Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aderarea la Schengen: Presa bulgară susține că Olanda va cere separarea Bulgariei de România

Publicat

in

Este posibil ca Olanda să solicite în mod oficial separarea Bulgariei de România la votul care va decide care dintre cele aceste țări, alături de Croația, se va alătura Spațiului Schengen, scrie ziarul bulgar „Capital”, citând surse proprii.

Spațiul SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

Potrivit acestor informații, Haga lucrează pentru separarea României de Bulgaria la vot, iar acest lucru este aproape sigur că se va întâmpla.

Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, pentru că de facto ar izola-o. Vom vedea dacă asta se va întâmpla pe 8 decembrie, potrivit Duma, citat de Rador.

Dar și acum este clar că Croația are sprijinul tuturor țărilor care vor vota, dar deja se strecoară și ideea că Haga va sprijini România, dar nu și Bulgaria. În ceea ce privește Suedia, votul ei nu a fost încă decis în mod decisiv – pro sau împotriva Bulgariei.

Dar chiar dacă va susține Bulgaria, votul Olandei este suficient pentru a ține țara departe de Consiliu. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Haga a comentat că poziția cu privire la extinderea Schengen este clară și nu s-a schimbat de la votul din parlamentul olandez:

„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană cu privire la toate domeniile care sunt relevante pentru deciziile politice de aderare la Schengen. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește aplicarea acquis-ului Schengen, precum și privind statul de drept”.

foto: Dreamstime

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Adio sancțiuni: Coca Cola, Fanta și Sprite revin în Rusia

Publicat

in

În aprilie, producătorul de băuturi The Coca-Cola Company, care a părăsit piața rusă, a depus cereri la Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală (Rospatent) pentru înregistrarea a 8 mărci comerciale în Rusia, rezultă din baza de date a Rospatent, conform agenției TASS.

Compania dorește să înregistreze mărcile Sprite, Power Ade, Fanta și altele sub această clasificare. În martie 2022, producătorul american de băuturi răcoritoare The Coca-Cola Company și-a suspendat activitățile în Federația Rusă, dar în magazinele rusești clienții pot cumpăra băuturi Coca-Cola importate din alte țări.

Context

O parte din companiile străine care și-au anunțat planurile de a părăsi piața rusă după invazia trupelor ruse în Ucraina în 2022 au rămas să lucreze în Rusia, relatea în urmă cu două săptămâni publicația Financial Times.

Potrivit publicației, sute de companii au rămas în Rusia. Printre acestea se numără producătorul brazilian de cosmetice Natura &; Co (care include Avon Products), producătorul francez de gaze industriale Air Liquide și grupul britanic de consumatori Reckitt, care produce produse chimice de uz casnic, produse de igienă, prezervative (pe larg despre acest subiect, aici).

Citeste mai mult

NATIONAL

Producția de cereale a Ucrainei, neprofitabilă și în 2024. Care sunt culturile din care ucrainenii câștigă bani

Publicat

in

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022. „Îmbunătăţirea profitabilităţii, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi olaginoase. „Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă”, a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend