Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adunarea Generală a ONU a decis! Care sunt cele 5 state alese să facă parte din Consiliul de Securitate în perioada 2025-2026

Publicat

in

Pakistanul, Somalia, Grecia, Danemarca şi Panama au fost alese joi, în lipsa unor concurenţi, de Adunarea Generală a ONU să facă parte din Consiliul de Securitate în perioada 2025-2026, relatează AFP, citat de news.ro.

Consiliul de Securitate al ONU este alcătuit din 15 membri, dintre care cinci sunt permanenţi – Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit -, iar zece sunt alese cu mandate de doi ani, reînnoite în cazul a jumătate dintre ele anual, prin respectarea unor reguli de repartiţie geografică.

În timpul votului cu buletine secrete, în Adunarea Generală, Danemarca a primit joi 194 de voturi, Panama 183, Pakistanul 182, Grecia 182, iar Somalia 179.

”Mandatul nostru va fi ghidat de un angajament total în favoarea multilaterialismului şi respectării principiilor dreptului internaţional”, a dat asigurări ministrul somalez de Externe Ahmed Moallim Fiqi, care tocmai a cerut ca Misiunea ONU în Somalia să părăsească această ţară până la sfârşitul anului.

”ALEGERI FĂRĂ COMPETIŢIE”

”Vom depune eforturi să consolidăm cooperarea între Consiliul de Securitate şi organizaţii regionale, inclusiv Uniunea Africană (UA)”, a adăugat el, în contextul în care o Forţă de Menţinerea Păcii a UA este prezentă în Somalia.

”Este o mare provocare, mai ales în aceste vremuri geopolitice critice”, a comentat, la rândul său, ministrul de Externe al Panama Janaina Tewaney.

Omologul său grec Georgios Gerapetritis şi-a exprimat speranţa să poată ”crea poduri între Sud şi Nord, Est şi Vest”, mulţumit poziţiei geopolitice şi geografice a Greciei, ”la răscrucea a trei continente”.

”Alegeri fără competiţie la mandatele din Consiliul de Securitate sau la orice alt organ al ONU iau în derâdere cuvântul «alegeri». Statele membre ar trebui să aleagă ca guverne responsabile de încălcări importante ale drepturilor omului să fie respinse”, a deplâns Louis Charbonneau de la Human Rights Watch (HRW).

Cele cinci ţări alese joi înlocuiesc Elveţia, Japonia, Mozambicul, Ecuadorul şi Malta, începând de la 1 ianuarie 2025.

Ele urmează să se alătură celorlalte cinci state alese pe perioada 2024-2025 – Algeria, Guyana, Sierra Leone, Slovenia şi Coreea de Sud.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ucraina și-a setat un nou obiectiv militar major împotriva Rusiei: ‘Vrem să o spunem cu voce tare!’

Publicat

in

Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Ucraina va găsi o soluție pe câmpul de luptă, transmite ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov.

Umierov a declarat că Ucraina va găsi o modalitate de a rezista forțelor ruse, chiar dacă fostul președinte american Donald Trump va câștiga un nou mandat și va pune în pericol sprijinul crucial oferit de americani.

Potrivit AP, Umierov a făcut declaraţia respectivă într-o intervenţie online la Forumul anual de securitate de la Aspen, Colorado, informează RBC, relatează Rador Radio România.

“Credem în leadershipul SUA și credem că America își dorește ca partenerii și aliații săi să fie puternici” – a subliniat Umierov. “În această etapă, ne vom concentra pe câmpul de luptă. Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, vom găsi o soluție” – a adăugat ministrul ucrainean al apărării, subliniind că Ucraina și-a extins eforturile de mobilizare și va continua să lupte pentru recuperarea teritoriilor ocupate de ruşi.

Obiectivele anunțate de Ucraina

Potrivit lui Rustem Umierov, printre obiectivele Ucrainei se numără şi revenirea Centralei Nucleare Zaporijjia sub control ucrainean. Ministrul a mai remarcat că Ucraina nu poate opri bombardamentele rusești asupra orașelor și a infrastructurii sale dacă nu poate lovi bazele aeriene și alte instalații militare de pe teritoriul Federației Ruse, de unde sunt lansate atacurile. “Vrem să o spunem cu voce tare: ne concentrăm pe instalațiile militare, astfel încât acestea să nu poată lovi civili în Ucraina” – a afirmat Umierov.

Vezi și: Schimbare totală de strategie din partea Ucrainei. Kievul formează o nouă ‘armată’: ‘Realitățile războiului impun noi cerințe’

Context

„Clopotele de alarmă” au sunat în Europa săptămâna aceasta, după ce Trump l-a ales drept candidat la funcţia de vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina şi a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puţin pe Statele Unite pentru apărarea continentului, relatează News.ro.

Trump a stârnit critici vehemente din partea oficialilor occidentali pentru că a sugerat că nu va proteja ţările care nu au reuşit să îndeplinească obiectivele NATO de cheltuieli pentru apărare şi chiar ar încuraja Rusia să le atace. Germania a fost criticată pentru că a ratat în mod repetat obiectivul NATO de a cheltui pentru apărare 2% din producţia sa economică.

Citeste mai mult

NATIONAL

Marea Chinei de Sud – Exerciţiile militare navele chinezo-ruse din s-au încheiat

Publicat

in

China a anunţat joi sfârşitul exerciţiilor militare întreprinse în apele sale împreună cu Rusia şi care au permis întărirea “încrederii reciproce”, cele două puteri subliniind astfel prietenia lor în pofida războiului din Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

Liderii statelor membre ale NATO şi-au exprimat săptămâna trecută profundele lor îngrijorări în legătură cu ajutorul – indirect, potrivit lor – dat de Beijing Moscovei în invazia ei pe teritoriul ucrainean.

China şi Rusia întreprind regulat, de peste un deceniu, manevre militare comune.

Exerciţiul naval numit “Uniune în mare-2024” (‘Joint Sea-2024’ după titlul oficial în engleză) s-a derulat în largul oraşului-port Zhanjiang, în provincia Guangdong, în sudul Chinei.

El a avut loc în Marea Chinei de Sud, într-o zonă care nu este disputată cu alte ţări.

Miercuri după-amiaza, “formaţiunea maritimă comună chinezo-rusă ce participa la exerciţiul militar şi-a încheiat toate sarcinile prevăzute”, a anunţat joi marina chineză într-un comunicat.

Exerciţiul a mobilizat în total şapte nave, chineze şi ruse, şi a avut drept temă “răspunsul comun în faţa ameninţărilor la adresa securităţii maritime”, a precizat ea.

Marina chineză a dat publicităţii fotografii aeriene care arătau mai multe nave gri deschis neidentificate care avansau în formaţie, în mijlocul unei zone maritime cu nori deasupra.

Exerciţiul, care a durat în total şase zile, a prevăzut o etapă de pregătire (de vineri până duminică), apoi manevrele propriu-zise în mare (de luni până miercuri).

El a permis “întărirea schimburilor profesionale, înţelegerea şi încrederea reciprocă între marinele chineză şi rusă”, potrivit comunicatului.

Rusia şi China s-au apropiat în ultimii zece ani, o prietenie cimentată în special prin dorinţa lor comună de a constitui o contrapondere la ceea ce ele prezintă drept hegemonia americană în problemele internaţionale.

Beijingul şi-a întărit relaţiile diplomatice, economice şi militare cu Moscova de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

China nu a condamnat niciodată public această invazie. Însă ea intenţionează să joace un rol de mediator în căutarea unei soluţii paşnice şi îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, implicit a Ucrainei.

În paralel, ea îndeamnă să fie luate în considerare nevoile securitare ale Rusiei şi critică regulat extinderea NATO.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend