Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alertă alimentară în România: Kaufland a retras rapid un sortiment de pește infectat cu Listeria Monocytogenes

Publicat

in

Retailerul Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogenes.

Potrivit anunţului postat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este vorba despre produsul “Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, producător SC Eco Nrg SRL, iar loturile care vor fi retrase sunt L 700 150424, valabilitate 03.06.2024, L 700 290424 valabilitate 18.06.2024, L 700 140524 valabilitate 03.07.2024 şi L 700 210524 valabilitate 10.07.2024.

“Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, se precizează în anunţul citat.

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, care provoacă listerioza – boală ce se transmite de obicei pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Nu e SF! Costumul care poate transforma urina în apă potabilă – cum funcționează

Publicat

in

Un costum spaţial de inspiraţie ştiinţifico-fantastică care reciclează urina în apă potabilă ar putea permite astronauţilor să efectueze lungi ieşiri în spaţiu în cadrul viitoarelor expediţii lunare, scrie The Guardian.

Prototipul, modelat după “costumele de protecţie” din clasicul SF Dune, colectează urina, o purifică şi o poate returna astronautului printr-un tub de băut în cinci minute.

Creatorii costumului speră că acesta ar putea fi utilizat înainte de sfârşitul deceniului în cadrul programului Artemis al NASA, care este axat pe învăţarea modului de a trăi şi de a lucra pe perioade prelungite pe o altă lume.

NASA se pregăteşte pentru misiunea Artemis III din 2026, care vizează debarcarea unui echipaj la polul sud al Lunii, cu ambiţia declarată de a lansa misiuni cu echipaj pe Marte până în anii 2030. Urina şi transpiraţia sunt deja reciclate în mod obişnuit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar Sofia Etlin, cercetător la Weill Cornell Medicine şi Cornell University şi coproiectant al costumului, spune că este nevoie de un sistem echivalent pentru atunci când astronauţii sunt în expediţie.

“În prezent, astronauţii au la dispoziţie doar un litru de apă în sacii de băut din costum”, a declarat Etlin. “Acest lucru este insuficient pentru ieşirile spaţiale lunare planificate de durată mai lungă, care pot fi de la 10 ore şi chiar până la 24 de ore în caz de urgenţă”.

De asemenea, sunt plângeri în ceea ce priveşte soluţia actuală de gestionare a deşeurilor, aşa-numitul articol de îmbrăcăminte cu absorbţie maximă (MAG), care este în esenţă un scutec pentru adulţi.

Îmbrăcămintea ar fi predispusă la scurgeri, inconfortabilă şi neigienică, determinându-i pe unii astronauţi să limiteze consumul de alimente şi băuturi înainte de ieşirile în spaţiu, iar pe alţii să se plângă de infecţii ale tractului urinar (ITU).

Cum funcționează

Sistemul propus cuprinde o cupă de colectare din silicon turnat pentru a se potrivi în jurul organelor genitale, cu o formă şi o dimensiune diferite pentru femei şi bărbaţi. Aceasta este conţinută într-o lenjerie de corp alcătuită din mai multe straturi de ţesătură flexibilă.

Cupa de silicon este conectată la o pompă de vid activată de umiditate, care porneşte automat de îndată ce astronautul începe să urineze. Odată colectată, urina este deviată către sistemul de filtrare, unde este reciclată în apă cu o eficienţă de 87%. Sistemul utilizează un sistem de osmoză pentru a elimina apa din urină, plus o pompă pentru a separa apa de sare.

Colectarea şi purificarea a 500 ml de urină durează doar cinci minute. În timpul implementării, apa purificată ar putea fi îmbogăţită cu electroliţi şi returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm, având o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerată suficient de compactă şi uşoară pentru a fi transportată pe spatele unui costum spaţial. Echipa intenţionează să recruteze 100 de voluntari la New York, în toamnă, pentru a testa confortul şi funcţionalitatea sistemului.

“Sistemul nostru poate fi testat în condiţii simulate de microgravitaţie, deoarece microgravitaţia este principalul factor spaţial de care trebuie să ţinem cont”, a declarat prof. Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine. “Aceste teste vor asigura funcţionalitatea şi siguranţa sistemului înainte ca acesta să fie implementat în misiuni spaţiale reale”.

Detalii despre prototip sunt publicate în revista Frontiers in Space Technology.

Citeste mai mult

ACTUAL

Analiză. Biden revine în campanie. A câștigat președintele joi suficient timp pentru a supraviețui furtunii politice?!

Publicat

in

Joe Biden revine vineri în campanie, în statul decisiv Michigan, după ce a susținut o conferință de presă care nu a ridicat și nici nu a adâncit îngrijorările din jurul candidaturii sale, potrivit AFP.

Președintele american urmează să țină un discurs la noapte la Detroit, în acest stat industrial din regiunea Marilor Lacuri pe care trebuie neapărat să îl câștige în noiembrie pentru a-l învinge pe republicanul Donald Trump.

Potrivit echipei sale de campanie, el va descrie „ce ar putea realiza America în primele o sută de zile ale unui al doilea mandat Biden”.

„Voi rămâne în mișcare”, a promis joi democratul în vârstă de 81 de ani, în cadrul unei conferințe de presă anunțată drept crucială pentru soarta sa politică, foarte incertă de la dezbaterea sub așteptări din 27 iunie împotriva miliardarului republican în vârstă de 78 de ani.

Toată lumea a văzut ceea ce a vrut să vadă în acest exercițiu de o oră, care a confirmat înainte de toate că Joe Biden este în prezent politicianul cel mai atent analizat de pe planetă.

Susținătorii președintelui au fost încântați de cunoștințele sale politice, în special cele internaționale, și de prestația sa în general controlată.

„Nu, Joe Biden nu are un doctorat în afaceri externe. Este doar al naibii de bun”, a aplaudat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, în timpul conferinței de presă.

Sângerare, nu hemoragie

De cealaltă parte a argumentului, oamenii au subliniat discursul său greoi și, mai presus de toate, două gafe monumentale.

Cu puțin timp înainte de a apărea în fața jurnaliștilor, președintele american l-a anunțat pe „președintele Putin” atunci când a vrut să îl întâmpine pe șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, dar s-a corectat imediat.

În timpul conferinței de presă, el l-a menționat pe „vicepreședintele Trump” în loc de vicepreședintele său Kamala Harris, spre deliciul adversarului său. „Bună treabă, Joe!”, a glumit Donald Trump.

Vineri, unul dintre arhitecții victoriei liderului democrat în 2020, alesul afro-american James Clyburn, a asigurat NBC că este „total angajat” să lucreze alături de Joe Biden.

Întrebarea care se pune acum este dacă președintele a câștigat suficient timp joi pentru a supraviețui furtunii politice și mediatice sau dacă a amânat doar o retragere inevitabilă.

Sângerarea lentă de sprijin în cadrul Partidului Democrat continuă, dar nu s-a transformat pentru moment într-o hemoragie.

La ultima numărătoare, aproximativ cincisprezece parlamentari democrați i-au cerut în mod deschis președintelui american să își retragă candidatura înainte de convenția de nominalizare de la Chicago din august.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra figurilor marcante ale partidului și în special asupra a doi dintre ei: fostul lider al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și fostul președinte Barack Obama.

În urmă în statele-cheie

Primul, un politician de o abilitate formidabilă, a insistat săptămâna aceasta ca Joe Biden „să ia o decizie”, prefăcându-se că ignoră hotărârea acestuia de a rămâne în cursă. Cel de-al doilea, care a fost văzut în campanie alături de fostul său vicepreședinte și care păstrează un ascendent imens asupra electoratului democrat, tace pentru moment.

Sondajele, pe de altă parte, sunt la fel.

Toate indică faptul că prestația dezastruoasă a lui Joe Biden în cadrul dezbaterii, deși a sporit îngrijorarea americanilor cu privire la capacitatea sa de a guverna pentru mult timp, nu a făcut prea mult pentru a mișca liniile electorale într-o țară extrem de divizată din punct de vedere politic.

Un sondaj de opinie difuzat de radioul public NPR îi acordă democratului 50% din intențiile de vot la nivel național, față de 48% pentru Donald Trump.

Alte sondaje îl dau pe republican în avantaj, dar întotdeauna în marja de eroare.

Tendința cea mai îngrijorătoare pentru președinte rămâne decalajul său, potrivit mai multor sondaje, în anumite state decisive.

Printre acestea se numără Michigan, desigur, dar și Nevada, în vestul Statelor Unite, unde Joe Biden se va afla săptămâna viitoare.

Nerăbdător să își dovedească vitalitatea, președintele octogenar, care până de curând evita să petreacă prea mult timp cu jurnaliștii, va acorda de asemenea un interviu luni pe NBC.

Echipa sa promite „alte interviuri” drept „contrapartidă la convenția republicană”, care va culmina cu nominalizarea lui Donald Trump săptămâna viitoare la Milwaukee, în nordul Statelor Unite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend