Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ajutor de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Se estimează un număr de 1.500 de familii beneficiare

Publicat

in

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că a adoptat un ajutor financiar pentru familiile care adoptă copii din alte județe.

Concret, sumele necesare pentru transport şi cazare în vederea participării la procedura de potrivire practică cu un copil care are domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului sau familiei adoptatoare se decontează în mod unitar, la nivelul întregii țări, informează Ministerul Muncii.

În acest sens, Executivul a adoptat o hotărâre care prevede procedura de decontare a celor 200 de lei/zi/persoană pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare ale adoptatorilor pentru vizitele efectuate de aceștia în perioada de potrivire practică cu copilul. Astfel, plata acestei sume se face de către direcţia generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare, la solicitarea acestora. Pentru decontarea sumelor, DGASPC transmite agenţiei pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv cea a municipiului București o situaţie centralizatoare cu titularii drepturilor, potrivit unui calendar stabilit de comun acord.

Sumele se asigură din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale.

Se estimează ca un număr de aproximativ 1.500 de familii adoptatoare vor beneficia de acest drept, reprezentând cheltuieli de aproximativ 6 milioane de lei/an.

Potrivit datelor colectate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții, la nivelul DGASPC-urilor se înregistrau, la 31 decembrie 2021, solicitări pentru decontarea acestui sprijin în valoare de aproximativ 1.500.000 lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Autoritățile antitrust ale UE cercetează acordurile de neangajare dintre companii – responsabil UE

Publicat

in

Acordurile dintre companii de a nu-și angaja între ele lucrătorii au atras recent atenția autorităților de supraveghere, a declarat vineri un responsabil antitrust al UE, pe fondul temerii că astfel de practici pot restricționa ilegal posibilitățile de angajare ale muncitorilor.

În ultimii ani Departamentul Justiției al SUA a implementat mai agresiv legea împotriva acordurilor de neangajare și ne-recrutare, iar unii indivizi au deschis și procese. În Europa chestiunea nu prea a fost o prioritate până acum.

Ceea ce s-ar putea schimba curând, a declarat Olivier Guersent, director general al departamentului antitrust al Comisiei Europene.

„Evident că examinăm și niște practici care nu prea ne-au apărut pe radar până acum, cum ar fi acordurile de neangajare”, a declarat el la o conferință din New York, fără a oferi detalii.

Juriști specializați în legislația antitrust afirmă că astfel de înțelegeri de neangajare pot fi considerate acorduri care îngrădesc competiția pe piața muncii.

Ei spun că autoritățile pentru protejarea competiției din Portugalia, Franța, Spania, Croația, Olanda, Ungaria, Polonia, Grecia, Lituania, România și Germania au investigat astfel de acorduri ori au acționat contra lor.

Comisia, responsabilă cu implementarea legislației privind competiția în toate cele 27 țări ale UE, poate amenda companiile cu până la 10% din cifra de afaceri globală pentru violări antitrust și le poate dispune să înceteze practicile anti-competiție.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Eduard Hellvig, mesaj ciudat, după arestarea lui Dumitru Buzatu: Belșug de toamnă la Vaslui!

Publicat

in

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a avut un mesaj, a doua zi după ce Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, a fost arestat pentru 30 de zile.

Într-o postare pe Twitter, Eduard Hellvig a distribuit evenimentul ”Târgul de Toamnă” de la Vaslui, dar comentariul este cel puțin interesant, în contextul arestării lui Buzatu.

”Belșug de toamnă la Vaslui!”, a scrie Hellvig.

Internauții au înțeles imediat ironia fostului șef al SRI, fiind greu de crezut că un om care a avut o astfel de poziție ar lansa un mesaj de tipul acesta, fără a ține cont de contextul politic.

Dumitru Buzatu, prins în flagrant de procurorii DNA

Dumitru Buzatu este deja în arest preventiv pentru 30 de zile și urmează să își petreacă acolo a doua noapte. A contestat arestarea preventivă și, cel mai probabil, în cursul săptămânii vitoare, la Curtea de Apel Iași, apărătorii săi vor încerca să îi convingă pe magistrați că arestul preventiv este o măsură prea aspră.

Baronul PSD a respins acuzațiile procurorilor, însă declarațiile sale de apărare au fost destul de confuze. Inițial a spus că cele 1,25 de milioane de lei erau banii săi din economii, apoi că, de fapt, ar fi fost un împrumut cerut omului de afaceri, pentru ca apoi să revină la varianta inițială, cea a economiilor.

Duminică, judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii și pe expertul reținut în dosar. Procurorii DNA îl acuză pe suspect de luare de mită şi trafic de influenţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend