Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Americanii îl știu deja pe Trump. Pentru Kamala Harris însă, miza dezbaterii din această noapte e uriașă. Ce trebuie să urmărim în confruntarea pentru Casa Albă

Publicat

in

Prima și posibil singura confruntare electorală directă dintre Donald Trump și Kamala Harris ar putea schimba dinamica unei competiții foarte strânse. Miza este mare pentru ambii candidați, dar mai importantă pentru Harris, care încă se prezintă alegătorilor, spun analiștii citați de Financial Times și Axios.

Pentru vicepreședinta Kamala Harris, dezbaterea din această noapte este un moment de mare risc, dar și de posibilă recompensă, care va testa, posibil decisiv, capacitatea ei de a ajunge la Casa Albă.

Dezbaterea Trump-Harris va avea loc la Philadelphia, la National Constitution Center, și va fi moderată de David Muir și Linsey Davis de la televiziunea ABC News. Dezbaterea începe la 9 seara, ora locală – 4 dimineață miercuri, ora României.

  • HotNews va transmite în format LIVE-TEXT cele mai importante momente ale dezbaterii (de la ora 04.00, ora României).

Lucrurile sunt simple. Majoritatea alegătorilor știu deja ce părere au despre Donald Trump, cunosc politicile și caracterul fostului președinte, dar mai puțini știu ce părere au despre Harris – sondajele relevând nevoia lor de a afla mai multe informații.

Evident, Harris are nevoie de mulți dintre acești alegători – inclusiv unii independenți, republicani anti-Trump, alegători albi mai în vârstă, latini și afro-americani – pentru a-l înfrânge pe Trump pe 5 noiembrie.

În cadrul dezbaterii, ea va încerca să demonstreze că nu este candidata „periculos de liberală” așa cum o cataloghează Trump, ci o versiune mai moderată și mai experimentată decât cea prezentată în scurta sa campanie prezidențială din 2020, scrie site-ul american Axios.

Și, deși a fost vicepreședintă timp de 3 ani și jumătate, va încerca să se prezinte ca o candidată a schimbării – și să îl prezinte pe fostul președinte ca pe o voce a trecutului, care divizează țara.

Sub presiune

Harris a evitat în general momentele neprogramate și a acordat puține interviuri, de la ascensiunea sa bruscă în fruntea listei democrate în iulie, ca urmare a retragerii lui Biden. Candidata democrată a și fost criticată pentru acest lucru, iar unii comentatori s-au întrebat dacă va face față atacurilor lui Trump.

Dezbaterea de la ABC va oferi multor alegători posibilitatea de a-și face o primă impresie mai clară cu privire la abilitățile lui Harris. Este posibil ca ea să nu aibă o a doua șansă în fața unui public atât de numeros.

Dezbaterea are loc într-un moment crucial al campaniei. După ce l-a înlocuit pe președintele Biden pe lista democraților și s-a bucurat de un val de entuziasm, Harris a ajuns, în sondajele recente, practic la egalitate cu Trump în statele-cheie și la nivel național.

Un sondaj New York Times/Siena publicat la sfârșitul săptămânii a arătat însă că 31% dintre alegători cred că trebuie să „afle mai multe” despre Harris, față de doar 12% care au spus același lucru despre Trump.

Trump, care după retragerea lui Biden joacă rolul candidatului mai vârstnic, s-a menținut relativ stabil în sondaje. E neclar dacă el riscă o scădere a sprijinului, în eventualitatea unei dezbateri proaste. Însă mulți republicani l-au îndemnat să se concentreze mai mult pe argumente de fond împotriva lui Harris, mai degrabă decât pe atacuri incendiare și personale.

În weekend, el a mers totuși mai departe cu atacurile violente, amenințând că își va închide adversarii politici, inclusiv funcționarii electorali și donatorii democrați, dacă va fi ales.

Cine va părea mai prezidențial?

Regulile de marți vor urma un format similar dezbaterii Biden-Trump, cu microfoanele candidaților atent manevrate (deschise doar pentru candidatul care răspunde întrebării moderatorilor) și fără spectatori în studio.

Harris și Trump se vor confrunta cu întrebări din partea prezentatorilor ABC Linsey Davis și David Muir, având la dispoziție două minute pentru răspuns și două minute pentru replică, cu un minut suplimentar de follow-up. Nu vor fi permise notițe pregătite.

„Cred că miza este mare pentru amândoi, dar mai mult pentru Harris”, a explicat pentru Financial Times Hans Noel, profesor de guvernare la Universitatea Georgetown.

„Este prima dată când o vedem vorbind și apărându-se direct, vorbind despre politici, răspunzând la linia de atac a lui Trump, și toate celelalte”, a spus el.

Noel a declarat că va urmări de asemenea să vadă dacă Trump a găsit vreo tactică nouă împotriva adversarei sale.

Fostul președinte a avut dificultăți în a se adapta la noua sa rivală, bazându-se pe atacuri personale împotriva lui Harris, inclusiv punându-i la îndoială identitatea rasială și republicând o postare sexistă pe rețelele sociale.

Cine o va defini pe Harris?

Ambii candidați vor încerca să facă un lucru simplu în timpul dezbaterii: să o definească pe Harris pentru un public votant care știe mult mai puține despre ea decât despre Trump.

Fostul președinte încă lucrează la strategia de atac împotriva adversarei sale, dar sondajele publicate în weekend arată că, în cele din urmă, el ar putea să-i frâneze elanul.

Trump a încercat să o prezinte pe Harris ca pe o comunistă radicală și ca pe o politiciană ce ia poziții după cum bate vântul (chestiunea fracturării hidraulice fiind doar un exemplu).

Dezbaterea „este un moment foarte important” pentru Trump, pe care trebuie să îl folosească cât mai bine, a declarat strategul republican Kevin Madden. „Va avea la dispoziție 90 de minute pentru a oferi o linie de atac cu adevărat concentrată asupra lui Harris și acest lucru va fi mai eficient decât orice anunț de 30 de secunde care va fi difuzat de 100 de ori până în ziua alegerilor”, a spus acesta.

Harris s-a prezentat publicului la Convenția Națională Democrată de luna trecută, dar dezbaterea va fi o ocazie de a le spune alegătorilor mai multe despre propunerile sale.

Criticată pentru superficialitatea unora dintre propunerile sale, ea va trebui, de asemenea, să convingă alegătorii că planurile sale au substanță.

Procuroarea Harris și condamnatul Trump

Harris a făcut din experiența sa de procuroare o parte centrală a identității sale politice și a fost mai dispusă decât Biden să îl atace pe Trump în campanie pentru condamnările sale penale.

„Cunosc genul lui Donald Trump”, a spus Harris în discursul său din cadrul convenșiei democrate. „Am avut de-a face cu oameni ca el întreaga mea carieră”.

Ea a entuziasmat mulțimile punând în contrast perioada în care s-a ocupat de „prădători” și „escroci” cu înfățișările în instanță și problemele juridice ale fostului președinte.

Trump, proaspăt victorios în justiție după ce sentința în cazul său Stormy Daniels a fost amânată până după alegeri, a acuzat-o la rândul său pe Harris că este o procuroare „radicală” și în același timp „slabă în materie de infracțiuni”, și este probabil să repete acuzațiile în timpul dezbaterii.

În căutarea unei viziuni economice

Economia rămâne totuși principala preocupare a alegătorilor, deoarece prețurile ridicate continuă să îi afecteze, iar acest lucru îl avantajează pe Trump.

Trump dorește să reducă impozitele, dincolo de reducerile pe care le-a adoptat în 2017, să stimuleze producția de energie, să reducă cheltuielile guvernamentale și să apeleze la Elon Musk pentru a urmări o dereglementare agresivă.

El intenționează, de asemenea, să impună taxe vamale suplimentare drastice la importuri în cadrul unei relansări a agendei sale economice „America first”.

Harris, pe de altă parte, dorește să majoreze impozitele pentru persoanele cu venituri mari și pentru marile corporații, să extindă plasa de siguranță socială și să acorde credite fiscale pentru îngrijirea copiilor și beneficii fiscale pentru proprietarii de întreprinderi mici.

Ea dorește, de asemenea, să ia măsuri drastice împotriva manipulării prețurilor, deși nu a oferit prea multe detalii, ceea ce stârnește îngrijorare în rândul unor economiști cu privire la controlul prețurilor.

Se așteaptă ca Trump să continue să acuze administrația Biden pentru costul ridicat al vieții, în timp ce Harris va sublinia scăderea inflației și milioanele de locuri de muncă create în perioada în care ea și Biden au fost în funcție.

În cea mai mare parte a acestui an, alegătorii au declarat că au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, dar luna trecută un sondaj FT-Michigan Ross a arătat că acest lucru s-a schimbat, mai mulți dintre ei având încredere în Harris în această privință.

Imigrația și avortul

Harris și Trump vor încerca de asemenea să capitalizeze de pe urma pozițiilor lor cu privire la două probleme majore pentru alegătorii americani: avortul și imigrația.

Trump a fost în defensivă în ceea ce privește dreptul la avort și se străduiește să își definească poziția, încercând să găsească un echilibru între opiniile ferme ale alegătorilor religioși anti-avort, care formează un nucleu al bazei sale, fără a îndepărta alegătorii moderați și independenți, ce tind să sprijine drepturile reproductive.

Harris, care a desfășurat o campanie puternică în favoarea drepturilor reproductive, va încerca să îl asocieze pe fostul președinte cu anularea de către Curtea Supremă, în 2022, a hotărârii Roe vs Wade, o măsură posibilă prin numirea a trei judecători conservatori în timpul președinției lui Trump.

În același timp, fostul președinte va încerca să acuze administrația Biden, și pe Harris, pentru afluxul de migranți care au trecut granița dintre SUA și Mexic în ultimii ani. El va încerca, de asemenea, să arunce vina asupra lui Harris, care a fost însărcinată de președinte să abordeze cauzele profunde ale migrației din America Latină.

Loading

NATIONAL

Ion Cristoiu anunță că americanii au pus ochii pe minerale rare din zona Rusiei: Smecheria e alta, NATO nu intervine

Publicat

in

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a analizat, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv, posibilele scenarii în cazul în care Rusia sau Ucraina nu ar respecta armistițiul limitat, valabil pentru 30 de zile. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca intenționat sau dacă ar lansa un atac asupra Ucrainei, Cristoiu a afirmat că NATO nu ar interveni direct, întrucât Ucraina nu face parte din Alianță.

„O să moară. NATO nu intră în joc, Zelenski nu reprezintă NATO. De fapt, ce reprezentați dumneavoastră? Atât. Mai întâi, într-o întrebare de persoană feminină, dacă se face o armată a Uniunii Europene, cine o conduce? Deci, NATO, din 54, NATO se construiește, se fac scheme, sunt divizii, sunt legături generale de la Bruxelles. De exemplu, dacă atacă Letonia, dincoace unde? Armata Uniunii Europene? Ursula (președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen)?”, a declarat Cristoiu.

Cristoiu a comentat și răspunsul purtătorului de cuvânt al guvernului britanic privind o eventuală ripostă a trupelor europene în cazul unui atac rusesc.

„El n-a întrebat ce vor face dacă vor fi atacate. Teoretic, din punct de vedere al dreptului internațional, poate să spună că e pe teritoriul Ucrainei. Deci, încă o dată spun pentru telespectatori: e după război, nu acum. Aici e o diferență față de americani”, a precizat jurnalistul.

În opinia publicistului, SUA, în special sub conducerea lui Donald Trump, ar putea avea o abordare diferită față de cea a Europei.

„Americanii lui Trump, care au dreptate, spun așa: Nu avem nevoie de trupe, că nu o să admitem veci ca rușii să garanteze. Occidentalii spun altfel: Noi neapărat avem nevoie acolo de niște pițifelnici, ăia care sunt. Vă imaginați generația asta a internetului pe front? Problema este că, pe acea linie de demarcație, cum ar veni, problema era că și ei spun așa: în felul acesta, rușii, adică rușii nu s-au temut până acum de Occident, dar se tem de ăia 10.000 cât sunt acolo pe linie. Trump spune un lucru mult mai important: să fie un acord de exploatare a pământurilor rare și atunci vin americanii în Ucraina. În acordul de pace cu Rusia se prevede că nu o să atace rușii cetățeni americani. Eu cred că e și mai mare șmecheria, pentru că cele mai multe pământuri rare sunt în zona rusă”, a mai spus el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Germania vrea să apropie Marea Britanie de UE: un mandat pentru o resetare cu Uniunea Europeană

Publicat

in

Cel mai înalt diplomat al Germaniei la Londra, Miguel Berger, a cerut, joi dimineață, Regatului Unit să încheie un acord de uniune vamală cu Uniunea Europeană, informează Politico, potrivit Mediafax.

Vorbind joi dimineață la Camerele de Comerț Britanice, ambasadorul Miguel Berger a indicat uniunea vamală de lungă durată a Turciei cu UE drept un potențial model.

„La revizuirea de anul viitor, putem, evident, să analizăm posibilitățile de reducere a birocrației. Dar permiteți-mi să menționez că Turcia are de peste 20 de ani o uniune vamală cu Uniunea Europeană. Aceasta ar fi, în mod evident, și o modalitate de a avansa, care ar ușura multe, multe lucruri în relația comercială”, a spus el.

Deși a recunoscut că Acordul de Comerț și Cooperare (TCA) dintre Regatul Unit și UE este „cel mai sofisticat și de mare anvergură acord comercial care există în lume”, Berger a susținut că niciuna dintre părți „nu au folosit potențialul acestuia”.

„Între guvernele noastre, între camerele noastre de comerț, putem face mult mai mult pentru a consolida legăturile business-to-business”, a spus el.

Comentariile sale recente l-au plasat în dezacord cu poziția guvernului britanic. Ministru adjunct de Finanțe al Regatului Unit, Nick Thomas-Symonds, a subliniat că Marea Britanie are „un mandat pentru o resetare cu Uniunea Europeană”, care prevede că „nu vom reintra în piața unică sau în uniunea vamală”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

La Liga: Deşi ambele echipe se opun, meciul dintre FC Barcelona şi Osasuna va avea loc la 27 martie

Publicat

in

Cmisia de apel a Federaţiei Spaniole de Fotbal a anunţat, joi, că meciul restant dintre echipele FC Barcelona şi Osasuna va avea loc la 27 martie. Ambele echipe contestaseră, iniţial, decizia, potrivit news.ro

„Jurisprudenţa (…) stabileşte că numărul jucătorilor convocaţi la echipele naţionale nu reprezintă un motiv suficient pentru a amâna un meci (…) atunci când echipa în cauză are destui fotbalişti pentru a-l juca”, a decis comisia  Federaţiei Spaniole (RFEF).

Între timp, ambele cluburi susţin că meciul nu trebuie disputat în ziua de 27 martie.

În tabăra catalanilor se consideră că această dată este în detrimentul Barcelonei, din cauza absenţei mai multor jucători importanţi. Liderul campionatului spaniol va juca fără doi internaţionali sud-americani, Raphinha şi Ronald Araujo, aflaţi la loturile naţionale ale Braziliei şi Uruguay-ului.

La rândul ei, Osasuna făcuse apel pentru această dată din cauza faptului că formaţia bască avea deja programat un alt meci pe 28 martie, împotriva celor de la Athletic Bilbao. În noile condiţii, amicalul a fost amânat pentru ziua de 30 martie, pentru a permite ca Osasuna să beneficieze de un timp suficient de recuperare.

Meciul dintre FC Barcelona şi Osasuna, programat iniţial pentru 8 martie, a fost amânat din cauza decesului medicului catalanilor, Carles Minarro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Radu Drăgușin, vizită surpriză în cantonamentul naționalei

Publicat

in

Radu Drăgușin a făcut o vizită neașteptată echipei naționale a României. A sosit special de la Londra pentru a fi alături de colegi înaintea meciului cu Bosnia și Herțegovina, programat vineri, 21 martie, pe Arena Națională, potrivit mediafax.

Fundașul lui Tottenham, recent operat după o ruptură de ligamente încrucișate suferită în meciul cu Elfsborg din Europa League, a decis să facă acest gest de susținere, deși se află în perioada de recuperare, notează Prosport.

„«Dragonul» e aici! Aflat în perioada de recuperare după operația la genunchi, Radu Drăgușin și-a vizitat colegii în cantonamentul de la Mogoșoaia și le-a urat succes”, a anunțat echipa națională pe Instagram, alături de imagini cu fotbalistul care a fost întâmpinat cu căldură de colegii săi și de selecționerul Mircea Lucescu.

Drăgușin va urmări meciul României din tribunele Arenei Naționale, la partida din preliminariile Campionatului Mondial din 2026, care începe la ora 21:45.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gigi Becali continuă seria dezvăluirilor explozive despre George Simion: Liderul AUR a vrut să îl bată pe Mihail Neamțu

Publicat

in

Deputatul independent Gigi Becali, patronul FCSB, a dezvăluit că George Simion, liderul AUR, a vrut să-l bată pe Mihail Neamțu, unul dintre deputații partidului.

Becali a intrat și el în Parlament pe listele AUR, dar a demisionat din formațiune și s-a certat cu Simion, după ce s-a simțit jignit de acesta. Între timp, patronul FCSB a anunțat că vrea să se implice într-un nou proiect politic.

Gigi Becali: Simion a vrut să-l bată pe Neamțu

„George Simion l-a înjurat pe Neamțu, ar fi vrut să îl bată pe Mihail Neamțu de față cu toată lumea. Când am auzit așa ceva l-am sunat pe Neamțu: bă Mihai, cum ai mai stat în partid? Nu se poate asta.

Am zis bine, era sâmbătă seara. Am avut o zbuciumare: Doamne dar ce fac, că omul ăsta e nenorocit. Cum îl susțin eu pe ăsta, cum să înjure? Eram în biserică și m-am rugat la Dumnezeu. I-am spus: Doamne, fac bine ce fac, susțin un om bun? Sau poate sunt pe drumul greșit? Descoperă-mi tu.

Băi, ies din biserică. Când văd pe WhatsApp Simion. I-am zis ce i-am zis, i-am zis că tu ești istorie acum, praf, s-a terminat cu tine, vei vedea tu acum cine e istorie, cine merge la oi. Multe i-am scris, nejignindu-l.

Îl sun imediat pe Târziu. Mi-a zis că nea Gigi, eu știam.

I-am scris după să îi spun: înțeleg, ești invidios pe Neamțu, că e mai deștept de 100 de ori ca tine, dar ți-a dat și ție Dumnezeu”, a povestit Gigi Becali, pentru România TV.

Becali, despre Simion: Cum să fii atât de nemernic?

Amintim că Becali a demisionat din AUR și s-a certat cu liderul formațiunii, George Simion, pe care l-a acuzat de obrăznicie: „O să zică lumea că Sistemul m-a pus, dar el a făcut niște declarații care m-au deranjat pe mine că, vezi Doamne!… credea că nu văd pe TikTok și că… dar uite că sunt oameni care l-au înregistrat și mi-au dat. Că, vezi Doamne!, să merg la oi, la biserică și la fotbal. Și atunci declarațiile astea m-au făcut să-mi dau seama de niște lucruri”.

„Pe mine postul ăsta de deputat m-a costat aproape 700.000 de euro. Nu că i-am dat lui bani, dar acolo unde se ducea el la Pechea (unde au fost inundațiile anul trecut) și spunea „nea Gigi, cu Pechea am crescut 5%!”… pe mine m-a costat 700.000 de euro. Deci oamenii ăia nu tre’ să-l voteze, că n-a făcut el, eu am făcut! Și i-am mai dat încă 100.000 de euro împrumut la partid”, a mai dezvăluit patronul FCSB, pentru B1 TV.

El l-a descris apoi astfel pe Simion: „Este foarte inteligent, puternic și curajos, numai că mai are ceva – este foarte viclean, foarte nedemn și foarte obraznic. Combinația asta, trei cu trei, dă naștere la demon”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Claudiu Micovschi va prelungi contractul cu Rapid până în 2027

Publicat

in

Mijlocașul ofensiv Claudiu Micovschi a ajuns la un acord verbal cu conducerea Rapidului pentru prelungirea contractului care expiră la sfârșitul acestui sezon. Fotbalistul în vârstă de 25 de ani va semna o nouă înțelegere valabilă până în 2027, potrivit mediafax.

Chiar dacă nu a fost folosit prea mult ca titular în această stagiune, fotbalistul are încrederea șefilor și a lui Marius Șumudică și va parafa o nouă înțelegere valabilă până în 2027, scrie Prosport.

În ciuda faptului că nu a prins prea des postul de titular în acest campionat, un fotbalist are în continuare girul șefilor și a lui Marius Șumudică și va parafa o nouă înțelegere valabilă până în 2027.

Mijlocașul ofensiv Claudiu Micovschi are deja un acord verbal cu Dan Șucu pentru prelungirea contractului cu Rapid, scadent la finalul actualului sezon, scrie DigiSport.

În acest sezon nu a marcat niciun gol și a contribuit cu două assist-uri pentru coechipierii săi. A bifat 25 de meciuri în Superligă și în Cupa României. În campionat are 23 de apariții, însă doar în șapte a făcut parte din formula de start.

Micovschi a ajuns la Rapid în 2023, după o perioadă petrecută în ligile inferioare din Italia, iar sezonul trecut a fost împrumutat la UTA, unde a impresionat cu 9 goluri și 6 pase decisive.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend