Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alertă de inundații: INHGA a emis un Cod portocaliu de viituri în două județe și Cod galben pe toate râurile din Dobrogea

Publicat

in

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de viituri, ce vizează, până la miezul nopţii, râurile din Dobrogea.

Potrivit hidrologilor, în primă fază, până la ora 17:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de inundaţii, cu creşteri de debite, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râul Topolog (judeţele: Tulcea şi Constanţa), conform Agerpres.

De asemenea, pe parcursul zilei de joi, până la ora 00:00, va fi valabilă atenţionarea Cod galben de torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile din Dobrogea, de pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO „Dacă nu sunteți informat, au venit cinci oameni, au votat cinci oameni și a ieșit conducerea”. Comisia Europeană, campanie cu influencerul Mircea Bravo

Publicat

in

Mircea Bravo, alături de alți influenceri precum Nicu Bendea, Ioana-Maria Repciuc și Adrian Cucu au realizat un videoclip privind importanța participării la alegeri, într-o campanie a Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Mircea Bravo, în clipul de promovare a votului Foto: Captură video

Potrivit filmării, deranjat de vecinii care făceau grătar în curte, personajul jucat de Mircea Bravo află că noua conducere a blocului a dispus că „marțea este zi de grătar”, că liftul poate fi folosit doar de către cei care fac parte din conducere, iar ora de liniște este înlocuită de cea de cântece patriotice.

„Unde ați fost când s-a votat? Am pus la avizier afișul din timp și au venit numai 5 oameni”, îi spune un vecin care îl informează de noile schimbări. „Nu am fost atent”, replică Mircea Bravo.

„Dacă nu sunteți informat, au venit cinci oameni, au votat cinci oameni și a ieșit conducerea. Se mai poate vota peste patru ani”, este concluzia vecinului.

Clipul se încheie cu îndemnul „Informează-te și votează la timpul potrivit”.

Mircea Bravo are 1,2 milioane de abonaţi pe YouTube, pe Instagram este urmărit de peste 600.000 de oameni, iar pe Tik Tok are peste 1 milion de urmăritori.

Clipul reprezintă ultimul episod din campania „Is this trUE?”, organizată cu sprijinul influencerilor de Reprezentanța Comisiei Europene. „Scopul central al întregii campanii a fost de a crește gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la dezinformare, având în vedere anul electoral 2024 și contextul internațional marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit reprezentanței.

În cadrul campaniei, au participat influenceri precum Selly, Bianca Adam, Atenție, cad mere, Silviu Faiar, 3 chestii și Maria Zvînca.

De asemenea, în colaborare cu grupul autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA), care reunește cele 27 de organisme naționale de reglementare independente din domeniul serviciilor audiovizuale, Comisia a lansat o campanie comună de comunicare pentru a informa cetățenii cu privire la riscurile asociate, pentru a încuraja gândirea critică și pentru a oferi sfaturi practice privind modul în care poate fi identificată și combătută dezinformarea.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nouă simptome ale cancerului de plămâni, boala la care fumatul e principalul factor de risc

Publicat

in

Cancerul de plămânireprezintă cel mai des întâlnit tip de afecțiune malignă, cu aproape 2,5 milioane de cazuri noi în 2022. Este și principală cauză de deces prin cancer la nivel global. Cancerul pulmonar afectează deopotrivă femei și bărbați, fumatul fiind principalul factor de risc și responsabil pentru 85 % din cazuri. La ora actuală, screeningul pentru persoane cu risc major de a face cancer pulmonar poate pune în evidență tumorile maligne în stadii incipiente și poate crește șansele de succes al tratamentelor.

Screeningul pentru cei cu risc de cancer pulmonar poate pune în evidență tumorile maligne în stadii incipiente Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com

Ce simptome dă cancerul de plămâni?

Simptomele cancerului de plămâni pot fi comune cu alte afecțiuni, însă dacă persistă, ar trebui semnalate medicului. Le detaliem pe cele mai importante:

1. Tusea

Tusea este poate cel mai comun simptom al cancerului de plămâni, însă nu orice tip de tuse anunță o tumoare malignă. De obicei, cancerul de plămâni este însoțit de o tuse persistentă sau o tuse care se agravează. De obicei, în stadii incipiente, cancerul de plămâni nu dă simptome pentru că plămânii nu au prea multe terminații nervoase. Simptomele încep să se instaleze atunci când tumorile încep să se extindă.

2. Expectorațiile cu mucus și sânge

Hemoptiziile sunt specifice afecțiunilor pulmonare, precum pneumonia, tuberculoza sau bronșita. Însă prezența sângelui în expectorații poate anunța și un cancer pulmonar, în această condiții vizita la medic fiind obligatorie odată ce expectorațiile se agravează și sunt însoțite de cantități tot mai mari de sânge.

3. Durerea în piept

Și aceasta poate avea mai mult cauze, de la afecțiuni cardiace, gastrice și până la pneumonie și hipertensiune pulmonară. Însă durerea în piept poate fi și semnul unei tumori pulmonare, fiind agravată de respirația profundă, tuse sau râs.

4. Infecțiile pulmonare frecvente

În stadiile incipiente ale cancerului pulmonar, unii pacienți se pot confrunta cu episoade frecvente de bronșită sau pneumonie. Deși multe persoane ar fi tentate să recurgă la antibiotice imediat ce fac febră, tușesc și au dificultăți la respirație, o examinare la un medic pneumolog e de dorit atunci când infecțiile pulmonare revin periodic.

5. Dificultățile de respirație

Orice modificare persistentă a respirației trebuie evaluată medical, pentru că poate însoți o paletă largă de afecțiuni precum alergiile, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, aritmiile sau bolile pulmonare. Dintre acestea, astmul, hipertensiunea pulmonară și cancerul de plămâni sunt printre cele mai grave. În plus, afectarea plămânilor poate da și respirație șuierătoare.

6 .Răgușeala

În același registru al simptomelor nespecifice intră și răgușeala, care poate semnala o alergie, o boală de reflux gastroesofagian, o laringită, o sinuzită, alte afecțiuni mai puțin grave, dar și un cancer, dacă este persistentă.

7. Oboseala

Oboseala cronică este un simptom al omului modern, care se instalează pe fondul stresului, al somnului insuficient sau al unui stil de viață haotic și solicitant. Însă nu trebuie deloc neglijată, pentru că poate fi un semnal serios de alarmă pentru instalarea unui cancer.

8. Lipsa poftei de mâncare

Deși la ora actuală, omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate și scăderea în greutate este de dorit în multe situații, lipsa apetitului alimentar nu este deloc un semn bun. De obicei, când se instalează, trebuie investigată pentru că poate însoți un cancer sau afecțiuni precum diabetul, hepatita, depresia sau o anemie.

9. Scăderea inexplicabilă în greutate

Acest fenomen apare mai ales în stadiile avansate de cancer pulmonar, când boala a cuprins mai mult zone din plămâni sau s-a extins către alte organe. În multe situații de boală extinsă, acest simptom este însoțit de respirație șuierătoare, tuse, oboseală, slăbiciune, dureri de cap sau convulsii (când există metastaze cerebrale).

Simptome care apar în stadiile avansate de boală

Pe lângă oboseală și slăbire excesivă, cancerele de plămâni avansate mai pot da dureri osoase, îngălbenirea pielii și a albului ochilor (ca urmare a extinderii la nivelul ficatului) sau creșterea în volum a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

Simptome mai puțin întâlnite

Printre acestea, se pot enumera modificările care afectează unghiile (acesta se curbează și au o strălucire aparte), pielea (se pot forma mai ușor vânătăi) și nivelul calciului (hipercalcemia poate da disconfort stomacul, sete, urinare frecventă).

În plus, anumiți pacienți cu cancer pulmonar se confruntă cu umflarea feței, gâtului și brațelor. Pe lângă aceste simptome, există și așa-numitul sindrom Horner, caracterizat prin căderea pleoapei, reducerea dimensiunii pupilei și tulburări ale transpirației doar pe jumătate de față. Acest sindrom apare ca urmare a dezvoltării unor tumori în partea superioară a plămânilor, formate mai degrabă din celule maligne non-mici decât din celule tumorale mici. Pe de altă parte, cancerele pulmonare cu celule mici sunt cele care se extind mai repede și pot da dureri osoase, convulsii sau paralizii.

Când se impune vizita la medic?

Orice persoană care se confruntă cu oricare dintre simptomele care pot anunța un cancer de plămâni ar trebui să meargă la medic. Aceasta cu atât mai mult cu cât persoană respectivă fumează cronic, lucrează în mediu toxic, s-a confruntat cu boli cronice pulmonare de-a lungul vieții sau are un istoric familial de cancer.

În prezent, există o serie de recomandări în ceea ce privește screeningul pentru cancer de plămâni prin tomografie cu doză mică de iradiere. Aceasta ar trebui făcută de către cei care au vârsta între 50 și 80 de ani, au fumat un pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani și fumează în continuare. Conform specialiștilor, acest screening ar putea reduce riscul de deces prin cancer pulmonar cu 20%. La ora actuală, progresele din medicină în direcția detectării rapide a cancerului de plămâni vizează și testele de sânge: astfel, o analiză de sânge ar putea ajuta mii de oameni să primească mult mai repede terapii-țintă pentru tipul de cancer pulmonar pe care-l au.

Este vorba despre un proiect pilot al Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie care presupune depistarea ADN-ului circulant din tumori la pacienții care au suspiciune de cancer pulmonar în urma efectuării unei tomografii.

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend