat, deoarece vocile pro-palestiniene au fost marginalizate

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Udinese – AS Roma, suspendat după ce un jucător s-a prăbușit pe gazon

Publicat

in

De

Meciul dintre Udinese și AS Roma, din etapa cu numărul 32 din Serie A, a fost suspendat în minutul 83, după ce Evan Ndicka s-a prăbușit pe gazon și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Evan NdickaFoto: Alessio Marini/IPA Sport/ipa-age / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evan Ndicka s-a prăbușit pe gazon după ce a dus mâinile în zona pieptului

Jocul dintre Udinese și AS Roma era unul important pentru echipa antrenată de Daniele De Rossi, care avea nevoie de victorie pentru a ține aproape de locurile de Champions League.

Meciul a început rău pentru oaspeți, care au primit gol în minutul 23, reușita aparținându-i lui Roberto Pereyra.

În a doua repriză, Roma a restabilit egalitatea prin Romelu Lukaku (min 64), însă rezultatul a fost într-un final mai puțin important.

În minutul 71 al partidei, Evan Ndicka, fotbalistul Romei, a dus mâinile în zona pieptului și s-a prăbușit pe gazon.

Colegii și staff-ul echipei au făcut semne disperate, medicii au intervenit, iar jucătorul a fost scos conștient pe targă.

Ulterior, după câteva minute de discuții, partida a fost suspendată, urmând să se reia la o dată ulterioară, din minutul în care a fost întreruptă.

Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de către spectatorii prezenți, care s-au îngrijorat pentru jucătorul Romei.

„Jucătorul este conștient și a fost dus la spital pentru verificări suplimentare. Forza Evan, suntem cu toții alături de tine.” – se arată în comunicatul oficial al clubului AS Roma.

Serie A, etapa cu numărul 32

Vineri

Lazio – Salernitana 4-1

Sâmbătă

Lecce – Empoli 1-0

Torino – Juventus 0-0

Bologna – Monza 0-0

Duminică

Napoli – Frosinone 2-2

Sassuolo – AC Milan 3-3

Udinese – AS Roma SUSPENDAT

21:45 Inter – Cagliari

Luni

19:30 Fiorentina – Genoa

21:45 Atalanta – Verona

Serie A, clasament

1. Inter 82 puncte

2. AC Milan 69p

3. Juventus 63p

4. Bologna 59p

5. AS Roma 55p

6. Atalanta 50p

7. Lazio 49p.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend