Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexandru Muraru (PNL) sare la gâtul lui Marcel Ciolacu: ‘Să dispreţuieşti moldovenii e clar un semn de slab instinct politic’

Publicat

in

Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru l-a criticat, vineri, pe premierul Marcel Ciolacu, după ce acesta a spus că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”, liberalul afirmând că „să dispreţuieşti moldovenii e clar un semn de slab instinct politic”.

„Nu mă aşteptam la domnul prim-ministru Ciolacu să ne predea lecţii de geografie şi nici de bune maniere, dar să dispreţuieşti moldovenii e clar un semn de slab instinct politic. A reveni asupra declaraţiei ar fi un semn că domnia sa şi-a propus să mai şi înveţe, nu doar să dea lecţii”, a scris, vineri, pe Facebook, vicepreşedintele PNL, Alexandru Muraru, totodată lider al PNL Iaşi.

Tot vineri, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) i-a cerut explicaţii premierului Marcel Ciolacu, după ce a acesta a spus joi, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că ”Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”.

Marcel Ciolacu, la Timișoara: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință de presă la Timișoara despre autostrada care leagă Moldova de restul țării și a spus zâmbind că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.

”Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu dl Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a fost declarația făcută de Marcel Ciolacu ca răspuns la întrebarea pusă de un jurnalist.

Loading

NATIONAL

Moment fierbinte! Marcel Ciolacu a fost certat de un pensionar militar: Lăsați-mă să vă spun!

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a fost tras la răspundere de un pensionar militar nemulțumit de modul în care s-au făcut majorările pensiilor. Omul a cerut să știe de ce pensionarii militari nu au beneficiat de creșteri la fel de mari ca oamenii o obișnuiți.

” Tocmai au crescut. Nu au crescut absolut deloc. Rezolvați cu cei 3.000 de lei, dar e vorba cu creșterea pensiilor. E vorba de solda de grad. Am stabilit cu domnul Nicolae Ciucă să discutăm cu reprezentanții dumnevoastră să găsim cea mai bună soluție”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, i-a cerut, recent, ministrului de Finanțe Marcel Boloș includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, potrivit unor surse MEDIAFAX.

„Președintele Ciucă i-a cerut, recent, ministrului de Finanțe Marcel Boloș includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, spun pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Potrivit surselor citate, urmează ca Ministerul Finanțelor să pună, în scurt timp, un act normativ în transparență.

Klaus Iohanmnis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vietnamul a fost devastat total. Incredibil ce distrugeri a putut provoca Taifunul Yagi / Sute de morți și răniți

Publicat

in

Cel puțin 143 de persoane au murit și zeci sunt date dispărute în Vietnam, potrivit oficialilor, totul după ce un super taifun a lovit sâmbătă și continuă să aducă ploi abundente, alunecări de teren și inundații, relatează BBC.

Mii de oameni au fost văzuți blocați pe acoperișuri în unele provincii nordice, în timp ce alții au postat cereri disperate de ajutor pe rețelele de socializare.

Taifunul Yagi – cea mai puternică furtună din Vietnam din ultimii 30 de ani – a făcut ravagii în nordul țării, lăsând 1,5 milioane de oameni fără electricitate.

Oameni evacuați

Mii de locuitori ai capitalei Vietnamului, care trăiesc în apropierea râului Roşu umflat, au fost evacuaţi miercuri, deoarece apele acestuia au inundat străzile, la câteva zile după ce taifunul Yagi a lovit nordul Vietnamului, transmite Reuters.

Yagi, cel mai puternic taifun din Asia în acest an, a atins coasta de nord a Vietnamului sâmbătă şi s-a deplasat spre vest, lovind Hanoi cu vijelii şi ploi abundente. Furtuna a lovit, de asemenea, alte provincii de pe râul Roşu, cel mai mare din zonă, prăbuşind luni un pod, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Luni, imaginile camerei de bord au arătat momentul în care podul Phong Chau din provincia Phu Tho a cedat, aruncând mai multe mașini în apă.

Deși acum a slăbit într-o depresiune tropicală, autoritățile au avertizat că Yagi va forma mai multe perturbări pe măsură ce se deplasează spre vest.

Phan Thi Tuyet, în vârstă de 50 de ani, care locuiește aproape de râu, a declarat pentru agenția de știri AFP că nu a experimentat niciodată o apă atât de mare. “Am pierdut totul, am dispărut”, a spus ea, strângându-și cei doi câini. “A trebuit să vin pe un teren mai înalt pentru a ne salva viața. Nu am putut aduce nimic din mobilier cu noi. Totul este sub apă acum.”

Unele şcoli din Hanoi le-au transmis elevilor să rămână acasă pentru restul săptămânii din cauza îngrijorărilor legate de inundaţii, în timp ce mii de locuitori care trăiesc în zone joase au fost evacuaţi.

Mai departe spre centrul oraşului, fundaţia caritabilă Blue Dragon Children’s Foundation a fost nevoită să îşi evacueze biroul după avertismentele autorităţilor cu privire la riscurile de inundaţii.

”Oamenii se mişcau frenetic, îşi mutau motocicletele, mutau lucrurile”, a declarat Carlota Torres Lliro, ofiţerul de presă al organizaţiei caritabile, exprimându-şi îngrijorarea pentru ”zeci de copii şi familii care locuiesc în mahalale şi case improvizate lângă râu”.

Pagube însemnate

Furtuna – care a adus vânturi de aproape 150 km/h – a deteriorat poduri, a smuls acoperișuri de pe clădiri, a avariat fabrici și a declanșat inundații și alunecări de teren pe scară largă, lăsând 64 de persoane dispărute.

Autoritățile au emis acum avertizări de inundații și alunecări de teren pentru 401 comune din 18 provincii nordice.

Casele cu un etaj din provinciile Thai Nguyen și Yen Bai au fost aproape complet scufundate în primele ore ale zilei de marți, iar locuitorii așteptau ajutor pe acoperișuri.

Pe lângă morți și dispăruți, inundațiile și alunecările de teren au rănit cel puțin 752 de persoane, au declarat marți oficiali de la Ministerul Agriculturii.

Înainte de a lovi Vietnamul, Yagi a lăsat 24 de morți în sudul Chinei și Filipine.

Posibile efecte pe plan mondial

De asemenea, taifunul Yagi a avariat grav un număr mare de fabrici şi a inundat depozite în centrele industriale orientate spre export din nordul Vietnamului, forţând închiderea uzinelor, unele dintre acestea urmând să aibă nevoie de săptămâni pentru a-şi relua activitatea completă, au declarat executivii.

Întreruperile ar putea afecta lanţurile globale de aprovizionare, deoarece Vietnamul găzduieşte mari operaţiuni ale multinaţionalelor care îşi exportă produsele în principal în Statele Unite, Europa şi alte ţări dezvoltate.

Părerea meteorologilor

Meteorologii spun că, pe măsură ce lumea se încălzește, taifunurile pot aduce viteze mai mari ale vântului și precipitații mai intense, deși influența schimbărilor climatice asupra furtunilor individuale este complicată.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Papa Francisc merge în Singapore, ultima etapă a turneului său asiatic

Publicat

in

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a părăsit miercuri Timorul de Est pentru o vizită de 48 de ore în Singapore, a patra şi ultima etapă a turneului său maraton în Asia de Sud-Est şi Oceania, informează AFP, potrivit Agerpres.

Miercuri dimineaţă, Papa şi-a încheiat vizita de trei zile în “Timor Leste” cu o întâlnire cu tinerii în capitala Dili, unde a fost din nou aclamat de zeci de mii de persoane înşirate de-a lungul drumurilor într-o euforie generală.

Vizita sa în Timorul de Est, aşteptată cu nerăbdare în această ţară în proporţie de 98% catolică, a culminat marţi cu o slujbă gigantică de 2,5 ore în aer liber în faţa a circa 600 000 de credincioşi, pe o vastă esplanadă de la periferia oraşului Dili.

Francisc a părăsit Dili la mijlocul zilei îndreptându-se spre Singapore, un oraş-stat cosmopolit de şase milioane de locuitori, unde este aşteptat să sosească la ora 14.15 (06.15 GMT) pentru ultima etapă a călătoriei sale.

Joi, papa se va adresa autorităţilor, se va întâlni cu persoane în vârstă şi va oficia o slujbă pe stadionul naţional, iar vineri la prânz urmează să plece la Roma.

Singapore, stat independent din 1965 şi unul dintre cele mai dezvoltate din Asia, în special în ceea ce priveşte industria şi tehnologia, a fost criticat cu privire la respectarea drepturilor omului şi severitatea sistemului său judiciar, care încă aplică pedeapsa cu moartea.

Creştinii reprezintă circa 19% din populaţie, majoritatea locuitorilor fiind budişti.

Acest turneu de 12 zile al papei Francisc, cel mai lung de la alegerea sa în 2013, se va încheia vineri, după un periplu de 33.000 de kilometri prin patru ţări (Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Atentatele din 11 septembrie 2001 au transformat lumea și modul în care călătorim cu avionul/ Update

Publicat

in

Atentatele de la 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene World Trade Center și avionul prăbușit peste Pentagon au schimbat drastic măsurile de securitate din aeroporturi, având un impact profund asupra călătoriilor aeriene. Dacă înainte era suficient să ajungi la aeroport cu doar 30 de minute înainte de zbor, astăzi este necesar să fii acolo cu cel puțin 1-2 ore înainte din cauza numeroaselor verificări.

Aeroporturile din întreaga lume au introdus filtre riguroase de securitate pentru a preveni potențialele atacuri. Pasagerii sunt obligați să-și scoată încălțămintea și să nu transporte recipiente cu lichide mai mari de 100 ml. De asemenea, obiecte cum ar fi bricegele, odinioară permise la bord, sunt acum strict interzise. În plus, multe aeroporturi au instruit personalul să identifice comportamente suspecte și au integrat tehnologii avansate precum recunoașterea facială și inteligența artificială.

Modificările de securitate au transformat complet experiența de călătorie, inclusiv timpul petrecut la aeroport. Pasagerii sunt acum obligați să ajungă mai devreme, oferindu-le timp să exploreze numeroasele magazine și restaurante din zonele duty-free. Această evoluție a făcut din aeroporturi adevărate mall-uri, unde pasagerii pot cheltui timp și bani înainte de zbor.

11 septembrie  – zi însemnată și în Istoria României

content-image

La data de 11 septembrie 1877 a avut loc cea de-a treia bătălie de la Plevna, una dintre cele mai mari bătălii ale Războiului de Independenţă a României.

Cetatea Plevnei şi puternicul sistem de fortificaţii din jur a rezistat iniţial la două atacuri ale armatei ruse, iar în aceste condiţii, comandantul trupelor ruse, marele duce Nicolae solicită sprijinul armatei române, care trece Dunărea şi se angajează în operaţiunea de cucerire a puternicei cetăţi a Plevnei.

După o eroică bătălie, trupele române ocupă puternica redută Griviţa1, dar cu mari sacrificii, deoarece în această bătălie mor în luptă maiorul Gheorghe Şonţu, căpitanul Valter Mărăcineanu şi peste 800 de soldați.

Contribuția trupelor române la cucerirea Plevnei a fost recunoscută de marele duce Nicolae care, într-un ordin de zi, arăta că „rezultatele strălucite care s-au dobândit la Plevna sunt datorate soldaţilor armatei române, care prin curajul şi devotamentul lor, au făcut posibilă această victorie”.

Cucerirea Plevnei a deschis drumul trupelor ruseşti spre Adrianopol, determinând astfel Turcia să capituleze la data de 4 februarie 1878.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fostul antrenor al echipei Chelsea, Mauricio Pochettino, a fost numit oficial selecţioner al naţionalei SUA. Cât va câştiga tehnicianul

Publicat

in

Fostul antrenor al echipei Chelsea, Mauricio Pochettino, a fost numit în funcţia de selecţioner al echipei masculine a Statelor Unite, a anunţat marţi U.S. Soccer, potrivit news.ro.

Pochettino, care s-a despărţit de Chelsea în luna mai, după un sezon la conducere, preia echipa SUA în perspectiva Cupei Mondiale din 2026, care va fi găzduită în comun de Mexic, Canada şi Statele Unite.

Argentinianul, fost antrenor la Paris Saint-Germain şi Tottenham Hotspur, a declarat că decizia sa de a se alătura fotbalului american nu a fost doar despre fotbal, ci despre drumul pe care îl parcurge ţara şi că nu a putut rata ocazia.

“Energia, pasiunea şi foamea de a reuşi ceva cu adevărat istoric aici – acestea sunt lucrurile care m-au inspirat”, a spus el într-un comunicat. „Văd un grup de jucători plini de talent şi potenţial şi, împreună, vom construi ceva special de care întreaga naţiune poate fi mândră”.

Surse au declarat pentru ESPN că Pochettino ar urma să primească un salariu de 6 milioane de dolari pe an. Deşi este o reducere a salariului faţă de jobul său anterior de la Chelsea, salariul actual îl va face cel mai bine plătit antrenor din istoria naţionalei SUA.

Pentru comparaţie, Gregg Berhalter a câştigat la conducerea tehnică a SUA 2,3 milioane de dolari în 2022, sumă care a inclus un bonus de 900 000 de dolari pentru participarea în faza a doua a Cupei Mondiale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Elena Lasconi a terminat, cu greu, una dintre cele mai slabe facultăți private din România: Note extrem de mici

Publicat

in

Candidatul USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva. La vremea respectivă, facultățile private erau adevărate fabrici de diplome și numai cine nu voia, nu putea să facă o facultate.

În ciuda îngăduinței profesorilor, Elena Lasconi abia a terminat și această facultate. Notele sale erau unele extrem de mici, iar în 3 ani de studiu a avut media generală sub 7. La foarte multe materii a trecut cu media 5, informează Newsweek.

content-image

La momentul respectiv, Universitatea Ecologică nici măcar nu primise dreptul de a organiza examene de licență de la Ministerul Educației. Din acest motiv, Elena Lasconi doar și-a dat examenul de licență la Academia de Studii Economice

Mai mult, în CV-urile Elenei Lasconi nu prea se regăsește facultatea terminată cu mari dificultăți.

Lasconi a explicat lipsa facultății din CV: „în CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența”.

Mediile finale ai celor 4 ani de facultate ai Elenei Lasconi:

Anul I – 6,92

Anul II – 6.40

Anul III – 6,53

Anul IV – 6,92.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend