Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Nu o să punem punct inflației în 2023. Problemele energetice sunt atât de grave încât toate planurile lumii privind tranziția energetică s-au blocat’

Publicat

in

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, atrage atenția că anul 2023 va fi unul complicat din punct de vedere economic.

Nu o să punem punct inflației în 2023. Riscurile acestea care sunt peste noi, riscul geopolitic, în primul rând e război la graniță. În al doilea rând, este risc energetic. Problemele energetice sunt atât de grave încât toate planurile lumii privind tranziția energetică s-au blocat și s-au transformat în stopaj energetic.

Cu această inflație conviețuim. Nu avem cum să ne desprindem de ea. Nu avem cum să o lovim altfel de cum o fac alte mari țări; și America (SUA) și Franța și Germania”, a declarat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mai afirmat că riscul unei recesiuni planează și peste tot în lume la ora actuală.

Banca Națională și-a îndeplinit obiectivul pentru că ea stabilește o rată de politică monetară cu care să lovească inflația fără să producă recesiune, așa cum calculele. Și a reușit trei trimestre. Eu cred că i-a reușit și în trimestrul patru, dar asta o să aflăm abia în februarie 2023”, a menționat consilierul onorific al BNR, conform euronews.ro.

Analist: România ar putea evita recesiunea cu ajutorul banilor din PNRR

Unii analiști economici văd însă sumbru mersul economiei în 2023.

Economiile europene majoritatea vor intra in recesiune, chiar dacă nu va fi una brutală în 2023. Așadar, și România are toate șansele să intre în recesiune.

Ce ne-ar putea salva de la o recesiune dură ar fi să accesăm cât mai mulți bani de la UE prin PNRR sau celelalte programe”, a afirmat Dragoș Cabat, analist economic.

Avertismentele specialiștilor vin în contextul în care Uniunea Europeană s-a confruntat cu un an 2022 agitat. Multe dintre calamităţile care au zguduit UE în 2022 vor fi încă prezente în 2023, a evidențiat platforma media enr.

Citeste mai mult

ACTUAL

Florian Coldea spune că-l mușcă Sebastian Ghiță. Dar cine l-a plantat și udat pe Ghiță?

Publicat

in

Fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, susține că se duce o campanie la adresa sa din partea unor moguli de presă. Numai că unii dintre ei au fost sădiți și au crescut exact în mandatul său și în relație cu el, ajungând „plante carnivore” care au înghițit părți din economie, media și societate. Acum s-au întors împotriva grădinarului. 

Generalul SRI în mandatul căruia a fost nășit un întreg sistem de influență și „penetrare” a societății românești, de la presă și politică, la justiție și afaceri, a ajuns acum să se plângă că-l mușcă de picior buruienile carnivore care au crescut în „câmpul tactic”.

Dacă ne gândim la Sebastian Ghiță, fugar în Serbia pentru a scăpa de justiția din România, avem imaginea unei plante care la un moment dat a fost chiar atent cultivată de SRI.

Ajuns el însuși să dea socoteală în fața justiției, într-un dosar care deocamdată nu are alt merit decât că verifică dacă, într-adevăr, acești foști șefi operativi din SRI au în gheruțele lor influente niște judecători, Florian Coldea se plânge de linșaj mediatic din partea unor poame precum Maricel Păcuraru, Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu, Cristi Burci, Dan Andronic sau Cozmin Gușă.

Aceștia duc o „campanie mediatică agresivă” împotriva lui, împănată cu „teorii conspiraționiste”, a spus fostul prim adjunct al SRI. 

Și are dreptate. Dorința de răzbunare a unor astfel de oameni este plauzibilă, iar metodele lor mediatice sunt confirmate de trecut.

Uneori, afacerile și interesele lor s-au găsit de partea opusă a legii, procurorii anticorupție cu care, în mandatul lui Florian Coldea, SRI lucra imoral și ilegal de aproape, le-au făcut dosare penale, iar câțiva au ajuns chiar să fie condamnați penal.

Ironia situației, însă, rămâne. Afacerile și combinațiile acestor oameni s-au desfășurat și în perioada în care domnul Coldea era șef operativ al SRI.

Iar apropierea sa și a serviciului de personaje precum Sebastian Ghiță, de „dezvăluirile” în serie ale căruia poate că vă mai amintiți, cu vacanțe, cadouri și discuții în cadre intime, rămân și acum o pată nelămurită și extrem de periculoasă.

La vremea respectivă, Coldea a demisionat din fruntea SRI, dar a rămas ireparabila impresie că mulți dintre „monștrii” României corupte până-n măduvă au fost cultivați și folosiți, direct sau indirect, chiar de către cei care ar trebui să ne păzească de ei.

Acum, roata s-a întors. Sigur că asta nu justifică nimic. Însă te face să remarci încă o dată că trecutul și umbrele lui dubioase te prind mereu din urmă, mai ales la acest nivel.

În rest, după cum spune și Florian Coldea, să lăsăm justiția să-și facă treaba, așa cum a făcut-o și în cazul celor care acum îl pun la zid pe fostul general SRI.

Mai multe subiecte selectate din Panorama puteți citi aici. 

Citeste mai mult

ACTUAL

Jurnalistul Ciprian Mailat, dat dispărut: Poliția cere ajutorul oricui are date despre el

Publicat

in

Ciprian Marius Mailat a fost dat dispărut după ce în cursul zilei de 21 iunie, în jurul orei 10:30, a plecat de la adresa de domiciliu din Sectorul 4 și nu a mai revenit până în prezent, transmite Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.

Potrivit poliției, bărbatul de 44 de ani are înălţime: 1.75 m, este slab, are ten deschis, tuns scurt, ochi căprui. La data dispariției purta: tricou negru, pantaloni negri, pantofi sport de culoare neagră, cu bandă roșie.

„Polițiștii au demarat procedurile de depistare a persoanei în cauză, aceasta fiind dată în urmărire la nivel național. Cei care l-au văzut sau pot oferi detalii sunt rugaţi să anunţe Poliţia Capitalei, apelând numărul unic de urgenţă 112”, transmite Poliția Capitalei, alături de o imagine a bărbatului.

Potrivit descrierii de pe pagina personală de Facebook, Ciprian Mailat a fost redactor-șef la Capital și a mai lucrat la Evenimentul Zilei, Curentul sau Cotidianul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 21 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 22 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 22 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend