Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Adrian Năstase i-a găsit job lui Iohannis: Să scrie o carte cu Ciucă, să facă un manual de golf!

Publicat

in

Fostul premier Adrian Năstase a făcut o analiză a competențelor președintelui Klaus Iohannis, care în prezent se află în căutarea unui job bănos după finalizarea mandatului de șef de stat. Năstase spune că Iohannis poate trece la scris cărți, fie despre salvarea țării, fie cu indicații tehnice pentru pasionații de golf.

Atacul lui Năstase vine în plin scandal privind proiectul depus de PNL care i-ar permite lui Iohannis să candideze la parlamentare cât încă e în funcție

„Urmărim, de câteva luni, cu sufletul la gură, efortul extraordinar ale pensionarului Iohannis de a-si găsi un job după cele două mandate de la Cotroceni. L-am văzut nehotărât, oscilând intre pozitiile de la NATO si UE, posibil de la ONU, poate de la OSCE sau de la OCDE (aici ar fi mai greu pentru că nu am devenit incă membri).

Nu s-a putut. Am fost cu totii dezamăgiti că străinătatea nu l-a vrut. A fost considerat „Bun pentru Orient”.

Asa incât el a decis să facă servicii, in continuare, României, din interior, din Parlament. Unii spun că el nu stie nimic despre manevrele liberalilor de a-l băga la Senat si a-l alege presedinte al institutiei. Posibil. Dar când o să afle, vă dati seama ce reactie o să aibă…Asa cum va reactiona, cu onoare si demnitate, când va afla că liberalii i-au pregătit o vilă post-mandat, pe Aviatorilor, restaurată cu 9 milioane de Euro. Stiti cât este pensia minimă in România? 250 Euro. Cu 9 milioane de euro se puteau plăti deci 36000 de pensii minime! Să nu-i spuneti lui Iohannis. Oricum, are imunitate la lucrurile astea.

Dar, nu-l supărati prea mult pentru că s-ar putea decide să emigreze la părintii săi, in Germania.

O altă variantă ar fi să se apuce să scrie, impreună cu Nicolae Ciucă, un volum care să aibă ca titlu „Pas cu pas in slujba tării”. Sau să scrie, singur, un ghid pentru jucătorii de golf din România”, scrie Năstase pe blogul său.

PNL a amânat supunerea la vot a proiectului cu dedicație pentru Iohannis până la pronunțarea BEC

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu amendamentul care permite candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, în urma opiniei formulate de Consiliul Legislativ.

Loading

NATIONAL

Circulaţia va fi deschisă pe 15,7 km din autostrada Sibiu-Piteşti, între Pitești-Curtea de Argeș

Publicat

in

Circulaţia va fi deschisă pe 15,7 km din autostrada Sibiu-Piteşti, între Pitești-Curtea de Argeș, informează Rador Radio România.

Circulaţia pe primii 15,7 km din secțiunea 5 Pitești-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu-Pitești va fi deschisă în scurt timp, cu opt luni mai devreme față de termenul contractual, a anunțat aseară, pe pagina sa de socializare, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

Astfel, în scurt timp se va putea circula între nodurile rutiere Bascov și Băiculești.

Potrivit directorului CNAIR, anul viitor se va deschide circulația și pe ceilalți 14,65 km ai acestei secțiuni de autostradă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elevii cu performanțe școlare deosebite pot face doi ani într-unul singur (proiect)

Publicat

in

Proiectul este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. Elevii cu performanțe școlare deosebite pot cere parcurgerea a doi ani de studiu într-unul singur, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, informează Rador Radio România.

Solicitarea poate fi depusă de părinții minorului la administrația școlii, cu un an înainte de intrarea în acest program. În învățământul primar, înscrierea în program se poate realiza, începând cu nivelul de vârstă specific clasei a 3-a. Elevii care se înscriu pentru parcurgerea claselor a 3-a și a 4-a trebuie să aibă în anul școlar anterior anului curent calificativul foarte bine, la fiecare disciplină de studiu, dar și calificativul foarte bine la purtare.

Condițiile din proiect

Elevii care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal trebuie să aibă media 10 la fiecare disciplină de studiu și media anuală 10 la purtare. Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se poate face pentru doi ani de studii consecutive și se poate realiza o singură dată, în fiecare dintre ciclurile de învățământ.

Cererea de înscriere în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie depusă de către părintele sau tutorele legal al elevului la unitatea de învățământ la care elevul este înscris în perioada 1 martie – 1 mai a anului școlar precedent celui de intrare în program.

După aprobarea cererii de înscriere, elevul va susține un test interdisciplinar care va evalua competențele dobândite în anul școlar precedent celui de intrare în program.

Testul va fi susținut până la sfârșitul anului școlar în care a depus cererea de intrare în program.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Percheziții la sediul Adidas în cadrul unei investigații pentru evaziune fiscală

Publicat

in

Sediul Adidas AG s-a confruntat cu a doua zi consecutivă de percheziții făcute de procurori penali și anchetatori vamali, în cadrul unei lungi investigații fiscale asupra brandului german de articole sportive, informează Bloomberg.

Biroul Procurorului Public European a declarat miercuri că desfășoară „activități de colectare a probelor” în Germania și Austria împotriva unui grup de îmbrăcăminte sportivă, fără a menționa însă numele Adidas.

Subiectul perchezițiilor este suspiciunea de evaziune fiscală legată de taxe vamale și TVA. Adidas a confirmat că compania face obiectul unei percheziții oficiale la sediul central din Herzogenaurach, Germania, dar și în alte locații. Aceasta a declarat că „cooperează cu autoritățile și furnizează documentele și informațiile necesare” pentru investigația care acoperă perioada octombrie 2019 – august 2024.

Adidas s-a confruntat cu crize repetate în ultimii ani, inclusiv boicoturi și o scădere a vânzărilor după întreruperea relațiilor cu rapperul Kanye West și franciza Yeezy.

Compania a declarat că nu se așteaptă la un impact financiar semnificativ.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: O rachetă ucraineană a lovit noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Rostov din Rusia

Publicat

in

O rachetă ucraineană a lovit noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Rostov din Rusia, distrugând infrastructura critică din orașul Taganrog, au anunțat oficialii ruși locali, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul interimar Iurii Sliusar a susținut că un atac cu rachetă a distrus o „instalație industrială” din Taganrog, precum și 14 mașini din parcare. Svetlana Kamulova, primarul orașului situat pe coasta Mării Azov, la aproape 160 km de linia frontului, a anunțat ulterior că furnizarea de agent termic a fost întreruptă în 27 de blocuri din oraș, în urma unui atac asupra unei centrale de cazane din oraș.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 12 decembrie, ora 03.00 Armistițiu de Crăciun: Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina

Ucraina a afirmat miercuri că nu a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun cu Rusia, precum şi despre un schimb important de prizonieri, respingând afirmaţiile premierului ungar conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „a respins” această idee, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi ca întotdeauna Ungaria nu a informat (Ucraina, n.red.) cu privire la schimburile sale cu Moscova”, a afirmat Dmitro Lytvyne, un consilier al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj scris adresat presei.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk devine prima persoană din lume cu o avere netă care depăşeşte 400 de miliarde de dolari

Publicat

in

Omul de afaceri Elon Musk a devenit prima persoană din lume cu o avere netă care depăşeşte 400 de miliarde de dolari, compania sa SpaceX fiind evaluată la 350 de miliarde de dolari în urma vânzării de acţiuni, scrie, miercuri, agenţia Bloomberg. Astfel, avutul miliardarului de origine sud-africană a crescut cu 66% de la victoria în alegeri a lui Donald Trump, pe care Elon Musk l-a susţinut puternic, scrie news.ro.

Ultimul catalizator a fost vânzarea internă a acţiunilor companiei sale SpaceX, ceea ce a crescut averea lui Musk cu aproximativ 50 de miliarde de dolari dintr-o singură lovitură, până la 439,2 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. Miercuri, SpaceX şi investitorii săi au convenit să cumpere acţiuni în valoare de 1,25 miliarde de dolari. Această tranzacţie, care evaluează compania de explorare spaţială la aproximativ 350 de miliarde de dolari, face din SpaceX cel mai valoros startup privat din lume.

Averea lui Elon Musk a cunoscut o schimbare dramatică de la sfârşitul anului 2022

Averea lui Musk a cunoscut o schimbare dramatică de la sfârşitul anului 2022, când, la un moment dat, valoarea sa netă scăzuse cu peste 200 de miliarde de dolari, dar a crescut deosebit de rapid după ce Donald Trump a câştigat alegerile din SUA luna trecută, Musk devenind cel mai important donator şi susţinător politic al acestuia.

Acţiunile Tesla Inc. au crescut cu 65% faţă de perioada de dinaintea alegerilor, pentru că este de aşteptat ca Trump să accelereze introducerea maşinilor care se conduc singure şi să anuleze scutirile fiscale pentru vehiculele electrice care ajută concurenţii Tesla. În plus, Musk pare să joace un rol-cheie în noua administraţie, în calitate de co-preşedinte al nou creatului Departament al eficienţei guvernamentale.

Compania SpaceX îşi câştigă majoritatea banilor din contracte cu guvernul SUA şi este probabil să primească mai mult sprijin sub administraţia Trump. Preşedintele nou ales a lăudat viziunea lui Musk de a trimite astronauţi pe Marte în discursurile sale de campanie şi s-a alăturat lui Musk la o lansare SpaceX în Texas la scurt timp după alegeri.

Între timp, valoarea startup-ului său de inteligenţă artificială xAI a crescut de peste două ori de la ultima strângere de fonduri, care a avut loc în luna mai, ajungând la 50 de miliarde de dolari, iar Wall Street Journal a scris luna trecută că victoria lui Trump a contribuit la stârnirea unui nou interes pentru acesta.

Musk, în vârstă de 53 de ani, a primit o veste proastă săptămâna trecută, când un judecător din Delaware a anulat pentru a doua oară pachetul său salarial Tesla din 2018, evaluat în prezent la peste 100 de miliarde de dolari. Tesla a declarat că va face apel la decizie, pe care Musk a descris-o ca fiind „corupţie absolută”. Chiar dacă indemnizaţia lui Musk este în cele din urmă recuperată, el ar fi în continuare cea mai bogată persoană din lume.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Raport UNICEF: Peste 150 de milioane de copii nu figurează în registrele naționale

Publicat

in

Deși s-au făcut progrese în ultimii ani, unul din cinci copii sub 5 ani nu are nașterea înregistrată oficial, rămânând practic invizibil pentru autoritățile din țara sa. În plus, alte 50 de milioane de copii, deși au nașterea înregistrată, nu dețin un certificat, arată UNICEF.

În ultimii cinci ani au fost înregistrate nașterile a peste 500 de milioane de copii (aproape opt din zece copii) cu vârste sub cinci ani, ceea ce arată progrese notabile în asigurarea identității legale la nivel mondial, potrivit unui nou raport UNICEF publicat miercuri.

Niveluri globale și tendințe în înregistrarea nașterilor, actualizat în 2024 și publicat cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a UNICEF, reprezintă cea mai recentă actualizare a raportului privind numărul de copii înregistrați din 2019, când nivelurile globale se situau la 75%. În ciuda creșterii la 77% în prezent, 150 de milioane de copii, ceea ce reprezintă doi din zece copii, cu vârste sub cinci ani rămân neînregistrați și invizibili pentru sistemele guvernamentale, scrie Mediafax.

De asemenea, raportul arată că peste 50 de milioane de copii ale căror nașteri sunt înregistrate nu dețin certificate de naștere. Acest tip de document esențial este dovada înregistrării și este crucial pentru dobândirea cetățeniei, prevenirea apatridiei și asigurarea drepturilor copiilor încă de la naștere.

„Înregistrarea nașterii asigură recunoașterea imediată a copiilor conform legii, oferind o bază pentru protecția împotriva abuzului și exploatării, precum și accesul la servicii esențiale, cum ar fi vaccinurile, asistența medicală și educația”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Progresele înregistrate la nivel mondial au fost determinate în mare măsură de țările care au acordat prioritate înregistrării la timp, au mobilizat sistemele de sănătate, de protecție socială și de educație, au extins serviciile în mai multe locații, au digitalizat procedura și au eliminat taxele.

America Latină și regiunea Caraibe au ajuns la 95%, Asia de Est și de Sud-Est la 94%, iar Asia Centrală și de Sud la 78%. Cu toate acestea, Africa subsahariană rămâne mult în urmă, cu 51%, având peste jumătate din copiii neînregistrați din lume (90 de milioane).

În Africa subsahariană, progresele și nivelurile atinse variază foarte mult. De exemplu, Sudul Africii se află pe primul loc, cu 88%, în timp ce Africa de Vest a înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 15 ani, ajungând la 63%. Africa de Est și Africa Centrală sunt în urmă, ambele cu 41%. Cu toate acestea, având în vedere îmbunătățirile lente și creșterea rapidă a populației infantile, Africa subsahariană, preconizată să găzduiască majoritatea copiilor din lume în următoarele decenii, ar putea avea peste 100 de milioane de copii neînregistrați după 2030, dacă procentele rămân la nivelul actual.

Multe familii din întreaga lume continuă să se confrunte cu obstacole din cauza unui angajament politic scăzut, a distanțelor mari și a vizitelor multiple necesare la centrele de înregistrare, a lipsei de cunoștințe despre procesul de înregistrare, a taxelor inabordabile și a costurilor indirecte prohibitive și, în unele locuri, a discriminării bazate pe gen, etnie sau religie.

În ciuda acestor provocări, unele țări au înregistrat progrese semnificative. În Africa subsahariană, Botswana a înregistrat toate nașterile, în timp ce Coasta de Fildeș a ajuns la peste 90 la sută. Rwanda, Sierra Leone, Tanzania și altele au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri susținute în ultimul deceniu.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend