Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A1 Orastie – Sibiu Lot 3: cronica unui catastrofe anuntate

Publicat

in

Astăzi, 14 noiembrie,se deschid circulației publice cei 22 km ai tronsonului de autostradă A1 Orăștie – Sibiu Lot 3, dintre Cunța și Săliște, care completează astfel autostrada de la Sibiu la Deva. Ar trebui să fie un moment de bucurie, mai ales într-o Românie care era pe punctul să încheie 2014 fără nici un kilometru nou de autostradă. Din păcate este doar o nouă greșeală comisă în lanțul de erori care ne indreaptă cu pași repezi spre o tragedie națională.

Catastrofele nu sunt niciodată rolul unei simple întâmplări. Catastrofele sunt de fiecare dată rezultatul unui șir de erori, multe chiar minore, care asemeni combinației corecte a unui cifru se aliniază perfect pentru a duce la tragedie. Cel mai dificil pentru cei responsabili cu siguranța variilor sisteme create de oameni nu este să elimine erorile individuale, ci să anticipeze lanțurile improbabile de erori la capătul cărora avioanele cad, construcțiile se prăbușesc, incendiile scapă de sub control sau un deal se prăbușește peste o autostradă deschisă traficului.

Întotdeauna există însă o rețetă garantată a catastrofei în inginerie: în condiții naturale extreme să le ceri inginerilor imposibilul și în același timp să-i privezi de resurse. În acest caz nu mai vorbim de lanțuri improbabile de erori neașteptate, ci de cronica unei catastrofe anunțate, în care inconștiența decidenților joacă rolul crucial. Pentru că în astfel de situații inginerii sunt constrânși să lucreze la limită sau chiar “puțin dincolo” de ea, pe baza faptului că oricum există marje de siguranță care sunt tolerante. Însă dacă suficient de mulți dintre cei implicați operează la limită sau “puțin dincolo”, atunci marjele de siguranță dispar. Iar în ziua în care erorile și factorii naturali se aliniază precum combinația perfectă a cifrului, catastrofa se întâmplă. Adică exact ceea ce se numește a disaster waiting to happen.

Această teorie general valabilă în orice sistem gândit și creat de oameni este perfect aplicabilă cazului concret al A1 Orăștie – Sibiu Lot 3. Așa că în loc de bucuria deschiderii circulației, trebuie să ne cuprindă o serioasă îngrijorare.

PROBLEMA

Problema fundamentală a tronsonului de autostradă în cauză este faptul că traversează o zonă de teren “imposibil”, respectiv cele două dealuri de la Aciliu și Apoldu. Aceste două dealuri argiloase sunt binecunoscute de secole locuitorilor zonei pentru instabilitatea lor, pe ele neexistând nici măcar o singură casă. Iar CNADNR-ul si CFR-ul le știu la fel de bine pentru nesfârșitele probleme pe care aceste dealuri le pun de zeci de ani pentru DN7, respectiv pentru Magistrala 200. La fiecare ploaie dealurile se mișcă mai puțin sau mai mult. Straturile de sol permeabil se îmbibă cu apă și devin grele, iar cele impermeabile țin apa deasupra lor și crează suprafața perfectă pentru alunecare, care devine inevitabilă. Apoi apa se canalizează spre zeci de izvoare care apar sau dispar în funcție de fiecare micro-alunecare sau de cantitatea de apă cazută. Și ciclul se reia cu fiecare ploaie și cu fiecare îngheț-dezgheț.

A1Lot3_02

Ultimul lucru pe care te-ai gândi să-l faci într-un astfel de context este să sapi un șanț imens prin acest teren, adică să creezi un loc unde dealul poate aluneca mai mult decât o face în mod natural. Efectul este similar, chiar dacă din alte cauze, cu încercarea de a săpa un șanț prin nisipul uscat de pe plaja mării: oricât ai încerca să sapi, malurile se surpă continuu, planurile de alunecare sunt mereu altele, iar fracturile apar la distanțe neașteptate de șanțul săpat.

Și totuși A1 trebuia să traverseze aceste dealuri. Sigur, poate fi o altă discuție dacă între Sibiu și Orăștie nu se găsea alt traseu mai prielnic – și exista, dar era mai lung – dar să rămânem la decizia de a construi pe actualul aliniament. Așadar odată ales traseul, CNADNR a organizat licitația pentru construcția lui. Iar de aici începe lanțul erorilor: caietul de sarcini al tronsonului nu a conținut și un studiu geotehnic de detaliu, așa cum se cere de exemplu acum pentru studiul de fezabilitate Sibiu – Pitești. Prin urmare nimeni nu știa exact structura solului și problemele concrete care pot apărea. Studiul de fezabilitate avertiza doar că zona este cu sol instabil și atât.

A1Lot3_03

Cea de a doua eroare din lanț este chiar procedura CNADNR de alegere constructorului, pentru că procedura pune accent preponderent pe prețul oferit și mai puțin pe soluția tehnică, așa cum era necesar la acest tronson. Cu alte cuvinte, în această zonă periculoasă trebuia aleasă soluția tehnică sigură, indiferent de cost, nu soluția ieftină. Dar legislația împiedică o astfel de abordare.

A treia eroare este tipul de contract utilizat de CNADNR, FIDIC Galben. FIDIC (Federation Internationale des Ingenieurs Conseils) este federația intenațională a inginerilor consultanți în domeniul construcțiilor, care pe baza experienței cumulate de aproape un secol a definit modele de contracte pentru construcții, codificate pe culori și care stabilesc clar obligațiile și drepturile beneficiarului și constructorului pentru fiecare tip de contract. Aceste modele de contracte constituie standarde în industrie și sunt folosite în marile proiecte de infrastructură.

FIDIC Galben este un tip de contract extrem de riscant pentru constructori, pentru că întreaga responsabilitate a rezolvării problemelor întâlnite pe parcurs și eventualele costuri suplimentare sunt în sarcina exclusivă a lor. Beneficiarul nici nu furnizează studii de detaliu sau proiectul viitoarei autostrăzi, nici nu suportă eventualele costuri suplimentare. Riscul de eroare este extrem de mare, pentru că asta înseamnă că nimeni nu știe efectiv costurile reale ale lucrării înainte ca aceasta să înceapă. Iar dacă problemele descoperite sunt mult prea mari, constructorul este pus în situația de a alege între a lucra în pierdere sau a lucra ieftin și prost pentru a nu ieși în pierdere. Sigur, o soluție logică ar fi ca fiecare constructor să facă un studiu geotehnic înainte de a prezenta oferta. Dar aceste studii sunt costisitoare, durează mult, iar dacă respectivul constructor nu câștigă licitația, studiul reprezintă o pierdere netă pe care nu și-o permite. Așa că, deși aparent FIDIC galben permite CNADNR-ului să țină costurile sub control, în realitate rezultatul poate fi nefast, exact cum s-a întâmplat pe A1 Orășie – Sibiu Lot 3.

A1Lot3_04

Și atunci de ce-și asumă constructorii asemenea riscuri? Evident pentru bani, întrucât un contract de 130 milioane de EUR este tentant dincolo de riscuri pentru orice companie, fie ea mare sau mică. Iar de aici încep erorile constructorului.

AMPLIFICAREA ERORILOR

Oferta făcută de Impregilo pentru A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 a avut prevăzut deblee adânci cu pereți abrupți la traversarea dealurilor cu probleme. Soluția este mult mai nesigură, dar și mult mai ieftină decât tunelele prin aceste dealuri. De asemenea, lucrările de consolidare prevăzute de oferta Impregilo au fost de amploare redusă, totul de dragul prețului suficient de mic pentru a câștiga licitația de construcție. Această eroare avea să se dovedească capitală.

CNADNR-ul nu a avut nici un contra-argument la soluțiile tehnice oferite de Impregilo, pentru că în caietul de sarcini nu fuseseră impuse tunele prin dealurile instabile. Așa se face că încă din toamna lui 2011 Impregilo a demarat excavațiile în dealul Aciliu pentru viitorul debleu adânc (43 m), cu pereți amenințători (pantă 1:1). Însă din chiar prima iarnă care a cuprins lucrările (2011 – 2012) și încă de la primele săpături, dealul Aciliu a contrazis soluția tehnică aleasă. Alunecările au fost omniprezente și nu doar la suprafață. Un lucru a devenit clar: debleul cu pereți abrupți era imposibil de construit.

A1Lot3_13

Impregilo s-a întors la proiectarea unei alte soluții, în timp ce prin subcontractantul Collini s-a concentrat pe ridicarea celui mai mare viaduct rutier din România, Viaductul Aciliu, care la cei 77m înălțime maximă domină valea dintre Aciliu și Apoldu. Facturând către CNADNR sume mari exclusiv pentru construcția viaductului, stadiul de execuție financiară pentru acest tronson creștea asemeni lui Făt Frumos, deși în teren se lucrar practic doar la viaduct și la terasamente spre Nodul Cunța, unde terenul era ușor. Această a fost o altă mare eroare a Impregilo, care și-a lăsat astfel extrem de puțini bani pentru traversarea dealurilor.

De fapt Impregilo a mizat pe faptul că va constrânge CNADNR să-i suplimenteze contractul. Însă legislația în privința proiectelor cu finanțare europeană nu permite suplimentarea decât cu maxim 10% a valorii contractului, altfel acesta se reziliază și se reia licitația. Iar contractul de tip FIDIC Galbem obliga oricum constructorul să-și asume orice cost suplimentar. Așa că în cele din urmă, Impregilo a ajuns la soluția a doua la Aciliu: îndulcirea pantelor debleului la 1:3 și lucrări adiționale de terasare a malurilor. Aceasta soluție a presupus însă excavații suplimentare, deci creșterea costurilor pentru Impregilo, dar și noi exproprieri și obținerea de noi avize de mediu, pentru că pământul excavat trebuia depozitat undeva.

Și această soluție avea să se dovedească eronată, dealul Aciliu începând să se fractureze și să dezvolte planuri de alunecare la distanțe mari, de 100-150m de la axul autostrăzii. Uriașe mase de pământ din deal alunecau și amenințau să acopere debleul. Iar în dealul dinspre Apoldu problemele erau similare, chiar dacă debleele erau mult mai puțin adânci.

A1Lot3_05Impregilo avea astfel din ce în ce mai multe probleme de rezolvat cu din ce în ce mai puțini bani. Și evident a început să o ia pe scurtătură cu soluțiile tehnice. Dosarele de neconformitate au început să se adune, numărul lor trecând la un moment dat de 200 de neconformități tehnice pe întreg tronsonul. Iar cei de pe șantier vorbeau de probleme chiar la viaduct, unde se discuta despre deplasamente la unul dintre piloni, precum și despre faptul că la culeea (capătul de pod) dinspre Apoldu coloanele pe care se sprijină acest capăt de pod au fost forate prea puțin și nu au ajuns până la solul stabil din adâncime. Fisurile în sol din jurul viaductului și alunecările frecvente ale terasamentului din jurul culeei dinspre Apoldu au dat credibilitate zvonurilor, pentru că indicau mișcări ale solului. Totuși, de fiecare dată, zvonurile au fost dezmințite și atât Impregilo cât și CNADNR au dat asigurări că e vorba doar de probleme de suprafață.

A1Lot3_09A1Lot3_11

Și a venit astfel 2013. Debleele prin cele două dealuri erau departe de a se fi realizat, pentru că încă nu exista soluție tehnică. Și asemeni legendei meșterului Manole, terasamentele din dealul dinspre Apoldu se surpau sistematic în anumite zone. Așa a ajuns Impregilo la cea de-a treia soluție tehnică pentru Dealul Aciliu, respectiv un tunel de 250m în zona cea mai periculoasă din deal. Costurile urcau vertiginos și Impregilo a presat din nou CNADNR și chiar Comisia Europeană, căreia i-a cerut arbitrajul, pentru suplimentarea contractul în vederea stabilizării terenul în zonă. Constructorul italian a fost atât de hotărât să aplice această soluție, încât în vara lui 2013 a și adus în teren cofrajele mobile cu care urmau să fie construite tunelele.

A1Lot3_06A1Lot3_10

Sigur că dacă soluția tunelelor ar fi fost adoptată de la bun început, atunci costurile totale ale lucrării ar fi fost mult mai mici, dar acum sumele escaladau la valori aproape duble față de contractul inițial. Deși inițial CNADNR a fost de acord cu soluția tunelului de 250m, dat fiind avizul negativ din Comisiei Europene pentru suplimentarea valorii contractului, soluția a fost abandonată și Impregilo a contabilizat o nouă pierdere netă semnificativă: costurile mobilizarii inutile la Aciliu a cofrajelor pentru tunele. Pentru constructor deja nu mai putea fi vorba de realizarea de profit din acest contract, ci doar de reducerea la minim a pierderilor. Așa că lucrările au înghețat complet în toamna lui 2013.

A1Lot3_07

După amenințări cu rezilierea contractului din partea CNADNR, în 2014 Impregilo a reluat lucrările cu cea de-a patra soluție tehnică pentru traversarea dealurilor Aciliu și Apoldu: reducerea pantelor debleelor până la 1:5 la Aciliu și chiar până la nivelarea unor versanți la Apoldu, în paralel cu aplicarea tehnologieii de deep-mixing, adică de amestecare a solului cu soluții care să împiedice alunecarea și cu realizarea de drenuri pentru colectarea apelor pluviale, care astfel să nu se mai infiltreze în sol.

A1Lot3_14

Practic s-a ajuns la distrugerea dealurilor, când de acum era clar pentru toată lumea că soluția înțeleaptă și paradoxal, mult mai ieftină față de costurile la care s-a ajuns, erau de la bun început tunelele sau poate chiar alt traseu. Iar problemele nu s-au oprit nici pe departe aici. Volumul excavațiilor a escaladat la valori uriașe, încât nu mai exista loc pentru practic relocarea unei părți importante de deal. Mai mult, pe deasupra malului stâng a debleului din dealul Aciliu trece magistrala feroviară 200, ceea ce face imposibilă aplicarea pantei de 1:5 pe întreaga lungime a debleului pe ambele maluri.

A1Lot3_18

Nu în ultimul rând, fiind vorba de a patra soluția tehnică la aceeși valoare de contract, soluția evident ieftină este și proastă. Dealurile în sine nu a fost consolidate cu ancore de beton armat adânci, așa cum a făcut Astaldi pe tronsonul alăturat la Săcel, unde dealul a fost practic “cusut” în beton. Ci întreaga soluție se bazează pe colectarea eficientă a apei care nu va mai ajunge în sol și nu va mai antrena astfel noi alunecări. Sunt însă două probleme aici. Prima este aceea că astfel de drenuri se calculează pe baza datelor statistice privind ploile record din zona respectivă. Ori vremea ne arată de câțiva ani încoace că statisticile și măsurătorile noastre au devenit irelevante pentru predicțiile viitoare. Chiar în acest an am avut în România mai multe episoade de precipitații record absolut, în care în câteva ore au căzut ploi echivalente pentru câteva luni! S-a întâmplat anul acesta în Gorj, Dolj, Argeș și cel mai recent la Orșova în septembrie, când prăbușirea unui mal de pământ a îngropat două tiruri pe DN6!

11120821983_5ed37bf04b_b

În cadrul dezbaterii pentru Master Planul General de Transport, am ridicat această problemă Directorului General al CNADNR. Domnul Narcis Neaga m-a asigurat textual că inginerii de la Impregilo “au calculat potopul”. Îmi permit însă să nu am atât de mare încredere în spusele domnului Neaga.

Cea de-a doua problemă este că drenurile funcționează doar atunci când nu sunt colmatate. Adică după darea în exploatare, ele trebuie întreținute sistematic de CNADNR, care după fiecare ploaie trebuie să le inspecteze și la nevoie să le curețe. Ori aici experiența românescă este cumplită, pentru că statul român este obișnuit să neglijeze aproape total lucrările de întreținere de infrastructură. În multe șanțuri de colectare a apelor puviale de lângă autostrăzile din România crește stuf și trăiesc pești în apa care băltește datorită colmatării. Și vorbim de șanțuri adiacente autostrăzii, unde intervenția e ușoară. Ce se va întampla la vară cu drenurile de pe un întreg versant de deal?

A1Lot3_15

Și de parcă toate acestea n-ar fi de ajuns, nici măcar această soluție ieftină și proastă nu s-a aplicat până la capăt. După avântul plin de zel din această vară, la începutul lui septembrie Impregilo a înghețat din nou lucrările, într-un ultim efort de a obține bani suplimentari pentru contract. Și asta pentru că știe că CNADNR are o presiune extrem de importantă: dacă acest tronson nu este finalizat până la sfârșitul acestui an, România pierde alocarea financiară de la UE aferentă acestuia și trebuie să returneze și banii deja primiți până acum pentru A1 Orăștie – Sibiu Lot 3.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Loading

Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

România – Bosnia: ‘O tristeţe generală. Un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei’ – Mircea Lucescu

Publicat

in

Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale a României, a declarat vineri seară, după meciul de pe Arena Naţională cu Bosnia, scor 0-1, că elevii săi pot învinge la Viena sau în Bosnia, scrie news.ro.

„Nu pot să spun… E o tristeţe generală. Ne doream foarte mult să începem cu o victorie, dar am avut în faţă o echipă care s-a bătut şi care a făcut tot posibilul să nu joace. Au marcat, apoi au întrerupt foarte mult jocul. Am avut un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei. Am dominat destul de categoric, ne-am creat şi multe ocazii de gol. Am avut şi două situaţii destul de dubioase, de penalti… toate au contribuit la această nereuşită. Mergem înainte, cum au câştigat ei, putem şi noi să câştigăm la ei.

Am plecat cu stângul în această campanie. Ne-au ipsit nişte jucători importanţi, care ar fi putut să ajute. Nu pot să fiu supărat pe jucători. Ne-a lipsit răbdarea, ne-am precipitat şi am vrut să rezolvăm rapid nişte faze. Vorbim de generaţia de suflet, dar acum suntem obligaţi să găsim soluţii alternative la acel nucleu de jucători. Trebui să ajungem din nou să ne dominăm adversarul, cum am făcut astăzi, dar cu mai multe şanse de reuşită”, a declarat selecţionerul Mircea Lucescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Misterul din Namibia: o formă de viață necunoscută surprinde lumea științifică

Publicat

in

În stâncile aride ale deșertului Namibian, cercetătorii au identificat structuri numite micro-tuneluri, iar analizele au dezvăluit că acestea nu sunt rezultatul unor procese geologice, ci urmele lăsate de o formă de viață necunoscută, despre care încă nu se știe nimic.

Aceste galerii tubulare, având un diametru de aproximativ jumătate de milimetru și o lungime de până la 3 centimetri, au fost identificate în marmura și calcarul unor regiuni izolate de către profesorul Cees Passchier de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, în urmă cu 15 ani, în cursul unor cercetări geologice în Namibia, Africa de Sud.

Structuri similare au fost descoperite ulterior în Arabia Saudită și Oman. În urma unor cercetări detaliate, profesorul și colegii săi au găsit urme de material biologic în aceste micro-tuneluri, indicând o posibilă activitate microbiană responsabilă pentru crearea acestor cavități în rocă.

Aceste organisme, cunoscute drept endoliți, trăiesc în adâncul rocilor și își obțin energia și nutrienții din aceste medii aspre. Exemple de micro-organisme similare au fost găsite și în valea uscată din regiunea Victoria de Sud din Antarctica, dar și în deserturile din Israel și California.

Microorganismele misterioase au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți

În cadrul micro-tunelurilor din Namibia a fost detectată o prezență de carbonat de calciu sub formă de pulbere, ceea ce sugerează că aceste microorganisme au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți.

Cu toate acestea, natura specifică a organismului care a creat aceste tuneluri rămâne necunoscută, posibilele ipoteze incluzând bacterii, licheni, ciuperci sau chiar forme de viață necunoscute până acum.

Tentativele de identificare a ADN-ului sau proteinelor s-au dovedit inutile, dat fiind că mostrele ar putea avea până la două milioane de ani vechime, scrie incredibilia.ro.

Această descoperire ridică întrebări despre un posibil rol al acestor microorganisme în ciclul global al carbonului, sugerând că ar putea avea un impact necunoscut asupra descompunerii mineralelor de carbonat.

Implicațiile ar putea fi semnificative, fiind necesară o atenție sporită din partea întregii comunități științifice. Studiul a fost publicat în revista Geomicrobiology Journal.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia atacă din toate părțile: bombardamentele din ultimele ore au ucis mai multe persoane în Ucraina

Publicat

in

Bombardamentele ruseşti au ucis vineri seară cinci persoane în Ucraina, dintre care două în Zaporojie şi trei în nordul şi estul ţării, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters, citat de news.ro.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că oraşul a fost lovit de mai mult de 10 ori, ucigând două persoane şi rănind opt.

Imagini postate online arătau echipe de salvare care scotoceau printre dărâmături, cu blocuri de apartamente şi case având ferestre şi faţade grav avariate.

În regiunea Sumî, la graniţa de nord a Ucrainei cu Rusia, procurorii au declarat că forţele ruse au lansat cel puţin şase bombe ghidate asupra satului Krasnopillia, omorând două persoane şi rănind cel puţin două.

În estul regiunii Doneţk, punctul central al avansului constant al Rusiei spre vest, procurorii spun că forţele ruse au lansat trei bombe asupra oraşului Kostiantînivka, aproape de linia frontului, omorând o persoană.

Kremlinul a declarat în această săptămână că preşedintele rus Vladimir Putin a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Donald Trump, să respecte o încetare a focului de 30 de zile asupra obiectivelor energetice, dar de atunci atacurile ruseşti au continuat în Ucraina şi au lovit zone civile, inclusiv spitale.

Discuţii în privinţa unei încetării a focului sunt programate pentru săptămâna viitoare în Arabia Saudită, partea americană întâlnindu-se, separat, cu oficiali ruşi şi ucraineni.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România – Bosnia: ‘Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe’ – Denis Drăguş

Publicat

in

Denis Drăguş, atacantul naţionalei României, a declarat că înfrângerea suferită de tricolori în meciul de pe Arena Naţională, scor 0-1 cu Bosnia, este nemeritată, scrie news.ro.

„E un rezultat nemeritat! Am început prost, dar după aceea am controlat jocul. Suntem un pic dezamăgiti, meritam mai mult! Din păcate nu am reuşit să marcăm azi, a fost o zi lipsită de şansă pentru noi.

Pur şi simplu nu am intrat în joc cum ar fi trebuit. Nu stiu de ce… Am inceput mai slab decât ar fi trebuit, jucam acasa… după care am avut un meci mai bun, dar nu am reuşit să întoarcem rezultatul. Sunt trist că nu am reuşit să marchez, am avut câteva ocazii foarte bune. Sunt zile în care pur şi simplu nu intră.

La faza henţului,noi am crezut că este penalti, dar dacă aşa a decis… nu am văzut faza de unde eram noi.

E greu să începi cu o înfrângere, dar şi la campania pentru Euro am avut momente grele, însă am reuşit să o scoatem la capăt. Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe”, a declarat Denis Drăguş.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa. Magazin românesc distrus

Publicat

in

Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa, rănind mai multe persoane și provocând pene de curent chiar în timp ce președintele Cehiei se afla în oraș. Un magazin românesc a fost distrus în acest atac.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 22 martie, ora 02.30 Vladimir Putin l-a trimis pe Serghei Şoigu în Coreea de Nord

Serghei Şoigu, principalul consilier pe probleme de securitate al liderului rus Vladimir Putin, a discutat despre Ucraina cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a relatat vineri agenţia de ştiri TASS, această ultimă vizită la Phenian intervenind pe fondul progreselor înregistrate în relaţiile de securitate dintre cele două ţări, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Şoigu, fost ministru al apărării, a declarat că discuţiile sale cu Kim au fost lungi şi au durat mai mult de două ore, potrivit TASS.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul zilei de 23 martie 2025. Gemenii se gândesc la trecut. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că Gemenii se gândesc tot mai mult la trecutul lor. Acești nativi au rămas prinși într-o poveste de iubire care s-a sfârșit. Zodiile trec prin transformări importante, dar trebui să fie capabile să privească dincolo de ceea ce s-a întâmplat.

Cei mai mulți nativi din zodiac vor avea parte de o perioadă minunată. Nativii sunt mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în viața lor și încearcă să ia cele mai bune decizii pentru viața lor. Zodiile sunt puternice și determinate să reușească în tot ceea ce îți propun.

Horoscopul zilei de 23 martie 2025

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că cele mai multe zodii au parte de momente frumoase. Astrele sunt alături de zodii și le oferă oportunitățile de care au nevoie pentru a ajunge acolo unde își doresc. Zodiile vor încerca să-și rezolve problemele pentru a nu întâmpina obstacole în drumul lor spre succes.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Te simți plină de energie și încerci să faci cât mai multe lucruri simultan. Astfel de comportamente te pot pune într-o lumină nefavorabilă. Este bine să iei lucrurile pe rând și să dai tot ce ai mai bun în fiecare proiect în care te implici, te sfătuiește Astrology.com.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Taurii au idei noi în ceea ce privește un proiectele la care lucrează. Ese o perioadă fantastică pentru a face schimbări la locul de muncă. Încearcă să-ți faci cunoscut punctul de vedere și să nu te temi de răspunsurile celor din jur.

Vei vedea că această doză de curaj nu va rămân nerăsplătită.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Nu trebuie tot timpul să dai dovadă de optimism în situațiile critice. Chiar dacă mulți se bazează pe tine, uneori ar trebui să-ți dai voie să fii vulnerabilă. Este normal să nu te simți tot timpul în formă și să nu-ți dorești să zâmbești în momentele în care simți că nu mai poți face față.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Racului se distrează în această perioadă din viață. Este momentul să te detașezi de situațiile stresante și să ai mai multă grijă de sufletul tău. Lucrurile mici sunt cele care vor face diferența și te vor ajuta să vezi viața cu alți ochi.

Leu: 23 iulie – 22 august

S-ar putea să ți se ofere o oportunitate de neratat la locul de muncă. Este o perioadă în care ai mai mult curaj să-ți asumi riscuri. Universul lucrează și el în favoarea ta și îți oferă toate motivele să ieși din zona ta de confort.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Fecioarei au parte de o perioadă minunată. Vezi o creștere remarcabilă la locul de muncă, iar acest lucru te încurajează să faci mereu mai mult. Lucrurile se schimbă în viața ta într-un mod destul de rapid. Este important să rămâi conectată și la momentul prezent.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Ai nevoie de mai mult echilibru în viața ta. Tot cea ce se întâmplă acum te agita destul de mult și pare că lucrurile nu merg în direcția în care îți dorești. Astele vor încerca să rămână alături de tine și să-ți ghideze pașii în tot ceea ce faci.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

S-ar putea să există un conflict între tine și partenerul de viață. Cineva intervine constant în relația voastră, iar acest lucru te face să ajungi la argumente cu cel pe care îl iubești. Poate că este timpul să renunți la anumite relații de prietenie. Unele persoane nu sunt aici ca să-ți dorească binele.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Săgetătorului au parte de momente de neuitat. Te bucuri mai mult de timpul petrecut cu persoanele iubite și te detașezi de ceea ce se întâmplă negativ în jurul tău, arată YourTango.com.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Nativii din zodia Capricornului muncesc din greu pentru proiectele lor personale. Aștepți să vezi și rezultate, însă acestea nu apar atât de repede pe cât ți-ai dorit. Încearcă să nu pui foarte multă presiune asupra ta și să înțelegi că acesta este un proces normal.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Te învălui în mister ori de câte ori ai ocazia. Această perioadă s-ar putea să-ți aducă în viața ta o persoană nouă, care să-ți schimbe complet perspectiva asupra viitorului. Este momentul să-ți deschizi sufletul și să lași horoscopul iubirii să-ți ofere momente de neuitat.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Peștilor au parte de o perioadă liniștită. Este timpul să pui mai mult accent pe sănătatea ta. Poate că nu ar trebui să amâni acele analize de care tot vorbeai. Ai nevoie de cetiturinea că totul este bine pentru a te putea bucura complet de liniște.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend