NATIONAL
Accident între un tren și un autoturism. Șoferul a fost preluat de ambulanță
Publicat
acum o lunăin
De
adminAccidentul a avut loc sâmbătă, în localitatea argeşeană Merişani, unde un autoturism a fost lovit de tren.
În urma impactului, autoturismul a fost avariat în partea din faţă.
„Conducătorul autoturismului a fost preluat de echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Este conştient, cooperant. În tren şi aflau 19 persoane, niciuna dintre acestea nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, anunţă ISU Argeş.
Oficialii Poliţiei Judeţene precizează că poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Argeş au intervenit pentru primele măsuri, urmând ca cercetările să fie efectuate de poliţiştii Serviciului Rutier Argeş.
Poate vrei sa citesti
O clonă a dat naștere: Doi pui de dihor ‘au înviat’ o specie dispărută datorită tehnologiei
Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European
Se prăbușește piața mașinilor electrice din România! Ce factori importanți au condus la acest declin
Premierul Marcel Ciolacu – în vizită de lucru la Londra; se va întâlni cu prim-ministrul britanic şi cu membri ai comunităţii româneşti
Sărbătorile zilei din 12 noiembrie 2024 – Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei; Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni
Preţul bitcoin a atins un nou record. Ce se întâmplă cu Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă
NATIONAL
O clonă a dat naștere: Doi pui de dihor ‘au înviat’ o specie dispărută datorită tehnologiei
Publicat
acum 9 minutein
12 noiembrie 2024De
adminÎn 1979, o specie de dihor Mustela nigripes era considerată dispărută, însă acum a reușit să se reproducă prin clonare, într-un experiment științific de succes. Antonia, o clonă de dihor cu picioare negre, a adus pe lume doi pui sănătoși – un mascul și o femelă, informează Mediafax.
Mama puilor a fost clonată folosind țesutul unui dihor numit Willa, care a murit la grădina zoologică din San Diego în 1988. Materialul genetic al Willei este deosebit de valoros, conținând de trei ori mai multe variații genetice decât au dihorii care trăiesc astăzi în sălbăticie.
Reușita vine după un lung proces de salvare a speciei. În 1981, s-au găsit ultimii 18 dihori sălbatici în Wyoming. Astăzi există aproximativ 350 de exemplare în sălbăticie. Specia încă se confruntă cu probleme majore: boli, diversitate genetică scăzută și pierderea habitatului.
Totuși, experții sunt împărțiți în privința eficienței clonării ca metodă de salvare a speciilor pe cale de dispariție.
David Jachowski, ecologist specializat în viața sălbatică, avertizează că fără conservarea habitatului natural, clonarea singură nu poate salva speciile amenințate.
„Numai când restaurăm și asigurăm un habitat adecvat și reducem conflictele între oameni și animalele sălbatice, aceste specii vor putea fi recuperate în sălbăticie”, explică Jachowski, conform Nature.
NATIONAL
Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European
Publicat
acum 23 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminUltimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi marţi de comisiile competente ale Parlamentului European. În funcţie de aceste ultime audieri ar putea fi întârziat calendarul aprobării noului executiv al UE, ce ar trebui să-şi înceapă mandatul în decembrie, relateaza Agerpres.
Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, va fi audiată de eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT).
Alte două comisii – Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) – vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele câte o întrebare comisarului-desemnat al României.
La aceeaşi oră cu audierea Roxanei Mînzatu, 14.30 ora Bruxellesului (15.30 ora României), va avea loc audierea comisarului desemnat al Franţei, Stephane Sejourne, propus vicepreşedinte executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, în patru comisii competente – Comisia pentru industrie cercetare şi energie (ITRE), Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO), Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) – alte patru comisii având statut de invitat.
Kaja Kalllas, propusă pentru funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, va fi audiată marţi dimineaţă, la ora 09.30, în Comisia pentru afaceri externe (AFET), audiere la care au statut de invitat încă cinci comisii şi subcomisii. În paralel cu ea va fi audiat comisarul desemnat al Italiei, Raffaele Fitto, propus vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru coeziune şi reforme, în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a PE.
Ziua se va încheia cu audierile, în cursul serii, ale comisarului desemnat spaniol Teresa Ribera Rodríguez (vicepreşedinte executiv pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă) şi celui finlandez, Henna Virkkunen (vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie)
Eurodeputaţii români din mai multe grupuri politice cred că ultimii şase comisari desemnaţi nu vor avea probleme la audierile de marţi din PE, deşi cel puţin deocamdată încă se vorbeşte despre posibilitatea ca propunerile Ungariei şi Italiei să întâmpine dificultăţi din partea eurodeputaţilor.
“Toate aceste audieri pe care le-aţi văzut şi pe care le veţi vedea în următoarele zile vor decurge normal, natural. Săptămâna trecută am avut doi comisari care nu s-au prezentat deloc bine în cadrul audierilor – comisarul suedez şi comisarul belgian – şi în ciuda acelor audieri eşuate, s-a dat un vot pentru acei comisari, pentru că avem această coaliţie pro-europeană şi un vot împotrivă ar fi afectat stabilitatea acestei coaliţii, chiar dacă prestaţia lor a lăsat mult de dorit”, a spus vicepreşedintele PE Victor Negrescu, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români la Bruxelles.
El a precizat că se aşteaptă ca şi în urma audierilor de marţi să existe o situaţie similară, respectiv “voturi care sunt date la foc automat”.
Eurodeputatul PSD a adăugat că “mai sunt discuţii privind comisarul desemnat de Italia, mai exact faptul că are foarte multe atribuţii pentru un comisar desemnat de un grup eurosceptic şi aici sunt negocieri pentru a se vedea exact care este portofoliul complet şi în funcţie de cele două vom vedea dacă va fi şi un comisar social-democrat luat la rost de Parlamentul European”.
El a făcut astfel referire la o teorie vehiculată în ultima perioadă, potrivit căreia o respingere a candidaturii lui Raffaele Fitto, care va fi audiat în cursul dimineţii, ar atrage apoi şi o respingere a comisarului desemnat al Spaniei, Teresa Ribera Rodríguez, audiată marţi seara.
“Însă mă aştept ca toţi comisarii să treacă fără probleme prin prisma acestei coaliţii”, a mai spus Victor Negrescu.
Celălalt vicepreşedinte român al PE, Nicu Ştefănuţă, eurodeputat ales independent şi afiliat grupului Verzilor, spune că şi-ar dori ca cel puţin comisarii desemnaţi ai Ungariei şi Italiei, Oliver Varhelyi şi Raffaele Fito, să fie respinşi în urma audierilor, dar recunoaşte că nici măcar în cazul primului, care a primit un set de întrebări suplimentare din partea comisiilor competente, nu există momentan majoritatea de două treimi necesară în rândul coordonatorilor de grupuri pentru invalidarea sa.
Între timp, coordonatorii comisiilor competente în audierea lui Oliver Varhelyi au anunţat că îşi amână pentru miercuri întâlnirea de evaluare a comisarului desemnat ungar, ceea ce înseamnă că foarte probabil se aşteaptă şi rezultatul evaluării lui Fitto.
“Vom discuta la pachet alături de celălalt comisar care pune probleme, respectiv comisarul Italiei. Problema se va discuta miercuri. În acest moment, răspunsurile lui Varhelyi sunt analizate. În acest moment, răspunsul nostru pentru Varhelyi este ‘Nu’. Votul Verzilor este acum ‘Nu’, dar se va discuta la pachet şi cu Fitto”, a explicat Nicu Ştefănuţă într-o întâlnire cu jurnalişti români.
El a adăugat că “pentru noi (grupul Verzilor – n.r.) Fitto, având în vedere istoricul lui, guvernul care-l susţine, este un comisar improbabil, să zicem în acest moment, cel puţin pentru grupul pe care îl reprezintă”.
În ceea ce priveşte comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, el a spus că şi-ar fi dorit să aibă mai multe responsabilităţi pe zona de locuinţe, dar că “vicepreşedinţia Comisiei Europene mie mi se pare politic o poziţie importantă pentru România şi nu văd de ce nu aş susţine-o pe Roxana Mînzatu în acest moment”.
Aceeaşi susţinere a exprimat-o şi eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI), deşi a exprimat rezerve în privinţa modului în care Roxana Mînzatu a devenit comisarul desemnat al României.
“Suntem profund nemulţumiţi de cum a ajuns Roxana Mînzatu să fie propusă (…). Am ratat această oportunitate de avea un portofoliu relevant, avem unul în formare”, a spus Buda într-un briefing cu jurnalişti români la Bruxelles.
“Dacă se va ajunge la un vot în cadrul comisiilor reunite EMPL şi CULT nu se pune problema să votăm împotriva dnei Mînzatu. Ar fi un export al unor probleme din România în Parlamentul European”, a recunoscut el.
Daniel Buda afirmă că este foarte posibil ca toţi comisarii propuşi pentru noua Comisie Europeană să treacă, ceea ce ar reprezenta o premieră, inclusiv candidatul italian, Raffaele Fitto, care este fost preşedinte al unei regiuni din Italia.
“Eu sper să treacă Fitto, pentru că nu este o persoană care să nu se ridice la nivelul funcţiei”, a spus Daniel Buda.
NATIONAL
Se prăbușește piața mașinilor electrice din România! Ce factori importanți au condus la acest declin
Publicat
acum 23 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminMașinile electrice, promovate ca fiind prietenoase cu mediul și mai avantajoase pe termen lung, se confruntă cu un declin neașteptat pe piața auto din România. Vânzările acestor vehicule au scăzut brusc, influențate de mai mulți factori. Printre cauzele principale se numără reducerea subvențiilor oferite prin programul Rabla și insuficiența stațiilor de încărcare, ceea ce i-a determinat pe mulți șoferi să se orienteze din nou spre mașini pe benzină, motorină sau hibride. De asemenea, costurile crescute ale încărcării și dificultatea de a găsi stații operaționale au contribuit semnificativ la scăderea interesului pentru mașinile electrice.
Încărcarea vehiculelor și infrastructura limitată
Pentru toți cei care dețin o mașină electrică, încărcarea acestor vehiculelor reprezintă una dintre cele mai mari provocări. Costul unei încărcări pentru un model popular precum Dacia Spring ajunge la aproximativ 70 de lei, iar pentru o Tesla se ridică la 200 de lei.
Cu toate acestea, încărcarea la domiciliu poate reduce aceste costuri la jumătate, o opțiune mai economică pentru cei care au acces la o priză proprie. Cu toate acestea, mulți șoferi se confruntă cu probleme atunci când călătoresc pe distanțe mai lungi, din cauza numărului redus de stații de încărcare.
În prezent, România dispune de circa 1.700 de stații de încărcare, un număr insuficient pentru a face față cerințelor tot mai mari ale pieței. Lipsa stațiilor disponibile, blocajele și problemele de funcționare sunt frecvent menționate de șoferi, descurajându-i pe cei care iau în considerare achiziția unei mașini electrice. Un șofer a relatat o experiență în care, din cauza unei defecțiuni a sistemului electric, s-a văzut nevoit să oprească mașina la 35 km/h, fără căldură, la o temperatură de -8 grade Celsius, situație întâmpinată în sistemul de avarie al vehiculului.
Ce a dus la prăbușirea pieței auto electrice din România
Un alt factor care a contribuit la prăbușirea pieței auto electrice din România este înjumătățirea voucherelor prin programul Rabla PLUS. Față de alți ani, când Guvernul sprijinea achizițiile de mașini electrice prin subvenții generoase, în 2024 valoarea voucherului s-a redus la 5.000 de euro.
Ana Bancu, director de vânzări al unui dealer auto, a observat că cererea pentru mașini electrice a scăzut simțitor după această schimbare. „În primă fază, clienții au fost interesați să prindă ultimele vouchere cu decontul mare, dar după reducerea primei de casare, cererea a scăzut vizibil”, a menționat ea.
Deși începutul anului a fost promițător pentru piața auto electrică, finalul anului 2024 a adus o scădere de 27% la vânzările de mașini complet electrice comparativ cu anul anterior. În schimb, mașinile hibride au cunoscut o creștere de 52%, o tendință explicabilă prin faptul că acestea oferă flexibilitate și siguranță pe distanțe lungi, folosind motorul termic ca sprijin în afara orașelor.
Ce viitor are piața auto electrică în România?
Dealerii auto speră că Guvernul va reevalua politica de subvenționare pentru a revigora vânzările de mașini electrice și hibride. Cu toate acestea, viitorul pieței auto electrice în România depinde nu doar de nivelul subvențiilor, ci și de investițiile în infrastructura de încărcare.
Specialistul pe piața auto, Andrei Dumitrescu, consideră că mașinile hibride sunt mai potrivite pentru traficul urban, unde viteza medie este sub 20 km/h, dar și pentru călătorii lungi, unde motorul termic oferă un sprijin esențial.
Pentru ca vehiculele electrice să devină o opțiune viabilă pentru majoritatea șoferilor, este esențial să se facă progrese considerabile în dezvoltarea infrastructurii de încărcare. În lipsa unei infrastructuri extinse și a unor politici de sprijin clare, piața auto electrică riscă să piardă teren în fața opțiunilor mai accesibile și convenabile, cum ar fi hibridele și vehiculele convenționale.
NATIONAL
Premierul Marcel Ciolacu – în vizită de lucru la Londra; se va întâlni cu prim-ministrul britanic şi cu membri ai comunităţii româneşti
Publicat
acum 26 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminPrim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează, marţi şi miercuri, o vizită de lucru în Marea Britanie, context în care are programate întrevederi cu premierul britanic, Keir Starmer, cu preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, şi cu Lordul Primar al Londrei, Alastair King.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Londra, premierul Marcel Ciolacu va participa şi la Forumul Economic România – Marea Britanie.
De asemenea, premierul va vizita Biserica românească şi se va întâlni cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie.
“Guvernul României este interesat de consolidarea Parteneriatului strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe toate palierele de interes bilateral şi adaptat provocărilor şi oportunităţilor actuale. Comunitatea românească din Regatul Unit este una numeroasă, iar promovarea drepturilor compatrioţilor noştri reprezintă un pilon vital al cooperării bilaterale”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
Este prima vizită a unui prim-ministru român în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord după 17 ani, a reamintit Executivul.
Din delegaţia oficială vor face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul onorific Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.
***
Relaţia bilaterală România – Marea Britanie este guvernată de Parteneriatul strategic, lansat la 26 iunie 2003, revizuit în 2011 şi actualizat la 23 martie 2023, prin semnarea unei Declaraţii comune la nivel de miniştri ai afacerilor externe.
Comunitatea românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este estimată la peste 1,2 milioane de persoane.
România este reprezentată în Regatul Unit prin Ambasada de la Londra şi trei consulate generale – la Londra, Manchester şi Edinburgh. În prezent, sunt realizate demersuri pentru operaţionalizarea Consulatului General la Birmingham şi a unui oficiu consular la Belfast, care să deservească Irlanda de Nord.
Conform comunicatului, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României şi primul în topul ţărilor cu care ţara noastră are un excedent comercial (1,6 miliarde euro în 2023 şi un miliard de euro în primele şapte luni din 2024).
Pentru 2024, se estimează o valoare totală a schimburilor de peste 4 miliarde de euro. În topul produselor exportate de România se află cele din categoria auto. Datele UK arată că, la finalul anului 2023, schimburile comerciale s-au ridicat la 10 miliarde euro (bunuri şi servicii). În primele şapte luni ale anului 2024, datele provizorii indică o valoare a schimburilor comerciale de 2,42 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere a comerţului bilateral cu 8,84%. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 30 iunie 2024 erau înregistrate în România 7.011 societăţi comerciale cu capital britanic.
NATIONAL
Sărbătorile zilei din 12 noiembrie 2024 – Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei; Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni
Publicat
acum 32 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminSărbătorile zilei din 12 noiembrie 2024 – Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei; Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni
Ortodoxe
Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei;
Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bighigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul
Greco-catolice
Sf. aep. Ioan Milostivul al Alexandriei; Sf. cuv. Nil Sinaitul; Sf. aep. m. Iosafat
Romano-catolice
Ss. Iosafat, ep. m.; Cristian, m.
Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei, este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 noiembrie.
Sfântul Ioan cel Milostiv a trăit în timpul împăratului bizantin Eraclie (610-641). Era originar din cetatea Amatunda din Cipru. A fost căsătorit şi a avut doi copii. După moartea copiilor şi a soţiei sale, având o avere considerabilă, s-a dedicat acţiunilor caritabile, devenind purtător de grijă al celor nevoiaşi de unde şi numele pe care i l-a dat poporul “Milostivul”.
Pentru milostenia sa către cei săraci şi nevoiaşi “l-a preamărit Dumnezeu între oameni, şi nu numai de către cei deopotrivă cu dânsul ci şi de împărat era cinstit şi slăvit. Iar când scaunul Patriarhiei de Alexandria era fără păstor, împăratul Iraclie, după rânduiala lui Dumnezeu, a înălţat pe acea treaptă pe Ioan, care, deşi nu voia, dar mai apoi s-a plecat a primi hirotonia şi s-a făcut păstor al Bisericii Alexandriei”. (Vieţile Sfinţilor)
Sfântul Ioan, în calitate de patriarh, şi-a continuat cu sârguinţă eforturile de ajutorare a săracilor. A înfiinţat numeroase azile, cămine pentru găzduirea străinilor şi spitale.
La începutul păstoriei sale a chemat pe iconomii bisericii şi le-a spus să umble prin toată cetatea şi să-i identifice pe domnii lui. La întrebarea iconomilor cine sunt aceşti domni, patriarhul a răspuns că aceştia sunt cei pe care lumea îi numeşte săraci şi nevoiaşi, ei sunt domnii lui; pentru că pot să îl ducă la locaşurile cele veşnice şi să îi dea tot felul de ajutor spre mântuire.
Deci au mers iconomii şi i-au scris pe toţi săracii pe care i-au aflat prin uliţe şi prin bolniţe în număr de şapte mii şi cinci sute. Tuturor acestora, Sfântul Ioan le-a rânduit ca să li se dea din averea bisericilor câte un mertic în fiecare zi, pentru hrană.
Când perşii au cucerit Ierusalimul, luând cu ei, odată cu lemnul crucii lui Hristos (descoperit cu secole în urmă prin efortul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena) şi mulţime de prizonieri, Sfântul Ioan a trimis în ajutor corăbii cu grâu şi aur pentru răscumpărarea celor duşi în captivitate.
Sfântul Ioan, după o întâmplare cu un monah care a fost acuzat pe nedrept şi care înaintea morţii a dovedit nevinovăţia sa, spunea: “De aceea, fraţii mei şi fiii mei, nu fiţi grabnici spre a osândi; pentru că de multe ori vedem păcatul celui ce greşeşte, iar pocăinţa lui, care o face în taină, nu o ştim”. (Vieţile Sfinţilor)
A trecut la Domnul în cetatea sa, Amatunda, din Cipru.
* Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bighigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu, apărători ai dreptei credinţe şi ai neamului românesc, au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007.
Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, într-o familie de ţărani liberi, înrudit cu familia preoţilor Coşbuc din Hordou, strămoşii poetului George Coşbuc. Avea 104 ani atunci când a declanşat revolta din 10 mai 1763.
Tulburările au fost provocate de înfiinţarea a două regimente de graniţă la Orlat (judeţul Sibiu) şi Năsăud (judeţul Bistriţa), care ar fi trebuit să fie compuse numai din credincioşi uniţi, care puteau să beneficieze de scutirea de impozite şi să primească o anumită diurnă.
La 10 mai 1763, în comuna Salva, grănicerii din părţile Năsăudului care urmau să depună jurământul în faţa episcopului unit Petru Pavel Aron (1754-1764) s-au răzvrătit, la îndemnul bătrânului Atanasie Todoran.
Când militarii erau pregătiţi pentru depunerea jurământului, în faţă a ieşit, călare, “moş Tănase Todoran”, care tratase cu guvernul din Viena, alături de alţi fruntaşi, militarizarea unor comune de pe Valea Bichigiului, Sălăuţei şi Someşului Mare, el ceruse atunci ca prin înfiinţarea regimentului de graniţă, românii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţa.
În faţa grănicerilor, Sfântul Atanasie Todoran a rostit o cuvântare spunând: “De doi ani noi suntem cătane, adică grăniceri, şi carte n-am căpătat de la înalta împărăteasă, că suntem oameni liberi! Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătăneşti, copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robiţi, să n-avem nici un drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba? Aşa nu vom purta armele, ca Sfânta Lege să ne-o ciufulească. Jos armele! Aruncaţi afară păgânii dintre hotarele noastre! Auziţi creştini români, numai atunci vom sluji, când vom vedea carte de la înălţata împărăteasă, unde-s întărite drepturile noastre; până atunci, nu, odată cu capul. Ce dă Gubernia şi cancelaria din Beciu, e nimica, îs minciuni goale de azi, de mâine”. (http://sfintiromani.ro)
Represaliile au fost crunte pentru cei care au cerut respectarea credinţei neştirbită şi a drepturilor pe care ar fi trebuit să le aibă în calitate de slujitori în armata imperială.
Atanasie Todoran a fost condamnat să fie frânt cu roata de sus în jos, capul lui să fie legat de o roată, pentru că a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolare. Ceilalţi trei sfinţi martiri au fost spânzuraţi şi trupurile neînmormântate. Încă 15 oameni au fost condamnaţi la mii de lovituri de vergi, ceea ce tot moarte sigură a însemnat.
Capetele celor martirizaţi au fost ridicate pe pari la poarta caselor în care locuiseră, iar bucăţi din trupurile ciopârţite au fost aşezate la răscruci de drumuri.
La executarea pedepsei, atât Atanasie Todoran, cât şi ceilalţi conducători ai revoltei şi-au păstrat sângele rece, declarând că nu regretă suferinţa morţii pentru dreptate şi lege, fiindcă este mai bine să-şi piardă viaţa decât să trăiască în robie, că e mai frumos a muri pentru lege decât a te face vânzătorul ei.
“Atanasie, Vasile, Grigorie şi Vasile, dimpreună cu cei 19 ţărani năsăudeni bătuţi cu vergile, muceniciţi împreună cu voi pe Mocirla de la Salva, din părţile Năsăudului, şi cu toţi mărturisitorii Ortodoxiei din Transilvania şi de pretutindeni, mijlociţi înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi, păcătoşii!” – din rugăciunea episcopului Eparhiei Europei de Nord, Macarie, către Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni. (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; “Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, ediţia a III-a, 2013; “Mari Sfinţi Români”, vol II, 2018; http://sfintiromani.ro; http://episcopiascandinavia.se)
NATIONAL
Preţul bitcoin a atins un nou record. Ce se întâmplă cu Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă
Publicat
acum 54 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminPreţul criptomonedei bitcoin a crescut luni cu 6%, ajungând la 84.211,50 dolari pe unitate, conform datelor Coin Metrics. Mai devreme, valoarea sa urcase chiar până la 85.000 dolari pe unitate, transmite CNBC, citat de news.ro.
Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a avut o creştere de 4%, urcând din nou peste pragul de 3.000 de dolari, după o creştere de 30% în ultima săptămână.
Moneda platformei de tranzacţionare Cardano a crescut cu 1,7%, în timp ce XRP a stagnat după creşteri anterioare.
Dogecoin a continuat să avanseze, înregistrând o creştere de aproape 8%. De asemenea, acţiunile Coinbase au urcat cu 15%, iar cele ale MicroStrategy au avansat cu 12%.
Această tendinţă de creştere vine pe fondul entuziasmului pieţei de criptomonede în urma alegerii lui Donald Trump, investitorii anticipând posibile schimbări economice şi de reglementare.
O clonă a dat naștere: Doi pui de dihor ‘au înviat’ o specie dispărută datorită tehnologiei
Audierile ultimilor şase comisari desemnaţi, între care şi Roxana Mînzatu, au loc marţi în Parlamentul European
Se prăbușește piața mașinilor electrice din România! Ce factori importanți au condus la acest declin
Premierul Marcel Ciolacu – în vizită de lucru la Londra; se va întâlni cu prim-ministrul britanic şi cu membri ai comunităţii româneşti
Sărbătorile zilei din 12 noiembrie 2024 – Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei; Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
Vești mari pentru șoferi! Se dechide tronsonul 5 al celei mai așteptate autostrăzi din România. Până unde se va putea circula
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Cu voturi de la PSD, liberalul Costel Voica, noul viceprimar al Comunei Băiculești – Consilierul AUR a părăsit sala stresat de liderul județean
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
S-A DECIS: Transfăgărăşanul se închide începând de marţi, 12 noiembrie
Circulaţia rutieră pe DN 7C – Transfăgărăşan se va închide, începând de marţi dimineaţă, pe tronsonul cuprins între Piscul Negru...
Salarii mici, condiții de muncă precare: Arhivele Naționale, în protest total – Activitatea instituției, paralizată
Funcționarii publici din cadrul Serviciului Județean Argeș al Arhivelor Naționale au intensificat protestul, trecând de la o grevă de avertisment...
A nins pe pe Transfăgărășan! Când se închide drumul – Stratul de zăpadă ar putea ajunge curând la 20 de centimetri
Duminică seară a început să ningă pe Transfăgărășan. Temperatura a coborât cu mult sub zero grade Celsius, iar ploaia s-a...
Deși n-a semănat nimic, totuși culege – Deputatul USR Ionuț Moșteanu, umilit de argeșeni după un apel pe Facebook: ” Nu ți-e, măh, rușine?”
Deputatul USR Ionuț Moșteanu s-a trezit zilele acestea în mijlocul unei controverse intense pe pagina sa de Facebook, după ce...
Curtea de Argeș
Ministrul Simona Bucura-Oprescu și echipa PSD, la Curtea de Argeș: “Guvernarea PSD înseamnă creșterea veniturilor pentru toți românii și investiții record în proiecte de utilitate publică”
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a fost astăzi alături de primarul Constantin Panturescu și echipa PSD în...
Scandal monstru la Domnești! Doi minori de 15 și 17 ani au băgat în spital un bărbat de 35 ani – PUȘTANII AU FOST REȚINUȚI DE POLIȚIE
În seara zilei de 8 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au...
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
În urmă cu putin timp un apel la 112 a anunțat izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din comuna Valea Iașului,...
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
În ciuda scandalurilor la nivel național generate de Schema Nordis, notarii implicați in afaceri imobiliare dubioase sau agentul imobiliar care-și...
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Sâmbătă, 9 noiembrie, se va desfășura a VI-a ediție a „Duatlonului Regal Invictus”, competiție sportivă ce va avea loc în...
Mioveni
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
VIDEO! ACUM! Arde o casă la Mioveni!
In urmă cu puțin timp pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din orașul Mioveni,...
Câmpulung
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
Salvamontiştii și jandarmii montani din Argeş au intervenit, sâmbătă seară, pentru a recupera trei persoane care s-au despărţit de grupul...
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA
- ACTUALacum 2 săptămâni
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
- ACTUALacum o săptămână
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
- ACTUALacum 2 săptămâni
O mașină a Poliției Argeș implicată într-un grav accident
- ACTUALacum o săptămână
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
- ACTUALacum 4 zile
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
- ACTUALacum o săptămână
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș