Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexander Zverev, în semifinale la Roland Garros: L-a eliminat pe Carlos Alcaraz după o luptă epică

Publicat

in

​Văzut de mulți specialiști drept favorit la câștigarea Roland Garrosului, Carlos Alcaraz a întâlnit marți un Alexander Zverev aflat într-o zi de grație și s-a oprit în sferturile Grand Slamului de la Paris. Germanul s-a impus după o luptă care a durat trei ore și 20 de minute, scor 6-4, 6-4, 4-6, 7-6(7).

Alexander ZverevFoto: rolandgarros.com/ Twitter

Se actualizează.

Loading

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia a lansat în cursul nopții 80 de drone de atac Shahed 131/136

Publicat

in

Rusia a lansat în cursul nopții 80 de drone de atac Shahed 131/136. De asemenea, a lansat o rachetă balistică Iskander-M asupra regiunii Dnipropetrovsk și a atacat regiunea Harkov cu bombe aeriene ghidate. Apărarea aeriană a doborât 50 de drone în regiunile Kiev, Sumî, Odesa, Herson, Nikolaiev, Jîtomîr, Cerkasî, Cernigău și Kirovohrad. Alte 27 de drone au dispărut de pe radar în urma bruiajului, au anunțat Forțele Aeriene.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 5 noiembrie, ora 02.00 Delir la Kremlin – Medvedev îi amintește lui Trump de soarta lui JFK

Vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că, dacă Donald Trump, în cazul victoriei în alegeri, încearcă să oprească războiul din Ucraina, „ar putea deveni noul John F. Kennedy”, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, care a fost asasinat în 1963, anunță Medvedev pe rețelele de socializare, potrivit Ukrainskpravda.

În primul rând, Medvedev a reflectat că alegerile din SUA nu vor „schimba nimic” pentru Rusia, a numit-o pe candidata Kamala Harris „proastă, neexperimentată și manipulată”, iar dacă va câștiga, „familia Obama” va domni.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

La Liga: Celta Vigo a obţinut o victorie la limită cu Getafe

Publicat

in

Echipa spaniolă Celta Vigo a învins luni seara, pe teren propriu, scor 1-0, gruparea Getafe, în etapa a 12-a din La Liga, informează news.ro.

Gazdele au deschis repede scorul pe Balaidos, prin Tasos Douvikas, lovitură de cap în minutul 7, din centrarea lui Iago Aspas. Getafe a rămas în zece oameni din minutul 65, când Juan Berrocal a primit al doilea galben, pentru joc periculos, iar meciul s-a terminat cu victoria gazdelor, 1-0. Celta a reuşit prima victorie după două înfrângeri consecutive, în timp ce Getafe a pierdut primul meci după patru partide fără înfrângere.

Celta Vigo este a zecea în ierarhia din La Liga, cu 16 puncte. Getafe se află pe poziţia a 16-a, cu 10 puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alexandru Rafila explică de ce spitalele din România nu au finanțări la nivelul UE: Blocajul pleacă de la PIB

Publicat

in

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, explică motivele pentru care România nu poate crește fondurile alocate sistemului sanitar, deși există un consens general că acest lucru este necesar: „este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcționale”.

Rafila a afirmat, luni, la conferința de presă „România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”, organizată de ARPIM și Calea Europeană, că sustenabilitatea sistemului sau industriei farmaceutice este „o mare preocupare”.

„România știți că are în jur de 20 de fabrici importante de medicamente, la una singură statul român este acționar majoritar. De curând s-a deschis o nouă facilitate de producție în județul Cluj, la Turda, o investiție de în jur de 70 de milioane de euro, și acea beneficia de ajutor de stat, ceea ce demonstrează, până la urmă, că există preocupare la nivelul guvernului pentru dezvoltarea acestui sector. Trebuie să înțelegem că, dincolo de faptul că industria farmaceutică produce venituri, statul român oferă locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților”, afirmă ministrul.

Potrivit lui Rafila, asta trebuie să fie discuția de la care se pleacă atunci când se fac referi la industria farmaceutică: „Eu m-am uitat pe pliantul dvs, care-i foarte frumos de altfel, iar acolo scrie așa: media Uniunii Europene, în alocarea bugetelor pentru sănătate, este de 9%. Și România, 4,5%. Acum, acel 9% nu vine doar fonduri publice. Noi ne apropiem de 6% fonduri publice, plus ceea ce plătesc oameni. Sunt în jur de 23% din banii de sănătate, sunt banii pe care îi plătesc oamenii pentru medicamente compensate, pentru servicii medicale private. Cam 23%, acolo suntem. Așa că la 4,5% mai trebuie să adăugăm 1 și ceva. Ne apropiem de ceea ce vă spuneam eu, 6%, dar este puțin”.

La întrebarea „De ce în România se alocă 6%?”, Rafila răspunde: „pentru că România a ajuns în momentul de față la paritatea puterii de cumpărare raportat cu PIB-ul mediu de la nivelul Uniunii Europene”.

Referindu-se apoi la colectarea banilor, Rafila a spus că media Uniunii Europene este de 40%: „Cred că ăsta este răspunsul. Adică trebuie să putem să alocăm bani. Cred că suntem de acord cu toții că trebuie mai mulți bani în sectorul de sănătate. Dar acest lucru este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcționale, iar această raportare la Uniunea Europeană are în vedere toate elementele. Nu doar la alocarea pentru sănătate, ci și la PIB-ul unei țări, cum e România, în raport cu PIB-ul mediu-european, și la colectarea la buget a veniturilor care trebuie să se apropie de media Uniunii Europene. Și sunt convins, pentru că dacă vă uitați, la o colectare de 40%, 9%, înseamnă, de fapt, aproape un sfert. La noi, la 27%, 6%, înseamnă aproape un sfert. Deci este clar că singura posibilitate de creștere a alocării pentru sănătate este legată de modul de colectare a veniturilor la bugetul de sănătate”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Premier League: Fulham a revenit în prelungiri de la 0-1 şi a dispus de Brentford cu 2-1

Publicat

in

Echipa engleză Fulham a învins luni seara, pe teren propriu, scor 2-1, formaţia Brentford, într-un meci din etapa a 10 a Premier League. Gazdele au revenit în prelungiri, de la 0-1, informează news.ro.

Vitaly Janelt a înscris primul gol al meciului de pe Craven Cottage, din pasa decisivă a lui Christian Norgaard. Era minutul 24 şi Brentford deschidea scorul la Londra, cu Fulham. Însă inspiraţia antrenorului Marco Silva i-a salvat pe cei de la Fulham. Antrenorul londonezilor l-a aruncat în luptă pe Harry Wilson, în minutul 82, şi acesta a schimbat soarta meciului. A egalat în minutul 90+2, din pasa lui Adama Traore, pentru ca în minutul 90+7 să înscrie golul victoriei gazdelor.

Fulham a reuşit a patra victorie stagională şi a urcat pe locul 9, cu 15 puncte. Brentford e pe 12, cu 13 puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dezvlăuire incredibilă: Oamenii cu IQ extrem de ridicat rezolvă mai greu probleme complexe

Publicat

in

Creierele cu IQ ridicat au o conectivitate funcțională mai mare, dar acest lucru are un efect neașteptat în lumea reală, arată un nou studiu. Oamenii inteligenți au nevoie de mai mult timp pentru a rezolva probleme dificile decât cei cu un IQ mai scăzut, potrivit PsyBlog. Motivul pare să fie acela că persoanele cu un IQ mai ridicat evită să tragă concluzii pripite, ceea ce înseamnă că au mai multe șanse să ajungă la răspunsul corect.

Cu toate acestea, în cazul problemelor mai simple, persoanele cu un IQ ridicat răspund într-adevăr mai repede.

Concluziile provin dintr-un studiu realizat pe 650 de persoane care au avut de rezolvat o serie de probleme logice, care deveneau din ce în ce mai dificile.

Pe baza unei combinații de scanări ale creierului și simulări ale activității cerebrale, cercetătorii au constatat că creierul persoanelor mai inteligente avea nevoie de mai mult timp pentru a rezolva problemele dificile.

Creierele cu IQ ridicat au o conectivitate funcțională mai mare și o sincronizare mai ridicată. Aceste proprietăți permit creierului mai inteligent să „reziste” în timp ce sunt procesate informații complexe.

Autorul principal al studiului, Michael Schirner, a declarat: „Sincronizarea, adică formarea de rețele funcționale în creier, modifică proprietățile memoriei de lucru și, astfel, capacitatea de a îndura perioade prelungite fără o decizie”.

„În cazul sarcinilor mai dificile, trebuie să stocați progresele anterioare în memoria de lucru în timp ce explorați alte căi de soluționare și apoi le integrați unele în altele”, spune Schirner.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au folosit simulări ale activității cerebrale, personalizate pentru fiecare dintre cele 650 de persoane care au participat la studiu.

Simulările au arătat că persoanele cu un IQ mai scăzut nu așteaptă până când toate zonele diferite ale creierului își termină etapele de procesare înainte de a „sări la concluzii”.

În schimb, sincronizarea mai mare din creierele cu un IQ ridicat a permis tuturor regiunilor creierului să își completeze procesarea și să ofere un răspuns care avea mai multe șanse de a fi corect. Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

A fost descoperită ‘casa amintirilor’ din creier. Cum funcționează și ce boli ar putea să fie vindecate acum?

Publicat

in

“Casa” amintirilor a fost identificată în creier: este localizată în cortexul entorinal lateral și aici are loc atât formarea amintirilor, cât și apelul lor la memorie. Rezultatul se datorează studiului internațional publicat în revista “Cell Reports”, condus de Italia cu Institutul de Neuroștiințe al Consiliului Național de Cercetare și de Şcoala Normală Superioară din Pisa. Înțelegerea acestor mecanisme fundamentale va permite să se ia din nou în considerare lupta împotriva diferitelor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, scrie ANSA, relatează Rador Radio România.

Memoria episodică este o funcție fundamentală a creierului, deoarece ne permite să creăm și să facem apel la amintiri complexe, care integrează informații despre ceea ce s-a întâmplat, când și unde. Cercetătorii coordonați de Nicola Origlia de la CNR-IN au reușit să clarifice rolul cortexului entorinal în acest proces, demonstrând că un număr mai mare de neuroni activi în această zonă este asociat cu formarea de noi amintiri.

“În plus, am putut verifica că aceiași neuroni sunt reactivați în timpul recuperării memoriei experienței specifice, în timp ce tăcerea lor inhibă capacitatea de a face apel la memoria însăși”, spun primii autori ai studiului, Francesca Tozzi și Stefano Guglielmo de la Şcoala Normală Superioară din Pisa.

Cortexul entorinal, printre altele, este una dintre primele zone ale creierului care este afectată de deteriorarea cognitivă ușoară, considerată ca o stare de tranziție între îmbătrânirea normală și demență, și este constant alterată în boala Alzheimer. “Deteriorarea memoriei episodice este unul dintre primele semnale ale bolilor neurodegenerative”, adaugă Origlia: “Cunoașterea proceselor neurobiologice, care stau la baza formării și recuperării amintirilor, va putea oferi noi elemente utile pentru a combate dezvoltarea acestor boli”.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend