Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alegeri cruciale azi în Marea Britanie: laburiștii se pregătesc să se întoarcă la guvernare după 14 ani. Conservatorii, în pragul unui dezastru electoral

Publicat

in

Toate sondajele dinaintea alegerilor parlamentare de azi din Marea Britanie creditează Partidul Laburist cu o victorie majoră, după o lungă perioadă de guvernare conservatoare care a sfârșit prin a dezamăgi electoratul. Liderul stângii, Keir Starmer, se pregătește deja să preia frâiele guvernului, în timp ce conservatorii se concentrează pe supraviețuire și vorbesc deja despre cum vor organiza opoziția, scriu Reuters și BBC. Un exit-poll ce va fi difuzat imediat după închiderea urnelor la ora locală 22.00 (00.00, ora României) va oferi primele estimări ale rezultatelor.

Alegătorii britanici mergi azi la urne pentru a vota în cadrul unor alegeri parlamentare cu rezultat anticipat.

Analiștii politici au prezis timp de mai multe săptămâni că laburiștii vor obține o majoritate confortabilă în Parlament. Dacă cele mai recente sondaje se dovedesc corecte, mandatul de 18 luni al prim-ministrului conservator Rishi Sunak va lua sfârșit, iar britanicii se vor trezi vineri dimineață cu un nou partid pregătit să preia conducerea țării, pentru prima dată în ultimii 14 ani.

Votul începe la ora locală 07.00 (09.00, ora României) și se va încheia la ora locală 22.00 (00.00) ora României, moment în care un exit-poll realizat de Ipsos pentru BBC News, ITV News și Sky News va oferi primele rezultate estimative. Rezultatele oficiale vor începe să curgă pe parcursul nopții, astfel că vineri dimineață, briitanicii ar putea avea deja forma aproape exactă a parlamentului.

Un sistem care avantajează partidele mari

În cadrul sistemului parlamentar britanic, alegătorii își aleg reprezentanții locali pentru camera inferioară a Parlamentului, Camera Comunelor.

Joi, vor fi puse în joc 650 de mandate parlamentare, fiecare dintre acestea fiind ocupat de un membru al Parlamentului în Camera Comunelor.

Pentru ca un singur partid să obțină o majoritate absolută în Camera Comunelor, acesta ar trebui să câștige cel puțin 326 de locuri – peste jumătate din cele disponibile. Orice partid care reușește acest lucru va forma următorul guvern, iar liderul său va deveni prim-ministru.

Parlamentul a fost dizolvat în mod oficial pe 30 mai, când actualul prim-ministru conservator Rishi Sunak a convocat alegeri, conform procedurii. Înainte de acest pas, Partidul Conservator deținea o majoritate absolută de 345 de locuri, ceea ce îi conferea o putere semnificativă în stabilirea agendei politice.

Sistemul electoral din Regatul Unit, „first-past-the-post” – majoritar uninominal într-un singur tur – presupune că alegătorii primesc un buletin de vot cu o listă de candidați de la diferite partide și aleg doar unul dintre aceștia.

Candidatul din fiecare circumscripție cu cele mai multe voturi câștigă mandatul – fără un prag anume.

Partidele politice mai mici susțin de mult timp că sistemul electoral uninominal a contribuit la consolidarea puterii celor mai mari două partide din Marea Britanie – Partidul Conservator de dreapta, și Partidul Laburist, de stânga.

Ce spun sondajele

Cei 14 ani de guvernare conservatoare au fost marcați de turbulențe politice și economice, dar și de multe schimbări la vârful guvernului.

Cel mai recent sondaj realizat de principalul grup independent de analiză a datelor, YouGov, arată că laburiștii conduc cu o marjă de 17 puncte procentuale, 37% dintre cei intervievați declarând că intenționează să voteze pentru laburiști, față de 20% pentru conservatori.

Ultimele sondaje anunță o victorie record pentru laburiști la alegerile de joi din Marea Britanie

Candidații laburiști ar urma să câștige până la 425 de locuri în Camera Comunelor, ceea ce ar reprezenta un câștig masiv de 223 de locuri pentru partid. Conservatorii ar urma să păstreze doar 108 locuri, ceea ce ar însemna o pierdere cu adevărat seismică, de 257 de locuri.

O prognoză a institutului de sondaje Survation merge și mai departe și sugerează că Partidul Laburist al lui Keir Starmer va câștiga 484 de locuri, peste cele 418 câștigate de fostul lider al partidului, Tony Blair, în faimoasa sa victorie din 1997 și cu siguranță cel mai mare număr de mandate din istoria sa.

Potrivit acestei prognoze, conservatorii ar urma să adune doar 64 de locuri – cel mai mic număr de mandate parlamentare de la înființarea partidului în 1834.

Cine este Keir Starmer, probabilul viitor prim-ministru

Keir Starmer a fost ales de membrii partidului să conducă Partidul Laburist în 2020, imediat după ce partidul a suferit cea mai gravă înfrângere în alegerile generale din ultimii 85 de ani. El și-a declarat imediat misiunea de a face partidul din nou „eligibil”.

A fost criticat frecvent pentru lipsa de carismă, însă eforturile sale de a readuce Partidul Laburist în centrul politicii britanice pentru a-i oferi o mai mare atractivitate electorală par să fi dat roade.

De-a lungul mandatului său, Starmer a eliminat în mod metodic elemente din aripa de extremă-stânga a Partidului Laburist, de orientare socialistă, adică segmentul politic care a condus gruparea în timpul mandatului fostului lider, Jeremy Corbyn.

Trecerea deliberată a lui Starmer de la socialism la centrism a fost criticată de experții și alegătorii de stânga, iar Partidul Laburist ar putea pierde unele voturi în favoarea partidelor mai mici, cum ar fi liberal-democrații și Partidul Verde.

Comentatorii cred că, având în vedere sondajele de opinie, strategia lui Starmer pare să fi fost una câștigătoare în ansamblu.

Problemele conservatorilor

Conservatorii s-au confruntat cu un șir nesfârșit de probleme și provocări de la preluarea puterii în 2010. Mai întâi au fost consecințele crizei financiare globale, care au dus la creșterea datoriei publice și i-au determinat pe conservatori să impună ani de austeritate pentru a echilibra bugetul.

Apoi, a venit momentul istoric în care partidul a condus Marea Britanie spre ieșirea din Uniunea Europeană, promițând o epocă de prosperitate după acest moment, una care nu s-a materializat însă.

Țara s-au confruntat apoi cu una dintre cele mai mortale epidemii de COVID-19 din Europa de Vest și, recent, a fost lovită de inflație, asemenea multor alte state europene, după începerea războiului Rusiei din Ucraina.

Mai puțin de un sfert dintre britanici cred acum că Brexit a fost o idee bună

Indiferent de circumstanțe, mulți alegători îi acuză pe conservatori pentru numeroasele probleme cu care se confruntă Marea Britanie, de la criza sistemului de sănătate la serviciile feroviare nesigure, prețuri ridicate, criminalitate și afluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii.

În plus, partidul a fost afectat de repetatele abateri etice ale miniștrilor, inclusiv petrecerile din birourile guvernamentale în timpul lockdown-ului COVID.

Scandalurile l-au alungat pe fostul prim-ministru Boris Johnson din funcție și, în cele din urmă, din Parlament, după ce s-a dovedit că a mințit parlamentarii.

Succesoarea sa, Liz Truss, a lovit în plin economia deja slăbită cu un pachet de reduceri drastice ale impozitelor, agravând criza costului vieții. Ea a rezistat doar 49 de zile în funcție.

Nigel Farage se întoarce și ar putea intra pentru prima dată în Parlament

O trecere la un guvern laburist de centru-stânga în Marea Britanie ar contracara tendința din Europa, unde partidele de extremă-dreapta au crescut semnificativ.

Însă Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o creștere a sprijinului pentru candidații de extremă dreapta în acest ciclu electoral.

Nigel Farage, un aliat al fostului președinte Donald Trump, este în centrul atenției, din acest punct de vedere. Retorica sa anti-migrație a devenit extrem de influentă în mișcarea care a condus la Brexit.

După zeci de ani în care a lâncezit la marginea arenei politice britanice, nereușind să câștige un loc în Parlament în ciuda celor opt încercări anterioare, Farage pare pregătit în acest an să revendice în sfârșit locul pentru circumscripția sa locală Clacton, în sud-estul Angliei.

Se preconizează că Partidul Reformei al lui Farage va obține între cinci și opt locuri în Parlament, inclusiv cel al lui Farage, însă YouGov estimează sprijinul general pentru Reform UK la nivel național la aproximativ 15% din electorat, iar din poziția sa actuală, cu zero locuri în Camera Comunelor, se pare că partidul se îndreaptă spre o creștere semnificativă a popularității.

Analiștii politici spun că mesajele anti-imigranți ale Partidului Reformist absorb o mare parte din voturile Partidului Conservator.

Astfel, deși Farage nu va prelua puterea prea curând, se pare că este pe cale să revină în prim-planul politicii britanice și, cu o cotă considerabilă de sprijin public, ar putea ajunge să exercite o influență disproporționată asupra politicii Partidului Conservator britanic, care încearcă să se reconstruiască în urma a ceea ce ar putea fi o alegere devastatoare.

Loading

NATIONAL

Povestea patrimoniului european și românesc, spusă la superlativ pe scena Ateneului Român

Publicat

in

Europa și-a premiat cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului pe scena Ateneului Român, printr-o festivitate de înaltă ținută. Două premii prestigioase au revenit României, prin proiectele de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, și a Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca. ”Vă asigur că România va continua să susțină astfel de eforturi, să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală și să colaboreze îndeaproape cu partenerii noștri din Europa pentru a crea politici culturale care să susțină patrimoniul nostru comun”, a fost mesajul transmis de Raluca Turcan, ministrul Culturii, participanților la Gala de la Ateneu.

Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural, desfășurat în Capitala României, între 6 şi 8 octombrie. Prin găzduirea acestui Summit – o premieră în România – Bucureștiul a devenit, pentru câteva zile, capitala europeană a patrimoniului european.

• De ce la Ateneu ?

Nu întâmplător Gala Europa Nostra, cu decernarea celor mai prestigioase premii care onorează excelența proiectelor europene de reabilitare și restaurare a patrimoniului, a fost găzduită luni, 7 octombrie, de Ateneul Român, un spațiu simbolic pentru identitatea națională, care a dobândit recent o binemeritată recunoaștere la nivel internațional. Anul acesta, Ateneul Român a primit Eticheta Europeană a Patrimoniului din partea Comisiei Europene pentru rolul său semnificativ în istoria și cultura Europei. Totodată, a subliniat în discursul ei Raluca Turcan, Ministerul Culturii a finalizat un memorandum pentru a demara restaurarea completă a clădirii Ateneului.

• Cea mai bună veste pentru patrimoniul cultural românesc

Așadar, cadrul festivității încadra simbolic cooordonatele noii politici privind patrimoniul cultural inițiată de Ministerul Culturii în mandatul Ralucăi Turcan: măsuri fără precedent de restaurare si valorificare a patrimoniului cultural sincronizate la ultimele tendințe și evoluții europene din domeniu, obținerea recunoașterii europeane și mondiale a marilor simboluri și monumente emblematice ale patrimoniului național precum și plasarea României în avanscena europeană a domeniului prin performanțele profesioniștilor și prin tezaurul patrimonial repus în valoare.

Recunoașterea internațională a devenit un obiectiv urmărit constant de Raluca Tucan la Ministerul Culturii și cea mai clară dovadă este reușita includerii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”. ”Aceasta este poate cea mai bună veste pentru patrimoniul cultural românesc din acest an și cea mai frumoasă realizare a Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului”, a punctat ministrul Culturii în discursul de la Ateneu.

De asemenea, Ministerul Culturii a inițiat un program extins de investiții în instituțiile culturale, inclusiv un nou sediu a Operei Române din Iași, restaurarea Teatrului Național și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca sau a Teatrului Național din Craiova, precum și restaurarea Muzeului Național de Istorie a României și a Operei Naționale Române din București. În plus, Raluca Turcan și echipa ei de la Cultură au obținut fonduri pentru a lansa un program național destinat restaurării caselor memoriale – ca expresie a identității culturale prin valorificarea memoriei, creatorilor și spațiilor marilor personalități culturale – la care se adaugă și bisericile de patrimoniu.

• ”Nu doar că păstrați istoria, ci inspirați noi generații să își prețuiască rădăcinile. Contribuiți la dezvoltarea durabilă a comunităților voastre”

Programul ambițios derulat deja de Ministerul Culturii are viitor pentru că România are deja profesioniști redutabili în domeniul patrimoniului, cu recunoaștere și distincții europene. Anul acesta, două proiecte românești sunt printre cele 26 de proiecte câștigătoare din 2024 ale Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Este vorba despre proiectele de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, și a Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca.

Raluca Turcan s-a declarat mîndră că, an de an, România este reprezentată în selecția proiectelor Europa Nostra și le-a mulțumit tuturor câștigătorilor: ”Proiectele dumneavoastră sunt exemple puternice de cum eforturile experților, proprietarilor, comunităților, instituțiilor publice și organizațiilor societății civile pot transforma nu doar peisajul cultural, ci și viețile oamenilor, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre”.

Totodată, ministrul Culturii a punctat necesitatea recunoașterii muncii voluntarilor angajați în aceste proiecte pentru că ei sunt coloana vertebrală a eforturilor de restaurare: ”Prin munca dumneavoastră, nu doar că păstrați istoria, ci și inspirați noi generații să își prețuiască rădăcinile și să contribuie la dezvoltarea durabilă a patrimoniului”.

• România va continua să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală. Cultura este oxigenul societăților noastre

Ideea centrală care a răzbătut ca un leitmotiv și la festivitatea decernării premiilor de la Ateneu si din programul Summitului Patrimoniului Cultural European este aceea că fiecare monument restaurat, fiecare obicei păstrat și fiecare proiect cultural care aduce istoria și tradițiile în fața publicului contribuie la identitatea noastră europeană comună.

Este exact ideea, națională și europeană deopotrivă, care stă la baza celui mai ambițios program care vizează patrimoniul istoric și cultural românesc de la căderea comunismului, program implementat de actuala echipă de la Ministerul Culturii, condusă de Raluca Turcan. Ce a început cu bine, va continua cu voință, entuziasm și profesionalism, în cooperare cu profesionistii europeni din domeniu. La finalul discursului de la Ateneu, Raluca Turcan a dat perspectiva anilor următori: ”Vă asigur că România va continua să susțină astfel de eforturi, să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală și să colaboreze îndeaproape cu partenerii noștri din Europa pentru a crea politici culturale care să susțină patrimoniul nostru comun. Cultura este oxigenul societăților noastre”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un român a împărțit bugetul Uniunii Europene: România și-a tăiat o felie generoasă

Publicat

in

Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a propus un buget pentru anul viitor în valoare de peste 200 miliarde de euro. Raportul său, aprobat în Comisia pentru Bugete din legislativul european, prevede creșteri importante de fonduri europene pentru zona de educație, sănătate, agricultură, cercetare, protecție civilă și securitate. Un aspect important obținut de eurodeputatul român este suplimentarea fondurilor pentru intervențiile de urgență și sprijinirea cetățenilor afectați de inundații și calamități naturale.

“În calitate de negociator-șef al Parlamentului European, obiectivul meu a fost de la bun început sa urmez pașii importanți făcuți la începutul acestui an, atunci când am adoptat orientările politice cu privire la bugetul european anual și să demonstrez ca poziția Parlamentului este una constructivă, puternică și bazată pe argumente realiste pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a întări rolul crucial al Parlamentului European ca autoritate bugetară, esențial pentru echilibrul puterilor în UE.

Bugetul european pentru anul 2025 ar trebui sa ajungă la 200 de miliarde de euro în credite de angajament și 153 de miliarde de euro în plăți.

Cea mai importantă sarcină, la începutul muncii de negociere, a fost să identificăm, în pofida constrângerilor bugetare existente, cele mai bune soluții pentru finanțarea ratelor ridicate ale dobânzilor pentru plata împrumuturilor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, și prioritățile noastre politice pentru bugetul de anul viitor.

Vom proteja acordul la care s-a ajuns în timpul revizuirii Cadrului financiar multianual, vom restabili alocările financiare pentru diferite programe la nivelul potrivit și solicităm o creștere a alocărilor pentru programele emblematice ale UE, pe care le considerăm esențiale în contextul actual.

Prin urmare, aș dori să subliniez sprijinul puternic pentru mai multe resurse necesare pentru programele noastre destinate educației și tinerilor, pentru cele legate de sănătate, agricultură și cercetare, pentru apărare, dezvoltarea infrastructurii, protecția frontierelor și acțiune externă.

În acest sens, ne-am dori să vedem o creștere de 70 de milioane de euro pentru Erasmus (pe lângă solicitarea restabilirii celor 300 milioane de euro tăiate de Consiliu), o creștere de 110 de milioane pentru programul EU4Health și clusterul Sănătate al programului Horizon Europe, și o creștere de 96 de milioane de euro pentru programele agricole.

Aceste priorități se reflectă în mod clar în cifre, dar și în modul consecvent și coerent în care am abordat cererile și ne-am apărat poziția” a explicat eurodeputatul român în intervenția sa din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Victor Negrescu a trecut prevederi speciale pentru România

Reprezentantul României în Parlamentului European, Victor Negrescu, a reușit să includă în poziția comună a legislativului european privind bugetul UE sume importante pentru sprijinirea fermierilor, IMM-urilor și tinerilor, dar și prevederi concrete privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale terestră sau transferul drepturilor sociale dintr-o țară în alta a Uniunii Europene pentru a facilita reîntoarcerea acasă a românilor din diaspora cu stagii de cotizare și beneficii sociale în străinătate.

“În ceea ce mă privește, în calitate de negociator-șef, aș dori să le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat pentru câteva dintre prioritățile mele cheie, în mod special asistența tehnică pentru statele membre, menită să accelereze implementarea programelor UE, dimensiunea socială și coordonarea drepturilor sociale pentru românii din diaspora, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră, sau programele legate de IMM-uri, tineri, Parteneriatul Estic și Republica Moldova, fermieri și zonele rurale și montane.

Mă bucur în mod deosebit că am primit sprijinul dumneavoastră și pentru lupta împotriva corupției și pentru mecanismele și instituțiile antifraudă, cât și pentru mecanismul de protecție civilă și programele de solidaritate care ajută statele membre și regiunile afectate de dezastre naturale.

Parlamentul European solicită, de exemplu, o majorare de 42 de milioane de euro pentru mecanismul de protecție civilă.

Împreună, am reușit, de asemenea, să includem în propunerea noastră mai multe proiecte pilot și acțiuni pregătitoare propuse de membrii Parlamentului European. În total, peste 104 de milioane euro în credite de angajament au fost alocate pentru mai mult de 33 de inițiative” a detaliat europarlamentarul social-democrat.

Cu această ocazie a fost aprobat și un proiect pilot susținut de eurodeputatul român dedicat stimulării proiectelor locale și regionale în cadrul noului program de regenerare urbană și culturală – Bauhaus european – în valoare de 1,5 milioane de euro. Astăzi, europarlamentarul Victor Negrescu este reprezentantul din Parlamentul European cu cele mai multe proiecte pilot aprobate, în valoare de peste 100 milioane de euro.

Raportul privind bugetul UE și rezoluția Parlamentului European coordonate de vicepreședintele legislativului european, Victor Negrescu, urmează să fie aprobate în a doua sesiune plenară a legislativului european din octombrie.”, se arată într-un comunicat de presă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Chamber of Commerce: Total turnover of the top 10 companies in national companies ranking 270.56 B euros

Publicat

in

The Chamber of Commerce and Industry of Romania (CCIR) has finalized the ranking of Romanian companies that have submitted their financial-accounting balance sheets for the year 2023, with 334,870 such balance sheets entering the competition for the first 10 positions, in accordance with the methodology for making the company lists implemented by the Chambers of Commerce in all the counties of the country, informs Agerpres.

Thus, according to a press release sent on Tuesday to AGERPRES, a number of 12,897 companies were included in the first 10 positions, with a cumulative turnover of 270.56 billion euros. At the same time, the operating profit of these companies amounted to 25.55 billion euros. The share of profit in the turnover represented 9.4% of the total turnover. Regarding the total number of employees of the companies ranked in the first 10 positions, it was 1,342,380.

The most significant fields, by weight, according to the number of companies included in the top 10, are: industry (34.7%) and services (28.56%), followed by trade (20.71%), agriculture, forestry and fishing (5.07%), construction (4.77%), research-development and high-tech (3.72%), tourism (2.41%).

By turnover, trade has a share of 45.1% of the total turnover of the companies, followed by industry (33.23%) and services (11.56%). The most profitable companies are operating in the industry sector, with a profit of 42.42% of the total profit and a share of the profit of 12% of the turnover of the companies in this economic sector.

“The National Top of Companies 2024 presents the best performing companies in seven fields of activity: industry; services; trade; tourism; research-development and high-tech; agriculture, forestry and fishing; construction. The ranking of the National Top of Companies is based on the following economic indicators: net turnover; profit from exploitation; efficiency of the use of human resources and the efficiency of the use of the employed capital,” reads the same press release.

The Chamber of Commerce and Industry of Romania (CCIR) produces, since 1994, the National Top of Companies (TNF), being the only institution authorized by an organic law to establish such a hierarchy at the level of the entire country. The 31st edition of the National Top of Companies Gala 2024 will take place on November 7, at Romexpo.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul deschide un nou front în Liban – O primă divizie a fost trimisă deja în zonă/ Numărul total al forțelor dislocate în Liban a ajuns la 4 divizii

Publicat

in

Conflictul din Liban se extinde pe măsură ce Israelul aruncă în luptă tot mai multe trupe. Armata israeliană anunță că a început operațiunile în sud-vestul Libanului. O divizie de rezervă a fost trimisă în zonă pentru a efectua o serie de misiuni de recunoaștere. Este prima divizie israeliană care ajunge în zonă, notează Mediafax.

Armata israeliană IDF a transmis că a început operațiunile în sud-vestul Libanului, potrivit Sky News.

Este vorba despre o divizie de rezervă care a fost trimisă în zonă pentru a efectua „operațiuni limitate, localizate și țintite”, a mai anunțat IDF. Militarii au ca principală misiune să descopere și să distrugă „infrastructura teroristă”.

„Ieri, Divizia 146 a început activități operaționale limitate, localizate și direcționate împotriva țintelor teroriste și a infrastructurii Hezbollah din sud-vestul Libanului. Divizia 146 este prima divizie de rezervă care operează în sudul Libanului, ca parte a operațiunilor în curs împotriva Hezbollah-ului”, a explicat IDF.

Luni, armata israeliană i-a avertizat pe rezidenți să stea departe de plajele de la sud de râul Awali. De asemenea, pescarilor li s-a spus să nu se apropie de zona care se întinde pe o distanță de 36 de mile.

De asemenea, armata a închis accesul la mai multe orașe din nord-vestul Israelului după o „evaluare a securității”. Shlomi, Rosh Hanikra, Hanita, Arab al-Aramshe și Adamit se află acum în zone militare închise de-a lungul graniței cu Libanul.

Până acum armata isreliana a dislocat nu mai puțin de 4 divizii pe frontul din Liban.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

IGSU: Peste 2.700 de alerte RO-Alert, majoritatea pentru urși și furtuni

Publicat

in

IGSU transmite, marţi, că peste 2.700 de mesaje RO-Alert au fost transmise de la începutul anului, 1.880 dintre ele semnalând prezenţa urşilor. Peste 700 au anunţat furtuni şi 77 dispariţia copiilor. Autorităţile insistă că aceste avertizări, criticate de multe ori în spaţiul public, salvează vieţi, conform news.ro.

”RO-ALERT este un instrument esenţial pentru protejarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor în situaţii de urgenţă, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populaţiei”, au transmis, marţi, oficialii IGSU:

Potrivit acestora, de la începutul acestui an până în prezent, au fost transmise 2.743 de mesaje prin RO-Alert, dintre care 1.880 au vizat prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor, 47 au fost alerte de incendiu, 711 au avertizat asupra fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 77 au semnalat dispariţia copiilor, iar 28 au fost destinate altor tipuri de urgenţe.

”Transmiterea acestor mesaje a avut un impact direct asupra protejării vieţilor omeneşti şi reducerea efectelor unor catastrofe. Accesibilitatea, rapiditatea şi eficienţa în a transmite mesaje în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea sunt puse în pericol fac din RO-Alert un pilon central în avertizarea populaţiei”, a mai transmis IGSU.

Potrivit autorităţilor, deşi primirea mesajelor poate crea uneori disconfort, ”transmiterea acestora este esenţială, având în vedere scopul principal al Sistemului de avertizare RO-Alert: salvarea de vieţi şi protejarea bunurilor”.

Potrivit sursei citate, dezactivarea opţiunii de primire a mesajelor pe dispozitivele mobile nu este recomandată, având în vedere impactul pe care situaţiile de urgenţă îl pot avea asupra comunităţilor şi riscurile semnificative pentru siguranţa dumneavoastră.

Potrivit datelor transmise de autorităţi, încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert, septembrie 2018, fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi) au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-Alert. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

”Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-Alert se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi (martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate”, a mai transmis IGSU.

Potrivit sursei citate, mesajele RO-Alert contribuie la menţinerea calmului în situaţii de criză, oferind îndrumări clare despre cum să reacţionezi.

Mesajele pot include recomandări specifice, precum „evitaţi zona”, „căutaţi adăpost” sau „urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, minimizând confuzia şi panica în rândul populaţiei. În cazul unor situaţii de urgenţă, fiecare secundă contează, iar mesajele pot ajuta oamenii să ia decizii rapide şi să se pună la adăpost.

Sistemul este proiectat să funcţioneze atât pe telefoane inteligente, cât şi pe telefoane mai vechi, astfel încât cetăţenii, indiferent de tipul dispozitivului, pot primi mesaje de urgenţă. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

După ce a anunțat că drumul coaliției PSD-PNL se oprește, Ciucă plusează și lansează un mesaj către dreapta politică

Publicat

in

Luni seară preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, că reprezentanţii formaţiunii rămân în Guvern ”doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor”. Astzăi liderul liberalilor a trasmis un mesaj pe Facebook prin care îndeamnă partidele de dreapta să i se alăture împotriva luptei contra PSD.

„Îmi doresc un guvern de dreapta. Sper ca toate formațiunile politice să vină să sprijine PNL. PNL este cea mai puternică forță de dreapta care poate să învingă PSD”, a scris, marți dimineață pe rețelele sociale, Nicolae Ciucă.

Semanlul a fost dat deja, liderul PSD declaraând duminică la Prima News că

Îmi doresc un guvern de dreapta și sper ca toate formațiunile politice – că sunt de 8%, că sunt de 2%, că sunt de 3% – să înțeleagă tot ceea ce se poate întâmpla acestei țări. PNL, în momentul de față, este singura forță politică, cea mai puternică forță politică de dreapta care poate să învingă PSD.

Aici este vorba de ce se întâmplă în turul 1, odată intrați în turul 2 nu am nici cea mai mică temere că nu câștigăm”, a declarat Nicolea Ciucă.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend