NATIONAL
Alegeri în SUA: egalitate de voturi în primul orășel american care a ales președintele / Trump o atacă dur pe Harris

Publicat
acum 4 luniin
De
admin

Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au egal de trei voturi fiecare în micul oraș Dixville Notch din New Hampshire, dând startul zilei alegerilor într-unul dintre primele locuri din țară care și-a raportat preferința prezidențială. STIRIPESURSE.RO transmite în format LIVETEXT alegerile din SUA.
UPDATE ora 08.41: Trump o atacă pe Harris în timpul discursului final
Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menționat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump și-a atacat adversara, numind-o „nebună de stânga radicală”, relatează BBC.
El le spune susținătorilor săi că va câștiga alegerile de astăzi, afirmând: „Aceasta va fi cea mai mare victorie, din punct de vedere politic, din istoria țării noastre”.
UPDATE ora 08.35: De ce câştigătorul alegerilor prezidenţiale nu va putea fi cunoscut la 5 noiembrie
Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, însă câştigătorul cursei foarte strânse dintre democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump s-ar putea să nu poată fi cunoscut decât la câteva zile după închiderea urnelor, relatează Reuters.
Pe măsură ce buletinele de vot sunt numărate, un candidat poate părea în frunte, pe baza primelor rezultate, pentru ca apoi rivalul să reducă diferenţa pe măsură ce sunt numărate mai multe voturi.
În 2020, unele state au experimentat „mirajul roşu”, în care Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, înainte ca o „schimbare albastră” să-l depăşească şi să-l aducă în faţă pe democratul Joe Biden, un fenomen pe care Trump l-a folosit pentru a-şi amplifica afirmaţiile false potrivit cărora alegerile au fost furate.
Nu s-a întâmplat însă nimic de genul acesta. Democraţii tind să locuiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult. De asemenea, democraţii au adoptat votul prin corespondenţă mai uşor decât republicanii, după afirmaţiile false ale lui Trump potrivit cărora buletinele de vot prin corespondenţă nu sunt demne de încredere, iar numărarea acestor buletine durează mai mult decât a voturilor din ziua alegerilor. Trump a încurajat şi a criticat deopotrivă votul anticipat şi prin corespondenţă în 2024.
Democraţii îi depăşesc pe republicani în ceea ce priveşte voturile prin corespondenţă încă o dată în acest an, potrivit unui sistem de urmărire a votului anticipat menţinut de Laboratorul electoral al Universităţii din Florida, deşi republicanii au mai redus din diferenţă.
Există şapte state de luptă care ar putea decide alegerile, fiecare având propriile reguli pentru manevrarea şi numărarea buletinelor de vot.
Iată ce este de aşteptat să se întâmple în ziua alegerilor şi după aceea în fiecare dintre aceste state:
ARIZONA
Votul prin corespondenţă este extrem de popular în Arizona. Aproape 90% dintre alegători au votat anticipat, majoritatea prin corespondenţă, în 2020. Funcţionarii electorali din Arizona pot începe să proceseze şi să intabuleze buletinele de vot prin corespondenţă la primirea acestora, însă rezultatele nu pot fi publicate decât la o oră după închiderea urnelor.
Buletinele de vot trimise prin poştă în ziua alegerilor nu pot fi procesate până la închiderea urnelor. Este vorba adesea de un număr considerabil – în 2022, aceste voturi „anticipate tardive” reprezentau o cincime din totalul buletinelor de vot din comitatul Maricopa, cel mai mare din stat – şi numărarea lor poate dura zile întregi.
Rezultatele iniţiale din seara alegerilor ar trebui să fie formate în principal din voturi timpurii, care ar putea-o favoriza pe Harris, înainte ca cifrele să se îndrepte către Trump pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.
GEORGIA
Votul anticipat în persoană este popular în Georgia, unde oficialii se aşteaptă ca 65% până la 70% din buletinele de vot să fie exprimate la secţiile de votare deschise anticipat. Buletinele de vot anticipate sau prin corespondenţă, care pot reprezenta aproximativ 5% din voturi, pot fi procesate – ceea ce include etape precum verificarea semnăturilor – începând cu două săptămâni înainte de alegeri, deşi lucrătorii electorali trebuie să aştepte până în ziua alegerilor pentru a începe numărarea lor.
Conform legii statului, toate voturile timpurii – exprimate personal şi prin poştă – trebuie numărate şi raportate până la ora locală 20.00 (miercuri, ora 02.00, ora României) în noaptea alegerilor, ceea ce ar putea crea la început un „miraj albastru” în favoarea lui Harris. Oficialii îşi propun ca toate voturile, inclusiv cele din ziua alegerilor, să fie numărate până la miezul nopţii.
Buletinele de vot ale alegătorilor din străinătate şi ale militarilor vor fi acceptate până la trei zile după alegeri, dacă sunt ştampilate până la 5 noiembrie. Au fost solicitate peste 21.000 de astfel de buletine de vot, astfel încât alegerile extrem de strânse ar putea să nu fie soluţionate până când aceste voturi nu vor fi şi ele numărate.
MICHIGAN
Începând cu alegerile din 2020, Michigan a instituit pentru prima dată votul anticipat în persoană şi a început să permită jurisdicţiilor cu mai mult de 5.000 de persoane să înceapă procesarea şi intabularea buletinelor de vot prin corespondenţă cu opt zile înainte de ziua alegerilor. Jurisdicţiile mai mici pot face acest lucru cu o zi înainte de 5 noiembrie.
Oficialii speră că aceste schimbări vor permite statului să raporteze rezultatele mai rapid decât în 2020, când buletinele de vot prin corespondenţă nu au putut fi prelucrate în avans. Acest lucru a creat un „miraj roşu” în noaptea alegerilor, când numărătoarea timpurie a voturilor din ziua alegerilor l-a favorizat pe Trump. În cele din urmă, Biden l-a depăşit pe Trump datorită voturilor prin corespondenţă, care au necesitat mai mult timp pentru a fi numărate. Trump a susţinut în mod fals că a fost victima unei fraude.
NEVADA
Numărarea lentă a voturilor din Nevada în 2020 – media nu a indicat că statul a fost câştigat de Biden până la cinci zile după ziua alegerilor – a dat naştere a nenumărate meme-uri, dar oficialii spun că schimbările făcute de atunci ar trebui să accelereze procesul.
În special, comitatelor li s-a permis să înceapă procesarea şi numărarea buletinelor de vot prin corespondenţă pe 21 octombrie. În plus, lucrătorii pot începe numărătoarea voturilor timpurii în persoană la ora locală 8 a.m. (17.00 ora României) în ziua alegerilor, în loc să aştepte până la închiderea urnelor.
Dar este posibil ca Nevada să nu aibă imediat rezultatele. Votul prin corespondenţă a devenit popular în acest stat şi este singurul câmp de luptă care acceptă buletine de vot prin corespondenţă sosite târziu. Acest lucru ar putea crea, de asemenea, o „schimbare albastră”, pe măsură ce mai multe voturi sunt numărate.
Orice buletin de vot ştampilat până la 5 noiembrie va fi contabilizat dacă ajunge în termen de patru zile. Din punct de vedere istoric, aceste buletine de vot întârziate îi favorizează pe democraţi, astfel încât ar putea avea loc o schimbare în favoarea lui Harris pe măsură ce voturile sunt numărate după ziua alegerilor.
CAROLINA DE NORD
Funcţionarii electorali încep procesarea şi scanarea buletinelor de vot prin corespondenţă înainte de ziua alegerilor. După închiderea urnelor, primele rezultate raportate vor fi, probabil, în cea mai mare parte, buletine de vot prin corespondenţă, precum şi voturi anticipate în persoană. Voturile din ziua alegerilor vor fi numărate şi raportate pe parcursul serii, rezultatele complete fiind aşteptate până la miezul nopţii.Harris ar putea părea în frunte la început datorită voturilor prin corespondenţă, în timp ce Trump ar putea reduce diferenţa pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.
Dacă alegerile sunt la fel de strânse precum sugerează sondajele, rezultatul din Carolina de Nord ar putea rămâne neclar pentru o săptămână sau mai mult. Buletinele de vot prin corespondenţă care sosesc pe 5 noiembrie, precum şi buletinele de vot din străinătate şi ale alegătorilor militari sunt numărate în timpul perioadei de 10 zile care urmează zilei alegerilor. În 2020, mass-media nu au declarat Carolina de Nord câştigată de Trump până la 13 noiembrie, la 10 zile după alegeri.
PENNSILVANIA
Poate cel mai important câmp de bătălie, Pennsylvania nu a avut un câştigător clar în 2020 timp de patru zile după ziua alegerilor, în timp ce oficialii treceau procesau un număr mare de buletine de vot trimise prin poştă. Statul se numără printre puţinele care nu permit lucrătorilor electorali să proceseze sau să intabuleze buletinele de vot prin corespondenţă până la ora 7 a.m. în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că va dura probabil din nou câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul.
Având în vedere că mai mulţi democraţi decât republicani votează prin corespondenţă, primele rezultate – bazate pe voturile în persoană din ziua alegerilor – îl vor plasa probabil pe Trump în frunte, dar avansul său se va reduce probabil pe măsură ce vor fi numărate mai multe buletine de vot prin corespondenţă.
Acest model în 2020 l-a determinat pe Trump să reclame în mod fals fraude. În acest an, o nouă lege obligă majoritatea comitatelor să anunţe la miezul nopţii alegerilor câte buletine de vot prin corespondenţă mai trebuie numărate, în încercarea de a preveni teoriile conspiraţiei.
WISCONSIN
Ca şi Pennsylvania, Wisconsin se numără printre puţinele state care nu permit funcţionarilor electorali să proceseze sau să numere buletinele de vot prin corespondenţă până în dimineaţa alegerilor, ceea ce înseamnă că poate exista o întârziere în raportarea rezultatelor acestor voturi anticipate.
În plus, multe dintre cele mai mari oraşe ale statului transportă buletinele de vot prin corespondenţă la o locaţie centralizată pentru procesare şi numărare. Acest lucru poate duce la raportarea unor loturi semnificative de voturi deodată în primele ore după închiderea urnelor.
În 2020, Trump şi aliaţii săi au susţinut în mod fals că au existat fraude după ce Milwaukee, cel mai mare oraş al statului, a raportat aproape 170.000 de voturi prin corespondenţă în jurul orei locale 3:30 a.m. (10.30 ora României), oferindu-i lui Biden o creştere uriaşă care l-a propulsat în frunte pentru prima dată. Dar această creştere era aşteptată din cauza modului în care oraşul procesează aceste buletine de vot şi a faptului că democraţii erau mai predispuşi să voteze prin corespondenţă. Un model similar este probabil în 2024.
UPDATE ora 08.30: Cum sunt organizate alegerile prezidenţiale americane – ghid practic
Americanii trebuie să decidă la 5 noiembrie pe cine trimit la Casa Albă până în 2029, dar preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. BFMTV.com analizează particularităţile acestui scrutin şi ce este de aşteptat.
Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă preşedintele până marţi, 5 noiembrie, inclusiv. Câteva zeci de milioane – peste 76 de milioane mai exact – au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie.
Este o bătălie care va decide cine va conduce cea mai bogată şi mai puternică ţară din lume timp de patru ani. Kamala Harris, care ar fi prima femeie preşedinte, şi Donald Trump, care doreşte să revină în funcţie după mandatul 2017-21, au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe şi principii democratice de bază. Candidaţii sunt la egalitate în şapte state care au faima de a decide alegerile, relatează News.ro.
De la ultimele alegeri prezidenţiale, din 2020, neîncrederea în instituţii a domnit printre mulţi dintre susţinătorii lui Donald Trump, care încă mai cred că realegerea sa de acum patru ani a fost împiedicată printr-un vot fraudulos.
Alegerile din acest an se anunţă a fi o cursă extrem de strânsă. Conform majorităţii sondajelor, Kamala Harris conduce în intenţiile de vot la nivel naţional, dar marja pe care o are este extrem de mică şi scade pe măsură ce se apropie scrutinul.
În aceste condiţii, multe dintre aceste sondaje indică de fapt că adversarul său republican va câştiga alegerile. Motivul: modul în care funcţionează sistemul de vot american, care este foarte diferit de cel european.
CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL DE VOT AMERICAN?
Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin.
Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său). Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr, independent care îl susţine pe Donald Trump.
În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.
CINE SUNT MARII ELECTORI?
Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.
În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.
Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.
Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”, adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.
Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional. S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.
CUM VOTEAZĂ AMERICANII?
Mai mult decât o simplă zi de alegeri, 5 noiembrie marchează sfârşitul votului. Este, de fapt, ultima zi în care alegătorii îşi pot exprima votul, pentru că în 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp. Secţiile de votare sunt deschise în avans, la ore care variază în funcţie de localitate.
Acest lucru oferă flexibilitate calendarului electoral, mai ales că ziua alegerilor este întotdeauna într-o marţi.
La 3 noiembrie, cu doar două zile înainte de ziua alegerilor, peste 51 de milioane de persoane votaseră deja.
De asemenea, este posibil ca americanii să voteze prin corespondenţă, adică fără a fi necesar să se meargă la o secţie de votare, ci prin trimiterea unui plic cu buletinul de vot completat. Şi aici, fiecare stat îşi defineşte propriile proceduri.
În 2020, un an marcat de pandemia de Covid-19, tabăra lui Donald Trump a criticat sever votul prin corespondenţă, considerând că „frauda electorală” denunţată rezidă în esenţă în numărarea acestui tip de vot.
CE SUNT STATELE „SWING” ŞI DE CE SUNT IMPORTANTE?
Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states”, state-cheie, state-pivot sau chiar „purple states”, adică state „violet”, pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.
În alegerile prezidenţiale americane, în care statele sunt de o importanţă vitală, rezultatul în unele dintre ele este dat ca sigur: istoric, ele au fost câştigate de un anumit partid, cum ar fi California de democraţi sau Texas de cealaltă tabără. La mijloc, există state în care victoria este mult mai strânsă şi în care, în alegerile recente, culoarea câştigătoare s-a schimbat.
Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, care este un agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo. Prin urmare, trebuie câştigate alte state din afara bastioanelor fiecărui partid.
Anul acesta, există şapte „swing states”: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.
În consecinţă, campaniile celor doi candidaţi principali s-au concentrat în principal asupra acestor state.
Potrivit unui studiu al companiei de analiză ADImpact publicat la sfârşitul lunii august 2024, aproape 589 de milioane de dolari fuseseră deja cheltuiţi pentru publicitate în aceste state între sfârşitul lunii martie şi luna august, pentru toate partidele combinate.
În 2020, Joe Biden a fost declarat câştigător al alegerilor abia după ce au fost anunţate rezultatele din Pennsylvania.
DE CE REZULTATELE NU VOR FI DISPONIBILE IMEDIAT
Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. Prin urmare, este posibil să se cunoască rezultatul încă din seara zilei votării.
Cu toate acestea, în 2020, a fost nevoie de mai mult de trei zile pentru ca principalele media americane să anunţe victoria lui Joe Biden.
Unul dintre principalele motive a fost creşterea numărului de voturi prin corespondenţă, care a încetinit procesul de numărare a voturilor. După cum subliniază The New York Times, acest proces durează mai mult timp, deoarece implică mai multe etape: în primul rând, există verificări suplimentare pentru a se asigura că alegătorul nu a încercat să voteze şi în persoană. În al doilea rând, persoanele responsabile cu numărarea voturilor trebuie să deschidă buletinele de vot şi să le aplatizeze (deoarece au fost împăturite) înainte ca acestea să poată fi introduse într-un tabulator, pentru a fi numărate. Unii funcţionari pledează pentru ca buletinele de vot să poată fi deschise şi aplatizate în prealabil, însă acest lucru nu este (încă) permis.
Potrivit The New York Times, este de aşteptat ca anul acesta numărătoarea să dureze mai puţin decât în 2020, deoarece mai puţine persoane vor fi votat prin corespondenţă (faţă de votul din pandemie) şi deoarece secţiile de vot au dobândit mai multă experienţă.
La precedentele alegeri prezidenţiale, Donald Trump a atacat votul prin corespondenţă, deoarece rezultatele iniţiale îl plasau uneori în frunte în anumite comitate din statele oscilante, dar această tendinţă s-a inversat după numărarea tuturor voturilor, ceea ce l-a determinat pe miliardar să vorbească despre fraudă. NYT spune că este vorba pur şi simplu de ceea ce unii democraţi numesc „miracolul roşu”, şi anume faptul că mult mai mulţi democraţi decât republicani aleg să voteze prin corespondenţă, ceea ce duce la înregistrarea târzie a voturilor democraţilor.
În plus, majoritatea persoanelor care locuiesc în oraşele mari votează pentru democraţi şi, în general, secţiile de votare sunt ultimele care sunt numărate, din cauza numărului mare de buletine de vot.
CUM ESTE CERTIFICAT VOTUL?
Odată ce rezultatele finale au fost comunicate presei, mai sunt de parcurs o serie de etape. Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor. Aceste perioade permit soluţionarea eventualelor contestaţii sau depunerea de apeluri.
Apoi, la 17 decembrie, „marii electori” se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de ziua de Crăciun.
La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor. În această zi, în urmă cu patru ani, susţinătorii lui Donald Trump au invadat Capitoliul, violenţe soldate cu cinci morţi în rândul insurgenţilor şi al poliţiştilor.
Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi, Ziua Învestirii, el va depune jurământul şi va intra în Casa Albă începându-şi oficial mandatul.
ALEGERI PENTRU CONGRES ŞI ALTE VOTURI
Toţi ochii sunt aţintiţi asupra cursei prezidenţiale. Dar acesta nu este singurul scrutin care va avea loc marţi, 5 noiembrie.
Alegătorii americani sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la o serie de alte probleme, începând cu alegerea membrilor Congresului – toate locurile din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite, precum şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat. Aceste alegeri sunt deosebit de importante, deoarece componenţa Congresului ar putea facilita sau, dimpotrivă, împiedica politicile noului preşedinte.
În mai multe state, buletinul de vot are mai multe pagini, deoarece este posibil să se voteze în acelaşi timp pentru un secretar de stat, guvernator, procuror general sau judecător.
Mai multe state, cum ar fi Ohio şi Utah, de exemplu, trebuie să aleagă şi membrii Consiliului de Educaţie, care este responsabil de gestionarea şcolilor publice de la grădiniţă până la liceu.
Alte alegeri, mai specifice locului, se află pe acelaşi buletin de vot: directorii serviciilor de transport sau chiar şerifii.
Şi asta fără a pune la socoteală referendumurile locale sau propunerile legislative sau politicile locale. De exemplu, o serie de state vor vota cu privire la protejarea dreptului la avort sau cu privire la perioada de aşteptare înainte de avort.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Au participat patru republicani și doi alegători nedeclarați.
Orașul, situat de-a lungul graniței dintre SUA și Canada în vârful nordic al New Hampshire, și-a deschis și închis votul imediat după miezul nopții, într-o tradiție care datează din 1960.
Despre Kamala Harris
Vicepreședintele Kamala Harris este candidatul democrat la președinție. Fiica unor imigranți din India și Jamaica, Harris a crescut în Oakland și și-a petrecut o mare parte din cariera politică în Bay Area din California.
Ea a fost aleasă pentru prima dată ca procuror districtual din San Francisco în 2004, înainte de a ocupa mai târziu funcția de procuror general al Californiei. După aceea, Harris a fost aleasă în Senat.
Ea și-a anunțat propria candidatură pentru nominalizarea democrată la președinție după ce Biden a decis să se retragă și a susținut-o pe 21 iulie. Harris este prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care conduce biletul unui partid politic important.
Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, este colegul de candidatură al lui Harris. Înainte de a fi ales în Congres pentru a reprezenta Districtul 1 al Congresului în 2007, Walz a fost profesor de geografie la liceu și antrenor asistent de fotbal. De asemenea, a servit în Garda Națională a Armatei. Walz este guvernator al statului Minnesota din 2019.
Despre Donald Trump
Fostul președinte Donald Trump este candidatul republican la președinție.
Trump, născut în New York, a absolvit Universitatea din Pennsylvania cu o diplomă de licență în economie. Înainte de a-și lansa candidatura prezidențială de succes din 2016, Trump a fost dezvoltator imobiliar, om de afaceri și vedetă de televiziune ca gazdă a emisiunii „The Apprentice”.
Senatorul de Ohio JD Vance este colegul de candidatură al lui Trump. Născut în Middletown, Ohio, Vance a scris o carte de memorii, Hillbilly Elegy, despre educația sa și despre americanii albi din clasa muncitoare. De asemenea, a urmat Facultatea de Drept Yale, a lucrat ca capitalist de risc și a servit în Corpul de Pușcași Marini al SUA.
Vance a fost ales în Senat în 2023.
Poate vrei sa citesti
Greva suveraniștilor din Parlament. Revoltă în tabăra PSD: ‘Își dau singuri libere! Nimeni nu îi ține cu forța în Parlament!’
Mihail Neamțu (AUR) ‘a explodat’ după declarațiile lui Mircea Toma: ‘Publicul nu are nevoie de CNA pentru a gândi’
FOTO Operațiune spectaculoasă a Poliției Române în Austria: Zeci de arme deținute ilegal, găsite în urma unei percheziții
Zoli Toth face pasul de la muzica de avangardă la provocarea supremă în televiziune: va prezenta „Tempting Fortune”, la Kanal D
Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat pe A4: şoferul, transportat la spital
Rezerva Federală nu modifică dobânda, pe fondul aşteptatei încetiniri a economiei
NATIONAL
Greva suveraniștilor din Parlament. Revoltă în tabăra PSD: ‘Își dau singuri libere! Nimeni nu îi ține cu forța în Parlament!’

Publicat
acum 29 de minutein
19 martie 2025De
admin

Grupurile parlamentare AUR și POT au decis să intre în grevă. Purtătorul de cuvânt al AUR, Dan Tanasă, a anunţat recent în ce va consta greva grupurilor parlamentare ale formaţiunii. Parlamentarii o să fie prezenţi la locul de muncă, vor desfăşura audienţe, dar nu vor participa la şedinţele de plen şi la şedinţele comisiilor. Remus-Gabriel Lăpușan, deputat PSD, denunță gestul ca fiind unul populist.
- AUR și POT au intrat în grevă parlamentară după ce lui Călin Georgescu i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale.
„Astăzi, ședința de declarații politice din Camera Deputaților a fost anulată din cauza așa-zisei “greve parlamentare” a partidelor AUR și POT. Este a doua ședință la care nu am putut participa în această săptămână, după cea de întrebări și interpelări, care trebuia să aibă loc luni. Ambele ședințe au fost anulate întrucât Gianina Șerban, deputat AUR și vicepreședinte al Camerei Deputaților, nu a binevoit să își îndeplinească atribuțiile. În loc să-și facă treaba pentru care sunt plătiți din banii românilor, acești așa-ziși patrioți își dau singuri libere și mimează revolta. De ce? Pentru că legea și democrația nu le servesc intereselor personale”, a transmis Lăpușan,
Ceea ce vedem zilele acestea în Parlament este teatru absurd jucat de AUR și de sateliții lor din POT, transmite social-democratul.
„Să fie clar: România nu este prizoniera fanteziilor mistice ale unui personaj și ale celor care îl urmează orbește. Deciziile Curții Constituționale nu sunt opționale, iar dacă AUR și POT se simt „oprimați” de lege, poate ar trebui să recitească Constituția, nu să facă circ pe holurile Parlamentului. Este inacceptabil ca un partid care se pretinde apărător al suveranității naționale să conteste deciziile Curții Constituționale a României, instituție fundamentală a statului de drept. CCR a dat un verdict clar, bazat pe Constituție și pe legislația în vigoare. Cine nu respectă această decizie nu respectă România.
Acest spectacol ieftin nu are nimic de-a face cu interesele românilor. Este doar o nouă tentativă a acestor partide sărace în soluții reale, dar bogate în dezinformări și discurs al urii, de a-și masca eșecurile și de a crea scandal din nimic. În timp ce PSD, alături de forțele responsabile, legiferează, guvernează și ia măsuri concrete pentru oameni, acești suveraniști de carton fug de muncă și se joacă de-a opoziția. Dacă AUR și POT au obosit să fie parlamentari, le reamintim că nimeni nu îi ține cu forța. Dar să nu se aștepte ca românii să le mai tolereze scenetele. Populismul nu ține loc de competență, iar minciuna nu înlocuiește nici capacitatea de a iniția legi care să le facă românilor viața mai bună, nici programul de guvernare”, a concluzionat Remus Lăpușan.
NATIONAL
Mihail Neamțu (AUR) ‘a explodat’ după declarațiile lui Mircea Toma: ‘Publicul nu are nevoie de CNA pentru a gândi’

Publicat
acum 31 de minutein
19 martie 2025De
admin

„Domnule Toma, publicul nu are nevoie de CNA pentru a gândi. Cetăţenii au nevoie de acces neîngrădit la idei, tocmai pentru a putea discerne singuri”, îi transmite Mihail Neamţu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, lui Mircea Toma, membru CNA, ca urmare a declaraţiilor acestuia din interviul acordat News.ro.
Mircea Toma, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, instituţie care are în atribuţii monitorizarea televiziunilor, a posturilor de radio şi, mai nou, a conţinutului online, inclusiv de pe reţelele de socializare, a vorbit în interviul pentru News.ro despre mijloacele legale prin care CNA poate sesiza alte instituţii în cazuri extreme, atribuţiile Consiliului în zona de online, eliminarea conţinuturilor toxice.
Ca urmare, deputatul AUR Mihail Neamţu condamnă, în scrisoarea deschisă, restricţiile asupra discursului public.
„Când libertatea este redusă la o listă de permisiuni decise de un consiliu „luminat”, democraţia nu mai este decât o iluzie decorativă, iar cetăţeanul – un elev care trebuie să repete conştiincios lecţiile aprobate de „autorităţi competente”. Nu, domnule Toma, publicul nu are nevoie de CNA pentru a gândi. Cetăţenii României, adică oamenii care vă plătesc dumneavoastră salariul, au nevoie de acces neîngrădit la idei, tocmai pentru a putea discerne singuri. Alternativa la clasica paradigmă liberală e sumbră: un peisaj mediatic din care orice nuanţă neconvenabilă dispare, iar în locul dialogului viu rămâne doar liniştea impusă a unui consens artificial”.
Neamțu: „Libertatea e însăşi esenţa democraţiei”
Acesta subliniază că „libertatea de exprimare nu este un favor acordat de autorităţi, ci un drept fundamental, garantat de Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi de Articolul 30 din Constituţia României. Aceste prevederi nu lasă loc ambiguităţilor: orice restricţie asupra discursului public trebuie să fie proporţională, justificată de un interes public legitim şi, mai presus de toate, să nu transforme protecţia împotriva „dezinformării” într-un pretext pentru cenzură”. „Libertatea de exprimare nu este un inconvenient administrativ pe care instituţiile statului trebuie să-l gestioneze. Nu. Libertatea e însăşi esenţa democraţiei”, mai spune Neamţu.
Referindu-se la declaraţiile lui Mircea Toma pentru News.ro, Mihail Neamţu invocă „o viziune paternalistă, în care Statul birocratic-administrativ, prin intermediul CNA, îşi arogă dreptul de a filtra, modela şi corecta opiniile cetăţenilor, asemeni unui dirijor care decide ce sunete sunt armonioase şi care instrumentişti trebuie eliminaţi din orchestră. Tocmai această presupoziţie, conform căreia publicul nu este capabil să discearnă singur între adevăr şi fals, constituie premisa tuturor regimurilor care au transformat controlul informaţiei într-un instrument de putere. Ce stranie revenire la trecutul ceauşist! Aţi afirmat că anumite idei trebuie epurate din spaţiul public, etichetându-le drept „bazaconii”. Dar cine stabileşte această grilă de validare a adevărului? CNA-ul? Experţii selectaţi după criterii de corectitudine ideologică? În loc să încurajaţi un climat al dezbaterii deschise, unde opiniile se confruntă liber şi unde adevărul se decelează prin argument şi raţiune, susţineţi o logică a excluderii, care trădează un dispreţ subtil faţă de pluralismul de sorginte liberală”.
NATIONAL
FOTO Operațiune spectaculoasă a Poliției Române în Austria: Zeci de arme deținute ilegal, găsite în urma unei percheziții

Publicat
acum 39 de minutein
19 martie 2025De
admin

Polițiștii din Timiș în colaborare cu cei din Austria au făcut miercuri o percheziție într-un oraș din Austria în cadrul unui dosar de contrabandă și nerespectarea regimului armelor. În urma percheziției au fost găsite zeci de arme deținute ilegal.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au continuat cercetările în dosarul penal ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Astfel, miercuri, polițiștii din Timiș, în colaborare cu cei din Austria, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, într-un oraș din Austria.
În urma percheziției, au fost ridicate 14 arme deținute legal, dar păstrate în condiții improprii conform legislației austriece, 23 de arme de vânătoare deținute ilegal, 5 amortizoare artizanale, 4 pistoale de diferite calibre deținute ilegal, 12 lunete pentru arme de vânătoare, 2 arbalete cu săgeți aferente, o armă automată de asalt, împreună cu 18 încărcătoare și muniție aferentă și 20.000 de cartușe de diferite calibre.
Cercetările în acest caz au început după ce polițiștii au realizat o prindere în flagrant delict, în județul Arad, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac, vizând un transport ilegal de armament.
Potrivit informațiilor obținute, un curier, de 36 de ani, ar fi preluat un colet în care s-ar fi aflat o armă letală de la un bărbat, de 45 de ani, deținător ilegal de arme.
În urma verificărilor efectuate, în interiorul vehiculului, polițiștii au descoperit un pistol letal de proveniență belgiană, calibru 9 mm, alături de două încărcătoare încărcate cu 6, respectiv 7 cartușe, precum și o cutie conținând 50 de cartușe de același calibru.
După realizarea flagrantului delict, în 13 martie 2025 au fost făcute 18 percheziții domiciliare, dintre care 16 în județul Timiș și 2 în județul Hunedoara.
Polițiștii au descoperit și ridicat atunci, pentru continuarea cercetărilor, 3 arme letale cu țeavă lungă, un pistol letal tip revolver, 2 dispozitive cu termoviziune cu sistem de prindere aferent, 5.857 de cartușe de diferite calibre, 23 de arme albe, printre care cuțite și macete, 6 lunete destinate armelor de vânătoare, 4 încărcătoare de pistol cu muniția aferentă, 3 dispozitive tip binoclu, 3 arme tip airsoft, 2 recipiente cu spray iritant-lacrimogen, precum și diverse componente esențiale de armament letal.
11 persoane au fost duse la sediul IPJ Timiș, pentru audieri. În urma probatoriului administrat, doi bărbați, de 36 și 45 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore.
NATIONAL
Zoli Toth face pasul de la muzica de avangardă la provocarea supremă în televiziune: va prezenta „Tempting Fortune”, la Kanal D

Publicat
acum 42 de minutein
19 martie 2025De
admin

Kanal D se pregătește să uimească publicul cu un nou format internațional de anvergură, „Tempting Fortune”, un reality show captivant despre puterea voinței și alegeri care pot schimba destine. Într-o călătorie intensă, plină de provocări și tentații, concurenții vor trebui să reziste propriilor slăbiciuni pentru a ajunge în posesia marelui premiu. Zoli Toth face pasul de la muzica de avangardă la provocarea supremă în televiziune: va prezenta „Tempting Fortune”, noul format care va transforma viața fiecărui concurent într-o călătorie spre adevărata sa natură. Carismaticul artist va orchestra, de această dată, simfonia caracterelor și a nuanțelor sufletului omenesc, la „Tempting Fortune”.
„Sunt onorat să primesc propunerea de a fi prezentatorul acestui format complex de televiziune, Tempting Fortune. Este prima mea experiență de acest fel, dar intru cu încredere în această nouă etapă a vieții mele profesionale, cea de prezentator de televiziune. Mă bucur că fac parte din familia Kanal D și am convingerea că, împreună, vom crea conținut de calitate pentru publicul din România. Cred că acest reality show mi se potrivește și sunt nerăbdător să cunosc îndeaproape toate detaliile care îl vor face să prindă viață”, a declarat Zoli Toth.
Muzician, artist conceptual, de avangardă, pedagog, ecologist, realizator de programe radio, Zoli Toth este un nume sonor pe scena publică din România și nu numai, cu aproape 30 de ani de cariera în care a îmbogățit constant peisajul muzical din România și a adus perspective inovatoare în viața comunității.Provenind dintr-o familie de muzicieni, tatăl clarinetist, corist și profesor de teoria muzicii, și mama dirijoare și profesoară de pian, viața lui s-a desfășurat mereu în apropierea instrumentelor muzicale și a celor mai neașteptate și spectaculoase sonorități. Personalitatea vibrantă, carismatic, creativ, cu o energie inepuizabilă, Zoli Toth a desfășurat o extraordinară activitate muzicală, pe care mereu a îmbinat-o cu cea de activist în diverse cauze sociale și de mediu.
A fost liderul trupei Sistem, a care a obținut locul trei la Eurovision Song Cotest – Kiev, Ucraina, alături de Luminița Anghel, una dintre cele mai mari performanțe ale României, în concursurile internaționale. Începând din 2007, Sistem a lansat mai multe albume, 11 single-uri devenind numărul 1 în topurile din România.
În 2021, Zoli Toth punea semnătura inconfundabilă pe o experiență muzicală cu totul specială, „Better Together”, ce combină muzica clasică și electronică cu diverse ritmuri de pe tot globul.
Implicat în viața comunității și înțelegând importanță educației muzicale, Zoli Toth este, din 2018, coordonatorul ansamblurilor de percuție din cadrul programului Cantus Mundi, de integrare socială prin muzică. Din 2023, Zoli Toth a creat programul de educație muzicală la nivel național – BEATAGORA, un program prin care și-a propus ca în 5 ani să înființeze 50 de trupe rock, pop sau electro în 50 de licee din 50 de orașe din România.
Activitatea să se îndreaptă și spre cauzele „verzi” ale României, artistul susținând proiecte majore precum Let’s Do It România!, MaiMultVerde, Salvați Copiii sau WWF România. Preocuparea pentru protejarea mediului l-a îndreptat și spre activitatea de radio, Zoli Toth moderând emisiunea „Ecofrecventa”, la RFI România.
Zoli Toth este unicul artist de muzica electronică care a participat, în calitate de solist, la patru ediții ale Festivalului Internațional „George Enescu”.
Acum în echipa Kanal D, Zoli Toth își va canaliza energia creatoare și abilitatea de a dirija diapazonul manifestărilor omenești, într-un reality show epic, „Tempting Fortune”. Vom reveni în curând cu detalii despre format și mecanismul de desfășurare a acestui reality show internațional de succes.
NATIONAL
Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat pe A4: şoferul, transportat la spital

Publicat
acum 42 de minutein
19 martie 2025De
admin

Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat pe autostrada A4, miercuri seară, la ieşirea din localitatea Ovidiu, şoferul fiind transportat la spital cu multiple traumatisme.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa, la faţa locului s-au deplasat un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD şi o autospecială a Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
„S-a luat legătura cu Poliţia Locală Ovidiu pentru sprijin în repunerea autotrenului pe roţi şi cu Jandarmeria. S-a legătura şi cu reprezentanţii firmei transportatoare care vor trimite un alt autotren pentru preluarea animalelor”, a transmis ISU Constanţa.
Traficul rutier în zona producerii accidentului rutier se desfăşoară pe o singură bandă.
Conform Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, conducătorul auto, care a suferit traumatisme craniene şi la coloana lombară, a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe.
NATIONAL
Rezerva Federală nu modifică dobânda, pe fondul aşteptatei încetiniri a economiei

Publicat
acum o orăin
19 martie 2025De
admin

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările, dar oficialii Fed au indicat că încă anticipează până la finalul anului o reducere a costurilor de împrumut cu o jumătate de punct procentual, în contextul încetinirii creşterii economiei SUA şi, în cele din urmă, a scăderii inflaţiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.
În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.
Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.
Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze. „Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Greva suveraniștilor din Parlament. Revoltă în tabăra PSD: ‘Își dau singuri libere! Nimeni nu îi ține cu forța în Parlament!’

Mihail Neamțu (AUR) ‘a explodat’ după declarațiile lui Mircea Toma: ‘Publicul nu are nevoie de CNA pentru a gândi’

FOTO Operațiune spectaculoasă a Poliției Române în Austria: Zeci de arme deținute ilegal, găsite în urma unei percheziții

Zoli Toth face pasul de la muzica de avangardă la provocarea supremă în televiziune: va prezenta „Tempting Fortune”, la Kanal D

Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat pe A4: şoferul, transportat la spital

ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd

ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii

Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet

Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească

VIDEO | Casă mistuită de flăcări la Șuici – Proprietara găsită carbonizată

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava
Mircea Drăghici, fost deputat de Argeș a scăpat de închisoare. Astfel, printr-o decizie a Tribunalului Ilfov, pronunțată ieri, 17 martie,...


Prefectul de Argeș, control de noapte la districtele de drumuri pentru a verifica daca sunt la muncă pe drumurile cu zăpadă
Prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață, a făcut luni noaptea o verificare la districtele de drumuri, în contextul avertizării meteorologice cod...


Echipa TehnoZ s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge din SUA – HighFive Robotics merg la europenele din Olanda
Cinci echipe de elevi vor reprezenta România la etapa mondială a Campionatului de Robotică FIRST Tech Challenge, care va avea...


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...
Curtea de Argeș


Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
Propunere ciudată a echipei liberale de la Curtea de Argeș! După ce că participă fizic rar la sedințele Consiliului Local,...


INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA
„Cele 14 autobuze electrice sunt gata de drum. Prin Curtea de Argeș vor circula în curând 14 autobuze electrice”, anunța...


Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
Panică și zvonuri, ieri și astăzi, în rândul iubitorilor de pizza! Proper Pizza Curtea de Argeș, îndrăgitul local al argeșenilor,...


Apa de la robinetele din Curtea de Argeș, bună dar cam acidă și cu clor la limita maximă – VEZI REZULTATE ANALIZE
Calitatea apei potabile în Curtea de Argeș s-a îmbunătățit în ultimii ani, datorită reabilitării și modernizarii parțiale a întregii rețele...


Direcția de Asistență Socială Curtea de Argeș, dată în judecată pentru datorii la plata energiei electrice
Getica 95, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România a dat în judecată Direcția de Asistență...
Mioveni


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...


Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
Câmpulung


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...


ATENȚIE! Polițiștii acționează cu sistemul radar E-Sigur în județul Argeș
Începând cu luna martie a.c., sistemul E-Sigur a devenit operațional și în județul Argeș, având ca scop principal creșterea siguranței...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș, la Rucăr – LA UN PAS DE TRAGEDIE
Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna Rucăr din Argeș. Este vorba despre un...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Tranzacție imobiliară record la Curtea de Argeș: Cunoscută pensiune vândută la preț de hotel
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Accident mortal la Mălureni, in Argeș – Moarte groaznică pentru un bărbat de 37 ani din Mușătești
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Scandal monstru la petrecerea de 8 Martie pe Valea Argeșului: Un fost polițist, gelos, a provocat o altercație la un cunoscut restaurant
- ACTUALacum 4 zile
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO! Incendiu de amploare la Cicănești: pârjol pe 20 hectare de teren – Probleme și la Albești și Corbi
- ACTUALacum o săptămână
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane