Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor: manipulare, omisiune și dezinteres pentru problemele reale ale românilor

Publicat

in

Incendiul devastator care a izbucnit la Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, în noaptea de Crăciun, a provocat moartea a opt persoane și rănirea altor cinci. Tragedia a generat o avalanșă de știri în mass-media, atât în România, cât și în străinătate.

În primele zile după incendiu, știrile au fost preponderent despre modul în care s-a produs acesta, despre persoanele care au murit sau au fost rănite și despre ancheta care se desfășoară. Ulterior, accentul s-a mutat pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu, care a fost acuzat de corupție și de afaceri ilegale.

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor este ușor de explicat. În primul rând, tragedia a fost o reală tragedie, care a provocat moartea unor oameni nevinovați. În al doilea rând, incendiul a fost un eveniment spectaculos, care a atras atenția publicului. În al treilea rând, ancheta care se desfășoară în acest caz este încă în curs, ceea ce alimentează interesul publicului.

Cu toate acestea, se poate pune întrebarea dacă această abundență a știrilor nu este, de fapt, o formă de manipulare.

În primul rând, se poate observa că știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod excesiv, în detrimentul altor știri importante, care ar putea interesa mai mult publicul. De exemplu, în perioada în care s-au difuzat cele mai multe știri despre incendiul de la Ferma Dacilor, în România se desfășura o criză socio-economică generată de masurile guvernamentale dar și orgoliile politice care au afectat și afectează milioane de români. Cu toate acestea, această criză a fost acoperită de mass-media într-un mod mult mai modest.

În al doilea rând, știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod părtinitor. În special, s-a pus un accent excesiv pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu. Au fost difuzate reportaje despre afacerile ilegale ale acestuia, despre condamnările penale pe care le-a primit și despre relațiile sale cu politicienii. Cu toate acestea, au fost omise aspecte importante ale cazului, cum ar fi incompetenta criminală a statului român prin instituțiile sale, în special DSU și Raed Arafat.

DSU a fost acuzat de mai multe persoane că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni incendiul. În primul rând, pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. În al doilea rând, DSU a refuzat să trimită un echipaj de pompieri la pensiune, în ciuda numeroaselor apeluri la 112.

Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să se disculpe, afirmând că pensiunea nu era inclusă în planul de intervenție al DSU. Cu toate acestea, această afirmație este falsă. Pensiunea Ferma Dacilor era situată într-o zonă turistică, iar DSU avea obligația să trimită un echipaj de pompieri la orice incendiu care se producea în această zonă.

Omisiunea acestor aspecte importante din cazul incendiului de la Ferma Dacilor nu este întâmplătoare. Ea este o formă de manipulare a publicului, care are scopul de a distrage atenția de la incompetenta criminală a statului român.

În loc să se concentreze pe cauzele reale ale tragediei, mass-media preferă să prezinte publicului un spectacol mediatic în care un om de afaceri controversat este prezentat ca fiind principalul vinovat.

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

Catalog online pentru câinii fără stăpân ce pot fi adoptați în București / Anunțul făcut de Nicușor Dan

Publicat

in

ASPA a lansat joi un catalog online unde se află peste 1000 de câini, pentru a fi dați spre adopție. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. 

Catalogul conţine fotografii cu căţeii disponibili pentru adopţie şi informaţii detaliate despre aceştia – vârstă, sex, culoare sau talie.

„În catalog veţi găsi datele de contact, dar şi procedura şi actele necesare pentru adopţie. După ce aţi identificat un căţel care vă place, puteţi contacta ASPA pentru detalii şi finalizarea adopţiei”, menţionează Nicuşor Dan.

Cel mai bătrân câine din adăpost, care așteaptă sa fie adoptat, are aproape 15 ani. 

ASPA este o instituție din subordinea primăriei București, care se ocupă de câinii fără stăpân. ASPA deține trei adăposturi pentru câini: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. În prezent, ASPA Pallady este închis pentru modernizări, iar în cele două centre funcționale se află aproximativ 2.000 de câini.

Citeste mai mult

ACTUAL

Von der Leyen, înainte de votul care va decide dacă va primi un nou mandat: Vreau ca UE să-și mențină țintele climatice

Publicat

in

Ursula von der Leyen s-a angajat joi să nu reducă eforturile Europei de combatere a schimbărilor climatice, dacă va obține un al doilea mandat de cinci ani în calitate de președinte al Comisiei Europene, transmite Reuters.

Într-un document care prezintă planurile sale pentru un nou mandat, înainte ca Parlamentul European să voteze joi pentru alegerea sau respingerea candidaturii sale, von der Leyen s-a angajat să propună noi politici climatice, inclusiv un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic al Uniunii Europene de a reduce emisiile cu 90% până în 2040.

„Trebuie să rămânem și vom rămâne pe drumul spre obiectivele stabilite în Acordul verde european”, se arată în document, referindu-se la pachetul de politici climatice pe care von der Leyen l-a transformat în misiunea principală a primilor cinci ani de mandat.

Acord pentru o industrie nepoluantă în primele 100 de zile de mandat

Următoarea Comisie Europeană, dacă va fi condusă tot de ea, va continua politicile existente ale UE de reducere a emisiilor de CO2 și va propune noi măsuri pentru a ajuta industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor – un „Acord pentru o industrie nepoluantă” (Clean industrial deal)pe care von der Leyen s-a angajat să îl realizeze în primele 100 de zile ale mandatului său.

Angajamentele favorabile climei sunt de natură să o ajute pe von der Leyen să obțină voturi din partea deputaților europeni ecologiști joi, când Parlamentul European va vota dacă o aprobă pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Von der Leyen a fost supusă unor presiuni din partea unor deputați europeni, inclusiv din partea unor membri ai grupului său de centru-dreapta, Partidul Popular European, pentru a atenua anumite părți ale agendei ecologice a Europei.

Cu toate acestea, accentul pus în document pe sprijinirea industriilor pentru ca acestea să rămână competitive ar putea contribui la menținerea voturilor din rândul colegilor săi conservatori.

Ce a spus despre interzicerea vânzării de mașini noi care emit CO2

Von der Leyen a dat de înțeles că intenționează să mențină controversata politică a UE de interzicere a vânzărilor de mașini noi care emit CO2 până în 2035 – un obiectiv despre care documentul spune că „asigură predictibilitate pentru investitori și producători”.

Cu toate acestea, ea a declarat că o viitoare reformă a acestei politic va fi utilizată pentru a confirma că mașinile care funcționează cu combustibili ecologici pot conta pentru atingerea obiectivului.

Parlamentarii PPE au cerut asigurări cu privire la acești combustibili, pentru care unii producători doresc să dezvolte o piață, deoarece pot fi utilizați în autovehicule cu motor cu combustie convențională.

Von der Leyen, mamă a șapte copii și prima femeie care conduce Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend