Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ALEGERI PARLAMENTARE 2024 – În judeţul Dâmboviţa, ordinea partidelor este: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR şi POT – rezultate finale

Publicat

in

ALEGERI PARLAMENTARE 2024 – În judeţul Dâmboviţa, ordinea partidelor este: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR şi POT – rezultate finale

Loading

NATIONAL

Să cheltuiască mai puțin pe gel de păr! Mel Gibson șterge pe jos cu Guvernatorul Californiei, după ce casa i-a fost arsă în incendii

Publicat

in

Actorul Mel Gibson s-a dezlănțuit la adresa guvernatorului Californiei! Casele unor celebrităţi precum Paris Hilton, Billy Crystal, Miles Teller şi vedetele de reality show Spencer Pratt şi Heidi Montag au fost distruse de incendiile care au cuprins Los Angeles-ul. Mel Gibson spune că „nu a mai rămas nimic” din casa sa din Hollywood şi consideră că „cineva ar trebui să răspundă” pentru tot acest dezastru, relatează SkyNews şi BFM TV.

Starul din „Braveheart” se afla cu podcasterul Joe Rogan când flăcările au cuprins conacul său din Malibu şi mărturiseşte că a fost „puţin tensionat” în timp ce înregistra discuţia lor. Dar el ştia că familia sa era „în afara pericolului” şi câteva „lucruri necesare”, cum ar fi paşapoartele, au fost salvate. Însă pierderea casei sale şi a altora este „tragică” şi „te face foarte trist”, a adăugat el.

Deşi a descris obiectele pierdute ca fiind „doar nişte lucruri”, el a spus că acestea includeau „opere de artă, fotografii şi cărţi rare”, unele dintre ele datând din 1600. În ceea ce priveşte comportamentul autorităţilor, el a declarat pentru Fox News: „Aparent, unii oameni au adormit la locul de muncă, în principal liderii noştri. Asta este ceva cu care va trebui să trăiască. Copiii sunt traumatizaţi. Cineva ar trebui să răspundă pentru asta”.

Cel puţin 16 persoane au fost ucise de flăcări, iar mai mult de 100.000 au fost rugate să îşi evacueze locuinţele. Incendiile au afectat mai multe celebrităţi, distrugând suburbiile exclusiviste din sudul Californiei, unde locuiesc staruri de cinema şi miliardari.

Se pare că şi legendarul actor britanic Sir Anthony Hopkins şi-a pierdut casa în incendiul din Pacific Palisades. Starul – poate cel mai bine cunoscut pentru interpretarea rolului Hannibal Lecter din filmul „Tăcerea mieilor” – a postat un mesaj pe Instagram, în care a spus: „Pe măsură ce ne luptăm cu toţii să ne vindecăm de devastarea acestor incendii, este important să ne amintim că singurul lucru pe care îl luăm cu noi este dragostea pe care o dăruim”.

Rory Sykes, starul copil al unui serial din anii 90, care acum avea 32 de ani, a murit în incendiul din Pacific Palisades. Mama sa, Shelley Sykes, a declarat că „fiul ei frumos” s-a „născut orb, cu paralizie cerebrală şi a avut dificultăţi de mers”, dar a trecut cu bine de „atât de multe operaţii şi terapii pentru a-şi recăpăta vederea şi pentru a putea învăţa să meargă”.

Paris Hilton, între timp, spune că „inima ei este sfâşiată în milioane de bucăţi” după ce a vizitat resturile carbonizate ale casei sale de pe plaja Malibu. Mărturisind că este „complet şocată”, moştenitoarea a declarat că este „devastator” să îşi vadă amintirile de familie „reduse la cenuşă”. Hilton, în vârstă de 43 de ani, a declarat că şi-a văzut casa arzând până la temelii la televizor. Ea a distribuit un videoclip pe reţelele sociale din interiorul structurii distruse, dar a spus că este recunoscătoare că este în siguranţă împreună cu soţul ei Carter Reum şi cu cei doi copii ai lor, Phoenix şi London. Ea locuia de trei ani în această proprietate care valora mai multe milioane de lire sterline. „Ceea ce îmi frânge inima şi mai mult este să ştiu că aceasta nu este doar povestea mea. Atât de mulţi oameni au pierdut totul. Nu este vorba doar de pereţi şi acoperişuri, ci şi de amintirile care au făcut din acele case un cămin. Sunt fotografiile, amintirile, lucrurile de neînlocuit ale vieţii noastre”, a spus Paris Hilton. Totuşi, ea a mulţumit pompierilor, primilor respondenţi şi voluntarilor care, a spus ea, „şi-au riscat vieţile” pentru a ajuta, adăugând: „Chiar şi în cenuşă, există încă frumuseţe în această lume”.

Şi casa veche pe care o avea actorul Jeff Bridges a fost distrusă. Casa cu patru dormitoare, care se afla în familia Bridges de generaţii, a fost moştenită de Jeff Bridges şi de cei doi fraţi ai săi în 2018, potrivit Los Angeles Times.

Tina Knowles, mama cântăreţei Beyonce, a pierdut, de asemenea, o casă pe care o deţinea în Malibu în urma incendiilor. Ea a împărtăşit pe Instagram un scurt videoclip cu delfini care se joacă în mare, scriind: „La asta mă uitam de ziua mea, weekendul trecut, din micuţul meu bungalou pe apă, în Malibu! A fost locul meu preferat, sanctuarul meu, locul meu sacru fericit. Acum a dispărut!!” Şi ea a ţinut să mulţumească departamentului de pompieri şi angajaţilor de la serviciile de urgenţă şi a oferit condoleanţe altor persoane afectate de incendii.

Mark Owen, vedeta Take That, şi familia sa au fost evacuaţi din casa lor. Soţia sa, Emma Ferguson, a povestit că s-au trezit cu „elicoptere, fum negru gros şi vânt şuierător”. Ea a mărturisit că, deşi este recunoscătoare că familia ei este în siguranţă, este „obositor” să „te uiţi constant pe internet să vezi dacă nu ţi-a dispărut casa”.

Actorul Steve Guttenberg, cunoscut mai ales pentru rolul său din franciza de filme „Academia de Poliţie”, a numit incendiile „cele mai grave” pe care le-a văzut vreodată şi a făcut tot ce a putut pentru a ajuta locuitorii aflaţi în dificultate.

Alte vedete care şi-au pierdut casele în incendii sunt Billy Crystal, Miles Teller, Diane Warren, Cary Elwes, Milo Ventimiglia, Anna Faris, Laeticia Hallyday, Patrick Bruel, Adam Brody şi Leighton Meester, Spencer Pratt şi Heidi Montag.

Mai norocos a fost actorul James Wood, deşi şi el a primit ordin de evacuare din Pacific Palisades. Însă casa sa a supravieţuit „miraculos” flăcărilor, care au distrus totuşi o mare parte din cartier. „Este un miracol. Am reuşit să ne recuperăm proprietatea şi casa, chiar dacă ni s-a spus că a dispărut pentru totdeauna. Este încă în picioare”, a declarat el pe X, împărtăşind imagini cu locuinţa sa. „În acest context sumbru, „în picioare” este un termen relativ, dar fumul şi alte daune nu au nimic de-a face cu dezastrul din jurul nostru”, a adăugat el.

Celebrităţi precum Jennifer Garner au pierdut persoane dragi în incendii. Actriţa din „Daredevil” a dezvăluit cu emoţie că una dintre prietenele sale „nu a reuşit să iasă la timp din casa ei în flăcări”.

În total, peste 12.000 de structuri au fost distruse în Los Angeles şi peste 15.000 de hectare au fost cuprinse de fum.

Vineri, Recording Academy, care organizează premiile Grammy, şi organizaţia caritabilă MusiCares au promis 1 milion de dolari pentru a sprijini artiştii muzicali afectaţi de incendii.

Actriţa Jamie Lee Curtis a promis aceeaşi sumă pentru eforturile de ajutorare a incendiilor prin fundaţia familiei sale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România în Schengen. Ce se întâmplă cu regulile pentru ieșirea minorilor din țară

Publicat

in

Deși am intrat în Spațiul Schengen, iar acum putem trece liberi prin granițele Uniunii Europene, atunci când plecăm cu copiii, regulile sunt aceleași.

Intrarea României în spațiul Schengen și cu granițele terestre nu schimbă regulile pentru ieșirea minorilor din țară.

În continuare există obligativitatea ca minorul, însoțit doar de unul dintre părinții, să aibă asupra lui și o împuternicire din partea părintelui care nu este prezent.

Odată cu intrarea României în spațiul Schengen și cu granițele terestre există în continuare aceleași cerințe pentru ieșirea din țară a unui minor.

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot ieși din țară doar cu acordul părinților ori al reprezentanților legali

„Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți, este nevoie doar de documentul de călătorie, pașaport sau carte de identitate. Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți”, spune inspector principal Nicoleta Bădiță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Poate Trump să cumpere Groenlanda? Un expert răspunde: ‘Suveranitatea pentru administrarea resurselor ar putea fi transferată’

Publicat

in

Profesorul de Politică Internațională José María Peredo a abordat planurile expansioniste ale președintelui ales.

Groenlanda a devenit noua obsesie a lui Donald Trump. În ultimele săptămâni președintele ales al Statelor Unite și-a exprimat încă o dată intenția de a prelua insula, asigurând că aceasta este „o necesitate absolută” și justificând importanța ei în termeni de „securitate națională și libertate în întreaga lume”. Propunerea nu este nouă. În timpul primului său mandat, în 2019, el a menționat deja posibilitatea anexării teritoriului, însă nu a fost dezvăluit că guvernul său a făcut o ofertă la fel ca și predecesorul său, fostul președinte Harry S. Truman, care era dispus să plătească Danemarcei 100 de milioane dolari în aur.

Atât cu acea ocazie, cât și în prezent, Danemarca și Groenlanda, națiune care, în ciuda faptului că are un guvern autonom, este considerată dependentă de Copenhaga, și-au arătat refuzul, totuși acest lucru nu pare să-l fi demoralizat pe magnat, care pe 20 ianuarie se va întoarce la Casa Albă. Abia atunci își va putea lansa politica externă, care este deja anticipată a fi una controversată, și în fața căreia merită întrebat dacă va putea Trump să preia cu un carnet de cecuri cea mai mare insulă din lume.

Profesorul de Comunicare și Politică Internațională de la Universitatea Europeană José María Peredo are un răspuns clar: „Da, s-ar putea întâmpla un fel de înțelegere, dar nu și o achiziție”. Peredo subliniază că Donald Trump ar putea opta pentru promovarea unui acord internațional care să cedeze suveranitatea teritoriului „și pentru acel acord ar putea exista o compensație”. De altfel, există antecedente ale acestui tip de „achiziții” făcute de Statele Unite, care în 1803 au cumpărat Louisiana franceză pentru peste 20 de milioane de dolari, sau Alaska în 1867, după ce i-a plătit Rusiei puțin peste 7 milioane de dolari.

Dar aceasta nu este singura opțiune. Profesorul asigură că există și alte formule, deși din nou acestea ar presupune semnarea unor acorduri care trebuie să aibă aprobarea tuturor părților, întrucât „suveranitatea nu poate fi cumpărată”. În acest fel: „Ar putea fi cazul ca suveranitatea să fie transferată pentru administrarea resurselor. De exemplu, s-ar putea semna un tratat internațional de exploatare a resurselor”, conchide el.

La o conferință de presă susținută marțea trecută la Mar-a-Lago președintele ales a făcut un pas mai departe, fără a exclude utilizarea măsurilor militare sau economice pentru a prelua puterea asupra Groenlandei și a Canalului Panama, un alt mare protagonist al ultimelor sale discursuri, alături de Canada. Mai multe personalități din Uniunea Europeană s-au grăbit să denunțe aceste cuvinte. Printre aceștia se numără și cancelarul german Olaf Scholz, care a profitat de ocazie pentru a-i aminti principiul inviolabilității granițelor.

În ciuda agitaţiei provocate, José María Peredo, exclude ca viitorul președinte al Statelor Unite să-și îndeplinească amenințările: „Este în discursul lui Donald Trump, puțin în personalitatea lui, acea provocare de a arăta lumii capacitatea pe care o au Statele Unite de a acţiona unilateral și de a fi interesate de anumite probleme, și nu sunt avertismente, ci pur și simplu pentru ca oamenii, rivalii lor și societatea internațională (…) să vadă puțin din capacitatea (ţării)”. Profesorul amintește că în contextul internațional actual, puternic marcat de „competiția între puteri” și conflictele armate deschise, mulți conducători recurg la acest tip de amenințări: „De exemplu, în situații de tensiune sau conflict, un conducător, tocmai am văzut cu Putin, amenință cu folosirea de arme, iar ceilalți conducători răspund și ei”.

Insula Groenlanda, considerată cea mai mare din lume, este în mare parte acoperită de gheață și este locuită de aproximativ 57.000 de locuitori. Motivele care au determinat marile puteri precum Statele Unite sau China să pună ochii pe ea sunt foarte diverse și, așa cum subliniază profesorul José María Peredo, acestea variază de la extinderea sa, la bogăția în resurse naturale, schimbarea climatică și noile rute comerciale, și încă o dată, simpla competiție geopolitică între națiuni. „Este un teritoriu care, pe măsură ce începe să fie atractiv, poate deveni atractiv nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru alte puteri, ceea ce o face să câștige și mai multă valoare”, susține el.

În cazul Statelor Unite, există ceea ce Peredo descrie drept „o chestiune de spațiu”: „Te uiți la hartă și poți vedea că Groenlanda este inserată acolo, în Statele Unite și Canada”, și după cum explică el, anexarea sa la Statele Unite ar însemna mărirea „dimensiunii Americii de Nord”. Controlul acestui nou spațiu ar fi esențial și pentru Washington din punct de vedere al securității, întrucât, după cum amintește profesorul, „în eventualitatea oricărui conflict” ar putea fi folosit pentru consolidarea unor „puncte-cheie de apărare, securitate, transport de energie etc. ale Statelor Unite”.

Articol de Marta Gallardo, în publicația spaniolă La Razon, în traducerea Rador Radio România

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de până la 7,8%

Publicat

in

Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani, cu dobânzi anuale neimpozabile de 7%, 7,5% şi, respectiv, 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată, conform Ministerului Finanţelor, care precizează că fondurile astfel obţinute de instituţie în calitate de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

„Titlurile de stat reprezintă o investiţie sigură, cu o dobândă avantajoasă şi neimpozabilă. În plus, avantajul investiţiei cetăţenilor în titluri de stat este că dobânda plătită din bugetul de stat rămâne în ţară, se duce în buzunarul românilor, iar cetăţenii contribuie prin aceste împrumuturi la o construcţie bugetară mai echilibrată. Mă bucură faptul că din ce în ce mai mulţi români aleg să investească în titluri de stat şi recomand tuturor ca începând de luni, să investească cu încredere în titlurile de stat TEZAUR.” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Finanţelor, Tánczos Barna.

Unde şi cum pot fi cumpărate titlurile de stat

Între 13 ianuarie 2025 – 6 februarie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghid Tezaur online şi Tezaur online;

Între 13 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025 de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului;

Între 13 ianuarie 2025 – 6 februarie 2025 în mediul urban şi 13 ianuarie 2025- 5 februarie 2025 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Avantajele investiţiei în Programul TEZAUR

Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secţiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Finanțelor anunță o reorganizare importantă, pentru reducerea cheltuielilor – ANAF ‘înghite’ o altă mare structură

Publicat

in

Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat într-un interviu acordat Profit.ro că ia în calcul mai multe reorganizări începând de la structurile centrale până la cele subordonate, precum ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR). Obiectivul principal este reducerea cheltuielilor statului și creșterea eficienței administrative.

Una dintre schimbările analizate vizează o posibilă reintegrare a AVR în cadrul ANAF. Această idee vine în contextul în care cele două instituții au funcționat anterior împreună, până la separarea lor în 2022. Ministrul a subliniat că, în lipsa unei justificări clare pentru existența separată a celor două entități, o astfel de fuziune ar putea contribui la optimizarea resurselor. „Trebuie să întrăm în detalii și să vedem dacă această separare are avantaje reale. Dacă au putut funcționa împreună, de ce nu ar putea continua astfel?”, a declarat ministrul.

Analiza structurilor regionale ANAF

O altă schimbare majoră ar putea viza structurile regionale ale ANAF. Acestea, conform ministrului, și-au pierdut mare parte din atribuții în urma mai multor reforme, devenind mai degrabă entități de coordonare și planificare. Ministrul susține că într-o lume digitalizată, activitățile de coordonare pot fi gestionate eficient de la nivel central, reducând astfel cheltuielile.

„Coordonarea și planificarea pentru județe pot fi realizate și de la București, având în vedere bazele de date naționale unice. Este necesar să analizăm dacă actualele structuri regionale îmbunătățesc sau complică fluxul administrativ”, a explicat Tanczos.

Antifrauda începe intensificarea controalelor

La nivelul Direcției Generale Antifraudă, ministrul Finanțelor dorește menținerea structurilor regionale pentru a asigura o mai bună coordonare a controalelor bazate pe analize de risc. El respinge ideea descentralizării acestor structuri la nivel județean, argumentând că o astfel de măsură ar diminua eficiența activității. „Antifrauda trebuie să fie eficientă, să acționeze pe principiul «punct ochit, punct lovit». Descentralizarea ar crea mai multe bariere decât soluții”, a spus ministrul.

Structurile județene ale Antifraudei urmează să fie operaționale începând cu 1 martie 2025, conform deciziilor guvernamentale recente. Totuși, ministrul subliniază că, în forma actuală, regionalizarea oferă o mai bună capacitate de coordonare.

Context istoric al reorganizărilor

Reorganizările propuse vin în contextul unor schimbări istorice în cadrul Ministerului Finanțelor. Activitatea Vămii, de exemplu, a fost integrată în ANAF între 2013 și 2022, până când Guvernul a decis separarea și reîntreărea sa sub denumirea AVR. Structura actuală a AVR a devenit mai complexă în ultimii ani, iar foști lideri din domeniul vamal au semnalat o proliferare nejustificată a pozițiilor de conducere.

Deciziile finale privind aceste reorganizări vor fi luate în urma unei analize detaliate, iar ministrul Tanczos subliniază că principalul obiectiv este eficientizarea activității și reducerea cheltuielilor publice.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un medic naturopat a dezvăluit un secret bizar despre care spune că vă poate ajuta să trăiți mai mult și este destul de surprinzător

Publicat

in

Informația a fost împărtășită într-un videoclip postat pe TikTok săptămâna aceasta de Dr. Janine Bowring, un expert stabilit în Canada, care are la activ peste 25 de ani de experiență și cercetare clinică. Ea a dezvăluit că a respira mai puțin poate fi, de fapt, secretul unei vieți mai lungi.

„Adultul mediu respiră între 15 și 20 de ori pe minut, ceea ce este de fapt mult prea mult”, a afirmat Dr. Bowring.

„Dacă vă puteți încetini respirația până la aproximativ cinci virgulă cinci respirații pe minut, acest lucru este legat de longevitate”, a continuat ea.

Medicul a început apoi să compare ființele umane cu unele animale, precum delfinii și balenele, care respiră mai puțin și trăiesc „mult mai mult” decât oamenii.

Ea a spus că aceste mamifere respiră doar între trei și cinci ori pe minut.

„În timp ce un șoarece respiră între 90 și 250 de ori pe minut și trăiește doar între doi și șapte ani”, a explicat ea. „Stresul, după cum știm, atunci când suntem stresați, respirăm mai repede și știm că stresul este corelat cu siguranță cu o viață mai scurtă, așa că sfatul meu este să respirați conștient, încetinind respirația”, a continuat medicul.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care meditația și yoga pot fi foarte puternice și vă pot ajuta să trăiți mai mult”, a conchis ea.

Rezultate uimitoare după studii pe șoareci

Și, se pare că Bowring ar putea avea dreptate, scrie dailymail.com. Potrivit Earth.com, un studiu efectuat pe șoareci de către cercetătorii de la Massachusetts General Hospital anul trecut a arătat că cei ținuți în zone cu niveluri mai scăzute de oxigen au trăit mai mult.

Ei au raportat că șoarecii care au fost expuși la niveluri de oxigen de 11% au trăit ‘cu 50% mai mult’ în comparație cu omologii lor care au fost ținuți cu niveluri de oxigen de 21%.

„Teoria este că mai puțin oxigen reduce deteriorarea celulară și stimulează celulele să elimine și să recicleze componentele deteriorate mai eficient, încetinind astfel procesul de îmbătrânire”, a scris publicația.

Cu toate acestea, studiul nu a fost recreat pe oameni, astfel încât nu este clar cum ne-ar afecta.

„Este prematur să speculăm cu privire la implicațiile acestor descoperiri asupra îmbătrânirii umane”, a declarat pentru publicație Dr. Roger Roberts, pneumolog și cercetător principal al studiului.

„Dar există câteva indicii interesante din cercetările epidemiologice conform cărora traiul la altitudine mare, unde există o concentrație mai scăzută de oxigen, ar putea crește durata medie de viață și reduce povara bolilor legate de vârstă”, a continuat Dr. Roberts.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend