Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Acuzații de terorism, o luare de ostatici și o demisie la nivel înalt: Povestea unuia dintre cele mai controversate Premii Nobel din istorie

Publicat

in

Un laureat acuzat de terorism, un membru al juriului care demisionează, o luare de ostatici cu un deznodământ sângeros: dintre toate Premiile Nobel pentru Pace, cel acordat în urmă cu 30 de ani a fost unul dintre cele care au stârnit cele mai multe controverse, scrie agenția AFP, citată de Agerpres.

Vinerea aceasta Comitetul Nobel a anunțat că a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, „pentru eforturile sale de a obține o lume liberă de arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii directe, că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”.

Cu aproape 30 de ani în urmă, pe 14 octombrie 1994, Comitetul Nobel anunța ceea ce avea să devină una dintre cele mai controversate decizii ale sale. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în anul respectiv lui Yasser Arafat, liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), premierului israelian Shimon Peres și ministrului său de externe, Yitzhak Rabin, „pentru eforturile lor de a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu”.

O soluţie negociată la spinoasa problemă israeliano-palestiniană părea în sfârșit palpabilă.

„Domnii Arafat, Peres şi Rabin au avut o contribuţie substanţială la un proces istoric prin care pacea şi cooperarea pot înlocui războiul şi ura”, sublinia atunci Comitetul Nobel.

O speranță efemeră pentru pace în Orientul Mijlociu

Trei decenii mai târziu, războiul continuă să se facă auzit în Orientul Mijlociu, provocând zeci de mii de morţi, iar întreaga regiune ameninţă să izbucnească în flăcări din cauza luptelor între Israel şi islamiştii din Hamas şi Hezbollah, susţinuţi de Iran.

Cu 30 de ani în urmă, imediat după ce a fost anunţat Nobelul pentru Pace, lucrurile au început să meargă prost: alegerea laureaţilor, în special a lui Yasser Arafat, dar şi momentul au fost puternic criticate.

La o oră de la atribuirea premiului, unul dintre cei cinci membri ai comitetului Nobel, Kare Kristiansen, cofondatorul grupului Prietenii Israelului din Parlamentul norvegian, demisionează.

„Trecutul domnului Arafat este prea marcat de violenţă, terorism şi sânge” pentru a fi demn de Nobel, sublinia fostul deputat creştin-democrat care, câţiva ani mai târziu, va solicita – în zadar – „scuze” din partea comitetului Nobel.

Ca lider al OLP, Yasser Arafat era atunci simbolul rezistenței față de ocupaţia israeliană, inclusiv expresia violentă a acestei rezistenţe, care s-a tradus prin atacuri nediscriminatorii, chiar dacă bărbatul cu keffyieh, care a murit în 2004, s-a distanțat public de terorism.

Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzak Rabin cu medaliile Nobel care le-au fost decernate în 1994, FOTO: Sa’ar Ya’acov-GPO / Sipa Press / Profimedia Images

O răpire sângeroasă cu ostatici în ziua decernării Premiului Nobel pentru Pace

Pe 14 octombrie 1994, șeful diplomației israeliene Yitzhak Rabin este închis în biroul lui: trebuie să gestioneze o criză provocată de răpirea unui soldat israelian de către membri ai Hamas.

În aceeaşi seară, armata israeliană atacă o casă din Cisiordania ocupată: ostaticul este găsit mort, ofiţerul care conducea operaţiunea moare, precum şi trei răpitori.

Ministrul israelian mărturiseşte că ar fi „preferat ca cei doi soldaţi ucişi să fie în viaţă şi să nu primească acest premiu” Nobel.

El însuşi avea să fie asasinat un an mai târziu de un tânăr extremist evreu.

Cât despre Shimon Peres, prezenţa sa în guvernul lui Ariel Sharon în timpul unei ofensive israeliene în Cisiordania, în 2002, îi va determina pe mai mulţi membri ai comitetului Nobel să regrete că i-a fost acordat premiul pentru pace. A murit în 2016.

31 de ani de la un moment simbolic pentru pace

Negociate în cel mai mare secret în capitala Norvegiei, Acordurile de la Oslo au fost semnate pe 13 septembrie 1993 de Arafat şi Rabin cu ocazia unei strângeri istorice de mână în faţa lui Bill Clinton, pe gazonul Casei Albe.

FOTO: Ron Edmonds / AP / Profimedia Images

Ele pecetluiesc recunoaşterea reciprocă între Israel şi OLP şi pun bazele unei autonomii palestiniene pentru cinci ani cu un obiectiv implicit în vizor: crearea unui stat independent.

Dar au „numeroase slăbiciuni structurale”, a notat Jorgen Jensehaugen, cercetător la Institutul de cercetări pentru pace din Oslo (Prio), la o recentă masă rotundă.

Niciunul dintre elementele cheie ale conflictului israeliano-palestinian – graniţele definitive ale teritoriilor israelian şi palestinian, soarta Ierusalimului de Est, viitorul refugiaţilor palestinieni, problema coloniilor israeliene – nu este tranşat definitiv în text.

„Acordurile de la Oslo nu sunt acorduri de pace”, rezumă Jensehaugen.

„Sunt o declaraţie de principii (…) şi un calendar” care „ar trebui să ducă la un acord de pace”, dar care „se prăbuşeşte” sub greutatea evenimentelor, adaugă el: asasinarea lui Yitzhak Rabin, venirea la putere deja în 1996 a lui Benjamin Netanyahu, ostil procesului de pace, atentatele sinucigaşe ale Hamas.

Ca alegorie a unei păci evazive, directorul Institutului Nobel de la acea vreme, Geir Lundestad, a relatat că, înainte de a-i conduce la banchetul Nobel, i-a găsit pe Yasser Arafat şi „o mare parte a conducerii OLP” absorbiţi în vizionarea unui episod din Tom şi Jerry, acel motan stângaci care inevitabil eşuează să-l prindă pe şoarece.

Loading

ACTUAL

„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”. Cum a îngreunat dezinformarea operațiunile de salvare din inundațiile devastatoare din Spania

Publicat

in

Mai multe explicații mincinoase despre inundațiile din Spania și mesaje false care au pretins a fi trimise de autorități au dus la publicarea de știri false despre evenimentele devastatoare, în special pe rețelele de socializare, conform AFP și Agerpres.

Ploile torențiale, cele mai multe în regiunea Valenciei, au dus la inundații în care au murit aproximativ 220 de persoane. În acest context, mesajele mincinoase s-au confundat cu cele oficiale, provocând panica oamenilor. Din același motiv, acțiunile de salvare ale pompierilor și polițiștilor au fost îngreunate. 

O fotografie a unui pompier care „plângea” după ce a ieşit din parcarea subterană a unui centru comercial a provocat panica exagerată a oamenilor. Ei credeau că în parcare sunt mai multe victime, care nu au putut fi salvate de indundații.

„O informaţie falsă a fost transmisă, care afirma că existau numeroase cadavre. Nu era adevărat”, a dat asigurări directorul Poliţiei naţionale spaniole. El a precizat că niciun cadavru nu a fost găsit în parcare. 

Autorul fotografiei care a devenit virală pe internet, a declarat că acesta nu plângea, ci era doar obosit.

Informațiile false au pus oamenii în pericol

În mediul online, a fost distribuit un aviz de evacuare a locuitorilor de pe malurile a două râuri din Valencia. Autorităţile spaniole au cerut localnicilor să se îndepărteze de acele cursuri de apă în seara zilei de 29 octombrie, însă nu le-au cerut niciodată să evacueze zona. Documentul a fost un fals.

Totuși, astfel de mesaje creează panică în rândul locuitorilor, făcându-i să îşi pună vieţile în pericol atunci când îşi părăsesc „în mod dezordonat” locuinţele, conform echipelor de sprijin operaţional virtual, citate de AFP. 

O altă dezinformare care a fost distribuită pe social-media a fost un număr de telefon la care oamenii să sune dacă nu primeau răspunsuri pe linia oficială a serviciilor de urgenţă. Mulți oameni care aveau nevoie de ajutor de urgență au apelat la numărul fals. 

„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”, a spus şeful pompierilor din regiunea Valencia, Jose Miguel Basset. „S-a vorbit despre evacuări, despre revărsări, despre ruptura unor baraje. Nimic din toate acestea nu erau adevărate şi asta a îngreunat cu mult activitatea echipelor de urgenţă”, a adăugat el.

Ce a cauzat inundațiile

Dezinformarea s-a concentrat pe căutarea vinovaţilor, alimentată de furia și teama oamenilor. O știre falsă care a înconjurat Spania a fost despre distrugerea barajelor de guvernul lui Pedro Sanchez. În această situație, premierul a fost acuzat că a agravat tragediile provocate de inundații.

În realitate, niciun mare baraj nu a fost distrus în ultimii ani în Spania. 

Mulți utilizatori ai rețelelor de socializare au răspândit și conspirații, care susțineau că indundațiile sunt generate de „o geoinginerie climatică”, adică printr-o metodă de manipulare a climei.

Totuși, potrivit reţelei „World Weather Attribution”, care studiază fenomenele meteorologice extreme, ploile care au lovit Spania luna trecută au fost cu 12% mai abundente şi de două ori mai probabile în cazul în care clima planetei noastre nu s-ar fi încălzit.

„Schimbările climatice ucid, suntem pe cale să vedem acest lucru”, a subliniat prim-ministrul Pedro Sanchez, criticând „discursurile iresponsabile” din social-media.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului din Ucraina e „exagerată”, consideră Kremlinul

Publicat

in

Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi consideră exagerată o asemenea promisiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Dacă noua administraţie (americană) va căuta pacea, nu continuarea războiului, ar fi mai bine, dacă facem comparaţia cu cea anterioară”, condusă de preşedintele democrat Joe Biden, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin la conferinţa de presă zilnică, relatează Agerpres.

Întrebat despre o declaraţie a candidatei democrate Kamala Harris, care înainte de a pierde alegerile a spus că Vladimir Putin „îl va mânca pe Trump la masa de prânz”, Peskov a răspuns cu o glumă: „Putin nu mănâncă oameni”.

Donald Trump a promis în mod repetat că, dacă ajunge din nou preşedinte al SUA, va pune capăt „în 24 de ore” războiului declanşat prin invazia rusă în Ucraina, afirmaţie pe care Peskov a fost solicitat joi să o comenteze.

„În mod evident, a fost într-un fel o exagerare când a spus că va reuşi într-o singură noapte”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Totuşi, el a asigurat că Moscova „nu uită” declaraţiile viitorului preşedinte al SUA că acesta „intenţionează să propună ceva pentru soluţionarea crizei ucrainene înainte de învestitura sa”.

Dmitri Peskov a insistat că preşedintele Putin a asigurat în numeroase ocazii că este dispus să dialogheze cu toate părţile pe baza egalităţii şi a respectului pentru interesele şi preocupările reciproce. El nu a exclus posibile contacte între Putin şi Trump înainte de învestirea preşedintelui ales al SUA pe 20 ianuarie.

Deocamdată, Vladimir Putin nu l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, deşi numeroşi lideri i-au adresat mesaje de felicitare preşedintelui ales al SUA, inclusiv principalul aliat al Kremlinului, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

„Nu ştiu încă nimic despre vreo intenţie a lui Putin de a-l felicita pe Trump”, a spus Dmitri Peskov joi, la conferinţa de presă, după ce câteva ore mai devreme afirmase, potrivit agenţiei TASS, că liderul de la Kremlin nu are în vedere să îi transmită felicitări preşedintelui ales al SUA.

„Vă sugerez să vă amintiţi că vorbim despre alegeri desfăşurate într-o ţară care este neprietenoasă faţă de noi, o ţară care este implicată în conflictul asupra Ucrainei”, a explicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin lipsa până în acest moment a unui mesaj de felicitare pentru Trump.


Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Avioanele private „folosite ca taxiuri”. Peste 900.000 de zboruri pe distanțe mai mici de 50 de km, în ultimii cinci ani. O sursă majoră de poluare

Publicat

in

Un studiu care a analizat 19 milioane de zboruri între 2019 și 2023, a arătat că, în ultimii ani, emisiile de gaze poluante generate de avioane au crescut cu 50%. Asta pentru că transportul cu avionul a devenit tot mai utilizat pe distanțe mici. Aproape jumătate dintre avioane au parcurs mai puțin de 500 kilometri, conform The Guardian

Cercetarea a urmărit, pe lângă cele 19 milioane de zboruri, și 25.000 de avioane private. Analiza a arătat că numărul de avioane private a crescut cu 28%. Dintre ele, peste 900.000 au fost folosite „ca taxiuri”, pe distanțe de sub 50 km. 

„Știm că unii oameni le folosesc, într-adevăr, ca pe niște taxiuri”, a spus profesorul Stefan Gossling, care a condus cercetarea publicată în Communications Earth & Environment 2024. „Dacă sunt doar 50 km, cu siguranță ai putea face asta cu mașina”, a adăugat el.

Zborurile private sunt folosite de doar 0,003% din populația mondială. Cu toate astea, ele sunt cea mai poluantă formă de transport, conform studiului citat de The Guardian. Cercetătorii au descoperit că pasagerii din avioanele private mari au generat mai multe emisii de CO₂ într-o oră decât o persoană obișnuită într-un an.

SUA a avut cele mai multe zboruri private 

În SUA, Taylor Swift, Drake, Steven Spielberg și Oprah Winfrey sunt printre cele mai criticate vedete pentru folosirea exagerată a avioanelor private.

Cele mai multe zboruri private au decolat din SUA, reprezentând 69% din numărul total. În Marea Britanie, un avion privat decolează la fiecare șase minute. 

„Cei bogați reprezintă un procent foarte mic din populație, dar își cresc emisiile foarte repede și într-o proporție foarte mare. Creșterea emisiilor globale la care asistăm în acest moment vine de la cei din vârful piramidei”, a explicat profesorul Gossling.

Evenimentele internaționale atrag zboruri private

Cupa Mondială FIFA 2022, din Qatar, a atras peste 1.800 de zboruri private.

Cercetătorii au analizat și câteva dintre evenimente din 2023. Forumul Economic Mondial din Elveția a adus 660 de zboruri private, iar summit-ul pentru climă COP28 din Dubai, 291 de zboruri.

Potrivit lui Gossling, pasagerii ar trebui să plătească pentru daunele climatice generate de fiecare tonă de dioxid de carbon emisă. „Ar părea corect ca oamenii să plătească pentru daunele pe care le cauzează prin comportamentul lor”.

„Avioanele private, utilizate de un grup minuscul de oameni ultra-bogați, reprezintă o risipă absolut nejustificabilă și gratuită a resurselor noastre limitate de emisii pentru a evita prăbușirea climatică, iar emisiile lor sunt în creștere, chiar și pe măsură ce efectele crizei climatice se agravează”, a declarat șefa departamentului de aviație a organizației pentru climă „Possible”, Alethea Warrington.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Scandal între Ciucă și Ciolacu pe tema „Palatul Împăratului”. Ciolacu: „De ce nu a făcut desecretizarea când a fost premier?”/ Ciucă: „E pricinos”

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD şi candidatul acestei formaţiuni la alegerile prezidenţiale, a răspuns, joi, acuzaţiilor preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, privind desecretizarea cheltuielilor RA-APPS pentru vila care se pregătește pentru Klaus Iohannis, după terminarea mandatului, susţinând că acest lucru putea fi realizat şi în perioada când liderul PNL era premier.

„Dar de ce nu le-a făcut când a fost premier? Am văzut că vorbim şi de industria de apărare. N-am fost şef al Armatei vreo cinci ani, ministru la Apărare, premier? Pe urmă vii şi mă … Da, eu fac ceva. A, de ce n-a fost alaltăieri şi de ce ieri? Fiindcă acum aţi cerut dumneavoastră, presa. Până la urmă, trebuie să intrăm într-o normalitate”, a declarat Ciolacu, la Cluj Napoca, potrivit Agerpres.

De asemenea, liderul PSD l-a acuzat, la rândul său, pe Nicolae Ciucă, candidat al PNL la Preşedinţie, de faptul că i-a făcut publice date personale pe o reţea de socializare. „S-a dat, a dat adresa mea pe Facebook. Ai văzut aşa ceva în politică? De la un demnitar? De la al doilea om în statul român? Dar presupun că e campanie electorală”, a menţionat Marcel Ciolacu.

Ciucă răspunde cu alte acuzații

Anterior, Nicolae Ciucă, fost premier și candidat la președinție din partea PNL, l-a acuzat de ipocrizie pe premierul Marcel Ciolacu și îi cere „să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol și ale celorlalți beneficiari din Guvern”. Ciucă îl întreabă pe Ciolacu, printr-o postare pe Facebook, dacă este adevărat că pentru locuința pe care o folosește statul a cheltuit 6 milioane de euro pentru renovări.

„Este adevărat că pentru locuința pe care o folosești acum statul a cheltuit după 2016 suma de 6 milioane de euro în lucrări și renovări, așa cum dezvăluie un jurnalist?”, a întrebat Ciucă.

Acuzațiile au fost făcute în contextul în care Guvernul a desecretizat joi hotărârea semnată în vara anului 2022 de premierul Nicolae Ciucă prin care imobilul din Bulevardul Aviatorilor 86 și terenul aferent de 1110 mp vor „avea destinația de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”. După investigația Recorder despre vila pregătită președintelui Iohannis, Nicolae Ciucă susținea că el nu a semnat o astfel de decizie.

Într-o altă declarație, făcută joi seara, la Brașov, Nicolae Ciucă a spus că HG-ul din 2022 viza doar trecerea imobilului din Aviatorilor 86 din domeniul privat în domeniul public, pentru ca acea locuinţă să poată să fie folosită de preşedinte, după ce-și termină mandatul.

Candidatul PNL la prezidenţiale a precizat că „nu există niciun fel de cifră, de notă de fundamentare, care să vorbească despre cât costă”.

„Din perspectiva mea, am fost şi ministru al Apărării, şi prim-ministru, şi preşedinte al Senatului, nu m-am mutat de la casa mea, nu am folosit niciodată aceste locuinţe ale RA-APPS. Dacă tot a devenit un subiect atât de folosit în campania electorală, acest lucru nu s-a întâmplat acum. Dacă era atât de pricinos, cum pare în momentul de faţă, de ce s-a aşteptat momentul să fie folosit în campania electorală? Este absolut incorect”, a completat Ciucă, potrivit News.ro.

„Palatul împăratului”

Amintim că în luna februarie Recorder a publicat o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii”, potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la vila de 1.200 mp de la numărul 86, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie. Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească ar fi de 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizau că, potrivit legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.

Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat. Aceeaşi sursă a susţinut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.

Ciucă susținea că el nu a semnat o astfel de hotărâre

Nicolae Ciucă a fost întrebat în luna martie, la Digi 24, dacă în perioada în care a fost premier a semnat o Hotărâre de Guvern referitoare la renovarea imobilului din Aviatorilor, care ar fi renovat cu 9 milioane de euro pentru a fi transformat din sediu de partid în reședință oficială pentru președintele Klaus Iohannis, după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.

“Nu domnul Prelipceanu și îi cunosc și îi respect pe toți jurnaliștii de la G4Media. În ședințe de guvern, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă la o regie autonomă, niciun premier niciun ministru – iar RAAPPS este subordonat la secretariatul general – nu vine să aprobe în guvern obiective În ședințele de guvern se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pentru toate regiile autonome, fără să fie niciun fel de specificații pe obiective în acele documente Deci nu este absolut deloc adevărat”, a răspuns Nicolae Ciucă, conform G4Media.

În 31 octombrie, la 8 luni după ancheta Recorder despre „Palatul Împăratului”, liderul PSD a anunțat că i-a cerut secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean, să înceapă procedura de desecretizare a cheltuielilor făcute de RA-APPS la vila din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.

„Românii au dreptul să știe ce cheltuieli s-au făcut acolo și dacă este adevărat că această locuință a fost repartizată președintelui Klaus Iohannis. Am văzut că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu are o problemă cu desecretizarea tuturor actelor legale în această privință. De aceea, sunt convins că le va cere tuturor colegilor săi din Guvern să acționeze cu onoare, respect și predictibilitate”, a spus, la acel moment, premierul.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO Joe Biden, discurs către americani după alegerea lui Donald Trump: Va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii

Publicat

in

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii.

Preşedintele aflat la final de mandat a susținut joi un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei la 20 ianuarie, când preşedintele ales Donald Trump va reveni la Casa Albă după ce a învins-o categoric pe candidata democrată Kamala Harris, relatează Agerpres.

„Ieri am vorbit cu preşedintele ales Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa şi l-am asigurat că îmi voi conduce întreaga administraţie pentru a lucra cu echipa sa pentru a asigura o tranziţie paşnică şi ordonată”, a declarat Biden în discursul rostit în Grădina Rozelor de la Casa Albă.

Biden cere reducerea tensiunilor politice

El a insistat asupra necesităţii de a „reduce” tensiunile politice. „Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”, a spus preşedintele, repetând o frază pe care a folosit-o şi cu alte ocazii pentru a se referi la teoriile false ale fraudei pe care viitorul său succesor, Donald Trump, le-a răspândit după înfrângerea sa în 2020, transmite EFE.

„Ţara alege una sau alta. Noi acceptăm alegerea pe care a făcut-o ţara. Am spus de multe ori că nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”, a declarat Biden în prima sa apariţie în faţa presei după victoria lui Trump.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

SONDAJ CURS. Doi candidați se bat pentru locul în finala alegerilor prezidențiale cu Marcel Ciolacu. Geoană nu e printre ei

Publicat

in

Singurul candidat cert în finala prezidențială din 8 decembrie pare actualul premier PSD, arată datele unui sondaj de opinie CURS.

Potrivit cercetării realizate în perioada 30 octombrie-5 noiembrie, Marcel Ciolacu este cotat cu 28%, urmat de George Simion și Nicolae Ciucă cu 17 procente. 

Cei trei sunt urmați de Elena Lasconi (USR) cu 12% și de independentul Mircea Geoană, creditat cu doar 9% – unul dintre cele mai mici scoruri cu care acesta a apărut în sondajele din ultima vreme. Apoi apare Kelemen Hunor, cu 5%, Cristian Diaconescu, cu același scor, Cristian Terheș cu 4% și Ludovic Orban cu doar 2 procente.

Atunci când sunt întrebați cine cred că vor fi cei doi candidați care vor intra în turul 2: 49% dintre cei întrebați au spus Marcel Ciolacu, 17% – Nicolae Ciucă, 13% – George Simion, Elena Lasconi – 8%, Mircea Geoană – 7%.

Doar Simion este peste scorul partidului

La capitolul alegeri parlamentare, PSD ar obține 32%, PNL – 20%, AUR – 15%, USR – 12%, SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) – 6%, iar UDMR – 5%. 

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1067 de persoane, prin chestionare aplicate față în față și are o marjă de eroare de +-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend