Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Afganistan – Pentagonul pregăteşte evacuarea translatorilor afgani

Publicat

in

Armata americană pregăteşte evacuarea translatorilor afgani care se tem pentru vieţile lor, în timp ce retragerea forţelor americane din Afganistan are “un uşor avans” faţă de calendarul prevăzut, potrivit unor înalţi responsabili ai Pentagonului, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Recunoaştem că există un număr important de afgani care au susţinut SUA şi coaliţia, şi că ei ar putea fi în pericol”, a declarat miercuri, în faţa câtorva jurnalişti, şeful statului-major american, generalul Mark Milley. “Recunoaştem că este foarte important ca noi să le rămânem fideli şi ca noi să facem tot ce este necesar pentru a asigura protecţia lor şi, dacă este necesar, pentru a-i evacua dacă asta îşi doresc ei”, a continuat generalul american, ale cărui declaraţii au fost făcute publice joi.
“Există planuri care sunt elaborate foarte, foarte repede, nu doar pentru translatori, ci şi pentru mulţi alţii care au cooperat cu SUA”, a adăugat el, subliniind că Pentagonul nu a primit încă ordin din partea executivului pentru evacuarea acestora.

În urmă cu zece zile, mai mulţi parlamentari americani au cerut ca retragerea trupelor din Afganistan să includă miile de aliaţi afgani care se tem că vor deveni victime ale răzbunării din partea talibanilor după retragerea militarilor SUA. “Nu putem permite transformarea Kabulului într-un nou Saigon”, a afirmat Mike McCaul, membru republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, cu referire la operaţiunile haotice de evacuare cu elicopterul după căderea capitalei Vietnamului de Sud în 1975.

El a evocat de asemenea posibilitatea ca aliaţii afgani care au făcut cerere de viză pentru SUA să fie trimişi într-o ţară terţă, precum Bahrain, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite, în timpul examinării dosarului lor.

Mii de foşti translatori afgani aşteaptă un răspuns la cererea lor pentru viză în SUA. Pentagonul este în discuţii cu Departamentul de Stat, care este însărcinat cu acest dosar, pentru a face să avanseze lucrurile.

Potrivit presei americane, întârzierea în atribuirea vizelor este una importantă, astfel că aceşti candidaţi la emigrare ar putea fi relocaţi în ţări terţe în aşteptarea deciziei autorităţilor consulare. Teritoriul Guam a fost de asemenea invocat ca o soluţie provizorie.

Între timp, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi în Congres că retragerea forţelor americane din Afganistan se derulează într-un “ritm susţinut, chiar cu un uşor avans” faţă de calendarul prevăzut.

“Bugetul nostru va ajuta la dezvoltarea capacităţilor aeriene de care avem nevoie pentru a ne asigura că atacuri teroriste împotriva ţării noastre nu vor veni niciodată din această ţară” (din Afganistan), a adăugat şeful Pentagonului, care a susţinut cererile bugetare ale Ministerului Apărării în faţa parlamentarilor din Camera Reprezentanţilor.

“Vom trece deja la o noi relaţii bilaterale cu partenerii noştri afgani”, a continuat el. O relaţie “ce va continua să-i ajute să-şi îndeplinească datoriile faţă de cetăţenii lor, însă una care nu va necesita decât o prezenţă militară suficientă pentru a ne proteja diplomaţii”, a spus Lloyd Austin.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat ca cei 2.500 de soldaţi încă prezenţi în această ţară să fie retraşi până la 11 septembrie, când se vor marca 20 de ani de la atentatele care au provocat invazia americană în Afganistan.

Retragerea a avansat la nivelul de 16-25%, potrivit unei estimări săptămânale a Pentagonului, publicată marţi de Comandamentul central al armatei americane (Centcom).

Negocierile de pace între guvernul afgan şi insurgenţii talibani se află într-un punct mort, iar violenţele au escaladat recent în Afganistan.

Protejarea aliaţilor afgani ai armatei americane face obiectul unui consens în Congres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rusia a rupt rândurile și a ieșit din planul pus la cale împreună cu Arabia Saudită

Publicat

in

Ministerul rus al Energiei a declarat joi că producţia de petrol a Rusiei în luna mai a depăşit cota stabilită de grupul OPEC+ al ţărilor mari producătoare de petrol, angajându-se totodată să îşi îndeplinească obligaţiile. Rusia și Arabia Saudită sunt liderii OPEC și au stabilit un plan prin care să reducă producția, transmite Reuters, informează News.ro.

Instituţia nu a furnizat cifre referitoare la producţie.

Ministerul a declarat într-un comunicat că problema supraproducţiei va fi rezolvată în iunie şi că vor fi atinse nivelurile vizate.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, în frunte cu Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri profunde de producţie de la sfârşitul anului 2022.

Rusia a rupt rândurile

Conform acordului OPEC+, cota de producţie a Rusiei a fost de aproximativ 9,1 milioane de barili pe zi în mai, inclusiv reduceri suplimentare voluntare, promise de opt membri ai grupului.

Excesul de producţie va fi compensat în perioada de compensare până în septembrie 2025, a mai spus, joi, Ministerul Energiei.

OPEC+ a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai mare parte a reducerilor profunde ale producţiei de petrol până în 2025, deoarece grupul a dorit să susţină piaţa pe fondul creşterii lente a cererii, a ratelor ridicate ale dobânzilor şi a creşterii producţiei din SUA.

OPEC+ a convenit să elimine treptat reducerile de 2,2 milioane bpd, promise de opt membri, inclusiv de Rusia, pe parcursul unui an, din octombrie 2024 până în septembrie 2025.

Citeste mai mult

NATIONAL

România a câștigat procesul de la ICSID în cazul falimentului Astra Asigurări: ‘Familia Adamescu este singura responsabilă’

Publicat

in

România a primit câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez.

România a primit hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primește câștig de cauză în acțiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

Acordul permite investitorului să supună orice diferend rezultând din aplicarea lui Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii. La acest organism arbitral internațional România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975, odată cu ratificarea Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965.

Ce acuza investitorul

Reclamantul a solicitat să se constate încălcarea de către România a obligației din Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, în special pe cea care obliga România să asigure un tratament just şi echitabil investiției Nova Group Investments B.V, drept protejat de acordul internațional de protecție a investițiilor, reiese dintr-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Acuzațiile aduse României au fost că nu a respectat Acordul prin deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, care au condus la intrarea acesteia în faliment, urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva lui Dan Adamescu, precum şi prin negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti).

Apărarea României

În apărările sale scrise, România a respins acuzaţiile reclamantului și a prezentat tribunalului arbitral următoarele:

– familia Adamescu este singura responsabilă pentru eșecul societății Astra Asigurare-Reasigurare SA și, în fapt, aceștia sunt cei care au determinat societatea de asigurare să încalce regulile și regulamentele din domeniul asigurărilor, ceea ce a condus la decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a desemna un administrator special la Astra Asigurare-Reasigurare SA;

– administratorul special și 4 firme independente de renume au descoperit un minus de aproape 1 miliard lei (aprox. 200 milioane euro) în marginea de solvabilitate a Astra Asigurare-Reasigurare SA;

– ca efect al acestor acțiuni ilegale, România a fost nevoită să intervină la minimul necesar și, deși i s-au oferit reclamantului variante de acțiune pentru salvarea societății Astra Asigurare-Reasigurare SA, acesta a eșuat în a lua măsurile de remediere necesare

– inițierea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unor controale la Astra Asigurare-Reasigurare SA, în contextul informării venite de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România privind existența unei datorii a societății de asigurare de 93 milioane lei (decembrie 2013), a fost justificată, rezonabilă și a constituit o măsură prudentă, acestea fiind făcute în interesul publicului

– familia Adamescu s-a implicat în activități infracționale la cel mai înalt nivel, respectiv coruperea unor judecători

– în privința procedurilor penale împotriva lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu, s-a arătat că acestea au fost legitime și efectuate cu bună-credință de către România, în virtutea dreptului său suveran de a trage la răspundere penală persoane care sunt implicate în activități infracționale de o severitate deosebită (corupere judecători)

– în privința procedurilor penale referitoare la darea de mită, România a arătat că: a) dovezile privind acuzațiile aduse sunt dovedite cu probe impresionante; b) Dan Adamescu a avut parte de un proces echitabil și s-a bucurat de aceleași drepturi ca orice condamnat și c) este dreptul României să inițieze procedurile penale împotriva lui Dan Adamescu

– în privința procedurilor penale legate de abuz în serviciu în legătură cu falimentul societății Astra Asigurare-Reasigurare SA, România a prezentat probe impresionante care arată implicarea lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu în falimentul societății.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend